Piťo si odpyká 23-ročný trest

Bos bratislavskej skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák alias Piťo si odpyká 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Ľuboslava Velka, objednávku vraždy Jána Takáča a ďalšie trestné činy. Rozhodol tak Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, ktorý schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel obvinený s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rozhodnutie je právoplatné a nie je možné sa voči nemu odvolať.

18.05.2021 10:11 , aktualizované: 12:53
piťo Foto: ,
Bos skupiny piťovcov Juraj Ondrejčák počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 18. mája 2021.
debata (2)

Trest si Piťo odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Spoluobvinený Matej Šalaga alias Gaťa si odpyká trest 13,4 roka odňatia slobody, a to v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obaja čelili obvineniam z desiatich skutkov, a to vrážd, účasti na vraždách, nedovoleného ozbrojovania, členstva v zločineckej skupine, hrubého nátlaku a iných. Senát predsedu Ivana Matela rozhodoval o navrhovanej dohode o vine a treste približne tri hodiny. Obaja musia zaplatiť vysoké státisícové sumy ako odškodné pozostalým.

Prokurátor ÚŠP Peter Kysel navrhoval, aby ŠTS v Pezinku odsúdil Piťa na 23-ročný trest odňatia slobody, keď sa na tom dohodol v decembri 2020. Oboch obvinených na súd v utorok eskortovali. K skutkom sa pre médiá nevyjadrovali.

„Týmto spôsobom je právoplatne odsúdený Ondrejčák na 23 rokov odňatia slobody so zaradením do stredného stupňa stráženia. Plus sú mu ukladané iné ďalšie tresty s tým súvisiace. Bolo zrušené predchádzajúce odsúdenie, pretože bol ukladaný tzv. súhrnný trest a trest sa mu vlastne sprísnil týmto spôsobom. U Šalagu došlo k potvrdeniu predchádzajúceho trestu, to znamená upusteného od uloženia súhrnného trestu vzhľadom na jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ zareagoval pre médiá Kysel.

Ako vysvetlil Kysel, rovnako tak pri Ondrejčákovi bola vyhodnotená spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní. "Svojimi výpoveďami sa priznal k spáchaniu trestných činov, ktoré sa mu kládli za vinu, nepopieral ani svoje vedúce postavenie v rámci zločineckej skupiny pri nariadení alebo organizovaní týchto trestných činov,“ zdôraznil prokurátor.

Návrh dohody podal na ŠTS prokurátor v decembri 2020. Dotýkala sa okrem vraždy bosa Takáča aj ďalších troch vrážd. Išlo o vraždu bosa albánskej enklávy košického podsvetia Fadila Pasjaču a účastníka vraždy Pasjaču Ľuboslava Velka rovnako z roku 2000, ako aj člena skupiny takáčovcov z roku 2004.

Odpykáva si 16-ročný trest

Vyšetrovanie v týchto prípadoch bolo ukončené v júni 2020. Z objednania vraždy Takáča bol v marci 2017 obvinený Piťo, ktorý si odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny, ktorá operovala z bratislavského Lamača. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 sa začalo trestné stíhanie nanovo.

Takáča zastrelili pri nastupovaní do auta koncom júla 2003 na Kramároch. Bol sám, bez ochranky a rozstrieľali ho 15 ranami. Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné.

Najvyšší súd (NS) SR odsúdil Piťa 26. novembra 2014, pričom mu znížil trest z pôvodných 18 rokov na 16 rokov. Piťa spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii.

Juraj Ondrejčák, Piťo Čítajte viac 'Piťo' sa priznal k vražde a vyzval svojich, aby spolupracovali s políciou
2 debata chyba
Viac na túto tému: #piťovci #Juraj Ondrejčák