Letanovská (Spolu) v Ide o pravdu: Ľudí desí vládny chaos. Odbornosť bude mať vyššiu cenu ako populizmus

Odmieta, že by onkologickí pacienti nedostali počas pandémie potrebnú liečbu. Ale priznáva, že pribúdajú chorí ľudia, ktorí sa báli ísť k lekárovi. „Boli neskoro diagnostikovaní, a ich ochorenie sa rozšírilo,“ povedala v Ide o pravdu Andrea Letanovská (Spolu), bývalá poslankyňa strany Za ľudí, lekárka v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

18.05.2021 21:30
debata (42)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Andrey Letanovskej v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Politiku považuje za nástroj, ako meniť veci k lepšiemu. Napriek tomu odišla z parlamentu aj z materskej strany Za ľudí.

„Strana pod vedením Veroniky Remišovej (Za ľudí) prestala ísť smerom, ktorým sme spoločne vykročili pred voľbami,“ povedala v relácii Ide o pravdu Andrea Letanovská (Spolu), bývalá poslankyňa a lekárka v Národnom onkologickom ústave v Bratislave.

Prestup do mimoparlamentnej strany Spolu odôvodňuje stredovou hodnotovou orientáciou a snahou riadiť krajinu bez populizmu a škandálov. „Ľudia sú vydesení z chaotickej vlády. Cenu bude mať odbornosť a čitateľnosť,“ dodala. Priznala, že ponuky dostala z viacerých politických strán, a bola medzi nimi aj jedna koaličná.

Letanovská v minulosti nešetrila kritikou exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Jeho nástupca Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) je podľa nej vhodný typ na riadenie rezortu v čase pandémie: „Poznám ho z cvičení medicíny katastrof, a má ako manažér dobré predpoklady situáciu zvládnuť.“

V relácii zdôraznila, že v náročnom období zápasu s pandémiou dostali onkologickí pacienti potrebnú liečbu a neboli zanedbávaní. Priznala, že nové onkologické ochorenia sú následkom situácie, kedy sa ľudia báli ísť k lekárovi alebo na vyšetrenie.

„Niektorí prišli s ochorením v pokročilom štádiu, a ich šance na vyliečenie sa znížili,“ dodala Letanovská. Kriticky vníma aj začiatok očkovania, kedy mali byť podľa nej medzi prvými očkovaní onkologickí pacienti ako riziková skupina.

  • Na otázku, či sa ako lekárka neobáva ďalšej vlny pandémie, odpovedala s rozvahou.

„Príde možno na jeseň, a my už môžeme mať kolektívnu imunitu,“ znel argument Letanovskej. S dodatkom, že sa spočíta počet zaočkovaných ľudí a počet tých, ktorí chorobu prekonali a získali protilátky. V relácii Ide o pravdu sa dozviete aj to, čo si myslí Andrea Letanovská o ministerke spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), a či dostala ponuku stať sa ministerkou zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu