Kočner sa na súde vyhýbal pohľadom, pôsobil bez emócií

Prečo Najvyšší súd zmietol zo stola rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku? Mimoriadny podcast Počúvajte pravdu s redaktorom Dominikom Hutkom.

17.06.2021 06:00
debata (36)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podľa trestného senátu Najvyššieho súdu nie sú Marian Kočner a Alena Zsuzsová nevinní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Prípad sa vracia naspäť do Pezinka, a bude o ňom opätovne rozhodovať senát, ktorý Kočnera a Zsuzsovú minulý rok v septembri oslobodil.

Ktoré zásadné chyby vytýka senát Najvyššieho súdu pod vedením Petra Paludu kolegom z Pezinka?

„Asi najviac zarážajúce sú slová o nedostatočnom hodnotení dôkazov, a to, že súd nehodnotil dôkazy chronologicky, ale samostatne,“ povedal v mimoriadnom podcaste Počúvajte pravdu Dominik Hutko, redaktor domáceho oddelenia denníka Pravda.

Odhaduje, že celý proces nemusí trvať niekoľko mesiacov, tak ako pri prvostupňovom rozhodovaní. Konanie môže zrýchliť skutočnosť, že sudcovia už detailne poznajú spis a čas na jeho naštudovanie sa skráti.

„Rozsudok však musí akceptovať výhrady, ktoré vyslovil Najvyšší súd,“ upresnil Hutko. Keďže proces sleduje od začiatku, odpovedal aj na otázku, ako vystupoval na pojednávaní Marian Kočner. V podcaste sa dozviete nielen detaily z priebehu pojednávania na Najvyššom súde, ale aj to, či rozhodnutie ovplyvní nálady verejnosti voči slovenskej justícii.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu