Na Slovensko doposiaľ prišli takmer 4 milióny vakcín proti COVID-19

Na Slovensko doposiaľ dodali takmer štyri milióny vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Očkovanie v ambulanciách všeobecných lekárov a pediatrov plánuje rezort spustiť od začiatku júla.

17.06.2021 09:24 , aktualizované: 11:15
debata (2)

Z dát poskytnutých ministerstvom vyplýva, že na Slovensko prišlo 2.366.910 dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, 910.200 dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, 386.400 dávok vakcín od spoločnosti Moderna, 102.460 dávok vakcín od spoločnosti Johnson & Johnson a 200.000 dávok vakcín neregistrovanej vakcíny Sputnik V.

„Z hľadiska očkovania plánuje rezort posilniť očkovanie mobilnými očkovacími tímami, ktoré očkujú v ťažšie dostupných oblastiach, a zefektívniť očkovanie na miestach, kde je dostupnosť ľudí do očkovacích centier náročnejšia,“ povedala s tým, že pomôcť by malo aj očkovanie v ambulanciách. O detailoch bude rezort komplexne v predstihu informovať.

Šóth: Spustenie očkovania v ambulanciách od začiatku júla je nereálny termín

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth považuje spustenie očkovania v ambulanciách lekárov od prvého júla za nereálny termín. Ako povedal pre TASR, za reálne považuje skôr spustenie takéhoto očkovania od začiatku septembra.

Zdôraznil, že ako všeobecný lekár si uvedomuje nutnosť zaočkovania čo najväčšieho počtu obyvateľov aj potrebu očkovania vlastných pacientov.

Za problematickú vníma nemožnosť prihlásiť sa do zoznamu na očkovanie v ambulanciách či nemožnosť prihlásiť sa lekárňam, ktoré by mali očkovacie látky skladovať a následne lekárom distribuovať.

„Budem veľmi rád, ak umožníme našim lekárom od 1. septembra očkovanie proti chrípke, ako aj proti ochoreniu COVID-19 nezaočkovaným obyvateľom a ak súčasne dostaneme jasné a zrozumiteľné odporúčania, ako ďalej s očkovaním u už očkovaných obyvateľov,“ doplnil.

Dodal, že v tejto téme je ešte veľa technicko-logistických, ako aj legislatívnych problémov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19