Na Slovensku odhalili 61 prípadov koronavírusu, pribudlo osem obetí

Prostredníctvom 4372 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 61 prípadov nového koronavírusu. Pribudlo osem obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

17.06.2021 10:13 , aktualizované: 14:59
debata (6)

Pribudlo tiež 65 pozitívne testovaných antigénovými testami z celkového počtu 32 873 vykonaných testov.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Žilinskom kraji (17), nasledujú Košický kraj (11), Banskobystrický (10), Prešovský (6), Trnavský (6), Nitriansky (4), Trenčiansky (4) a Bratislavský (3). „Je medzi nimi 29 mužov a 32 žien,“ priblížilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojom webe.

V nemocniciach je hospitalizovaných 215 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 167 ľudí. Na JIS je 18 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 20 osôb.

Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 8 osôb. Celkový počet úmrtí „na covid“ je 12 464 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 2437.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 1 919 576, za predchádzajúci deň pribudlo 5170 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 1 212 234 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 17 181 ľudí.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 907 942, pričom takto bolo pozitívne testovaných 391 210 osôb. Celkový počet vykonaných antigénových testov doteraz je 36 523 858, z čoho bolo pozitívne testovaných 386 433 osôb.

„Údaje o antigénových testoch a vakcináciách sú priebežne aktualizované. Z tohto dôvodu sa počet antigénových testov a zaočkovaných osôb za predchádzajúci deň nemusí zhodovať s rozdielom hodnôt od posledného publikovaného počtu,“ dodal rezort zdravotníctva.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Na Slovensku stále prevláda alfa variant koronavírusu

Na Slovensku stále prevláda alfa variant nového koronavírusu, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný vo Veľkej Británii. Ukázali to májové výsledky sekvenovania vzoriek pozitívnych na nový koronavírus. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Celkovo sa úspešne osekvenovalo 955 vzoriek. Alfa variant bol dokázaný v 878 prípadoch, čo je takmer 92 percent zo skúmaných vzoriek. Beta variant, prvýkrát zaznamenaný v Južnej Afrike, sa objavil v dvoch prípadoch. „Delta variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii, nebol potvrdený vo vyšetrovaných májových pozitívnych vzorkách,“ zdôraznil hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas.

V piatich prípadoch boli identifikované ostatné varianty, pričom v troch vzorkách išlo o variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Kolumbii. Do sekvenovania sa zapojili Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.

Na Slovensku odobrali zatiaľ 57 vzoriek odpadových vôd, sledujú koronavírus

Na Slovensku doteraz odobrali 57 vzoriek odpadových vôd na zistenie prítomnosti koronavírusu. Z nich 27 vzoriek analyzovali a vyhodnotili. V procese spracovania a analýzy je ďalších 30 vzoriek. Ich výsledky budú známe v priebehu tohto týždňa. Pre TASR to povedal Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vysvetlil, že samotným odberom predchádzalo stanovenie presných podmienok odberu a transportu odpadových vôd odobratých z vytypovaných čistiarní odpadových vôd (ČOV) v SR. „Vzorky odoberajú pracovníci ČOV, preberajú ich pracovníci príslušných regionálnych úradov a transportujú ich do ÚVZ SR na spracovanie a analýzu. Pokiaľ máme informáciu, pracovníci ČOV sú vybavení príslušnými odberovými zariadeniami, pretože odpadové vody sa vyšetrujú aj s iným cieľom ako detekcia nového koronavírusu,“ povedal.

Na odber s cieľom detekcie koronavírusu podľa hygienikov netreba špeciálnu technológiu, na rozdiel od analýzy vzoriek, ktorá si špeciálne prístrojové vybavenie vyžaduje. Eliáš doplnil, že frekvencia zberu vzoriek odpadových vôd v SR je desať vzoriek za týždeň.

ÚVZ SR doplnil, že každý krajský regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) má vytypovanú zatiaľ jednu ČOV, z ktorej sa odoberá jedna vzorka za týždeň. V Bratislave ide o dve vzorky týždenne. „Diagnostika si vyžaduje špeciálne postupy a prístrojové vybavenie na detekciu SARS-CoV-2, ktoré sú iné, ako sa využívajú pri diagnostike z biologického materiálu. Vo verejnom zdravotníctve má takéto vybavenie ÚVZ SR, analýzy sa vykonávajú v Národnom referenčnom centre pre mikrobiológiu životného prostredia,“ dodal.

„Výsledky sú priebežne zverejňované v rámci Epidemiologického informačného systému EPIS dostupného online všetkým RÚVZ v SR. Výsledky slúžia ako doplnok k analýze epidemiologickej situácie ochorenia COVID-19,“ uzavrel úrad verejného zdravotníctva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19