Všetky nitky manipulovania vyšetrovaní vedú k Matovičovi, tvrdí Erik Tomáš

Členovia strany Hlas–SD majú informácie, že všetky nitky manipulovania policajných vyšetrovaní veľkých káuz, o ktorom hovorí tajná správa Slovenskej informačnej služby (SIS), vedú k Igorovi Matovičovi (OĽaNO). V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal podpredseda strany Erik Tomáš.

19.06.2021 13:41 , aktualizované: 14:32
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (v popredí) po rokovaní mimoriadnej 31. schôdze parlamentu k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ktorého parlament neodvolal.
debata (191)

„Pokiaľ by sa to potvrdilo, tak toto je, samozrejme, na okamžitý pád vlády, a preto my sme aj v parlamente navrhli odvolávanie premiéra, teda odvolávanie celej vlády. Ale nie len kvôli tejto kauze, ale aj kvôli všetkému,“ povedal Tomáš.

Tajná správa SIS bola prečítaná poslancom Národnej rady SR (NR SR) iba v stupni „Dôverné“, pričom existujú ešte stupne „Tajné“ a „Prísne tajné“. Podľa Tomáša sám predseda NR SR Boris Kollár poslancom parlamentu povedal, že ak by bola možnosť prečítať im správu aj v najprísnejšom režime utajenia, dozvedeli by sa konkrétne mená, konkrétne kauzy a konkrétne dôkazy o manipulácii vyšetrovaní.

Čaputová Čítajte viac Čaputová nepovažuje účasť na stretnutí v SIS za chybu

Podpredseda výboru Národnej rady pre financie a rozpočet György Gyimesi (OĽANO) reagoval, že ak skutočne existujú dôkazy o činnosti organizovanej skupiny, ktorá manipuluje vyšetrovania, potom boli posunuté policajnej inšpekcii, ktorá sa prípadom zaoberá. „Ak sa skutočne deje niečo, čo je v rozpore s trestným poriadkom, elementárnou slušnosťou alebo princípmi právneho štátu, tak to treba vyšetriť a ja vám garantujem, že táto vládna koalícia s tým narobí poriadok,“ povedal Gyimesi.

Pokračovanie kultúry „našich ľudí“ odmietol

Gyimesi v súvislosti s navrhovanými zmenami právomocí generálneho tajomníka služobného úradu (GTSÚ), ktorý by po novom mohol odvolať človeka z riadiacej pozície aj bez udania dôvodu, odmietol, že súčasná koalícia pokračuje v kultúre „našich ľudí“. Kritizoval, že predchádzajúce vlády v týchto funkciách zabetónovali svojich ľudí, ktorých nemožno odvolať, ani ak urobia niečo neprípustné. Tomáš zase hovorí, že koalícia nedodržala svoje sľuby o transparentných výberových procesoch ľudí do funkcií, o odpolitizovaní štátnej správy a o dosadzovaní odborníkov na jednotlivé funkcie.

okresný úrad, prednostovia Čítajte viac Na úrady mieria noví obyčajní prednostovia. Odborník hovorí o amaterizme

„Čo je väčšia politizácia, ako keď sa za bývalých vlád príjme zákon, že človeka nemôžete prepustiť ani vtedy, keď urobí niečo neprípustné,“ hovorí Gyimesi. Tvrdí, že koalícia nepokračuje v kultúre tzv. našich ľudí a dokázala to podľa neho aj pri výbere prednostov okresných úradov (OÚ). Tie označil za transparentné. Zároveň poznamenal, že prednosta je politickou nomináciou, keďže je predĺženou rukou ministra vnútra. Osobne by im ale posilnil kompetencie, pretože podľa neho nemôžu ani „prijať a prepustiť vlastnú upratovačku“. Na otázku, či kroky koalície nie sú krokmi späť, keďže chcela odpolitizovať štátnu správu, Gyimesi reagoval, že to nemajú ako inak urobiť, keď všetci vo funkciách sú nominantmi Smeru-SD.

Zamorujú štátnu správu

Tomáš to s „kultúrou našich ľudí“ vidí inak. „Oni (koalícia, poznámka TASR) ju povýšili na vyššiu úroveň, zamorujú štátnu správu ich ľuďmi,“ vyhlásil. OĽANO si podľa neho do funkcií obsadilo amatérov. Spochybnil výber prednostov OÚ. „Sú to politickí nominanti, vyberali ich poslanci. Je mi ľúto, že ste sľubovali voličom niečo iné,“ podotkol. Poukázal aj na nízku dôveru občanov vo vládu i na pokles preferencií OĽANO. Nedávne hlasovania o dôvere ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) a ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) podľa neho svedčia o rozbitosti koalície.

Gyimesi priznal, že majú občas nezhody, no vždy sa dajú vyriešiť. V porovnaní s bývalou vládou tú dnešnú podľa neho nedrží pokope biznis, ale zodpovednosť za krajinu. Tomáš tvrdí, že je to presne naopak a poukázal napríklad na nákup antigénových testov od trnavskej firmy, ktorá má byť napojená na predstaviteľov koalície.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Erik Tomáš