Čaputová a Áder otvorili Rákociho kaštieľ: Minulosť nás môže aj spájať

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a maďarský prezident János Áder sa v sobotu stretli pri slávnostnom otvorení zrekonštruovaného Rákociho kaštieľa v obci Borša v okrese Trebišov. Na tomto projekte spolupracovali obe krajiny. Slovenská hlava štátu poďakovala Áderovi za osobný vklad a spoluprácu Maďarska pri tomto diele.

19.06.2021 18:18
Borša prezidentka Čaputová kaštieľ návšteva Foto: ,
Zuzana Čaputová pri prehliadke múzea počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaného kaštieľa v obci Borša.
debata (7)

„Okrem toho, že bolo obnovené dielo veľkej architektonickej a historickej hodnoty, je to aj symbol, ktorý má pre nás veľkú pridanú hodnotu. Ide o symbol toho, že dlhá, stáročia trvajúca spoločná minulosť nás nemusí rozdeľovať, ale naopak mala by nás – ako susedské členské štáty Európskej únie – spájať,“ povedala vo svojom príhovore.

Dohoda s Gašparovičom

Prezidentka podľa svojich slov verí, že sa kaštieľ stane miestom, ktoré bude bohato navštevované a v jeho priestoroch sa uskutoční množstvo podujatí, ktoré posilnia dobré a priateľské vzťahy medzi týmito dvomi národmi a krajinami. Takisto považuje za potrebné spolu si pripomínať historické osobnosti a významné udalosti spoločných dejín.

Čaputová dodala, že obe krajiny sú súčasťou európskeho spoločenstva, v ktorom sú oveľa dôležitejšie hodnoty, spájajúce členské štáty, ako hranice.

Prezidentka tiež pripomenula, že pred ôsmimi rokmi sa vtedajší slovenský prezident Ivan Gašparovič a prezident Maďarska János Áder dohodli na podpore tohto spoločného projektu. Rekonštrukcia schátranej budovy, ktorá sa začala v roku 2018, stála zhruba 8,7 milióna eur.

Peniaze z EÚ

„Finančný príspevok Slovenska bol naozaj minimálny, boli tam peniaze Európskej únie, tou masívnou časťou prispela práve maďarská strana. Slovenská strana bola nápomocná, pokiaľ išlo o vybavovanie vecí a povolení. Je to ale zároveň dôležitý apel aj na to, aby sme si vážili naše pamiatky a investovali do nich,“ dodala.

Ako uviedol maďarský prezident, k znovuzrodeniu kaštieľa došlo vďaka mnohým rokovaniam, vzájomným dohodám, prácam s cezhraničným presahom, obetavosti a spoločnej vôli dvoch krajín.

„My, Slováci a Maďari, sme spolu obnovili niečo, čo by si už dávnejšie zaslúžilo väčšiu pozornosť. Je našou spoločnou zodpovednosťou, aby skrášlený kaštieľ naplnil svoje poslanie a bol miestom, kde sa minulosť stretáva s prítomnosťou,“ povedal.

Escape room či virtuálna realita

Kaštieľ je známy tým, že sa v ňom narodil František Rákoci II. (1676–1735), sedmohradské knieža a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania. Nachádza sa v ňom stála výstava, hotel, reštaurácia a mnoho turistických atrakcií ako escape room, miestnosť virtuálnej reality a 360-stupňové panoramatické premietanie.

„Je tu veľa noviniek, ktoré doteraz neboli sprístupnené. Ide o veľmi modernú výstavu na 1000 metroch štvorcových. Keď ňou človek prejde, vie sa zoznámiť nielen so životom kniežaťa, ale tiež s obdobím, v ktorom sa narodil, aká bola Európa vtedy a ako ľudia žili,“ povedala pre TASR odborná vedúca inštitúcie Zsuzsana Nagy s tým, že kaštieľ bude pre verejnosť sprístupnený od nedele (20. júna).

Program obnovy tejto renesančnej pamiatky realizovala nezisková organizácia II. Rákóczi Ferenc. Založili ju obec Borša s maďarskou Nadáciou Lászlóa Telekiho. Starostka Borše Anna Tünde Vargová dúfa, že obnovená pamiatka bude prospešná pre celý región a pomôže rozvoju turizmu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #János Áder #Zuzana Čaputová #slovensko-maďarské vzťahy