Advokát Ribár: Akoby som šiel na popravu. Súd ho nechal na slobode

Nemám samovražedné myšlienky, vyhlásil pred zasadnutím Najvyššieho súdu obvinený advokát Martin Ribár. Problém podľa neho je, že svedkovia "už vedia, čo majú hovoriť". Senát Najvyššieho súdu ho nakoniec nechal na slobode.

21.06.2021 14:23 , aktualizované: 22.06.2021 00:00
debata (51)

VIDEO: Martin Ribár sa pred pojednávaním Najvyššieho súdu cítil ako pred popravou.

Video

Išiel ako na popravu, ale vracia sa domov. Známy advokát Martin Ribár, ktorý strávil nezákonne takmer 20 mesiacov vo väzbe a jeho prepustenie nariadil Ústavný súd, ostáva definitívne na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorého rozhodnutie je už právoplatné. Spolu s ním súd prepustil aj ďalšieho obvineného advokáta Alexandra Fila.

„Svedkovia už vedia, čo majú hovoriť, a to je celý problém. Cítim sa, ako by som šiel na popravu. Ale chcem povedať, že nech sa udeje čokoľvek, nemám samovražedné myšlienky ani nič podobné. Verím, že sa ukáže pravda,“ povedal Ribár pri príchode na pojednávanie.

Najvyšší súd sa na pondelkovom verejnom zasadnutí napokon stotožnil s predchádzajúcim rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu, ktorý v sobotu 12. júna nevyhovel návrhu prokurátora na väzobné stíhanie. Rovnako Najvyšší súd rozhodol aj o druhom spoluobvinenom, advokátovi Alexandrovi Filovi. Rozhodnutie o pokračovaní trestného stíhania na slobode je už právoplatné.

Na začiatku bola bitka

„Senát 5T Najvyššieho súdu na verejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (12. 6. 2021) o nevzatí obvinených Martina R. a Alexandra F. do väzby. Senát rovnako ako sudca pre prípravné konanie dospel k záveru, že dôvody kolúznej a preventívnej väzby u oboch obvinených nie sú dané,“ potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Oboch advokátov ešte 10. júna zadržal a obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z navádzania na krivú výpoveď, ako aj z obzvlášť závažného zločinu vydierania.

Jeho spoluobvinený advokát Alexander Filo, ktorý mal zas ako právnik čašníka M. M. pracovať pre konkurenčnú zločineckú skupinu piťovcov, sa priznal. Ribár, ktorý je v dvoch totožných trestných konaniach stíhaný za rovnaký čin, ale svoju vinu naďalej odmieta.

Skutkov sa mali dopustiť ešte v roku 2006, keď viacerí členovia skupiny takáčovcov ťažko zbili čašníka M. M. v bratislavskom bare Casey. Členovia skupiny boli v roku 2009 spod obžaloby za ťažké ublíženie na zdraví oslobodení. Podľa súdu ale práve na nátlak dvojice advokátov, ktorí mali poškodeného čašníka pod hrozbou násilia prinútiť k zmene výpovede a „nerozpoznaniu“ osôb páchateľov.

Preto bol dokonca M. M. ešte v roku 2008 odsúdený za krivú výpoveď na finančný trest. Napriek tomu, že poškodený čašník už niekoľko rokov tvrdí, že ho k zmene výpovede skupina prinútila, meno Ribára spomenul na výsluchu vôbec po prvýkrát v marci 2021.

VIDEO: Advokát Alexander Filo prichádza na Najvyšší súd.

Video

Väzba len výnimočne

Ako skonštatoval už sudca Špecializovaného trestného súdu, trestné stíhanie je síce dôvodné, ale všetci relevantní svedkovia už boli vypočutí a nie je teda koho ovplyvňovať. Ribár už navyše viac nepracuje ako advokát a nemôže tak v tejto trestnej činnosti pokračovať, a napokon súd pripomenul aj to, že od skutku uplynulo vyše desať rokov.

S týmto odôvodnením sa stotožnil v podstate aj Najvyšší súd. „Mánevrovacia schopnosť obvinených niekoho ovplyvňovať je minimálna, ak nie nulová,“ skonštatoval predseda trojčlenného senátu Peter Hatala. „Je pravda, že tieto zločinecké skupiny boli rozložené a nie je tu predpoklad, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti. Je rovnako minimum predpokladov, že poškodený by mohol byť ešte zastrašovaný. Nie každé stíhanie musí byť väzobné, to má byť len výnimočné,“ dodal Hatala v stručnom odôvodnení rozsudku.

Prvýkrát bol Ribár spolu s ďalšími 18 ľuďmi zadržaný v októbri 2019 v rámci akcie Apač, ktorá bola zameraná na bratislavskú zločineckú skupinu takáčovcov. Rovnako aj vtedy ho obvinili zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z navádzania na krivú výpoveď, ako aj z obzvlášť závažného zločinu vydierania. V tomto prípade mal podľa polície pod hrozbou násilia prinútiť k zachovaniu mlčanlivosti voči ostatným členom takáčovcov svojho klienta Pavla Kmeťa.

Takmer po 20 mesiacoch, konkrétne 565 dňoch, bol z väzby napokon 14. mája prepustený až Ústavným súdom. Ten práve v čase rozhodovania Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o ďalšom predĺžení väzby vydal nález, v ktorom konštatoval zásadné nedostatky v predchádzajúcich rozhodnutiach súdov, ako aj to, že celá dovtedajšia väzba Ribára bola protizákonná. Z predchádzajúcich súdnych odôvodnení jeho väzby by podľa Ústavného súdu vyplývala možnosť držať obvinené osoby vo väzbe po akokoľvek dlhý čas a bez akýchkoľvek dôvodov.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia Apač #Martin Ribár