Odmietli očkovanie. Talianskych zdravotníkov čaká nútená dovolenka

V Taliansku čaká až 45 000 zdravotníkov, ktorí odmietli povinné očkovanie proti covidu, nútená neplatená dovolenka.

22.06.2021 06:00 , aktualizované: 23:32
koronavírus, Rusko Foto: ,
Ruský zdravotník pred nemocnicou pre pacientov s koronavírusom v Kommunarke v Moskovskej oblasti.
debata (169)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:32 Talianskeho premiéra Maria Draghiho zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podobne ako v prípade nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol zaočkovaný dvoma vakcínami od rôznych spoločností, informovala agentúra AFP.

Draghi (73) dostal ako prvú dávku očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca. Minulý týždeň však oznámil, že po prvom očkovaní sa v jeho tele vytvorilo málo protilátok, a preto sa rozhodol pri druhej dávke vakcíny zmeniť výrobcu – zaočkovali ho vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Taliansko začiatkom júna zmenilo svoju očkovaciu politiku a ľudí nad 60 rokov prestali očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

22:41 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila znepokojenie nad tým, že počas majstrovstiev Európy vo futbale niektoré z hostiteľských krajín uvoľňujú protipandemické opatrenia, informovala agentúra AFP. V niektorých z hostiteľských miest sa podľa výkonného riaditeľa regionálneho riaditeľstva WHO pre Európu „zvyšujú počty prípadov ochorenia COVID-19 v oblastiach, kde sa budú hrať zápasy“. „Musíme sa poučiť zo skúsenosti a rýchlo konať v reakcii na signály poukazujúce na nárast počtu prípadov,“ povedal.

Medzi opatrenia, ktoré je potrebné prijať, podľa neho patrí zvýšenie objemu testovania a sekvenovania, posilnenie vyhľadávania kontaktov nakazených osôb a očkovanie.

21:58 Na prelome júla a augusta by sa mal v Česku zmeniť systém očkovania a registrácia vopred už nebude nutná, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz. Ľudia budú môcť do očkovacieho centra zájsť voľne a následne si budú môcť vybrať aj termín podania druhej dávky, ktorý im bude vyhovovať. Táto dávka sa bude podávať po troch týždňoch, ako odporúča výrobca. V Českej televízii to v utorok povedala hlavná hygienička Pavla Svrčinová.

Dôvodom je to, že štát chcel čo najviac ľudí zaočkovať aspoň prvou dávkou. V polovici prázdnin už podľa Svrčinovej nebude fungovať terajší registračný systém. „Ak uvoľníme systém a ľudia sa pre očkovanie budú môcť rozhodnúť na ulici, napríklad keď pôjdu okolo očkovacieho centra, potom sa do systému zaznamená až oná prvá dávka,“ vysvetlila česká hlavná hygienička.

21:40 Portugalsko sa obáva, že ho pohltí štvrtá vlna pandémie spôsobená vysoko nákazlivým variantom koronavírusu delta, ktorý už teraz tvorí vyše 60 percent nových prípadov infekcie v hlavnom meste Lisabon. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

Lisabon patrí k približne desiatim portugalským lokalitám, kde nepristúpili k poslednej fáze uvoľňovania lockdownu, ktorý si už užíva väčšina krajiny. Cestovanie medzi lisabonskou oblasťou a zvyškom krajiny je od minulého víkendu zakázané, vláda sa tak snaží zastaviť šírenie nákazy.

Minulý týždeň počet denných prípadov nákazy v Portugalsku prudko stúpol o 54 percent a krajina sa ocitla pred Britániou.

20:44 Cestujúci prichádzajúci z Veľkej Británie budú musieť po príchode do Poľska absolvovať sedemdňovú karanténu v prípade, že nebudú mať negatívny test na koronavírus nie starší než jeden týždeň, uviedlo v utorok poľské ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra PAP.

Ide o nariadenie, ktoré podpísal v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki a do platnosti vstúpi v stredu, spresnil hovorca poľského rezortu zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz. Opatrenie v súvislosti so sedemdňovou karanténou sa týka snahy zredukovať riziko prenesenia variantu delta z postihnutých oblastí vo Veľkej Británii, povedal pre agetúru PAP poľský minister zdravotníctva Adam Nedzielski.

19:27 Európska komisia schválila dodatok druhej zmluvy s farmaceutickou spoločnosťou Moderna o aktivácii nákupu 150 miliónov dodatočných dávok vakcín v roku 2022. Revidovaná zmluva stanovuje možnosť nákupu očkovacích látok prispôsobených variantom vírusov, ako aj očkovacích látok na pediatrické použitie a podporných vakcín. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Vďaka dobre fungujúcej spolupráci zmluva podľa komisie zaručuje včasné dodanie od tretieho štvrťroka 2021 do konca roka 2022 a možnosť prispôsobiť ho potrebám každého členského štátu v závislosti od jeho epidemickej situácie. Členské štáty majú možnosť ďalej predávať alebo darovať dávky

18:46 Grécko má vďaka Európskej únii dostatok vakcín proti ochoreniu COVID-19 na to, aby v prípade potreby mohlo v zimných mesiacoch obyvateľov zaočkovať dodatočnou dávkou, uviedol v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Informuje o tom spravodajský server Ekathimerini.com.

Brusel podľa neho „prijal politicky náročné rozhodnutie zaobstarať vakcíny ako Európska únia a distribuovať ich do členských štátov výlučne na základe počtu populácie, bez akýchkoľvek rozdielov medzi krajinami, chudobnými či bohatými, malými alebo veľkými“. Mitskotakis to povedal v Aténach počas stretnutia s eurokomisárkou pre zdravie a bezpečnosť potravín Stellou Kyriakidesovou.

17:37 Pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v Moskve v utorok sprísnili opatrenia, plánujú tiež začať s revakcináciou tých obyvateľov, ktorí sa zaočkovali pred viac ako šiestimi mesiacmi, informovali agentúry TASS a portál Meduza.io. Od pondelka 28. júna bude napríklad povolený vstup do moskovských reštaurácií a kaviarní len tým ľudom, ktorí sú zaočkovaní, v posledných šiestich mesiacoch prekonali COVID-19 alebo majú negatívny PCR test nie starší ako tri dni. Tieto informácie budú musieť hostia preukázať platným QR-kódom.

Okrem toho sa môže na koncertoch, predstaveniach, športových zápasoch či iných hromadných podujatiach zúčastniť maximálne 500 divákov, a to bez ohľadu na to, či sa konajú v exteriéri alebo v interiéri. Toto ohraničenie sa však môže zmeniť v prípade, ak organizátori podujatia povolia vstup iba ľudom s vyššie spomínanými QR-kódmi.

Okrem toho portál Meduza.io informoval, že mesto plánuje čoskoro začať aj s revakcináciou obyvateľstva. Týkať sa to bude predovšetkým tých, ktorí boli zaočkovaní pred viac ako šiestimi mesiacmi. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško už skôr avizoval, že v čase zhoršenej epidemiologickej situácie bude potrebná revakcinácia obyvateľstva každých šesť mesiacov a v čase priaznivej epidemiologickej situácie každých 12 mesiacov.

17:09 Vyše 70 percent Američanov vo veku 30 rokov a viac už dostalo najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu, oznámil Biely dom. Prezident USA Joe Biden však podľa odhadov nedosiahne svoj cieľ, aby bola podaná dávka takémuto percentu zo všetkých dospelých Američanov do Dňa nezávislosti 4. júla.

Bidenova administratíva zverejnila v utorok nové údaje k očkovaniu – tie ukazujú, že podľa jej očakávania do štátneho sviatku 4. júla sa jej podarí zaočkovať aspoň jednou dávkou vakcíny 70 percent Američanov vo veku 27 rokov a starších. Predstaviteľ Bieleho domu vyhlásil, že teraz sa budú viac sústreďovať na očkovanie mladých Američanov vo veku 18 až 26 rokov – ukázalo sa totiž, že u nich je najmenšia pravdepodobnosť, že sa dajú zaočkovať, ak je vakcína pre nich dostupná.

Biely dom uviedol, že splnenie Bidenovho cieľa v očkovaní je menej dôležité, než tempo znovuotvárania krajiny, ktoré prekračuje dokonca aj vlastné, interné odhady administratívy – drvivá väčšina najzraniteľnejších ľudí v USA je už totiž úplne zaočkovaná a prípady nákazy aj úmrtia sú na najnižšej miere od začiatku pandémie.

Celoštátna miera nových zaočkovaných ľudí však posledný mesiac prudko klesla, hoci dávky vakcín sú ešte dostupnejšie.

16:48 Doposiaľ 22 prípadov nového variantu koronavírusu pod označením delta plus identifikovali v Indii a podrobne ich monitorujú, uviedli predstavitelia indického rezortu zdravotníctva.

Šírenie vysoko nákazlivého variantu delta, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, sa považuje za dôvod zničujúcej druhej vlny pandémie koronavírusu v krajine. Pozornosť sa však v súčasnosti začala sústreďovať na variant delta plus, ktorý sa okrem Indie objavil ešte aj v ôsmich ďalších štátoch, informovali zdroje indického ministerstva zdravotníctva s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Na základe doterajších poznatkov o nákazlivosti a prenosnosti považuje India variant delta plus za tzv. variant záujmu (VOI), a nie za závažnejší variant znepokojenia (VOC), akým je variant delta, píše DPA.

Indické ministerstvo zdravotníctva ďalej uviedlo, že v súvislosti s variantom delta plus v súčasnosti prebiehajú výskumy klinických dát a ich výsledky budú čoskoro zverejnené.

Väčšina z 22 prípadov nákazy variantom delta plus je hlásených z indického štátu Maháraštra, ktorý je epicentrom indickej pandémie.

V Indii bolo doteraz koronavírusom infikovaných takmer 30 miliónov ľudí. Počet úmrtí na chorobu COVI-19 dosiahol v nedeľu 386 713.

16:22 Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna. Prvú dávku očkovacej látky dostala od spoločnosti AstraZeneca.

Merkelovú (66) zaočkovali prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca ešte koncom apríla, keď nemecká vláda odporučila očkovať touto vakcínu iba ľudí nad 60 rokov. Merkelová pritom opakovane uviedla, že sa dá zaočkovať až vtedy, keď bude na rade.

Viacero členských krajín Európskej únie prestalo očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca podávať mladším ľudom, pričom hornú vekovú hranicu stanovili zvyčajne na 50 až 65 rokov.

Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry (EMA) Marco Cavaleri sa však začiatkom júna vyjadril, že v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín by sa krajiny EÚ mali vyhýbať podávaniu tejto očkovacej látky aj ľuďom starším ako 60 rokov. Miesto toho odporučil krajinám používať práve vakcíny od spoločnosti Moderna či konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré sú založené na technológii mRNA.

Aspoň prvú dávku vakcíny v Nemecku dostalo už 51,2 percenta obyvateľov, každý druhý obyvateľ Nemecka je teda očkovaný, uvádza AFP.

16:04 Po období, keď boli počty prípadov nákazy koronavírusom v Izraeli veľmi nízke, v utorok hlásil prvýkrát za približne dva mesiace vyše 100 nových infikovaných za posledných 24 hodín. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Pozitívne testy malo okolo 125 ľudí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Predstaviteľ ministerstva Šezy Levy pre izraelskú televíziu povedal, že 70 percent nových prípadov nákazy tvorí variant koronavírusu delta. Polovica z infikovaných sú deti a tretina z nových nakazených už bola zaočkovaná, dodal Levy.

Delta variant koronavírusu prvýkrát zistili v Indii a je pokladaný za obzvlášť nákazlivý.

Ešte v polovici júna zaznamenával Izrael nové denné infekcie iba v jednociferných číslach a minulý týždeň bola celoštátne zrušená povinnosť nosiť rúška.

V posledných dňoch však úrady znovu zaviedli niektoré obmedzenia. V nedeľu museli žiaci v dvoch mestách zasa začať nosiť rúško, pretože na školách sa vyskytli ohniská nákazy.

Vláda takisto rozhodla, že rozšíri kapacity testovania cestujúcich na letisku.

Z dôvodu stúpajúcich počtov nakazených a šírenia delta variantu odporúčajú úrady očkovanie detí vo veku 12 až 15 rokov.

Predtým platilo toto odporúčanie len v prípade veľmi ohrozených pacientov a pri cestách do zahraničia.

Izrael s takmer deviatimi miliónmi obyvateľov začal očkovať skoro a prvú dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo už 5,5 milióna ľudí a druhú dávku vyše 5,1 milióna.

15:30 Takmer 32 percent obyvateľov Nemecka už bolo plne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Ide o približne jednu tretinu nemeckej populácie, oznámil v utorok Inštitút Roberta Kocha (RKI). Informuje o tom agentúra DPA.

Zhruba 42 miliónov ľudí, teda 51,2 percenta obyvateľov, dostalo podľa inštitútu prvú dávku vakcíny proti koronavírusu, kým 31,6 percenta dostalo obe dávky potrebné na úplnú imunitu.

Očkovacia kampaň sa v Nemecku začala koncom minulého roka a spočiatku postupovala pomaly, nabrala však na rýchlosti po tom, čo sa upustilo od uprednostňovania ľudí na základe veku a profesie a k dispozícii začalo byť viac vakcín, píše DPA.

Počty nových prípadov infekcie v Nemecku majú v súčasnosti pretrvávajúcu klesajúcu tendenciu. V utorok RKI zaznamenal 455 nových prípadov, kým minulý týždeň to bolo 652. Za uplynulých 24 hodín zomrelo v súvislosti s koronavírusom 77 ľudí, minulý týždeň tento počet predstavoval 93, dodal inštitút. Miera výskytu medzitým v Nemecku za posledný týždeň klesla na osem infekcií na 100.000 ľudí v porovnaní so 66.8 percentami minulý mesiac, uzatvára DPA.

15:12 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte prišiel v rámci boja proti pandémii ochorenia COVID-19 s nevšedným a dosť radikálnym riešením. Obyvateľom odmietajúcim očkovanie proti koronavírusu pohrozil, že by ich mohli zatknúť, a zároveň ľuďom odkázal, aby opustili krajinu, ak nemajú v úmysle podieľať sa na spoločnom úsilí v boji proti pandémii.

Duterte v televíznom vystúpení skonštatoval, že je „podráždený“ z ľudí, ktorí odmietajú vakcináciu a pomáhajú takto šíriť koronavírus.

„Nechápte ma zle. Tento štát čelí kríze, máme celonárodný núdzový stav. Ak sa nechcete dať zaočkovať, nechám vás zatknúť a pichnú vám vakcínu do zadku. A v prípade, že nebudete súhlasiť, odíďte z Filipín. Choďte do Indie, ak chcete, alebo niekam do Ameriky,“ skonštatoval 76-ročný prezident.

Duterte pravdepodobne myslí vážne slová o zatýkaní, pretože vo vystúpení neskôr podotkol, že nariadi starostom obcí, aby zostavili zoznamy vzdorujúcich občanov.

Právnik zameriavajúci sa na ľudské práva Edre Olalia vyjadril znepokojenie nad Duterteho hrozbami. Uviedol, že prezident nemôže nariadiť zatknutie niekoho, kto zjavne nespáchal žiadny trestný čin.

Filipíny momentálne predstavujú jedno z ohnísk nákazy na ázijskom kontinente. Dosiaľ tam potvrdili viac ako 1,3 milióna pozitívnych prípadov a najmenej 23 749 súvisi­acich úmrtí.

14:51 V Taliansku čaká až 45 000 zdravot­níkov, ktorí odmietli povinné očkovanie proti covidu, nútená neplatená dovolenka. Talianska lekárska komora informovala, že vakcínu si nenechalo aplikovať 2,3 percenta lekárov, sestier, ošetrovateľov a ďalšieho zdravotníckeho personálu. Podľa zákona o povinnom očkovaní zdravotníkov nesmú tí neočkovaní byť v priamom kontakte s pacientmi, a pre mnohých to tak bude znamenať neplatené voľno zrejme až do konca roka, kedy má v Taliansku skončiť očkovacia kampaň, napísala agentúra APA.

Lekárska komora uviedla, že medzi lekármi je neočkovaných len 0,2 percenta. Najväčší podiel neočkovaných zdravotníkov – sedem percent – hlási severotaliansky región Emilia Romagna.

Taliansky parlament v máji prijal zákon o povinnom očkovaní pre zdravotníkov. Vakcína je povinná nielen pre lekárov a sestry, ale napríklad aj pre lekárnikov či psychológov. Výnimku môžu dostať len tí, u ktorých by aplikácie vakcíny mohla vážne ohroziť zdravie. Tí, ktorí vakcínu odmietnu z iných dôvodov, musia počítať s tým, že ich zamestnávateľ preloží na pozíciu, kde nebudú v kontakte s ďalšími ľuďmi. Ak to nebude možné, môže ich poslať na neplatenú dovolenku.

13:55 Minister hospodárstva Richard Sulík je za prísne stráženie hraníc. Podľa neho by na hraničných príchodoch mali byť mobilné odberné miesta a treba využívať aj štátnu či domácu karanténu. Šéf koaličnej strany Sloboda a Solidarita pritom v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo priznal, že tento rok má naplánovanú týždňovú dovolenku v Chorvátsku.

Minister Slovákov vyzval, aby sa dali zaočkovať. On sám pritom nie je za schválenie finančného ohodnotenia za očkovanie. Podľa neho treba najprv využiť všetky iné možnosti, a teda zaočkovať všetkých, ktorí su v čakárni a potom spustiť kampaň a robiť osvetu. „Najlepšie by bolo tým ľudom vysvetliť, že to robia pre svoje zdravie," uviedol.

13:50 Slovenská lekárska komora (SLK) apeluje na vládu a na ministerstvo zdravotníctva, aby ihneď prijali kroky proti zavlečeniu delta variantu nového koronavírusu na Slovensko. TASR o tom v utorok informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

Komora hovorí, že pozorne sleduje situáciu v súvislosti s hrozbou ďalšej vlny pandémie. Zdôraznila, že tento vírus je najviac rozšírený vo Veľkej Británii, kde predstavuje viac ako 90 percent nakazených. „Počas blížiacich sa prázdnin možno očakávať, že na Slovensko zavíta veľká časť slovenskej enklávy žijúcej vo Veľkej Británii. Riziko zavlečenia delta variantu vírusu je preto veľmi vysoké,“ uviedla.

Prijaté opatrenia majú byť podľa SLK dostatočnou zárukou ochrany ľudí. Predísť majú šíreniu tejto mutácie. Riešenie vidí SLK v zavedení povinnej karantény do času negatívneho výsledku PCR testu.

13:40 Ľudia, ktorým neprišiel termín na druhú dávku očkovania, sa ňu môžu prihlásiť cez web Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). „Formulár, prosím, využite, ak už od uplynutia termínu uplynul jeden týždeň,“ informuje NCZI na sociálnej sieti.

V prípade vakcíny od AstraZenecy sa druhá dávka aplikuje 10 až 12 týždňov po prvej. Pri vakcínach od Pfizer/BioNTech a Moderny ide o interval 28. až 42. dní. Pri vakcíne Sputnik V sa druhá dávka aplikuje tri týždne od podania prvej.

13:14 Rusko obnovilo komerčnú leteckú dopravu do Turecka, v dôsledku čoho tam začal prvýkrát za ostatné mesiace prichádzať vysoký počet ruských dovolenkárov. Pre prílety ruských dovolenkárov sa v utorok tvorili dlhé rady na letisku v juhotureckom letovisku Antalya.

Informovala o tom turecká stanica TRT, podľa ktorej by do Antalye malo len v priebehu tohto dňa doraziť celkovo viac ako 12 000 ruských turistov. Úrady od cestujúcich prichádzajúcich do Turecka z Ruska požadujú len negatívny výsledok testu na nový koronavírus; potvrdenie o absolvovaní očkovania potrebné nie je.

Rusko momentálne zápasí so skepsou a neochotou, ktorú voči očkovaniu proti covidu prejavuje značná časť jeho obyvateľstva. Viaceré ruské regióny zaviedli v dôsledku nárastu nových prípadov nákazy povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva. Takéto rozhodnutie prijali vedenia Moskvy, Petrohradu, ako aj Moskovskej, Leningradskej oblasti, Kemerovskej, Tulskej, Tverskej, Sachalinskej či Murmanskej oblasti a tiež Neneckého autonómneho okruhu.

Rusko v polovici apríla z dôvodu rizika nákazy veľmi výrazne obmedzilo leteckú dopravu do Turecka. Takýto krok mal vážny dôsledok pre turecký sektor cestovného ruchu. Práve Rusi totiž vlani predstavovali najpočetnejšiu skupinu dovolenkárov v Turecku, do ktorého ich vtedy pricestovalo približne 2,1 milióna.

12:52 Ľudia, ktorým neprišiel termín na druhú dávku očkovania, sa ňu môžu prihlásiť cez web Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

„Formulár, prosím, využite, ak už od uplynutia termínu uplynul jeden týždeň,“ informuje NCZI na sociálnej sieti.

V prípade vakcíny od AstraZenecy sa druhá dávka aplikuje 10 až 12 týždňov po prvej. Pri vakcínach od Pfizer/BioNTech a Moderny ide o interval 28. až 42. dní. Pri vakcíne Sputnik V sa druhá dávka aplikuje tri týždne od podania prvej.

12:09 Španielsko už nepovažuje Slovensko za štát s vysokým rizikom nákazy v súvislosti s ochorením COVID-19. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Pripomína, že zoznam sa aktualizuje každých sedem dní, preto treba v prípade cesty na začiatku týždňa sledovať aktualizáciu.

„Zároveň odporúčame zistiť si vopred u leteckej spoločnosti podmienky nástupu do lietadla. Niektoré letecké spoločnosti od cestujúcich na vstup na palubu vyžadujú testy, a to aj v prípade, že to na vstup do Španielska od občanov SR aktuálne krajina nevyžaduje,“ uviedlo ministerstvo na svojom webe.

Pri vstupe do Španielska letecky alebo po mori je potrebné predložiť vyplnený sanitárny formulár.

11:00 Vakcínami proti covidu zo šarží, ktoré Izrael neúspešne ponúkol na imunizáciu obyvateľstva Palestínskej samospráve, sa „práve teraz“ očkujú deti v Izraeli.

S odvolaním sa na vyjadrenie generálneho riaditeľa na izraelskom ministerstve zdravotníctva Cheziho Leviho o tom v utorok informoval spravodajský web The Times of Israel.

Web pripomenul, že Palestínska samospráva minulý piatok najprv súhlasila, ale krátko na to zamietla dohodu, že jej Izrael dodá asi milión dávok vakcíny Pfizer-BioNTech.

Toto svoje rozhodnutie Palestínska samospráva vysvetlila tým, že prvých takmer 100-tisíc dodaných dávok malo už onedlho termín exspirácie a nespĺňali údajne aj ďalšie štandardy.

10:10 Za posledných 24 hodín potvrdili testy v Maďarsku 54 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa tam celkový počet infikovaných zaznamenaný od vypuknutia koronavírusovej pandémie zvýšil na 807 684 osôb. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomreli ďalší štyria pacienti. Počet obetí pandémie tak v Maďarsku dosiahol už 29 963, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 41 784 osôb. V nemocniciach ošetrujú 281 pacientov s covidom, z ktorých je 32 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

9:15 Severná Kórea oznámila Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), že do 10. júna testovala na koronavírus SARS-CoV-2 viac ako 30-tisíc ľudí, ale nenašla medzi nimi žiadneho infikovaného. Informovala o tom agentúra AP.

WHO v utorok vo svojej monitorovacej správe uviedla, že Severná Kórea doteraz vykonala celkovo 60 422 testov na 30 348 osobách, z toho 733 ich bolo testovaných v čase od 4. do 10. júna. Spomedzi týchto testovaných ich 149 malo „chrípkové ochorenie a/alebo ťažké akútne respiračné infekcie“, ale všetky tieto osoby mali negatívny výsledok testu na COVID-19.

KĽDR síce WHO hlási údaje testovaných, ale – podobne ako v uplynulých mesiacoch – neposkytla informácie o tom, koľko ľudí bolo v karanténe alebo prepustených z karantény.

Zatiaľ čo Severná Kórea tvrdí, že na svojom území nemá žiadny prípad COVID-19, uchádzala sa o pomoc Svetovej aliancie pre vakcíny a imunizáciu (GAVI). Tá sa zaviazala dodať KĽDR asi 1,7 milióna dávok vakcíny vyvinutej v spolupráci britskej firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Táto dodávka je však momentálne odložená na neurčito pre nedostatočnú „technickú pripravenosť“ Severnej Kórey, ako aj pre problémy s dodávkami v celosvetovom meradle.

7:15 Kubánska vláda v pondelok oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 s názvom Abdala má po troch dávkach účinnosť 92,28 percenta. Podrobnosti o klinických skúškach však vláda tejto ostrovnej krajiny neposkytla. Informovali o tom v utorok agentúry AP a AFP.

Abdala je jednou z očkovacích látok, ktoré Kuba vyvíja. Havana nedávno oznámila, že jej vakcína s názvom Soberana 2 má po podaní dvoch dávok 62-percentnú účinnosť.

6:24 Kolumbia prekročila v pondelok hranicu 100-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom, vyplýva z údajov kolumbijského ministerstva zdravotníctva, o ktorých informovala agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín v Kolumbii zaznamenali 648 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 100 582.

Podľa počtu úmrtí na obyvateľov je Kolumbia štvrtou najhoršie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike a Karibiku a šiestou z hľadiska počtu infikovaných.

6:00 V Taliansku nosenie ochranných rúšok vo vonkajších priestoroch od 28. júna už nebude povinné. Informovala v noci na utorok agentúra AFP s odvolaním sa na talianske ministerstvo zdravotníctva.

Povinnosť nosiť rúška v exteriéri už nebude platiť v regiónoch, ktoré patria do „bielej zóny“, napísal na Facebooku taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza. Patria sem všetky talianske regióny okrem Valle d'Aosta na severe krajiny.

Zrušiť povinné nosenie rúšok odporučili vláde odborníci z vedeckej poradnej skupiny. Ľudia by však stále mali mať prekryté ústa a nos na udalostiach s vyšším rizikom šírenia nákazy, ako sú veľké zhromaždenia.

V interiéri alebo vo verejnej doprave zostáva povinnosť nosenia rúšok v platnosti naďalej, píše agentúra AP.

V Taliansku od vypuknutia pandémie zaznamenali 4,25 milióna prípadov nákazy koronavírusom, v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v krajine viac ako 127.291 ľudí.

V Taliansku dosiaľ plne zaočkovali proti covidu približne 16 miliónov Talianov, čiže zhruba 30 percent populácie. Podaných bolo už viac ako 46 miliónov dávok vakcíny.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus