Obete sa dočkali. Vláda sa ospravedlnila za zásah v Moldave z roku 2013

Vláda sa ospravedlnila za spôsob zásahu ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013 a súvisiace udalosti, ktoré viedli ku kriminalizovaniu poškodených. Zároveň sa ospravedlnila za krivdu a utrpenie, ktoré obetiam a ich rodinám spôsobilo zdĺhavé hľadanie pravdy. Návrh predložili na rokovanie spoločne ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

23.06.2021 12:40 , aktualizované: 17:08
Rómovia / Róm / Moldava nad Bodvou / Foto:
Milan Hudák (vľavo), Roland Danč (druhý sprava) a Július Hudák (tretí sprava) po oslobodzujúcom verdikte košického súdu. V strede ich pbhajca Roman Kvasnica.
debata (52)

„Je neprípustné, aby štát skrze ozbrojené a justičné zložky štátu namiesto sebareflexie kriminalizoval obete a zaobchádzal s nimi dlhé roky ako s páchateľmi, pričom štát týmto spôsobom svoju silu demonštroval na zraniteľnej a marginalizovanej skupine obyvateľov, ktorá má obmedzené praktické možnosti sa efektívne brániť a hájiť svoje práva a spoliehať sa tak často musí na mechanizmy občianskej spoločnosti,“ skonštatovala vlá­da.

Ospravedlnenie vníma vláda nielen ako ľudské gesto smerom k poškodeným obetiam, ale aj ako záväzok štátu do budúcna vyvarovať sa podobným zlyhaniam a signál, že orgány vynucujúce právo majú úprimný záujem získať späť dôveru občianskej spoločnosti.

Rómovia / Róm / Moldava nad Bodvou / Čítajte viac Troch Rómov z policajnej razie v Moldave oslobodili

Kolíková považuje ospravedlnenie za správne. „Dôležité je, že je to rozhodnutie vlády. Vláda sa ospravedlnila s ohľadom na tie okolnosti, ktoré súvisia so zásahom v Moldave nad Bodvou. Je to dôležité gesto, ktoré vláda urobila smerom k obetiam,“ povedala po rokovaní vlády.

Silné gesto

Pre Rómov a Rómky je ospravedlnenie sa vlády silným symbolickým gestom. Uviedla to v stanovisku splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Pripomenula, že úrad žiadal o prešetrenie zákonnosti, legitimity a primeranosti zákroku už krátko po udalosti. „Nie je to ešte definitívna bodka za týmto prípadom, keďže v jednom prípade proces pokračuje ďalej. Verím však, že v budúcnosti sa takéto prípady porušovania základných ľudských práv už nebudú opakovať,“ uzavrela Bučková.

Pri akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.

Košický okresný súd v uplynulých týždňoch oslobodil piatich obžalovaných. Stalo sa tak po stanovisku Generálnej prokuratúry SR a prehodnotení skutkového stavu veci, ako aj po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva. Obžalovanou tak ostala len Irena M., u ktorej prokurátor žalobu nestiahol.

ivan sevcik Čítajte viac Ševčík: Vyšetrovanie zásahov v osadách je veľmi zložité
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou #policajný zásah