Nevýhodné tendre za čias Imreczeho dosiahli takmer 120 miliónov eur

Celková suma, ktorá sa týka kauzy Mýtnik a nevýhodných zmlúv pri obstarávaní informačných systémov pre finančnú správu (FS), prevyšuje 65 miliónov eur. Na tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa.

24.06.2021 14:14 , aktualizované: 15:09
SR GP Mýtnik II akcia TK BAX Foto: ,
Riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Ondrej Repa a vpravo prezident Finančnej správy Jiří Žežulka počas brífingu Generálnej prokuratúry ku kauze Mýtnik.
debata (151)

Prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka na brífingu dodal, že jeho úrad sám verifikoval a podal trestné oznámenie v prípade ďalšieho podozrivého IT tendra. „Ide o podozrenia z manipulovania verejnej zákazky na informačný systém v hodnote 52 miliónov eur. Tá zmluva bola uzatvorená tesne pred voľbami v rámci minulého roku,“ vysvetlil.

V tejto súvislosti na finančnej správe vo štvrtok zasahovala aj Národná kriminálna agentúra.

14 obvinených

Repa tiež informoval, že celkovo v rámci akcií Mýtnik I a Mýtnik II obvinili 14 osôb, z toho osem svoju vinu priznáva buď v plnom rozsahu, alebo prevažujúcej miere. „Ich priznania korešpondujú s ďalšími dôkazmi, výpoveďami svedkov či inými listinnými dôkazmi,“ dodal Repa.

Ako vysvetlil, v prípade Mýtnik I ide predovšetkým o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ktorý je súčasne posúdený ako závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Prípad sa týka IT zmlúv, ktoré uzatvárala Finančná správa SR v roku 2013 až 2018.

Ako zdôraznil Repa, počas vyšetrovania dostatočne preukázali, že pred samotným uzavretím zmlúv bol opakovane porušený zákon, konkrétne zákon o verejnom obstarávaní. „Verejné obstarávanie bolo nastavené tak, aby bola na konci úspešná firma, ktorá na konci aj zmluvy uzavrela,“ vysvetlil. Predmetné IT systémy dodali za sumy, ktoré z hľadiska zákona nezodpovedajú hospodárnemu a efektívnemu využívaniu verejných prostriedkov. „Uznesenie o vznesení obvinenia z mesiaca január pracovalo so zmluvou prevyšujúcou 42 miliónov. Avšak následným vyšetrovaním bolo zistené, že celková suma, ktorá naväzuje na tieto predmetné zmluvy, prevyšuje sumu 65 miliónov eur,“ uviedol Repa.

Akcia Mýtnik II nadväzuje na podozrenia z majetkovej trestnej činnosti. Predmetom vyšetrovania je ale legalizačná schéma, ktorá nadväzovala na ekonomickú trestnú činnosť. V tejto časti vzniesli obvinenie voči trom osobám pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Toto obvinenie bolo pritom založené predovšetkým na veľmi detailnej analýze výpisov z účtov.

Vyšetrujú aj korupciu

„Do tohto finančného toku za firmou, ktorá mala IT systémy dodávať, bol zapojený ďalší rad zahraničných firiem z viacerých krajín, ktoré si medzi sebou tieto finančné prostriedky presúvali. Pričom aktuálne bola deklarovaná suma, ktorá nezodpovedá vykonanému plneniu vo výške 20 miliónov eur,“ skonštatoval Repa. Dodal, že premetom vyšetrovania v tejto veci je aj rozsiahla korupčná činnosť. „Stav dokazovania vyvodzuje záver, že v tomto prípade mali konať vo vzájomnej súčinnosti ako vysokí predstavitelia tak aj prestavitelia podnikateľského sektora a dokonca aj osoby, ktoré k danému obchodu nemali žiadny vecný ani osobný vzťah,“ uzavrel Repa.

František Imrecze Čítajte viac Stíhanému Imreczemu vypovedali službu všetci jeho obhajcovia, nemohol vypovedať

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczehi a ďalšie osoby v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela. NAKA zasahovala aj 17. júna v rámci akcie Mýtnik II, obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #Kauza Mýtnik