Covid má už 3,9 milióna obetí a 180 miliónov nakazených

Celosvetový počet mŕtvych v súvislosti s chorobou covid-19 podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) prekonal hranicu 3,9 milióna.

25.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:51
Virus Outbreak Russia Foto: ,
Dezinfekcia haly Leningradskej železničnej stanice v ruskej Moskve vo štvrtok 24. júna 2021. V Rusku naďalej rastie počet koronavírusových infekcií.
debata (79)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:51 V Rusku sa približne 12 % pacientov hospitalizovaných s koronavírusom nachádza vo vážnom stave. Informoval o tom web denníka Komsomoľská pravda. Ako uviedol minister zdravotníctva Michail Muraško, kým v prvej vlne pandémie koronavírusu boli najčastejšie chorí občania starší ako 40 rokov, teraz sa zvyšuje výskyt predovšetkým u ľudí vo veku od 26 do 40 rokov, pričom v Rusku evidujú nárast v tejto kategórii o viac ako 26 %.

Počas ostatného dňa v najrozľahlejšej krajine sveta potvrdili 20 393 pozitívnych prípadov. Až 7916 odhalili v Moskve.

Čísla v Rusku sú najhoršie od konca januára. Infekcie pribúdajú rýchlym tempom v čase, keď úrady mobilizujú obyvateľov, aby sa nechali zaočkovať. V krajine so 146 miliónmi obyvateľov dostalo aspoň jednu vakcínu proti koronavírusu iba 14 % populácie. Plne zaočkovaných je približne 17 miliónov ľudí.

20:11 Ruská vakcína proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V nemusí byť nikdy schválená Európskou úniou. V piatok to uviedol taliansky premiér Mario Draghi, ktorý spochybnil aj čínsku očkovaciu látku Sinovac. Informovala o tom agentúra AFP. „Sputniku… sa zatiaľ nepodarilo získať a možno ani nikdy nebude mať súhlas EMA (Európskej agentúry pre lieky),“ uviedol Draghi v Bruseli. Zatiaľ čo „čínska vakcína… sa ukázala ako nedostatočná“, dodal, pričom poukázal na skúsenosti s touto vakcínu v Čile.

Čile sa v rámci svojej imunizačnej kampane v značnej miere spolieha na Sinovac a v súčasnosti uvažuje o očkovaní treťou dávkou na zvýšenie ochrany pred novými variantmi koronavírusu. EMA v súčasnosti vakcíny Sputnik V aj Sinovac priebežne posudzuje, pripomenula AFP.

18:18 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 66 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo osem starších chronicky chorých pacientov, informoval v piatok operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov­.hu.Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v krajine je 807 910 infiko­vaných a 29.980 úmrtí.

Aktuálne je nakazených 40 697 osôb. Hospitalizovaných je 182 pacientov s covidom, z ktorých 22 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet ľudí zaočkovaných prvou dávkou vakcíny prekročil v Maďarsku 5,4 milióna, obe dávky vakcíny podali už vyše 4,7 milióna osobám.

17:46 Chorvátsko zaznamenalo 23 prípadov delta variantu koronavírusu, známeho aj ako indický, v piatich svojich župách a ak sa začne šíriť, zavedú sa prísnejšie epidemiologické opatrenia. V piatok to oznámil riaditeľ Chorvátskeho ústavu verejného zdravia a člen národného krízového štábu Krunoslav Capak, ktorého citovala tlačová agentúra HINA.

„Indický variant bol zistený v Medzimurskej, Šibenicko-kninskej, Varaždinskej a Splitsko-dalmatínskej župe a v Záhrebe. Prirodzene, sme znepokojení,“ dodal Capak na pravidelnej tlačovej konferencii o ochorení COVID-19.

„Indický variant sa šíri 30– až 40-krát rýchlejšie než klasický alebo britský variant, ktoré prevládali v poslednom čase. Sú náznaky, že nákaza je vážnejšia a postihuje mladších ľudí, a ak sa začne medzi nami šíriť, budeme musieť zaviesť prísnejšie opatrenia,“ upozornil Capak.

Chorvátsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 118 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je mierne zvýšenie oproti minulému týždňu, avšak počet za celý týždeň klesol o 25 percent. Najvyššia miera výskytu je v Zadarskej župe, čo je následok nedávnych osláv po basketbalovom zápase, keď fanúšikovia nedodržiavali epidemiologické opatrenia. Výsledok – 70 percent nových prípadov zaznamenaných v Zadarskej župe tvoria ľudia mladší než 40 rokov.

„To je varovanie pre nás všetkých,“ zdôraznil Capak.

Občania Európskej únie prichádzajúci do Chorvátska zo zelených zón nemusia ísť do karantény ani sa testovať a môžu voľne vstúpiť na územie krajiny, povedal ešte Capak.

Najdôležitejšie je, aby Chorvátsko, ktoré do veľkej miery závisí od cestovného ruchu, zostalo v zelenej zóne.
" V takom prípade sa bude môcť každý vrátiť do svojej krajiny bez ďalších obmedzení. Musíme zostať v zelenej zóne. Je to v záujme chorvátskeho zdravia a ekonomiky," vyhlásil šéf krízového štábu a minister vnútra Davor Božinovič.

17:09 Európska lieková agentúra (EMA) schválila nový výrobný závod na produkciu vakcín americkej spoločnosti Johnson & Johnson proti COVID-19. Agentúra vo vyhlásení, ktoré zverejnila v piatok, uviedla, že nový závod v talianskom meste Anagni bude finalizovať výrobu vakcín firmy J&J. EMA očkovaciu látku tejto spoločnosti pre dospelých schválila v marci.

Distribúciu vakcíny J&J v Európskej únii v posledných mesiacoch spomalili výrobné problémy, keďže milióny dávok vyrobených v USA sa museli zlikvidovať pre kontamináciu. EÚ si objednala 200 miliónov dávok vakcíny J&J, pričom do konca júna mala obdržať 55 miliónov dávok. Zatiaľ však do EÚ prišlo len o trochu viac ako 14 miliónov dávok tejto očkovacej látky.

Nasadenie vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson zabrzdilo aj to, že EMA pripustila „možné spojenie" medzi touto očkovacou látkou a veľmi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín. Predstavitelia zdravotníctva však uviedli, že prínosy vakcíny vysoko prevyšujú nad jej rizikami.

17:00 Celosvetový počet mŕtvych v súvislosti s chorobou covid-19 podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) prekonal hranicu 3,9 milióna. Tempo teraz mierne spomaľuje: o 100 000 sa počet mŕtvych od konca marca zvýšil najprv za osem dní, potom za deväť dní, potom za sedem dní, hranica 3,2 milióna padla za deväť dní a potom 100 000 mŕtvych pribudlo trikrát za osem dní. Následne síce pribudlo za osem dní 200 000 obetí, čo ale spôsobila jednorazová úprava vykazovaných úmrtí v Peru o viac ako 110 000 obetí. Predposledných 100 000 mŕtvych pribudlo za desať dní a posledných za 11 dní.

Najviac obetí na životoch od začiatku pandémie evidujú USA, kde covidu podľahlo viac ako 603 000 ľudí. Nasledujú Brazília (cez 509 000 mŕtvych), India (viac ako 393 000 obetí), Mexiko (232 000) a Peru (cez 191 000).

Počet nakazených koronavírusom vo svete podľa JHU prekonal hranicu 180 miliónov. Prvenstvo v absolútnom počte infikovaných držia od minulého marca Spojené štáty, kde celkový počet nakazených dosiahol 33,6 milióna. Druhá je India (30,1 milióna) a tretia Brazília (18,2 milióna). V Európe sa najviac nakazených v absolútnych číslach dokázalo vo Francúzsku (5,8 milióna). Tempo výraznejšie poľavuje: posledných desať miliónov prípadov nákazy pribudlo za 26 dní, predposledných za 17 dní, predtým dvakrát za 13 dní.

16:27 Na Islande od soboty zrušia platnosť všetkých protiepidemických opatrení vrátane povinného nosenia rúšok. V piatok to oznámila islandská ministerka zdravotníctva Svandís Svavarsdóttir. Už viac ako týždeň v krajine nezaznamenali ani jeden nový prípad nákazy koronavírusom, informovala agentúra DPA.

Prvé opatrenie v krajine zaviedli pred 15 mesiacmi, tento víkend však budú všetky pre priaznivú epidemiologickú situáciu odvolané.

Na Islande mali mimoriadne úspešnú očkovaciu kampaň. V krajine žije približne 360 000 ľudí a takmer 90 percent z jej obyvateľov vo veku nad 16 rokov už dostalo aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu, uvádza DPA. Island tak patrí k európskym krajinám s najvyššiu mierou zaočkovanosti.

16:04 Národné centrum zdravotníckych informácií začína od piatka s generovaním digitálnych COVID preukazov EÚ. Od soboty ich bude priebežne a automaticky zasielať na mailové adresy ľudí, ktorí si za uplynulé týždne požiadali o dočasný očkovací certifikát. Zároveň má byť od pondelka na stránke korona.gov.sk dostupný formulár, prostredníctvom ktorého oň budú môcť ľudia požiadať. Informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Jednotné digitálne preukazy začnú v EÚ platiť od 1. júla. „Ich držitelia v nich budú mať nahraté údaje o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, testovaní či o prekonaní ochorenia,“ spresnila hovorkyňa. Dodala, že od tohto dátumu si budú môcť ľudia požiadať aj o digitálne potvrdenie o testovaní a prekonaní ochorenia COVID-19.

„Napriek tomu, že jednotné európske certifikáty mali uľahčiť cestovanie obyvateľov, rezort zdravotníctva odporúča, aby vzhľadom na šírenie nebezpečného delta variantu vírusu ľudia zvážili cestovanie do zahraničia,“ doplnila s tým, že na základe dohody členských štátov EÚ by mal byť systém certifikátov plne funkčný po uplynutí šesťtýždňového prechodného obdobia, ktoré sa skončí 12. augusta. Bližšie informácie o digitálnych COVID preukazoch EÚ majú byť verejnosti predstavené budúci týždeň.

15:57 Účastníci pobytových táborov trvajúcich viac ako štyri dni sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku.

tábor, skauti Čítajte viac Zaočkované deti do tábora nepotrebujú test

15:02 Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific oznámila svojim posádkam, že sa musia dať do 31. augusta zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Ak to neurobia, bude im hroziť strata zamestnania. Firma uviedla, že rozpis služieb sa stal „náročný a komplikovaný" pre nutnosť separovať vakcinovaných a nevakcinovaných členov posádok. Informuje o tom portál bbc.com.

Letecký prepravca konštatoval, že 90 percent jeho pilotov a 65 percent palubných zamestnancov je zaočkovaných alebo majú dohodnutý termín vakcinácie. Dodal však, že „už je jasné, že len úplne zaočkované posádky sa budú môcť vracať z väčšiny destinácií bez nutnosti karantény".

Podľa Cathay Pacific je „vakcinácia kľúčovým prvkom" pre zotavenie firmy a globálneho leteckého odvetvia. „Po veľmi starostlivom uvažovaní sme teraz prijali rozhodnutie, že všetci členovia posádok s domovom v Hongkongu musia byť zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 do 31. augusta," vyhlásila spoločnosť.

14:29 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyjadril nespokojnosť s tým, že sa krajiny Európskej únie (EÚ) nedokázali dohodnúť na jednotných pravidlách pre cestujúcich z regiónov s vysokým výskytom variantov koronavírusu. Nemecko vyžaduje, aby ľudia prichádzajúci z oblastí s novými variantmi vírusu, ako je napríklad Veľká Británia, išli na 14 dní do karantény, hoci sú úplne zaočkovaní. Iné krajiny únie pre vakcinovaných ľudí uplatňujú kratšiu karanténu alebo žiadnu.

Šéf nemeckého rezortu zdravotníctva v piatok v Berlíne pred novinármi vyslovil ľútosť nad tým, že nebola možná lepšia koordinácia medzi 27 členskými štátmi EÚ. „Bolo by lepšie, keby sa pre to našli jednotné pravidlá," povedal. „Ak nie, budeme musieť naďalej tvoriť naše vlastné, aby sme sa chránili," dodal.

Podľa nemeckých predstaviteľov nákazlivejší delta variant koronavírusu teraz tvorí najmenej 15 percent všetkých prípadov v krajine. V Británii sa už pritom stal dominantným. Lothar Wieler, riaditeľ Inštitútu Roberta Kocha, ktorý v Nemecku zodpovedá za kontrolu a prevenciu chorôb, očakáva, že delta variant bude v krajine tiež nakoniec dominantný. Vyzval preto ľudí, aby sa dali čo najskôr zaočkovať.

Vedci tvrdia, že vakcíny schválené na použitie v Európskej únii poskytujú dobrú ochranu pred vážnym ochorením, pričom to platí aj pre delta variant. Zatiaľ však ešte nie je jasné, aké veľké je riziko, že vírus môžu prenášať aj zaočkovaní ľudia.

13:36 Nový koronavírus sa v Číne možno začal šíriť už v októbri 2019, teda o dva mesiace skôr, než čínske úrady zaznamenali prvé prípady nákazy v meste Wu-chan. Vyplýva to z najnovších zistení britských vedcov z Univerzity v Kente, ktorí v piatok publikovali výsledky svojej štúdie vo vedeckom magazíne PLOS Pathogens.

Za najpravdepodobnejší dátum, keď sa vírus začal šíriť v samotnej Číne, označili britskí výskumníci 17. november. Nevylúčili však ani možnosť, že sa tak mohlo stať už v októbri.

Domnievajú sa tiež, že do iných krajín sveta sa vírus rozšíril už v januári 2020, cituje zo štúdie agentúra Reuters.

Prvý oficiálne priznaný prípad nákazy novým typom koronavírusu zaznamenali v decembri 2019 v stredo­čínskom meste Wu-chan, pričom za jeho pôvodcu je považovaný tamojší trh s morskými plodmi. Viaceré z prvých prípadov nákazy však so zmieneným trhoviskom nijako nesúviseli. To implikuje, že vírus sa v krajine zrejme šíril už skôr.

Štúdia, ktorú koncom marca spoločne zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spoločne s Čínou, pripustila, že k sporadickému výskytu prípadov nákazy novým koronavírusom mohlo dôjsť už pred tým, ako vo Wu-chane vypukla epidémia.

Z inej štúdie skúmajúcej počiatky pandémie v Číne, ktorú tento týždeň publikoval americký výskumník Jesse Bloom, vyplýva, že vzorky odobraté na trhovisku vo Wu-chane nemôžu komplexne zrekonštruovať výskyt nového vírusu SARS-CoV-2. Išlo totiž len o varianty predchádzajúcej podoby vírusu, ktorá sa už skôr objavila v iných častiach Číny.

Bloom k tomu dospel na základe rekonštrukcie dát zo sekvenovania genómu vírusu, ktoré Čína pôvodne poskytla medzinárodnej databáze SRA, neskôr však boli vymazané na žiadosť čínskych vyšetrovateľov. Tí tvrdili, že ich potrebujú aktualizovať, aby ich neskôr poskytli inej databáze, potvrdil pre agentúru Reuters americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH). Podľa kritikov je odstránenie takýchto údajov len ďalším dôkazom toho, že sa Čína snaží zatajiť pôvod vírusu.

Iná štúdia australských vedcov, publikovaná vo štvrtok vo vedeckom časopise Scientific Reports, za pomoci genomických dát ukazuje, že vírus SARS-CoV-2 sa oveľa ľahšie viaže na receptory ľudí ako iných živočíšnych druhov. To naznačuje, že bol adaptovaný na človeka už v čase, keď sa prvýkrát objavil, píše Reuters.

Podľa tejto štúdie je však stále možné, že existuje zviera, ktoré mohlo fungovať ako prenášač vírusu na ľudí, avšak vylúčiť sa nedá ani hypotéza, že vírus unikol z laboratória.

13:02 Izrael, ktorý je svetovým lídrom vo vakcinácii, opäť zaviedol povinné nosenie rúšok v interiérových priestoroch. Dôvodom je šírenie koronavírusu, ktorého motorom je nový variant. Izrael zaočkoval približne 85 percent dospelej populácie a v uplynulých mesiacoch zrušil takmer všetky obmedzenia, keďže počet aktívnych prípadov nákazy sa prudko zmenšil.

V posledných dňoch sa počet infekcií začal rýchlo zvyšovať. Tento vývoj nastal po tom, ako niekoľko týždňov potvrdzovali len jednotlivé prípady alebo len niekoľko desiatok prípadov denne. Šéf tímu na boj proti koronavírusu Nachman Aš podľa izraelských médií informoval, že vo štvrtok v krajine pribudlo 227 infekcií koronavírusom. Izraelské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že rúška sú povinné od piatkového poludnia.

Nové šírenie vírusu v Izraeli pravdepodobne spôsobil príchod vysoko nákazlivého delta variantu, ktorý sa rýchlo šíri medzi nezaočkovanými ľuďmi, vrátane detí. Údajne sa nakazili aj vakcinovaní obyvatelia Izraela, ale vo všeobecnosti sa zdá, že majú iba mierne symptómy.

11:01 Vyše 20 rokov registrovaný a používaný liek Imunor je účinný aj pri ochrane pred ochorením COVID-19. Ľudia, ktorí tento liek užívajú, majú veľmi mierny priebeh nákazy.

covid Čítajte viac Liek používaný 20 rokov chráni aj pred covidom, ukázala ostravská štúdia

10:10 Prostredníctvom vykonaných 3 359 PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 34 prípadov koronavírusu. Pribudli tri obete.

Pfizer/BioNTech Čítajte viac Vírus si vzal ďalšie tri životy, PCR testy odhalili 34 pozitívnych

9:17 Šéf rumunského národného vakcinačného výboru Valeriu Gheorghita uviedol, že čoskoro uplynie exspirácia desiatok tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Tie budú musieť pravdepodobne zničiť. „30. júna exspiruje 35-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca. Pravdepodobne ich už nebudeme môcť použiť a zlikvidujeme ich,“ povedal Gheorghita na štvrtkovej tlačovej konferencii.

AstraZeneca je jednou zo štyroch povolených vakcín, ktorými sa momentálne očkuje na území Rumunska. O očkovacie látky je však pomerne slabý záujem. Dosiaľ úplne zaočkovali zhruba 23 % populácie. Kým v polovici mája denne podali približne 100-tisíc vakcín, počas ostatného týždňa to bolo v priemere okolo 25-tisíc. Od vypuknutia pandémia v Rumunsku potvrdili viac ako milión prípadov ochorenia COVID-19 a takmer 33-tisíc súvisiacich úmrtí.

7:34 Portugalsko zavádza prísnejšie pandemické opatrenia z dôvodu nárastu počtu prípadov, ktorý ohrozuje cestovný ruch počas leta. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Prísnejšie pravidlá budú v platiť v metropolitnej oblasti hlavného mesta Lisabon a v meste Albufeira regióne Algarve, ktoré patrí medzi vyhľadávané turistické destinácie. Úrady sa usilujú dostať pod kontrolu nárast v počte prípadov, ktorý ohrozuje letnú dovolenkovú sezónu. Viac než polovicu prípadov v Lisabone tvorí nákazlivejší variant koronavírusu delta, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii.

Ľudia sa od piatka 15.00 h miestneho času do pondelka 06.00 h pri vstupe do oblasti Lisabonu budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus alebo dokladom o očkovaní. Reštaurácie, kaviarne a obchody predávajúce nepotravinový tovar budú musieť počas víkendu prevádzky zatvoriť o 15.30 h. Supermarkety a predajne s potravinami môžu byť otvorené do 19.00 h. Portugalsko vo štvrtok zaznamenalo 1556 nových prípadov nákazy, čo je najväčší prírastok od februára. Krajina zaznamenala celkovo 869.879 prípadov nákazy a 17.079 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

6:25 Brit Dave Smith (72) sa po rekordných desiatich mesiacoch boja s koronavírusom vyliečil a po 42 pozitívnych PCR testoch sa konečne dočkal prvého negatívneho. Britským médiám porozprával o bitke s chorobou, počas ktorej schudol skoro 60 kilogramov, sedemkrát skončil v nemocnici a pripravoval sa na smrť. Podľa denníka The Guardian ide zatiaľ o najdlhší zdokumentovaný prípad infekcie vírusom SARS-CoV-2.

„Kedykoľvek sa mi priťažilo, tak naozaj poriadne, bol som na smrteľnej posteli. Moja žena už päťkrát začínala pripravovať pohreb,“ povedal muž z Bristolu. „V jednej chvíli som bol pripútaný na lôžko dva alebo tri mesiace v kuse. Žena ma musela umývať a holiť, pretože už som nemohol vstať.“

Bývalý inštruktor autoškoly sa nakoniec zotavil po podaní lieku Regeneron, ktorým lekári liečili aj bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Prvý pozitívny test na koronavírus mal Smith vlani v máji, keď po prvýkrát skončil v nemocnici s kašľom a horúčkou. Potom musel do nemocnice aj v auguste, v septembri, v októbri a v decembri. Nezabrala u neho ani liečba remdesivirom, účinné ale bolo nasadenie zmesi protilátok, a negatívneho testu sa potom Brit dočkal po 305 dňoch nákazy.

Odborníci z Bristolu sa chystajú jeho prípad prezentovať na júlovej lekárskej konferencii, zatiaľ totiž nepoznajú človeka, ktorý by s koronavírusom zápasil dlhšie.

6:15 Fínski futbaloví fanúšikovia, vracajúci sa z Ruska po zápasoch v rámci majstrovstiev Európy, spôsobili vo svojej krajine prudký nárast v počte denných prípadov nákazy koronavírusom, oznámili vo štvrtok fínske zdravotnícke úrady. Citovala ich tlačová agentúra Reuters. Podobne aj dánski fanúšikovia, najmenej traja doniesli do krajiny mutáciu delta (viac).

Fínsky futbalový národný tím utrpel tento mesiac v Petrohrade dve porážky a potom bolo zaznamenané na dvoch hraničných priechodoch takmer 100 prípadov infekcie, väčšinou medzi vracajúcimi sa fanúšikmi, spresnili úrady.

Celkovo denný počet nových prípadov stúpol potom vo Fínsku z približne 50 na vyše 100, ukazujú oficiálne údaje.

„Ide o ľudí, ktorí boli na zápasoch. Evidentne sa tam nákaza šírila až prekvapujúco, Fíni boli totiž v kontakte prevažne medzi sebou – ale koronavírusom sa nakazili už za pár dní,“ povedal pre Reuters Risto Pietikäinen, hlavný lekár nemocnice v okrese, do ktorého patrí aj hlavný hraničný priechod.

Fínsky inštitút zdravia uviedol, že medzi Fínmi, ktorí cestovali do ruského Petrohradu, zistili takmer 100 infikovaných a tento počet bude pravdepodobne rásť.

Najviac infikovaných zistili medzi ľuďmi v 15 autobusoch, ktoré vyrazili z Petrohradu do Fínska 22. júna.

Úrady očakávajú, že v najbližších dňoch budú mať pozitívne testy ďalší ľudia, lebo inkubačná doba koronavírusu je dlhá a úrady nemohli otestovať všetkých prichádzajúcich fanúšikov, kým v utorok večer nezatvorili hlavný hraničný priechod.

Fínsko však stále patrí ku krajinám najmenej zasiahnutým pandémiou. Táto krajina s 5,5 milióna obyvateľov hlásila 969 úmrtí a hospitalizovaných má iba 33 ľudí chorých na COVID-19, dodala agentúra Reuters.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus