Na Morave pomáhali sanitky zo Slovenska: Bola to dráma, infraštruktúra skolabovala

V postihnutých obciach na južnej Morave po štvrtkových búrkach a tornáde, zasahovalo sedem sanitiek z Bratislavy. Situáciu označili za dramatickú.

25.06.2021 10:54 , aktualizované: 19:37
Tornádo spustošilo aj Moravskú Novú Ves Foto: ,
Tornádo spustošilo aj Moravskú Novú Ves.
debata (9)

VIDEO: Ako z apokalypsy. Pozrite si prácu hasičov z Juhomoravského kraja v obci zasiahnutej tornádom a búrkami.

Video

Do nemocníc previezli piatich zranených ľudí, dvoch do nemocníc v Brne a troch do Kyjova. TASR o tom informovala Záchranná zdravotná služby (ZZS) Bratislava.

„Situácia na mieste bola mimoriadne dramatická, kolabovaná bola akákoľvek infraštruktúra vrátane elektrickej siete, nedostupný bol mobilný signál aj dátové spojenie, neprejazdná cestná infraštruktúra. Prácu našich záchranárov komplikovalo nepriaznivé počasie aj značný plošný rozsah celej katastrofy,“ priblížil Miroslav Chabroň, zástupca riaditeľa pre úsek zdravotnej starostlivosti ZZS Bratislava.

VIDEO: Smutný pohľad na zničenú Moravskú Novú Ves po tornáde.

Video

Neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytovali v postihnutých obciach Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice z celkovo šiestich postihnutých oblastí. Súbežne s nimi vyrazili na zásah ako logistická a materiálna podpora aj regionálni záchranári z Bratislavy. Ďalšie zásahové tímy boli pripravené na zásah aj v Žiline. Na mieste nešťastia zasahovali aj posádky rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) z LSE (Life Star Emergency).

Prvotná informácia pre posádky z Bratislavy bola z krajského operačného strediska vydaná približne o 21.00 h, posledná posádka RZP opustila miesto udalosti o 3.20 h.

VIDEO: Morava – presun hasičskej techniky na pomoc postihnutým obciam.

Video

Neprehľadnosť situácie potvrdil aj Viliam Dobiáš, odborný zástupca LSE – Life Star Emergency. „Situácia na mieste bola absolútne neprehľadná. Neboli zjazdné cesty, nebol signál mobilných telefónov, nebola elektrina. Nikto zo záchranárov podobnú spúšť doteraz nezažil v takom rozsahu,“ uviedol pre TASR Dobiáš.

Po výzve na pomoc odišli vo štvrtok večer na Moravu záchranárske dvojčlenné posádky RZP Trnava, Piešťany a Moravský Svätý Ján do obcí Lužice a Moravská Nová Ves. Po príchode sa ohlásili na improvizovanom obväzišti. „Medzitým všetci postihnutí boli transportovaní do okolitých nemocníc miestnymi posádkami, ktoré prišli skôr, alebo sa presunuli s pomocou susedov osobnými autami,“ doplnil Dobiáš.

VIDEO: Tornádo, obec Lužice, južná Morava.

Video

Pomocná ruka od nemocníc

Pripravenosť prijať pacientov po tornáde na južnej Morave deklarovalo v piatok päť slovenských nemocníc. Ide o Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), Fakultnú nemocnicu Trnava a nemocnice v Myjave, Malackách a Skalici.

„Všetky tieto nemocnice deklarovali pripravenosť prijať a ošetriť väčší počet pacientov,“ skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok silné búrky, ku ktorým sa pravdepodobne pridalo aj tornádo. Záchranári potvrdili tri obete na životoch, počet zranených sa odhaduje približne na dve stovky. Poškodené sú stovky domov.

Tornádo na Morave, Hrušky.
Tornádo na Morave, Hrušky.
+7Tornádo na Morave, Hrušky.

Okamžite pomôcť Česku sú pripravení aj psovodi z polície i z horskej záchrannej služby. Pripravená je aj špeciálna technika. Informovala Lucia Hurajtová z ministerstva vnútra.

„Príslušníci HaZZ v prípade potreby poskytnú cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou v rámci MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí),“ spresnila Hurajtová. „Na akútny zásah sú vyčlenení aj desiati horskí záchranári – psovodi, štyria sú z Policajného zboru SR,“ podotkla Hurajtová.

VIDEO: Tornádo na južnej Morave.

Video

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú v prípade potreby schopní okamžite odísť na pomoc na južnú Moravu.

„Príslušníci HaZZ sú v prípade potreby pripravení okamžite vyraziť a poskytnúť cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou v rámci MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí),“ uviedlo Prezídium HaZZ.

Hasiči sú momentálne rozmiestnení na Záchranných brigádach HaZZ v Malackách, Žiline a Humennom a na krajských riaditeľstvách hasičského zboru v Bratislave, Trnave, Žiline a Trenčíne.

Tornádo na Morave, graf
9 debata chyba
Viac na túto tému: #tornádo na Morave