Ťažkoodenci vytlačili protestujúcich spred vstupu do parlamentu

Protest pred vchodom do Národnej rady v Bratislave, ktorý sa začal v piatok ráno, naďalej pokračuje. Vstup do budovy strážili desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste bol aj antikonfliktný policajný tím. Pred pol druhou polícia začala vytláčať protestujúcich.

23.07.2021 09:55 , aktualizované: 20:13
Protest / Demonštrácia / NR SR / Národná rada /... Foto: ,
Protestujúci pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady v Bratislave 23. júla 2021
debata (16)

Bezpečnostným zložkám sa nakoniec podarilo posunúť protestujúci dav spred vchodu do budovy Národnej rady na schody, ktoré k nej vedú. Ľudia pokrikovali na policajtov, aby si dali dole prilby.

Nespokojní občania protestujúci proti opatreniam vlády na boj s pandémiou zotrvávajú pred budovou Národnej rady SR. Priebeh piatkového zhromaždenia je už pokojnejší, účastníci viac neblokujú vchod do budovy parlamentu. Na mieste je naďalej polícia, situáciu monitoruje. Počty protestujúcich večer klesli na niekoľko desiatok.

Video: Pozrite si, ako ťažkoodenci vytlačili protestujúcich spred vstupu do parlamentu.
Video

Pred budovou počas dňa stál dav demonštrujúcich. Dav opakovane skandoval heslá ako „vydajte nám parlament“, „gestapo“ či „Slovensko si nedáme“. Niektorí držali v rukách štátne vlajky i transparenty ako „stop covid podvodu“, „stop korona fašizmu“ či „očkovací teror“.

Avizovali, že chcú v proteste zotrvať aj ďalšie hodiny či až dni. Protest bol však oficiálne ohlásený do druhej popoludní. „Náš odpor bude pokračovať, nekončí to dnešným dňom,“ vyhlásili. Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru. Prisľúbili im aj zabezpečenie vody či potravín.

Demonštranti žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Odmietajú očkovanie proti covidu.

Protestujúci vyhlásili, že od parlamentu neodídu, kým nebude novela stiahnutá z rokovania. Poslanec Ľuboš Blaha (Smer) uviedol, že budú bojovať proti „očkovaciemu fašizmu“ a proti prijatiu novely.

Video: Pozrite si, ako to vyzerá pred vchodom do Národnej rady v Bratislave.
Video

Poslanecký klub strany Smer vyhlásil, že podporuje všetky zákonné protesty proti „nezmyselným protipandemickým vládnym opatreniam a diskriminácii ľudí“. Pripomenul, že poslanci sa obrátili na Ústavný súd SR a žiadajú zastaviť účinnosť vyhlášky, podľa ktorej plne nezaočkovaní musia pri vstupe na Slovensko povinne do izolácie.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na protesty reagoval tlačovým vyhlásením.

„Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Je neprípustný akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom. Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ vyhlásil Heger.

Protestujúci pred vstupom do budovy Národnej...
Protestujúci pred vstupom do budovy Národnej...
+8Protestujúci pred vstupnými dverami do budovy...

Predseda strany Hlas a nezaradený poslanec Peter Pellegrini vyzval občanov, aby protestovali pokojne, bez použitia násilia. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, občania sa môžu stretávať a demonštrovať aj intenzívnejšie a vo väčšom množstve, ale má to byť podľa jeho slov kultivované a pokojné. Doplnil, že polícia pri zabezpečovaní dnešného protestu pred budovou parlamentu zlyhala.

„Podporujeme všetky druhy protestov, pokiaľ sú dodržané základné prvky slušného správania a nijakým spôsobom sa nezasahuje do zdravia a majetku ľudí," uviedol Pellegrini.

Narušenie verejného poriadku

Bratislavská polícia protest označila ako „zoskupenie väčšieho množstva ľudí“. Zaznamenala narušenie verejného poriadku. „Jeho dôvodom bola snaha vniknúť do vnútorných priestorov Národnej rady Slovenskej republiky,“ dodáva polícia.

Polícia monitoruje bezpečnostnú situáciu nielen pred budovou parlamentu, ale na území celého mesta. „V prípade ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ varuje bratislavská polícia.

Spred parlamentu bol ohlásený incident, keď protestujúci zaútočili na mladíka, ktorý mal na tvári rúško. Počas protestu pustil niekto medzi protestujúcich slzný plyn. Došlo aj k niekoľkým potýčkam medzi protestujúcimi a políciou. Zranila sa pri nich aj policajtka.

Podľa hovorcu mestskej časti Staré mesto Mateja Števove piatkové verejné zhromaždenie na Zámockej ulici pri hradnom múre bolo ohlásené fyzickou osobou. Začiatok bol plánovaný na ôsmu ráno a zhromaždenie by malo skončiť do štrnástej.

Protestujúci sa nemali dostať až k vstupu do Národnej rady, pretože podľa zákona sú podobné podujatia vo vzdialenosti 50 metrov od budovy zakázané.

Video: Protest pred budovou NR SR.

Video

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová potvrdila, že policajtka je pri vedomí. „Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre údajne napadnutú policajtku, je pri vedomí, posádka záchrannej zdravotnej služby, ktorú sme vyslali na pomoc, zatiaľ zásah neukončila,“ uviedla Krčová.

Hovorkyňa ďalej spresnila, že jej zdravotný stav si nevyžiadal prevoz do zdravotníckeho zariadenia. „Môžem potvrdiť, že sme dostali výzvu o pomoc pre policajtku, ktorú údajne napadli obranným sprejom a približne hodinu po incidente jej prišlo nevoľno. Na mieste ju ošetrila posádka záchrannej zdravotnej služby,“ priblížila.

Zranenie policajtky i použitie slzotvorného plynu voči protestujúcim potvrdil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Kollár hovorí o fatálnom zlyhaní polície

Kollár tiež povedal, že je fatálnym zlyhaním polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy Národnej rady. Parlament bude podľa jeho slov rokovať, hoci sa do budovy ráno nedalo pre protestujúci dav dostať ani poslancom a ani novinárom. Kritizuje však postup polície.

Ak by zabezpečili zátarasy a protest by sa odohrával aspoň 50 metrov od parlamentu, k takejto kritickej situácii by podľa jeho slov nemuselo dôjsť. „Tí ľudia, samozrejme, že bojujú proti niečomu. To neznamená, že ich budeme obuškovať alebo striekať vodnými delami či budeme na nich púšťať slzotvorný plyn. Keby to policajti zvládli a boli vonku zátarasy, tak sa nič takéto nestane,“ uviedol.

Protesty podľa jeho slov boli doteraz vždy kultivované, v piatok sa to však vymklo spod kontroly. Šéfa polície sa preto bude pýtať, prečo k tomu došlo. „Je to nemysliteľné, aby to došlo do takéhoto štádia,“ uviedol s tým, že bude Kovaříka „brať na zodpovednosť za všetko, čo sa tu udialo“. Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala na to pripraviť. Schôdze parlamentu sa to podľa jeho slov nedotkne, bude pokračovať.

Kovařík poslal kontrolu

Policajný prezident Peter Kovařík dal vykonať kontrolu, či polícia zvládla dav, nepodcenila situáciu a vykonala dostatočné bezpečnostné opatrenia. Uviedol to v reakcii na piatkový protest.

„Som v kontakte s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave, ktoré má v kompetencii dohliadať na verejný poriadok na zhromaždení. Vyhodnotíme situáciu a potom budeme vedieť odpovedať, či došlo k neočakávaným aktivitám protestujúcich, ktoré polícia mala alebo nemala pod kontrolou. Nebudem vychádzať zo záverov politikov, ale z kontroly, ktorá je na to určená,“ píše v stanovisku Kovařík. Prejavy protestujúcich vníma prostredníctvom médií, keďže je na ceste na dovolenku a šoféruje.

Predstavitelia koalície odsúdili protest

Niekoľkí predstavitelia vládnej koalície odsúdili piatkový protest pred budovou parlamentu. Tvrdia, že občania majú právo protestovať, no odmietajú násilie.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) uviedol, že protesty sú v poriadku, ak nedochádza k fyzickým útokom. Poslanec Radovan Sloboda (SaS) upozornil na porušovanie zákona o zhromažďova­com práve.

„Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie, nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak, pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť,“ skonštatoval na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Šéfka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová takisto odsúdila agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom. „Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je však neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona,“ uviedla v stanovisku.

Sloboda vyhlásil, že agresivita a násilie na demonštráciách sú za čiarou. „Rázne odsudzujem priebeh dnešného protestu pred parlamentom. Rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, ale je neprípustné, aby sa demonštranti snažili násilím dostať do budovy parlamentu,“ napísal na sociálnej sieti.

Upozornil, že podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. „Nerozumiem, či polícia nezvládla túto situáciu, ale je skutočne za čiarou, aby do poslancov sácali či verbálne na nich útočili len pre to, lebo má niekto iný názor na očkovanie,“ dodal. Poslanec dodal, že stojí za novelou zákona, ktorá má zohľadniť očkovanie.

„Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akékoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené,“ skonštatoval na sociálnej sieti Grendel.

Covid pass / GreenPass / Čítajte viac Sme rodina nezahlasuje za zákon, ktorý zvýhodňuje očkovaných

V parlamente sa v piatok začína mimoriadna schôdza. Poslanci majú rokovať aj o novele zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok.

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti covidu negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #NR SR #demonštrácia