Koalícia sa dohodla, čo s ľuďmi bez vakcíny. Nezaočkovaní sa môžu testovať zadarmo

Bude Covid pass vstupenkou do reštaurácií alebo do kina? Myšlienka ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) pôvodne nenašla podporu v celej koalícii. V sobotu večer koalícia ohlásila dohodu. V nedeľu ráno schválil novelu parlament.

24.07.2021 08:20 , aktualizované: 25.07.2021 09:14
protest pred parlamentom Foto: ,
Protest pred parlamentom proti uplatňovaniu Covid passu v rámci Slovenska, napríklad pri vstupe do reštaurácií. Začal sa v piatok, niektorí ľudia zostali pri parlamente aj počas noci. Takto to vyzeralo pred NR SR v sobotu doobeda 24. 7. 2021.
debata (1073)

VIDEO: Koalícia má dohodu o očkovaní.

Video

Podľa ministra práce Milana Krajniaka dohoda nevytvára dve kategórie ľudí – zaočkovaných a nezaočkovaných, takže nikoho nediskriminuje. V súčasnosti sa nič nemení, tvrdí. Ak by sa však epidemická situácia zhoršila a boli potrebné testy, tak by za ne nezaočkovaní pri chodení do práce, do školy a do obchodov nemuseli platiť. Testy majú byť antigénové tzv. „nosové“, teda také, ktoré si každý dokáže urobiť sám, prípadne ich urobí zamestnávateľ alebo škola.

Nezaočkovaných pendlerov budú testovať na hraniciach, majú tam byť také „technické možnosti“, aby mohli prísť bez problémov na Slovensko. Štát tam plánuje zriadiť odberné miesta pre antigénové testovanie. Testy aj pre pendlerov budú bezplatné.

Testy budú mať platnosť podľa epidemickej situácie, ale minimálne 48 hodín, povedal Krajniak. Ak sa budú občania testovať sami, tak to bude lacnejšie než tradičné testovanie o toľko, že si štát môže dovoliť preplácať testy. Krajniak ubezpečil, že testov je v sklade dostatok.

Ak bude Slovensko v čiernych farbách, podľa Krajniaka sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zaviazal v novom Covid automate, „nebude pre zaočkovaných sa vyžadovať test v obchodoch“. Neskôr povedal, že ani nezaočkovaní nebudú musieť mať testy v obchodoch v prípade zhoršenej epidemickej situácie a v obchodoch bude platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre.

VIDEO: Hádka v parlamente. Kotlebovci sa hádali s koaličnými predstaviteľmi, ktorí ohlásili dohodu, o ktorej hovoria, že nerozdelí ľudí na dve kategórie – na očkovaných a neočkovaných.

Video

Na koaličnú tlačovku prišli aj kotlebovci, ktorí vyčítali kollárovcom, že cúvli z pôvodného stanoviska a označili poslancov zo Sme rodina za klamárov. „Vážení páni poslanci za kotlebovcov, choďte si robiť svoj cirkus vonku. Každý občan tohoto štátu bude mať zaručené bezplatné návštevy v práci,“ uviedol Krajniak a dodal, že „každý nezaočkovaný občan v tomto štáte bude mať rovnaké práva ako zaočkovaný občan, každý nezaočkovaný občan nebude platiť, rovnako ako zaočkovaný občan, keď bude navštevovať prácu, zamestnanie, školy a obchody.“

Poslanci rokovali aj v noci

Poslancov Národnej rady čakalo nočné rokovanie. Odsúhlasili si, že rokovať budú v sobotu do vyčerpania všetkých bodov programu schôdze a hlasovať o nich budú v nedeľu ráno o 9.00 h. Hlasovaním dohoda koalície prešla.

VIDEO: Ako vidí dohodu Jana Bittó Cigániková (SaS).

Video

Cigániková: Antigénové testy nie sú šťastné

Poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS) nepovažuje antigénové testovanie, ktoré je súčasťou dohody koaličných hnutí OĽANO a Sme rodina, za šťastné riešenie. „My by sme to robili inak,“ vyhlásila s tým, že nejde o stanovisko celej SaS, pretože liberáli chcú ešte diskutovať s odborníkmi. „S niektorými z nich som sa už bavila, úplne nadšení ale nie sú,“ podotkla poslankyňa.

Antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 môže byť podľa Bittó Cigánikovej problémom pre ich citlivosť. Obáva sa, aby si ľudia po testovaní falošne nemysleli, že sú negatívni, hoci v skutočnosti môžu byť pozitívni na ochorenie. „Môžu tak vznikať ohniská,“ uviedla. SaS podľa nej považuje PCR testovanie za stále potrebné, a to najmä v rizikových prevádzkach.

Otvorená zostáva diskusia, ako budú od septembra fungovať školy. Debatovať by sa o tom podľa poslankyne malo s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS). Odmieta však, aby boli školy na jeseň zatvorené. Deklaruje, že štát chce nastaviť protipandemické opatrenia tak, aby tí, čo sa zaočkujú alebo otestujú s negatívnym výsledkom, mohli mať vstup všade. Priznáva, že je tu skupina ľudí, ktorí sa nechcú ani očkovať a ani testovať. „Takí protestujú aj pred parlamentom,“ povedala.

Novela sa predtým zasekla

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia hovorila, že Úrad verejného zdravotníctva by mohol pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny Covid pass, respektíve Green Pass. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná, ochorenie prekonala.

VIDEO: Demonštranti sa chcú prebiť do parlamentu.
Video

Ministrova predstava je, že pri vstupe napríklad na štadióny, festivaly, ale hoci aj do reštaurácie by sa mal každý preukázať digitálnym pasom. To však časť verejnosti chápe ako diskrimináciu, pretože takto bude ľahko rozpoznateľné, kto je a kto nie je očkovaný.

Protest pred parlamentom, 24. 7. 2021
Protest pred parlamentom, 24. 7. 2021
+2Protest pred parlamentom, 24. 7. 2021

„Je to legislatívny podklad, aby zaočkovaní mohli navštevovať podujatia vo väčšej miere. Je na to pripravený aj Covid automat,“ povedal minister. Dodal, že napríklad okresy, kde bude zaočkovaných najmenej 50 percent ľudí starších ako 50 rokov, budú mať miernejšie opatrenia. Lengvarský už viackrát vysvetľoval, že Covid preukaz by mal pomôcť v čase, keď bude na Slovensku tretia vlna pandémie. Očakáva sa, že v polovici augusta môže začať medzi novoinfikovanými prevládať nebezpečnejší delta variant. Takže príchod tretej vlny sa očakáva v septembri.

VIDEO: Ťažkoodenci vytlačili protestujúcich spred vstupu do parlamentu. Protestovali aj proti výhodám pre zaočkovaných. (23. 7. 2021)

Video

Lengvarský tvrdí, že používanie pasu aj v rámci Slovenska by pomohlo prevádzkam, obchodom, športoviskám či verejným podujatiam. Zaočkovaní a otestovaní by mali vstup povolený aj pri obmedzenej kapacite, ktorú určuje Covid automat. Počet zaočkovaných a testovaných by sa možno aj vôbec nerátal.

Koaličné strany sa však už niekoľko týždňov nedokážu dohodnúť, koľko by mali stáť testy. Lengvarský stavil na presnejšie PCR testovanie, ktoré vytiahne z peňaženky od 30 do 70 eur na jednu osobu. V niektorých prípadoch by stačilo aj menej presné antigénové testovanie. To stojí od 8 do 15 eur. Antigén si musia platiť ľudia sami, na bezplatný PCR majú v tejto chvíli nárok iba dva razy do mesiaca.

VIDEO: Kolíkovej frakcia podporí výhody pre očkovaných, testovaných a ľudí, ktorí kovid prekonali.

Video

Návrh novely nemá plnú podporu koalície. Hnutie Sme rodina, hoci sa predbežne na koaličnej rade s ostatnými stranami dohodlo, novelu odmieta podporiť. Hnutie už raz podobný návrh zablokovalo. Predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár tvrdí, že odmieta delenie ľudí do dvoch kategórií, na očkovaných a neočkovaných.

„Nemôžeme dopustiť, aby sme kategorizovali ľudí. Nie sme žiadni antivaxeri, ja som zaočkovaný aj moje deti sú zaočkované, aj moja rodina je zaočkovaná,“ skonštatoval Kollár, ktorému prekáža, že jediná alternatíva k očkovaniu v podobe PCR testu by mala byť spoplatnená. Predbežná dohoda bola, že štát uhradí dva PCR testy za mesiac, no podľa jeho slov doteraz dostali len prísľuby od rezortu zdravotníctva o tom, že niekoľko PCR testov by sa mohlo hradiť a antigénové testy „by mohli byť len za manipulačný poplatok“.

VIDEO: Protest pred Národnou radou SR.

Video

Pôvodne sa koaličné strany dohodli, že by antigénové testy mali stáť päť eur a odbery by sa mali robiť len v nemocniciach. V praxi by to znamenalo, že obyvatelia vzdialenejších obcí by museli kvôli testom cestovať desiatky kilometrov.

Podľa dohody by mal mať každý nárok aj na dva ďalšie PCR testy zdarma. V tejto chvíli má každý nárok na dva zaplatené PCR testy v prípadoch, keď bol v kontakte s infikovaným, má príznaky ochorenia COVID-19, chystá sa na operačný zákrok. Rovnako aj pri návrate zo zahraničia či detí pred návštevou detského tábora.

Kollár vyhlásil, že odmietajú, aby bol niekto ekonomicky či inak prinútený k očkovaniu. Poukázal na to, že sú aj takí ľudia, ktorí sa nemôžu pre zdravotné dôvody dať zaočkovať alebo majú vážne obavy.

Ministrovi zdravotníctva hnutie vyčíta, že presne nevyrátal, koľko testov sa bude štátom hradiť. Podľa poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina) minister financií Igor Matovič (OĽaNO) navrhoval, aby za antigén testovaný zaplatil tri eurá, za PCR deväť.

Hnutie pripomína aj pendlerov, ktorí v stredu blokovali hraničné priechody. Podľa vyhlášky hlavného hygienika totiž pri prechode hraníc potrebujú buď doklad o plnom očkovaní, alebo najviac sedemdňový PCR test. V opačnom prípade musia do povinnej karantény.

Ak od nich štát chce test, mal by ich štát podľa Kollára uhrádzať. Situáciu pendlerov však Lengvarského novela neupravuje.

Smer sa obráti na Ústavný súd

Opozičný Smer sa s novelou zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri opatreniach, obráti na Ústavný súd (ÚS) SR . Urobí tak po jej schválení Národnou radou (NR) SR. Novelu označuje za diskriminačnú. Vyhlásil to predseda Smeru Robert Fico v parlamente. Dodal, že strana požiada o pozastavenie účinnosti novely aj o jej vyhlásenie za protiústavnú. Na ÚS sa chce Smer obrátiť ešte nadchádzajúci týždeň.

„Návrh zákona je diskriminačný a porušuje základné ľudské práva ľudí, ktorí sa rozhodnú nezaočkovať. Je v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými predpismi, ktoré jednoznačne zakazujú vytvárať akýkoľvek tlak na ľudí, aby podstúpili očkovanie experimentálnymi a neoverenými vakcínami a podčiarkujú dobrovoľnosť očkovania,“ povedal Fico s tým, že návrh delí ľudí na dve kategórie. Pýta sa, čo vládu vedie k znásilňovaniu a zneužívaniu verejnosti.

Fico dodal, že Sme rodina a OĽANO sa navzájom pri dohode o podpore tohto návrhu vydierali. Pripomenul, že predseda Sme rodina a NR SR Boris Kollár len v piatok avizoval, že budú proti. Následne malo podľa jeho slov OĽANO koaličného partnera vydierať tým, že im nepodporí nájomné byty. Rovnako kritizuje kompromis medzi hnutiami o preplácaní testov na COVID-19 neočkovaným do práce, školy či do obchodov. Fico i Peter Pellegrini (nezaradený) hovoria o kšefte vládnej koalície.

Pellegrini rovnako kritizuje postoj Sme rodina. Hnutie podľa jeho slov začína byť typické obchodovaním pri dohodách v koalícii a návrhoch zákonov. Pellegrini deklaroval, že proti novele jeho poslanci zahlasujú aj v druhom čítaní. Návrh podľa nich znižuje kvalitu života ľudí, ktorí sa očkovať nechcú.

Opozícia namieta neúčasť Kollára v pléne, chce prerušiť rokovanie

Opozícia v pléne Národnej rady (NR) SR namieta neúčasť predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) v pléne. Opakovane žiada prerušenie schôdze až do jeho príchodu späť. Tvrdí, že šiel na dovolenku a vedením schôdze mal poveriť podpredsedu snemovne Gábora Grendela (OĽANO). Ten vraví, že vedenie schôdze vyplýva z platného rozpisu.

„Mýlite si pojmy a dojmy. Pri všetkej úcte, dostal som poverenie zastupovať predsedu NR SR, ale nie na vedenie schôdze,“ reagoval Grendel na námietky predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Grendel uviedol, že rozpis vedenia schôdze dostali dávno predtým, ako Kollár odišiel. Tvrdí, že nevie, kam predseda parlamentu šiel.

Boris Kollár Čítajte viac Kam sa stratil z parlamentu Boris Kollár? Podľa Fica zmizol na dovolenku

Štát hradí očkovanie

„Nie je možné, aby štát preplácal všetky testy, pretože prepláca očkovanie,“ pripomína Juraj Šeliga (Za ľudí). Verí, že Lengvarského návrh prejde aj bez podpory hnutia Sme rodina. „Základná dohoda je, aby aspoň dva PCR testy boli uhradené štátom,“ dodal.

Poslankyňa a šéfka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková (SaS) pripomína, že zatiaľ čo vakcína stojí približne dvadsať eur, cena PCR testu sa pohybuje od 30 do 70 eur. „Hospitalizácia na infekčnom oddelení stojí viac ako dvetisíc eur,“ upozorňuje.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) verí, že zákon, ktorý má dať výhody zaočkovaným, poslanci schvália. „Väčšina v parlamente rozumie tomuto zákonu a verím, že prejde v prvom a druhom čítaní,“ povedal. Zákon má podľa premiéra pomôcť ekonomike a prevádzkam. „Nie je to o tom, aby sme niekoho diskriminovali,“ povedal Heger.

Ak pôjdeme do tretej vlny bez dostatočných protilátok, Slovensko podľa premiéra Eduarda Hegera nemá šancu pandémiu poraziť. V piatok popoludní Hegera očkovali druhou dávkou vakcíny. Podľa neho sú len dve cesty z pandémie: premorenie alebo očkovanie.

Na Slovensku počas prvej a druhej vlny ochorenie COVID-19 prekonalo vyše 750-tisíc pacientov. Vírusu podľahlo 14-tisíc ľudí.

„S pandémiou sme ešte neskončili,“ povedal Heger.

Slovensko aj naďalej patrí medzi krajiny Európskej únie s najnižším podielom zaočkovanej populácie. Aspoň jednu dávku má 40 percent populácie, obe dávky, teda plne zaočkovaných je 35,3 percenta populácie. Aj u najrizikovejšej skupiny obyvateľstva, seniorov, je miera zaočkovanosti nízka. Podľa ministra Lengvarského je na Slovensku stále 800-tisíc ľudí starších ako 50 rokov, ktorí nie sú zaočkovaní.

Podobný zákon sa stretol pred časom vo Francúzsku s vlnou nepokojov. Prezident Emmanuel Macron ohlásil povinné očkovanie pre zdravotníkov a zároveň chce, aby sa museli ľudia preukazovať digitálnym Covid passom v reštauráciách, v baroch a na ďalších verejných miestach. Obdobné opatrenia prijíma aj Taliansko.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus