Kovařík: Vyšetrovateľka inšpekcie mala postupovať podľa interných predpisov

Ak by vyšetrovateľka špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) postupovala tak, ako jej to ukladajú interné predpisy, k danej situácii nemuselo vôbec dôjsť. Vyhlásil to policajný prezident Peter Kovařík. Reagoval tak na tohtotýždňové úkony ÚIS v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš a pozastavenie činnosti Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

25.07.2021 15:18
Peter Kovařík Foto: ,
Prezident Policajného zboru Peter Kovařík na archívnej snímke.
debata (93)

Tvrdí, že o vykonávaní zadržiavacích úkonov nebol informovaný nikto z jej nadriadených, a preto bolo potrebné preveriť nasadenie zásahovej jednotky v teréne. „Je absolútne neprípustné, aby nasadenie takejto zásahovej jednotky schvaľoval funkcionár na najnižšej úrovni riadenia, ktorý na to nemá oprávnenie, a vedúca špecializovaného tímu túto skutočnosť vedela. Pohyb ozbrojenej jednotky v teréne bolo preto potrebné okamžite preveriť, nie je prípustné, aby v takej závažnej veci panovala svojvôľa vyšetrovateľov,“ uviedol policajný šéf.

Ako tvrdí, vedúca špeciálneho tímu ÚIS navyše sama odvolala zásahovú jednotku, pretože nemala vedomosť o tom, kde sa hľadané osoby v danej chvíli nachádzajú. „Zásah bol prerušený mojím rozhodnutím po konzultácii s dočasne povereným riaditeľom ÚIS do času, kým neboli zistené všetky okolnosti vyžiadania a nasadenia zásahovej jednotky ÚHCP Sobrance,“ skonštatoval Kovařík.

Súčasne s rozhodnutím o prerušení zásahu bol podľa jeho slov vydaný pokyn, aby zásahová jednotka strážila v tom čase už zadržanú osobu a zostala pred objektmi až do rozhodnutia o zákonnosti zásahu. „Celý postup bol preverený operatívne, do 40 minút. Prerušenie zásahu sa navyše týkalo len činnosti zásahovej jednotky, nie činnosti tímu, inšpekcie a iných podporných jednotiek,“ deklaroval prezident Policajného zboru.

ÚIS vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Portál aktuality.sk informoval aj o stredajšom (21. 7.) zásahu inšpekcie voči vyšetrovateľom NAKA. Operatívcom z tímu Očistec prehľadali auto cestou na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Príslušníci NAKA po zásahu podali trestné oznámenie.

Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz pozastavil vo štvrtok činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Dôvodom sú pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov. Činnosť tímu pozastavená nie je.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Peter Kovařík #Úrad inšpekčnej služby