Nemecký politik hovorí, že neočkovaným by mohli obmeziť medziľudské kontaky

Vášnivá debata v Nemecku sa vedie pre slová šéfa úradu kancelárky Merkelovej Brauna, že neočkovaným v prípade zhoršenia epidemickej situácie by mohli obmedziť medziľudské kontakty či zakázať im vstup do prevádzok, aj keby mali test.

26.07.2021 06:10 , aktualizované: 22:58
debata (125)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:55 Himalájske kráľovstvo Bhután dokázalo v priebehu jediného týždňa zaočkovať väčšinu svojej dospelej populácie. Agentúra AFP spresnila, že za uplynulý týždeň bolo v Bhutáne podaných viac ako 454 000 dávok vakcíny. Zaočkovaných je tak 85 percent z 530 000 dos­pelých, ktorí môžu byť očkovaní.

Zástupca UNICEF v Bhutáne, Will Parks, ocenil ambicióznu očkovaciu akciu ako „veľký úspech pre Bhután“, ale vyzdvihol aj darcov zo zahraničia, ktorí kráľovstvu poskytli vakcínu.

Parks zdôraznil, že „my naozaj potrebujeme svet, v ktorom krajiny, čo majú prebytočné vakcíny, ich reálne darujú tým krajinám, ktoré dávky (vakcíny) doposiaľ nedostali“.

Predstaviteľ UNICEF by podľa vlastných slov uvítal, keby svet vďaka príkladu Bhutánu pochopil, že zaočkovať celú krajinu nie je nemožné.

Poukázal v tejto súvislosti na to, že Bhután má síce „veľmi málo lekárov, veľmi málo sestier“, ale súčasne „má naozaj angažovaného kráľa a vládu schopnú mobilizovať spoločnosť“.

Bhután dostal koncom marca a začiatkom apríla od Indie 550 000 dávok vakcíny Vaxzevria, ktorých väčšinu rýchlo spotreboval na zaočkovanie ľudí prvou dávkou. India však následne zastavila vývoz vakcín kvôli obrovskému nárastu infikovaných vo vlastnej populácii.

Vzhľadom na časovú tieseň a nutnosť podať očkovancom druhú dávku vakcíny Bhután požiadal o darovanie vakcín medzinárodné spoločenstvo.

V polovici júla bolo do Bhutánu dopravených pol milióna dávok vakcíny Moderna darovaných Spojenými štátmi a ďalších 250.000 dávok vakcíny od firmy AstraZeneca z Dánska.

Očakáva sa tiež, že do Bhutánu, ktorý má okolo 770.000 obyvateľov, čoskoro dopravia aj viac ako 400 000 dávok vakcín od spoločností AstraZeneca, Pfizer a Sinopharm z Chorvátska, Bulharska, Číny a niekoľkých ďalších krajín.

Bhutánska vláda medzičasom kúpila 200.000 dávok vakcíny spoločnosti Pfizer, ktoré budú dodané neskôr v tomto roku.

Bhután, kráľovstvo vklinené medzi Indiu a Čínu, je známy meraním hrubého národného šťastia. Pokiaľ ide o pandémiu vyvolanú koronavírusom SARs-CoV-2, nateraz odtiaľ hlásili necelých 2500 infikovaných a dve úmrtia.

Rýchle očkovanie v Bhutáne je v kontraste s ostatnými juhoázijskými štátmi, ktoré boli takisto zasiahnuté pozastavením vývozu vakcín Indiou.

22:33 Prezidentka Čaputová podpísala novelu, ktorá zvýhodňuje zaočkovaných.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová podpísala novelu, ktorá zvýhodňuje zaočkovaných

22:25 Spojené štáty nateraz zachovajú cestovné obmedzenia, ktoré platia pri vstupe do krajiny pre návštevníkov zo zahraničia. Urobia tak napriek tomu, že tamojšie úrady nedávno pripúšťali možnosť zmiernenia reštrikcií pre Európanov cestujúcich do USA. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

„V tejto chvíli zachováme existujúce cestovné opatrenia. Nákazlivejší delta variant koronavírusu sa šíri tu aj v zahraničí,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Podľa agentúry AFP delta variant prispel v USA k nárastu počtu infikovaných koronavírusom, a to predovšetkým medzi nezaočkovanými. Podľa hovorkyne bude tento trend zrejme „v nasledujúcich týždňoch pokračovať“.

Na otázku, ako môžu cestovné obmedzenia pomôcť vyhnúť sa ďalšiemu šíreniu nákazy, Psakiová odpovedala, že hoci je delta variant v USA dominantným, neznamená to, že „prítomnosť ešte väčšieho množstva ľudí nakazených práve týmto variantom je správnym krokom“.

Ako uvádza AFP, v dôsledku koronavírusovej pandémie americké úrady na viac ako rok sprísnili epidemiologické reštrikcie pre vstup do USA z krajín EÚ, Británie, Číny a Iránu. K týmto krajinám neskôr pridali aj Indiu a Brazíliu.

Členské štáty Európskej únie v júni súhlasili so zrušením obmedzení pre cestujúcich z USA, ktorí sa po príchode do krajín eurobloku musia preukázať potvrdením o očkovaní či negatívnym testom na koronavírus. Únia k tomuto kroku dospela po naliehaní krajín závislých od cestovného ruchu, ako sú Grécko, Španielsko a Taliansko, ktoré sa obávali negatívnych vplyvov ďalšej turistickej sezóny poznačenej pandémiou.

Lídri EÚ žiadali USA, aby v tejto otázke preukázala zmysel pre spolupatričnosť, pričom americký prezident Joe Biden počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vo Washingtone v polovici júna uviedol, že touto témou sa zaoberajú príslušné úrady a on sám by mal byť do „siedmich dní“ schopný zodpovedať, kedy sa cestovné obmedzenia pre Európanov zmiernia,

Podľa AFP USA vydali v súvislosti s cestovnými obmedzeniami rozsiahle výnimky vrátane výnimiek pre študentov, vedcov, novinárov a podnikateľov. Európski lídri však namietali, že tieto opatrenia obťažujú bežných ľudí a bránia transatlantickému obchodu.

22:01 Česko od 1. augusta uvoľňuje ďalšie protipandemické opatrenia. Najrôznejších kultúrnych a športových podujatí konaných v exteriéry sa po novom bude môcť zúčastniť až 7000 ľudí a v interiéry 3000. Zmenšia sa tiež povinné rozstupy medzi stojacimi divákmi. Ľudia, ktorí preukážu, že sú bezinfekční, tiež budú môcť tancovať na diskotékach. Ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha citovali v pondelok spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Na kúpaliskách a v bazénoch od 1. augusta už nebude obmedzená kapacita. Doteraz ich totiž prevádzkovatelia mohli naplniť iba na 75 percent, píše iDNES.cz.

„Umožníme tanec ľuďom, ktorí sú zaočkovaní, prekonali ochorenie COVID-19 za posledných šesť mesiacov, alebo sa preukážu negatívnym testom nie starším ako 24 hodín. Tí budú môcť legálne tancovať v podnikoch, ktorých sa to týka,“ uviedol Vojtěch.

Do bazénov a na kúpaliská budú mať podľa Vojtěcha naďalej prístup iba ľudia, ktorí sú zaočkovaní, prekonali ochorenie COVID-19 za posledných šesť mesiacov, alebo sa preukážu negatívnym antigénovým alebo PCR testom.

Podľa Vojtecha je tiež podstatné, že sa mení aj počet divákov vo vnútorných priestoroch, a to na 100 percent kapacity. „Maximálne však tri tisíc ľudí,“ doplnil minister s tým, že pokiaľ ide o akciu s účasťou nad tritisíc ľudí, tak neplatia žiadne obmedzenia – pokiaľ sú medzi účastníkmi iba zaočkovaní alebo návštevníci v ochrannej lehote 180 dní po prekonaní covidu.

Vláda sa zároveň rozhodla zbaviť prevádzkovateľov služieb zodpovednosti za bezinfekčnosť návštevníkov. „Poskytovateľ služieb nekontroluje príznaky ochorenia, ale je to zodpovednosť občana. Ten by v prípade zdravotných ťažkostí dané služby nemal využiť. Stále ale platí, že kontroly budú prebiehať,“ upozornil Vojtěch. Ten po rokovaní vlády tiež oznámil, že novou hlavnou hygieničkou je Pavla Svrčinová, ktorá bola doteraz iba poverená vykonávaním tejto funkcie.

21:35 Počty nových prípadov nákazy koronavírosm rastú tiež v Turecku. V Turecku, kde žije 82 miliónov ľudí, je podľa tamojšieho združenia lekárov (TTB) epidémia mimo kontrolu.

Denné prírastky prípadov sa za tri týždne zvýšili zo zhruba 4 500 na 14 000. Dnes turecké ministerstvo zdravotníctva oznámilo ešte vyššie číslo – bezmála 17 000 nových infekcií za posledných 24 hodín. To je najvyšší údaj od začiatku mája. V súvislosti s covidom zomrelo za posledný deň 63 osôb.

Podľa lekárov za silný nárast môže uvoľnenie, ktoré začalo platiť na začiatku júla, a tiež sviatok íd al-adhá, počas ktorého sa stretávajú členovia tureckých rodín. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo obyvateľov, aby dodržiavali rozostupy, vyhýbali sa uzavretým priestorom a rešpektovali hygienické pravidlá. Zhruba polovica tureckej populácie dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu.

21:11 Španielsko zaznamenalo ďalší silný nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Od piatku zdravotnícke úrady zaznamenali takmer 62 000 nakazených.

Počet nových prípadov za posledných 14 dní na 100 000 obyvateľov v Španielsku prekročil 700. To je o 22 viac ako pred začiatkom víkendu a najvyšší údaj od začiatku februára. Podľa námestníčky ministra zdravotníctva Silvie Calzónovej je ale zrejmý pokles tempa rastu. Najvyššie prírastky stále vykazuje Katalánsko. Od piatku v krajine zomrelo 47 nakazených.

Dve tretiny nových infekcií pripadajú na osoby mladšie ako 40 rokov. Španielska vláda chce preto zrýchliť tempo ich očkovania. Podľa ministerstva zhruba dve tretiny populácie, ktorá má 47 miliónov ľudí, dostali aspoň jednu dávku vakcíny. Zhruba 55 percent ľudí má očkovanie dokončené.

20:46 Americké mesto New York bude od 13. septembra vyžadovať od všetkých svojich zamestnancov, aby sa preukázali potvrdením o očkovaní proti koronavírusu alebo aby každý týždeň absolvovali test. Oznámil to newyorský starosta Bill de Blasio, informovala agentúra AFP.

Nové nariadenie sa bude vzťahovať na viac ako 300 000 pracovníkov mesta vrátane policajtov, hasičov a učiteľov a do platnosti vstúpi v prvý deň nového školského roku.

„Je to v záujme nášho procesu oživenia. Ide o to, aby sme zaistili bezpečnosť ľudí,“ povedal de Blasio na tlačovej konferencii.

Už minulý týždeň de Blasio ohlásil podobné pravidlo pre 30 000 zdravotníkov verejných nemocníc. Tí sa budú musieť tiež nechať zaočkovať alebo pre nich bude od 2. augusta platiť povinné testovanie na týždennej báze.

Ide o dosiaľ najprísnejšie opatrenie, aké v New Yorku prijali s cieľom posilniť mieru zaočkovanosti obyvateľov. Aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu tam doposiaľ dostalo 59 percent dospelej populácie, avšak tempo vakcinácie sa aktuálne spomaľuje.

Otázka, aké kroky prijať na zvýšenie počtu zaočkovaných ľudí, vzbudzuje v Spojených štátoch – kde tvorí nákazlivejší variant delta podľa odhadov vyše 89 percent prípadov nákazy – kontroverzné reakcie, konštatuje AFP. Mnohí zdravotnícki predstavitelia tlačia na zavedenie povinného očkovania, prinajmenšom pre určité skupiny obyvateľstva. Viaceré štáty vedené republikánmi však schválili zákony zakazujúce donucovacie prostriedky týkajúce sa vakcinácie, a to najmä na školách.

20:15 Nová vlna epidémie covidu v Británii sa zdá byť na ústupe. Po dvoch mesiacoch stúpajúcich prírastkov krajina po šiestykrát v rade registrovala denný súčet nákaz pod úrovňou toho predchádzajúceho, keď vláda oznámila 24 950 nových prípadov. Bilancia hospitalizovaných s koronavírusom však ďalej stúpala a prvýkrát od 23. marca sa dostala nad 5 000.

Dnešná bilancia infekcií bola najnižším denným súčtom od 4. júla, uvádza agentúra Reuters. BBC dopĺňa, že Británia prvýkrát od novembra zaznamenala pokles prírastkov v šiestich po sebe idúcich dňoch. Naposledy takáto situácia nastala v nadväznosti na zavedenie prísnych karanténnych opatrení vrátane obmedzení voľného pohybu osôb.

Tieto reštrikcie už v Británii dávno neplatia a Anglicko dokonca pred týždňom dokončilo uvoľňovanie, keď stiahlo plošné nariadenie o nosení rúšok či zhromažďovaní sa osôb. Vláda v Londýne teraz spolieha predovšetkým na očkovanie, ktoré už má za sebou 70 percent dospelej populácie, 88 percent dospelých obyvateľov Británie dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.

Aj vďaka tomu krajina nehlási zďaleka také vysoké počty hospitalizácií a úmrtí, ako pri predchádzajúcich vlnách epidémie. Počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach však stúpol na 5 238, čo je najvyššia hodnota za posledné štyri mesiace. V januári bolo v britských nemocniciach aj viac ako 35 000 ľudí s covidom.

Britská vláda dnes tiež oznámila 14 nových úmrtí v rozmedzí 28 dní od pozitívneho testu na koronavírus, čím súhrnná bilancia zomrelých stúpla na 129 172. Za posledných sedem dní bolo takých prípadov úmrtí nahlásených 445.

19:50 Izrael zvažuje, či začne očkovať staršie osoby treťou dávkou vakcíny proti covidu od firiem Pfizer a BioNTech, a to ešte skôr, ako to schváli americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Cieľom kroku by pritom bolo zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazlivej mutácie delta. Podľa agentúry Reuters to uviedol predstaviteľ izraelského zdravotníctva. Americké a európske úrady teraz zvažujú, či bude niektoré rizikové skupiny potrebné preočkovať proti covidu.

„Je to veľká dilema. V situácii, keď nemáme podporu sveta, je ťarcha rozhodnutia na našich pleciach. Je to veľmi komplikované rozhodnutie,“ povedal čelný predstaviteľ izraelského zdravotníctva Nachman Aš. „Na jednej strane chceme vidieť, že to je bezpečné a účinné a spoliehať na naše dáta pri skúmaní, či imunita naozaj slabne. Na druhú stranu tu máme šírenie a chceme ho zastaviť,“ uviedol Aš.

V Izraeli sa variant delta začala šíriť v júni. Izraelské ministerstvo zdravotníctva odvtedy dvakrát hlásilo pokles účinnosti vakcíny pred samotnou nákazou a mierny pokles v ochrane, ktorá poskytuje pred vážnym priebehom covidu.

Niektorí odborníci však analýzu ministerstva kritizovali kvôli možným metodologickým nedostatkom, ktoré mohli ovplyvniť závery. Minulý týždeň ministerstvo odhadovalo, že očkovanie malo v poslednom mesiaci len 41-procentnú účinnosť proti symptomatickej infekcii. Ochrana pred vážnym priebehom choroby však zostala silná – predstavovala 91 %.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že by Izrael mal počkať na ďalšie dáta o účinnosti a bezpečnosti tretej dávky. Zaočkovaných zatiaľ bolo zhruba 60 percent z 9,3 milióna Izraelčanov. Asi pätina obyvateľov, ktorí majú na vakcínu nárok, sa pritom zatiaľ naočkovať nerozhodla.

19:20 Viac ako 40 percent dospelých obyvateľov Anglicka počas pandémie pribralo. Ich hmotnosť sa v priemere zvýšila o viac ako tri kilogramy, informuje v pondelok portál bbc.com.

Zistenie sa opiera o výsledky prieskumu, ktorý uskutočnila vládna agentúra Public Health England (PHE) na vzorke päťtisíc ľudí. Problémy s obezitou a nadváhou sa prehĺbili, keďže pandemické opatrenia narušili bežnú dennú rutinu, čo obmedzilo možnosti zdravého stravovania a udržiavania sa v dobrej fyzickej kondícii. Agentúra ďalej upozornila, že okrem viditeľných prírastkov hmotnosti sa môže okolo životne dôležitých orgánov hromadiť tuk, čo organizmu komplikuje boj s rakovinou, srdcovo-cievnymi chorobami a tiež s ochorením COVID-19.

Britský Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS) nedávno spracoval veľké množstvo dát o nákupoch potravín a nealkoholických nápojov. Na základe jeho zistení nákupy cez výdajné okienka v Spojenom kráľovstve prudko zvýšili príjem kalórií. V novembri 2020, keď v krajine platil druhý lockdown, bola ich úroveň v porovnaní s bežnými hodnotami viac ako dvojnásobná.

18:58 V Iraku pribudlo za posledný deň vyše 12.000 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok novoinfikovaných od začiatku pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

„Tento nárast (12.180 prípadov) je zrejme spôsobený v dôsledku veľkého množstva zhromaždení počas sviatku obetovania íd al-adhá, ktorým sa končí každoročná moslimská púť hadždž,“ uviedol hovorca irackého rezortu zdravotníctva Sajf Badr, ktorého citovala agentúra AFP.

Badr zároveň dodal, že „údaje z pondelka žiaľ pre úrady nie sú prekvapivé z dôvodu nedodržiavania povinných opatrení medzi ľuďmi, ako sú zákaz zhromažďovania a prekrývanie horných dýchacích ciest“.

18:23 Ochotných sa dať zaočkovať proti covidu je len tesne nad 50 % Slovákov. Tých, ktorí ju odmietajú, výrazne pribudlo.

Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Slovákov, ktorí odmietajú vakcínu, výrazne pribudlo

18:14 Holandsko v pondelok zrušilo – v súvislosti so zhoršením epidemiologickej situácie – konanie viacdňových letných hudobných festivalov. Amsterdam však zároveň zmiernil podmienky týkajúce sa cestovania do väčšiny európskych krajín, informovala v pondelok agentúra AFP.

Medzi zrušenými podujatiami je aj vypredaný festival Lowlands, ktorý sa tradične koná v dedine Biddinghuizen ležiacej zhruba 60 kilometrov východne od Amsterdamu. Tento festival sa pre pandémiu nekonal ani vlani, píše AFP. Zrušené sú tiež podobné podujatia naplánované na august.

16:49 Írsko povolilo v pondelok pohostinstvám, aby pre zákazníkov otvorili i svoje vnútorné priestory. Ľudia sa však budú musieť preukázať tzv. covidovým pasom, ako píše agentúra AFP.

Vo vnútri reštaurácií a pubov tak môžu sedieť osoby plne zaočkované proti koronavírusu, tí, čo ochorenie COVID-19 prekonali za posledných šesť mesiacov, ako aj ich deti. Pri jednom stole je povolených maximálne šesť ľudí a prevádzky sa musia zatvárať najneskôr o 23.30 h.

16:38 Dánsko ponúkne tretiu dávku protikoronaví­rusovej vakcíny ľuďom, ktorí boli predtým zaočkovaní dvoma odlišnými preparátmi. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Dánske ministerstvo zdravotníctva pre Dánsky rozhlas (DR) uviedlo, že ľuďom zaočkovaným dvoma rôznymi dávkami bude po ukončení celonárodného vakcinačného programu ponúknutá aj tretia dávka. Dôvodom je podľa DR skutočnosť, že viacero krajín mimo Schengenu cestujúcim pri vstupe neuznáva očkovanie odlišnými vakcínami ako úplné.

Ako uvádza DPA, to môže zhruba 150.000 dánskym občanom spôsobiť komplikácie pri cestovaní. Dánske médiá napríklad nedávno informovali o Thajčanke žijúcej v Dánsku, ktorá nemôže navštíviť rodičov vo svojej domovine, pretože ako zaočkovaná dvoma rôznymi vakcínami do Thajska nemôže vstúpiť bez povinnosti podstúpiť po príchode povinnú karanténu.

15:03 Počet denných prípadov nákazy koronavírusom v Iráne v pondelok prvýkrát prekročil hranicu 30-tisíc, oznámilo iránske ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra AFP.

Islamská republika počas uplynulých 24 hodín zaznamenala až 31 814 nových prípadov nákazy. Celkový počet pozitívnych prípadov na koronavírus od začiatku pandémie tak stúpol na 3 723 246, píše AFP.

Irán sa uplynulý deň tiež zaznamenal 322 úmrtí spojených s infekciou koronavírsusu. Celkový počet obetí v spojitosti s ochorením COVID-19 tak v krajine stúpol na 89 122.

14:11 V Británii už piaty deň po sebe klesajú počty osôb nakazených koronavírusom. V nedeľu zaznamenali v krajine 29 173 nových prípadov nákazy, čo je oproti minulotýždňovým (18. júla) 48 161 prípadom výrazný pokles. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

„Údaje v súčasnosti vyzerajú dobre, minimálne čo sa týka leta,“ uviedol Paul Hunter, profesor z Východoanglickej univerzity (UEA) v Norwichi. Upozornil však, že zatiaľ nie je možné pozorovať vplyv ukončenia protipandemických obmedzení z minulého pondelka.

14:05 O očkovanie v ambulanciách prejavilo záujem 523 lekárov, z toho aktuálne očkuje približne 70 lekárov. Pre TASR to povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že zmluvy sa postupne spracúvajú a v teréne pribúdajú aj ďalší lekári.

Najväčší záujem o očkovanie v ambulanciách hlásia podľa rezortu zdravotníctva z Prešovského kraja, kde je aktuálne zapojených 100 ambulancií. Po ňom nasleduje Žilinský kraj, v ktorom sa zapojilo 88 ambulantných lekárov. Naopak, najnižší záujem o očkovanie v ambulancii je v Trenčianskom kraji, kde je ich prihlásených 40. Zhodne, po 75 ambulancií je prihlásených v Trnavskom a Košickom kraji a 67 je zapojených v Banskobystrickom kraji. V Nitrianskom kraji je zapojených do očkovania 61 ambulancií a v Bratislavskom 60 ambulancií.

Eliášová dodala, že doposiaľ sa v ambulanciách zaočkovalo proti ochoreniu COVID-19 takmer 450 ľudí. MZ SR očakáva, že celkový počet však bude vyšší, nakoľko lekár musí očkovanie zadať do systému do siedmich dní.

13:20 Všetky okresy Slovenska sú síce podľa COVID automatu naďalej zaradené do zelenej farby, teda v stupni monitoring, no na niektorých miestach je v súčasnosti potrebné preukazovať sa negatívnym výsledkom testu. Nahradiť ho možno potvrdením o očkovaní proti novému koronavírusu, či potvrdením o jeho prekonaní.

Rúško Čítajte viac Slovensko je zelené, negatívny test však miestami stále treba

12:10 Francúzsky parlament definitívne schválil v pondelok skoro ráno zákon, ktorý bude žiadať od ľudí špeciálne očkovacie preukazy pri vstupe do všetkých reštaurácií a pri cestovaní v rámci krajiny. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Obe opatrenia vyvolali v krajine protesty a politické napätie.

Prezident Emmanuel Macron a jeho vláda tvrdia, že opatrenia sú nutné na ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva a nemocníc, pretože nákaza znova silnie, a takto sa dá vyhnúť novým lockdownom.

11:40 Čína v pondelok hlásila 76 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný počet od januára. Medzi infikovanými je aj 40 prípadov domáceho prenosu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Až 39 prípadov zo 40 nových domácich prípadov nákazy je z provincie Ťiang-su na východnom pobreží krajiny. Jeden prípad hlásili z provincie Liao-ning na severovýchode Číny, uviedla v pondelok vo vyhlásení národná zdravotnícka komisia. Dodala, že nie sú hlásené žiadne nové úmrtia.

Úrady v provincii Ťiang-su opakovane testujú milióny obyvateľov. V Nankingu, hlavnom meste provincie, platí lockdown pre desaťtisíce ľudí a úrady už po druhý raz testujú 9,2 milióna jeho obyvateľov. Dôvodom je minulotýždňový výskyt nákazy súvisiaci s letiskom v tomto meste.

10:38 Deti v Poľsku by mali od 1. septembra znova chodiť na prezenčné vyučovanie v triedach, pretože to naznačuje dobrá epidemiologická situácia, uviedol v pondelok námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska. Zároveň deti vyzval, aby sa dali proti koronavírusu zaočkovať. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

„Všetko nasvedčuje tomu, nebudú žiadne prekážky; hoci máme náhradné scenáre pre prípad, že sa epidemiologická situácia zmení,“ uviedol námestník ministra. „Ale myslím si, že v tomto sme si úplne istí: školopovinné deti by sa mali 1. septembra vrátiť do tried,“ dodal. Kraska informoval, že v školách po celom Poľsku sa spustí očkovanie proti covidu, a povzbudil žiakov, aby sa proti ochoreniu dali zaočkovať.

10:15 V nedeľu odhalili PCR testy na Slovensku sedem prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 1 432 vzoriek. Prvú dávku vakcíny dostalo 614 osôb. V nemocniciach je naďalej 80 pacientov, počet obetí koronavírusu sa nezvýšil.

očkovanie, Covid, NFŠ, VOC Čítajte viac Laboratóriá odhalili sedem prípadov nákazy, obete nepribudli

9:54 Grécke ministerstvo zdravotníctva zverejnilo novú výzvu pre mladých ľudí i pre občanov nad 55 rokov, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. On-line platforma pre deti vo veku 12–15 rokov bude pripravená v auguste, napísala v pondelok anglická verzia webovej stránky denníka Kathimerini.

Minister zdravotníctva Vasilis Kikilias pre grécku televíziu SKAI spresnil, že vakcína pre vekovú skupinu 12–15 rokov bola schválená a čoskoro budú dostupné informácie o tom, ako sa procedúra začne. Zároveň dodal, že u tínedžerov od 15 do 17 rokov zaznamenali 30-tisíc žiadostí o vakcináciu.

Obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou zavedené na dovolenkovom ostrove Mykonos prestali platiť v pondelok ráno o 06.00 h. V priebehu minulého týždňa grécke úrady nepovolili vstup na trajekty smerujúce na grécke ostrovy viac než 4 500 zahraničným i domácim turistom, pretože nemali nevyhnutnú dokumentáciu súvisiacu s covidom.

Po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom kontroluje dokumentáciu turistov od 13. júla grécka pobrežná stráž. „Kontrola pobrežnou strážou je prísna a vykonávaná rýchlo a evektívne,“ uviedol grécky minister pre lodnú dopravu Ioannis Plakiotakis. (ekathimerini­.com, tasr)

9:40 Nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) k organizovaniu hromadných podujatí a k činnosti prevádzok počas pandémie sú od dnešného dňa účinné. Úrad v nich napríklad stanovil, že v prípade hromadných podujatí prekračujúcich povolený maximálny počet účastníkov podľa covid automatu je na účasť potrebný negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu, už nie antigénového testu.

Platnosť negatívneho výsledku PCR testov sa predlžuje na 24 hodín. Ďalej sa napríklad deti do 12 rokov nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu všade tam, kde sa to aktuálne na území Slovenska vyžaduje. Ide napríklad o interiéry akvaparkov, vybrané športové podujatia alebo oslavy organizované v prevádzkach. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Vyhláška tiež zmenila pravidlá pre športové podujatia. Tie však nadobudli účinnosť už v piatok 23. júla od 20:00. Nové pravidlá umožňujú v prípade športových podujatí maximálny počet účastníkov na úrovni 50 percent kapacity divákov. „Podmienka najviac 2 000 divákov v exteriéri a najviac 1 000 v interiéri ostáva v platnosti pre žlté a horšie okresy. Pre zelené okresy sa táto podmienka ruší," uvádza ÚVZ. Priestory pre divákov sa zároveň musia rozdeliť do sektorov, ktoré majú kapacitu najviac 1 000 divákov.

7:34 Nenechať sa očkovať proti covidu a potom s touto chorobou skončiť v nemocnici nie je sloboda, ale nezodpovednosť. Aj takýmto vyjadrením reagoval francúzsky prezident Emmanuel Macron na sobotňajšie protesty proti novým protiepidemickým opatreniam zavádzaným jeho vládou. Zároveň vyzdvihoval účinnosť používaných vakcín a doteraz nezaočkovaných ľudí vyzval, aby si niektorú z nich nechali podať.

V mestách naprieč Francúzskom v sobotu vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s nastupujúcim systémom tzv. zdravotníckych pasov (Covid pasov) a povinným očkovaním pre zdravotníkov a hasičov. Na protestoch mnohí volali heslo „sloboda“, prezident Macron ale dal najavo, že nemá pre ich prístup pochopenie.

„Akú má vaša sloboda cenu, keď mi poviete ‚nechcem byť očkovaný‘, ale zajtra nakazíte svojho otca, svoju matku, alebo mňa?“ citovala hlavu štátu agentúra AP. "A v mene vašej slobody vás môže stretnúť ťažký priebeh (covidu) a môžete sa dostať do tejto nemocnice. Sú to všetci títo pracovníci, kto sa o vás budú musieť postarať a kto možno bude musieť odmietnuť prijať niekoho iného. (.. .) Takto nevyzerá sloboda, tomu sa hovorí nezodpovednosť, sebectvo, "povedal Macron pri návšteve zdravotníckeho zariadenia vo Francúzskej Polynézii.

Prezident uznal právo demonštrantov vyjadrovať svoje názory „v pokoji, za vzájomného rešpektu“, zároveň ale kritizoval aktérov stojacich za „iracionálnou, niekedy cynickou a manipulatívnou mobilizáciou“ proti vakcínam. „Vidíme to vo všetkých zemepisných šírkach: Keď ste očkovaní, ste chránení a skoro už vírus neprenášame, prípadne výrazne menej,“ povedal.

Medzi organizátormi protestov proti novým opatreniam sú predstavitelia skoršieho protestného hnutia „žlté vesty“, ale aj krajne pravicoví politici, ktorí vládne návrhy kritizovali aj pri prerokúvaní v parlamente. Zákon o rozšírení systému zdravotníckych pasov a o povinnom očkovaní vybraných skupín však prešiel Národným zhromaždením a v noci na nedeľu v pozmenenej podobe aj Senátom. Po nájdení kompromisu medzi oboma komorami schválil parlament definitívne zákon v nedeľu pred polnocou.

Covidové pasy, ktoré slúžia ako potvrdenie o bezinfekčnosti, sú od stredy podmienkou pre vstup na francúzske športoviská a kultúrne miesta pre viac ako 50 ľudí. Od 1. augusta sa majú začať kontrolovať aj v reštauráciách, obchodných centrách či v diaľkovej doprave. Pracovníci nemocníc a opatrovateľských centier zase podľa vládneho návrhu musia do 15. septembra dokončiť očkovanie proti covidu, inak im budú hroziť sankcie.

Opatrenia sú reakciou na nový rozmach nákazy vo Francúzsku. Krajina so 67 miliónmi obyvateľov v sobotu oznámila vyše 25 600 novo zachytených infekcií, čo je najvyšší prírastok za viac ako dva mesiace. Obyvateľov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny, je vo Francúzsku zhruba 40 miliónov. (čtk, ap)

6:42 Tuniský prezident Kajs Saíd v nedeľu odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil činnosť parlamentu. Rozhodol sa tak na základe 80. článku ústavy, oznámila hlava štátu vo večerných hodinách po krízových rokovaniach, zvolaných v súvislosti s masovými protestami vo viacerých tuniských mestách, kde predtým tisíce ľudí obvinili vládu z nečinnosti v boji proti koronavírusovej pandémii.

Tunis / Tunisko / Čítajte viac Tuniský prezident v reakcii na protesty vyvolané epidémiou odvolal premiéra a suspendoval parlament

6:10 V Nemecku za nedeľu podľa štatistiky Inštitútu Roberta Kocha pribudlo 1 387 ľudí nakazených koronavírusom, pred týždňom ich bolo o 95 menej. Šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej Helge Braun denníku Bild am Sonntag povedal, že ak budú čísla ďalej stúpať, musia sa občania pripraviť na návrat reštrikcií do spoločenského života. Obmedzenie sa ale podľa neho dotknú hlavne ľudí, ktorí nie sú proti covidu očkovaní.

Braun, politik vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), vyzval ľudí, aby sa nechali proti covidu očkovať a otvorene priznal, že očkovaní budú mať v prípade znovuzavedenia karanténnych opatrení viac slobôd ako neočkovaní. „Môže to tiež znamenať, že nezaočkovaní by mohli prísť o možnosť navštevovať reštaurácie, kiná alebo štadióny, aj keď budú mať test, pretože riziko je príliš vysoké,“ povedal šéf úradu kancelárky v rozhovore.

V prípade nástupu silnejšej štvrtej vlny pandémie môžu podľa Brauna tiež prísť obmedzenia platné len pre neočkovaných, museli by napríklad obmedziť medziľudské kontakty. Právne by podľa neho bolo takéto opatrenie prípustné. Podotkol, že „povinnosťou štátu je chrániť zdravie občianok a občanov a k tomu patrí aj zdravotníctvo, ktoré nemusí odkladať operácie rakoviny alebo kĺbov kvôli tomu, aby zvládalo postarať sa o pacientov s covidom-19.“

Braunove poznámky ale vzbudili vášnivú debatu, pričom i veľa jeho spolustraníkov výroky o výhodách pre očkovaných odmietlo. „Neverím v povinné očkovanie a nemyslím si, že by sme na ľudí mali vyvíjať nepriamy tlak, aby sa nechali zaočkovať. V slobodnej krajine musí panovať sloboda, a to nielen pre určité skupiny,“ povedal stanici ZDF premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet, ktorý je kandidátom CDU na kancelára v septembrových parlamentných voľbách. Pokiaľ bude zaočkovanosť v Nemecku aj na jeseň nedostatočná, potom bude podľa neho potrebné zvážiť „iné možnosti“.

Povinné očkovanie po novom nevylučuje zelený premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann. „Očkovaciu povinnosť nemôžem na večné časy vylúčiť. Je možné, že sa objavia mutácie, kvôli ktorým to bude nevyhnutné,“ povedal agentúre DPA.

Zdravotný expert sociálnych demokratov Karl Lauterbach s reštrikciami pre neočkovaných tiež súhlasil. Denníku Süddeutsche Zeitung povedal, že to možno v boji proti mutáciám bude jediná možnosť. V Nemecku je proti koronavírusu plne zaočkovaná necelá polovica obyvateľov, aspoň jednu dávku vakcíny dostalo približne 60 percent ľudí. (čtk, dpa)

125 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus