V Rusku poslali za mreže ľudí, ktorí sa búrili proti koronavírusovým opatreniam

Za mrežami si odsúdení podľa paragrafu o masových nepokojoch majú odpykať päť rokov a viac.

27.07.2021 06:15 , aktualizované: 22:43
Británia, protesty, koronavírus Foto: ,
Demonštranti držia transparenty počas protestného zhromaždenia proti očkovaniu, "obmedzovaniu slobody" a vládnym opatreniam súvisiacim s covidovou epidémiou 24. júla 2021 v Londýne.
debata (415)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:42 Obyvatelia Spojených štátov žijúci vo vysoko rizikových oblastiach by mali vo vnútorných priestoroch začať znova nosiť rúška, a to aj v prípade, že sú zaočkovaní proti novému koronavírusu. Oznámilo to v utorok americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), píše agentúra AFP.

„V oblastiach so značnou a vysokou mierou šírenia nákazy CDC odporúča plne zaočkovaným ľuďom nosiť rúška vo verejných vnútorných priestoroch,“ uviedla riaditeľka CDC Rochelle Walenská.

Túto zmenu v pandemických nariadeniach Walenská zdôvodnila šírením nákazlivejšieho variantu delta, ktorý v USA predstavuje už zhruba 90 percent z nakazených. Varovala, že „v zriedkavých prípadoch môžu byť niektorí očkovaní ľudia infekční a vírus preniesť na iných“.

Ešte v máji CDC tvrdilo, že očkovaní vo väčšine prípadov rúška nepotrebujú – s výnimkou verejnej dopravy a nemocníc. Svoje stanovisko však CDC muselo prehodnotiť vzhľadom na aktuálny vývoj situácie.

Na zastavenie šírenia variantu delta CDC odporučí školám prijať univerzálne pravidlá, čo sa týka rúšok, a to pre učiteľov, zamestnancov, študentov a návštevníkov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie, dodala Walenská.

Podľa najnovších údajov CDC sa koronavírus šíri v značnej alebo vysokej miere vo väčšine štátov na juhu USA, zatiaľ čo v častiach krajiny na severovýchode, kde je vysoká miera zaočkovanosti, evidujú mierny výskyt komunitného prenosu nákazy.

AFP pripomína, že značná miera nákazy znamená 50–100 denných prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za sedem dní a vysoká miera značí viac ako 100 infikovaných na 100.000 obyvateľov.

Zatiaľ čo vakcíny proti covidu používané v súčasnosti dokážu zabrániť hospitalizácii či úmrtiu, častejšie sa objavujú správy o prípadoch nákazy i po absolvovaní kompletného očkovania, čo môže znamenať, že riziko šírenia infekcie je užšie spojené s mierou cirkulácie vírusu v danej komunite.

V júni zaviedol nosenie rúšok opätovne i Izrael, a to len desať dní po ich zrušení. Podobné kroky prijali v USA aj lokálne samosprávy, ako napríklad okres Los Angeles.

22:11 Ľudia, ktorí prekonali COVID-19, budú s vyššou pravdepodobnosťou dosahovať v inteligenčných testoch horšie výsledky ako pred nákazou. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise The Lancet.

mozog Čítajte viac Nová štúdia spája prekonanie covidu s horšími výsledkami v IQ testoch

22:06 V Rumunsku pravdepodobne budú očkovať zraniteľných ľudí a zdravotníkov treťou posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Zväčšujú sa totiž obavy z rastúceho počtu infekcií delta variantom vírusu. Šéf národného vakcinačného výboru Valeriu Gheorghita informoval, že sa v krajine diskutuje o možnej posilňujúcej dávke vakcíny pre ľudí, ktorí sú vírusom veľmi ohrození, napríklad zdravotnícki a sociálni pracovníci, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia vo veku nad 65 rokov.

O diskusiách Gheorghita informoval po tom, ako Rumunsko v utorok nahlásilo 175 prípadov nákazy koronavírusom. Išlo o vysoký prírastok v porovnaní s uplynulými týždňami, počas ktorých v krajine denne odhaľovali len niekoľko desiatok infekcií. Šéf národného vakcinačného výboru uviedol, že počet nákaz delta variantom má „stúpajúci trend".

Doteraz v Rumunsku dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovali necelých 25 percent z 19-miliónovej populácie krajiny. Predstaviteľov krajiny to podnietilo k vyjadrovaniu obáv z potenciálnej štvrtej vlny šírenia vírusu. Rumunsko od začiatku pandémie potvrdilo viac ako milión prípadov nákazy a viac ako 34-tisíc úmrtí.

20:50 Ľudia patriaci do rizikových skupín by sa mali nechať zaočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu-19, aby sa uchránili pred novými variantmi koronavírusu, uviedla podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI šéfka Národného ústavu verejného zdravia Cecília Müllerová. Od 1. augusta podľa nej budú tretie dávky k dispozícii pre všetkých pacientov, ktorí boli očkovaní druhou dávkou pred štyrmi mesiacmi a skôr.

Müllerová uviedla, že tretiu dávku by si mali nechať aplikovať predovšetkým seniori a tí, ktorí sa stretávajú s chronickými ochoreniami alebo majú oslabený imunitný systém.

Podľa hlavnej maďarskej lekárky by v záujme dosiahnutia silnejšej reakcie imunitného systému mali ľudia pri tretej dávke dostať iný druh očkovacieho prípravku, ako ktorým sa nechali zaočkovať pri prvých dvoch dávkach. Tí, ktorí dostali napríklad dve dávky vektorovej vakcíny, ktorá je založená na inom nepatogénnom víruse, by sa tak mali nechať očkovať napríklad mRNA vakcínou. Tá neobsahuje žiadnych oslabených pôvodcov choroby, ale genetickú informáciu vírusu.

Müllerová uviedla, že v Maďarsku dostalo z celkových zhruba 10 miliónov obyvateľov 5,6 milióna ľudí aspoň jednu dávku vakcíny a 5,3 milióna obe dávky. Krajina tak podľa tejto lekárky patrí k európskym štátom, ktoré sú najbližšie k dosiahnutiu kolektívnej imunity.

19:23 Irak za posledný deň zaznamenal 12 185 nových prípadov koronavírusu, čo je zatiaľ najviac od začiatku epidémie. Zomrelo ďalších 71 nakazených. S odkazom na iracké ministerstvo zdravotníctva o tom informuje agentúra Reuters.

Od začiatku pandémie sa v Iraku, ktorý má zhruba 40 miliónov obyvateľov, nákaza koronavírusu potvrdila u viac ako 1,5 milióna ľudí, z ktorých 18 418 zomrelo.

Epidémia v krajine opäť silnie od moslimského sviatku Íd al-adhá. Ten väčšinou sprevádzajú veľké stretnutia, kde sa môže infekcia ľahko rozšíriť, ak ľudia nedodržiavajú rozostupy a ďalšie opatrenia.

Doteraz bolo podľa ministerstva zdravotníctva proti covidu zaočkovaných viac ako 1,4 milióna obyvateľov.

Rekordný prírastok infikovaných hlási tiež Irán, ktorý je koronavírusom najpostihnutejšia krajina v regióne. Aktuálne sa tam nákaza potvrdila u bezmála 35 000 ľudí.

18:59 Saudskoarabských občanov, ktorí navštívia destinácie s vysokým rizikom šírenia nákazy nového koronavírusu, čaká po návrate do vlasti trojročný zákaz vycestovania. Oznámilo to v utorok ministerstvo vnútra v Rijáde, píše agentúra AFP.

„Občania, u ktorých sa zistí, že cestovali do krajín s vysokým epidemiologickým rizikom čakajú tvrdé tresty … ako aj trojročný zákaz cestovania do zahraničia,“ oznámilo ministerstvo na Twitteri.

„V dôsledku koronavírusovej pandémie a šírenia nových variantov vírusu ministerstvo varuje pred cestovaním do krajín zo svojho zoznamu destinácií s vysokým epidemiologickým rizikom, a to buď priamo, alebo nepriamo prostredníctvom tranzitu cez iné krajiny,“ dodalo ministerstvo.

18:01 Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v utorok prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Thunbergovej na sociálnej sieti.

„Som mimoriadne vďačná za privilégium, že môžem žiť v tej časti sveta, kde sa už môžem dať zaočkovať,“ napísala 18-ročná bojovníčka za ochranu životného prostredia na Twitteri, kde zverejnila aj fotografiu po očkovaní s náplasťou na ramene.

17:59 V Tanzánii sa v stredu začne masové očkovanie obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19, pričom použijú jednodávkovú vakcínu Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. Oznámila to v utorok ministerka zdravotníctva Dorothy Gwajimová, ktorú citovala agentúra AFP.

Táto východoafrická krajina získala viac ako milión dávok vakcíny prostredníctvom globálnej distribučnej iniciatívy Covax. Tanzánia má odhadom okolo 60 miliónov obyvateľov a je jednou z posledných afrických krajín začínajúcich s očkovaním.

17:19 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Británii už šiesty deň po sebe klesá. Predseda vlády Boris Johnson však v utorok vyzval obyvateľov, aby boli aj naďalej opatrní.

„Všimol som si, samozrejme, že máme šesť dní lepších čísel, ale je veľmi, veľmi dôležité, aby sme nerobili unáhlené závery,“ povedal Johnson na návšteve policajnej stanice na juhovýchode krajiny.

„Ľudia musia byť aj naďalej veľmi opatrní, a tak (k situácii) pristupuje aj vláda,“ dodal.

16:36 Ruské zdravotnícke úrady schválili testovanie kombinácie vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a jednodávkovej verzie tamojšej očkovacej látky Sputnik V. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na ruský register schválených klinických štúdií.

Do štúdie menšieho rozsahu, ktorá sa mala začať v pondelok a ktorej ukončenie je plánované na marec budúceho roku, sa zapojí 150 dobrovoľníkov. Jej cieľom bude posúdiť bezpečnosť kombinácie dvoch uvedených vakcín a ich schopnosť vyvolať imunitnú reakciu u zaočkovaných. Klinické testy sa majú uskutočniť v piatich zdravotníckych zariadeniach v Moskve a Petrohrade.

15:56 Aktuálne opatrenie českého ministerstva zdravotníctva o povinnosti nosenia respirátorov vo vnútorných verejných priestoroch nie je dostatočne odôvodnené. Rozhodol o tom v utorok český Najvyšší správny súd (NSS) s tým, že rezort má na úpravu nariadenia tri dni.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, podnet na súd podala fyzická osoba trpiaca dlhodobým ochorením dýchacieho systému, ktorá má zároveň vysokú hladinu protilátok po prekonaní choroby COVID-19. Nosenie respirátoru tejto osobe podľa jej vlastných slov ohrozuje zdravie viac než jeho nenosenie.

14:51 V druhej polovici tohto týždňa bude možné v Maďarsku zaregistrovať sa na tretiu dávku očkovacej látky proti koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v utorok spravodajský server napi.hu.

Požiadať o ňu môžu tí, ktorí druhú dávku vakcíny dostali najmenej pred štyrmi mesiacmi.

V tejto súvislosti poslanec Európskeho parlamentu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi podľa agentúry MTI povedal, že tretia dávka vakcíny by mohla byť riešením pre Maďarov, ktorí boli zaočkovaní východnými očkovacími látkami a nemajú preto nárok na európsky očkovací preukaz.

13:31 Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski v utorok oznámil zavedenie politiky „nulovej tolerancie“ voči agresívnym aktivistom proti očkovaniu. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Niedzielski to vyhlásil, keď vyznamenával zdravotníkov v stredopoľskom meste Grodzisk Mazowiecki, ktorí pomáhali zvládnuť násilný incident z nedele v miestnom očkovacom centre.

Keď sa protestujúci proti očkovaniu snažili násilne vtrhnúť do spomínaného vakcinačného strediska, vypukli potýčky a zatknutí boli dvaja ľudia.

„Nebudeme u odporcov očkovania tolerovať nijaké prejavy agresivity,“ povedal Niedzielski. „V súčasnosti diskutujem s ministrami vnútra a spravodlivosti o sprísnení štátnej politiky v tomto ohľade,“ doplnil.

13:08 Spojené štáty pre obavy z vysokonákazlivého koronavírusového variantu delta nezrušia v najbližšom období žiadne zo súčasných obmedzení v oblasti cestovania. Informovala o tom v utorok stanica Sky News s odvolaním sa na hovorkyňu Bieleho domu Jen Psakiovú.

Psakiová v pondelok povedala, že USA vzhľadom na súčasnú situáciu „s variantom delta“ existujúce obmedzenia v oblasti cestovania ponechajú v platnosti.

„Počty prípadov narastajú aj doma (v USA), najmä medzi nezaočkovanými, a zdá sa, že budú narastať aj v najbližších týždňoch,“ uviedla.

13:00 Na Slovensku vznikla bizarná situácia v tom, že sa nemá kto zastať tých, ktorí sú zaočkovaní proti COVID-19. V súvislosti s protestami pred parlamentom to konštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Pri príležitosti schválenia očkovacieho zákona šéf slovenskej diplomacie sa vo svojom profile na sociálnej sieti zároveň poďakoval tým, ktorí sa v prípade očkovania rozhodujú na základe faktov, a nie bludov.

Minister pripomenul protesty, ktoré schváleniu zákona predchádzali. Demokracia je však podľa neho aj to, že protestujúcich za názor nikto „nezavrel ani nestĺkol“. „Horšie je, že tam zaznievali neuveriteľné nezmysly o dôsledkoch očkovania. Nedávno som to nazval tmárstvom z minulých storočí, ktoré na Slovensku zjavne pôsobí na veľkú časť spoločnosti,“ uviedol minister. Výsledkom podľa neho je, že Slovensko má problém v miere zaočkovanosti, ktorá rozhoduje o tom, ako sa tu bude žiť v najbližšej dobe a ako sa podarí oživiť ekonomiku.

„Mobilizácia antivaxerov zo strany extrémistov a parlamentnej opozície nesmie prehlušiť fakt, že viac ako 40 percent občanov Slovenska sa správa zodpovedne k sebe aj k iným,“ zdôraznil Korčok.

12:10 Tokio hlásilo v utorok 2,848 nových nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. V hlavnom meste Japonska sa len pred niekoľkými dňami začali letné olympijské hry. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Japonské hlavné mesto v utorok prekonalo predchádzajúci rekord 2520 prípadov zo 7. januára. Celkovo tak Tokio od vlaňajšieho začiatku pandémie zaznamenalo vyše 200.000 prípadov nákazy koronavírusom.

V Tokiu platí už štvrtý núdzový stav, ktorý má trvať počas celých olympijských hier a skončiť sa má krátko pred spustením paralympiády koncom augusta.

Odborníci varovali, že počas olympiády, ktorá sa v Tokiu začala v piatok 23. júla, môže nastať prudký nárast infikovaných, spôsobený nákazlivejším variantom koronavírusu delta.

12:09 Európska únia dosiahla v utorok svoj cieľ podať do konca júla 70 percentám svojich dospelých obyvateľov aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu SARS-CoV-2. Plne zaočkovaných je 57 percent obyvateľstva. Oznámila to na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Von der Leyenová zároveň upozornila na nebezpečenstvo v spojitosti s koronavírusovým variantom delta a občanov Európskej únie vyzvala, aby sa dal zaočkovať „každý, kto môže“.

Predsedníčka už 10. júla oznámila, že EÚ má dostatok dávok na zaočkovanie „najmenej 70 percent dospelého obyvateľstva, čo sa dá dosiahnuť už tento mesiac“.

10:34 V Česku pribudlo v pondelok 206 nových prípadov nákazy koronavírusom. V porovnaní s pondelkom minulého týždňa, keď hygienici evidovali 218 nových infikovaných, je to pokles o 12 prípadov. Čísla mierne klesajú už viac než týždeň. V utorok o tom informoval český spravodajský server Novinky.cz.

Stále mierne klesá aj tzv. incidenčné číslo. Za pondelok je na hodnote 12,46, deň predtým to bolo 12,57. Číslo udáva priemerný počet nakazených za sedem dní na 100.000 obyvateľov. Najviac nakazených je v rámci Česka v Prahe a v Plzenskom kraji – tam sú tieto čísla 30,7 a 28,6.

Reprodukčné číslo v ČR za pondelok je 0,88. Uvádza, koľko ľudí v priemere nakazí jeden pozitívny človek. Ak je menšie než jeden, epidémia je na ústupe. Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 dosiahol 30.362.

V nemocniciach je hospitalizovaných 49 pacientov s covidom, pričom šesť z nich sa nachádza vo vážnom stave. V pondelok bolo podaných 65.758 vakcín. Od začiatku očkovania aplikovali celkovo 10.064.380 oč­kovacích dávok.

10:15 Prostredníctvom 8694 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 51 prípadov nákazy koronavírusom. Počet obetí sa nezvýšil. V nemocniciach pribudli traja pacienti, hospitalizovaných je tak 83 ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň.

ag testovanie, ružinovská poliklinika, koronavírus, test, Čítajte viac Pribudlo 51 nakazených koronavírusom a traja hospitalizovaní

8:59 Španielske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že šírenie koronavírusu sa po dlhých týždňoch prudkého nárastu prípadov nákazy už spomaľuje. Prudké stúpanie v počte infekcií spôsobovali predovšetkým vekové skupiny mladých ľudí, ktorí ešte len majú byť proti koronavírusu očkovaní.

Krajina hlásila posledné dva týždne 700 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, čo je hodnota, ktorú Španielsko zaznamenávalo iba v tretej veľkej vlne na začiatku tohto roka, keď dosahovalo vrchol – 900 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Ministerka zdravotníctva Silvia Calzónová v pondelok povedala, že jednotýždňová kumulatívna incidencia klesla prvýkrát za celé týždne na menej než polovicu 14-dňového údaja. To vedie predstaviteľov španielskeho zdravotníctva k presvedčeniu, že nákaza ustupuje. Nákazlivejší variant koronavírusu – variant delta – tvorí od začiatku tohto týždňa väčšinu nových prípadov, uviedlo v pondelok v správe ministerstvo zdravotníctva.

Takmer osem percent nemocničných lôžok v celej krajine je obsadených pacientmi s covidom, hoci obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti je teraz už viac než 16-percentná a rastie. (ap, tasr)

8:46 Belgicko v pondelok spustilo iniciatívu, v rámci ktorej vo svojich prístavoch ponúka očkovanie proti covidu zahraničným námorníkom. Lekárske tímy budú záujemcov zadarmo očkovať priamo na ich plavidlách jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Podľa belgických úradov je kampaň zameraná na členov posádok lodí, ktorí nemajú pre pracovné povinnosti čas sa dať zaočkovať.

Každý rok sa do hlavných belgických prístavov priplaví viac ako 5 500 plavidiel a 80-tisíc námorníkov. Podľa odborníkov námorníci čelia riziku prepuknutia nákazy počas dlhého obdobia stráveného v stiesnených priestoroch lodí. Veľa mužov navyše pochádza z rozvojových krajín, kde vakcíny ešte nie sú bežne dostupné.

Očkovanie zahraničným námorníkom ponúkajú aj Spojené štáty a Nemecko. Belgicko je ale prvou krajinou, ktorá ich zaočkuje priamo na palubách ich lodí. Miera zaočkovanosti v Belgickom kráľovstve patrí k najvyšším v Európskej únii. Prvú dávku očkovacej látky už dostalo vyše 83 percent dospelej populácie. Plne zaočkovaných je 67 percent ľudí. (afp, tasr)

8:01 Česká vláda rozhodla, že poskytne do konca tohto roka darom najmenej 2,39 milióna vakcín proti covidu. Poputujú do balkánskych krajín, Afriky a Ázie, oznámil v pondelok po rokovaní vlády minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

Podľa Vojtěcha je dar súčasťou predošlej dohody lídrov členských štátov Európskej únie, podľa ktorej EÚ daruje tretím krajinám spoločne 100 miliónov dávok vakcíny. Zdôraznil tiež, že na jeseň bude pre Česko vakcín dostatok. Spomenul aj to, že názory na to, kedy bude potrebné preočkovanie a pre koho, sa zatiaľ vyvíjajú.

Vojtěch zároveň potvrdil skoršie vyjadrenie českého premiéra Andreja Babiša, že Slovensko si odoberie namiesto Česka z českej kvóty jeden milión dávok od konzorcia Pfizer/BioNTech a zaplatí za ne. Od tohto dodávateľa má Česká republika podľa Vojtěcha objednaných asi 14 miliónov dávok, množstvo sa teda zníži na 13 miliónov.

ČR má teraz objednaných 23,9 milióna dávok za 8,5 miliardy korún, podľa Vojtěcha však nebude schopná všetky vakcíny spotrebovať. „Boli sme kritizovaní, že máme objednané málo, čo nebola pravda. Máme objednané viac, než je česká populácia, ale tak to majú aj iné krajiny, to nie je anomália v rámci ČR,“ povedal Vojtěch. (ct24.ceskate­levize.cz, tas­r)

6:15 Súd v Rostove na Done na juhu Ruska v pondelok odsúdil k nepodmienečným trestom päť obyvateľov autonómneho Severného Osetska, ktorí sa vlani na jar vo Vladikavkaze zúčastnili vzbury proti opatreniam prijatým úradmi v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusu.

Za mrežami si odsúdení podľa paragrafu o masových nepokojoch majú odpykať päť rokov a viac, uviedol denník Kommersant.

Vlani 20. apríla sa v centre Vladikavkazu, správnom stredisku Severné Osetsko, konala nepovolená demonštrácia s účasťou približne 2 500 ľudí, ktorí sa sťažovali na reštrikcie, stratu práce a príjmov a na nedôveryhodné informácie od úradov. Polícia po výzvach k rozchodu začala demonštrantov vytláčať z námestia, niektorí z nich ale kládli odpor a na policajtov hádzali kamene a ďalšie predmety. Zranili 17 policajtov.

Obžaloba na súde za pomoci videozáznamov a svedectvo policajtov dokazovala, že pätica obvinených patrila medzi demonštrantov, ktorí sa aktívne postavili strážcom zákona. Dvaja z obvinených priznali vinu, ostatní ju popreli a tvrdili, že sa v centre diania ocitli náhodou a že ich následne dav pohltil. Jeden z obvinených podľa reportéra Kommersantu pripustil, že ho premohli emócie, a tak bez mierenia hodil po policajtoch kameň.

Sudkyňa Viktorija Mamelková všetkých obvinených uznala vinnými z účasti na masových nepokojoch. Dvojicu, ktorá priznala vinu, poslala na päť rokov do väzenia. Ďalší dva odsúdení si majú odpykať päť rokov a tri mesiace a posledný päť a pol roka.

Kommersant poznamenal, že súdny proces bol preložený z Kaukazu do Rostova na Done na žiadosť generálnej prokuratúry, ktorá argumentovala, že účastníci nepovolenej demonštrácie sú schopní ovplyvniť sudcu v Severnom Osetsku a susedných regiónoch. V Rostove na Done má byť v stredu vynesený rozsudok nad ďalšou päticou obvinených v rovnakom prípade.

415 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus