Ústavný súd opäť stopol časť Mikasovej vyhlášky

Karanténa pri návrate zo zahraničia pre dovolenkárov, ktorí sú očkovaní len prvou dávkou vakcíny, je späť v hre. Ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna pozastavil účinnosť časti vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa.

27.07.2021 17:51 , aktualizované: 18:32
Rakúsko koronavírus hranica polícia kontroly Foto: ,
Policajti kontrolujú vodičov na hraničnom prechode Petržalka-Berg.
debata (157)

Konkrétne ide o § 9 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 231/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, uverejnenej 16. júla. Rozhodnutie Ústavného súdu nadobudne účinnosť zverejnením v Zbierke zákonov, ktoré má na starosti Úrad vlády.

Paragraf s pozastavenou účinnosťou obsahoval prechodné ustanovenia. Tie hovorili o tom, že osoby, „ktorým bola do 9. júla 2021 aplikovaná (prvá – pozn. red.) dávka očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 a ktoré vstúpia na územie Slovenskej republiky najneskôr 2. augusta 2021 do 6:00 hod., sa skončí aj obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, pričom laboratórnu diagnostiku (test) na ochorenie COVID-19 je možné vykonať už v prvý deň izolácie“.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová podpísala novelu, ktorá zvýhodňuje zaočkovaných

Ústavný súd zároveň prijal návrh na ďalšie konanie v celom rozsahu. Pokým teda súd nerozhodne vo veci alebo Úrad verejného zdravotníctva nezareaguje vydaním aktualizovanej vyhlášky, dovolenkári s prvou dávkou vakcíny, ktorí sa vrátia zo zahraničia, budú musieť absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu, ktorú bude možné prerušiť po piatich dňoch negatívnym PCR testom.

Mnohí odišli a karanténu nečakali

Ústavný súd pritom už 13. júla pozastavil skoršiu verziu vyhlášky č. 226/2021 z dôvodu, že umožňovala „voľný cezhraničný pohyb osobám, ktoré prakticky zaočkované nie sú, a to bez ich následnej izolácie a karantény, a túto možnosť podmieňuje len ich prvotnou a dosiaľ fakticky neúčinnou vakcináciou“. Okrem toho vtedy dodal, že takáto skutočnosť pôsobí z hľadiska ochrany života a zdravia kontroverzne, pretože oslobodzuje spod povinnosti karantény osoby, ktoré nemajú vyvinutú imunitu.

„Zatiaľ nemáme k dispozícii znenie uznesenia Ústavného sudu SR. Potrebujeme sa s ním oboznámiť a situáciou sa budeme zaoberať. Do účinnosti predmetného uznesenia platí súčasný režim na hraniciach,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Ministerstvo zdravotníctva v súčinnosti s Úradom verejného zdravotníctva tak vtedy promptne zareagovalo na rozhodnutie súdu vydaním novej vyhlášky 16. júla. Účinnosť pritom nadobudla už 19. júla. Prechodné ustanovenie, ktorému v utorok Ústavný súd pozastavil účinnosť, tak malo predstavovať kompromis. Mnoho ľudí, ktorí majú za sebou len prvú fázu vakcinácie, je totiž aktuálne v zahraničí s vedomím, že pri návrate nebudú musieť absolvovať karanténu. To sa však zverejnením rozhodnutia súdu v Zbierke zákonov zmení.

leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Čítajte viac Návrat zo zahraničia: do karantény nemusia všetci. Kto nemá výnimku?

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #Ústavny súd #Úrad verejného zdravotníctva #koronavírus