Remišová zatiaľ vyhráva: V strane Za ľudí mimoriadny snem nebude

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem. Po stredajšom rokovaní predsedníctva strany o tom informovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. O miesta šéfom krajských organizácií prišli Vladimír Ledecký a Marek Antal.

28.07.2021 15:32 , aktualizované: 22:44
Veronika Remišová a Mária Kolíková Foto: ,
Veronika Remišová a Mária Kolíková.
debata (48)

VIDEO: Remišová: Predsedníctvo strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem.

Video

Podpredsedníčka strany Mária Kolíková, ktorej frakcia žiadala zvolanie snemu v septembri, zatiaľ neoznámila svoj ďalší postup. Chce sa najprv rozprávať s členmi v regiónoch.

„Členovia predsedníctva považujú túto otázku za uzavretú,“ vyhlásila Remišová. Zároveň vyzvali Kolíkovej skupinu k dodržiavaniu pravidiel a k tomu, aby sa sústredili na prácu. Dodala, že nikoho nevyzýva k odchodu, odmieta však rozbíjanie strany. Oznámila, že predsedníctvo rokuje aj o prijímaní 50 nových členov.

„Jedenásť členov predsedníctva bolo proti, desať bolo za, pani predsedníčka sa zdržala. Je zrejmé, že keby nedošlo k mocenským zmenám, hlasovanie by dopadlo inak,“ podotkla po hlasovaní Kolíková. Naďalej si myslí, že v strane by mali dodržať status quo a nemali by sa ani prijímať noví ľudia.

VIDEO: Kolíková: Situácia v strane Za ľudí je napätá.
Video

Kolíková tiež informovala, že sa hlasovalo o všeobecnom uznesení predloženom Remišovou, pričom šéfka strany odmietla návrh uznesenia od člena predsedníctva Mareka Hattasa. Postupovala tak podľa nej v rozpore so stanovami. „Praktiky pani predsedníčky sa stupňujú,“ zhodnotil Hattas. Hovorí o vlastnom výklade stanov zo strany Remišovej. „Myslím si, že to bol posledný klinec do rakvy strany Za ľudí,“ poznamenal.

Marcinková: Ako vo Fekišovciach

Podľa poslankyne Vladimíry Marcinkovej Remišová urobila z predsedníctva zastupiteľstvo Fekišoviec. „Najprv účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla. Dnes vzala tým členom predsedníctva, ktorých odvolať nevie, právo predkladať svoje návrhy uznesení a diskutovať o nich,“ uviedla vo svojom stanovisku. Ako dodala, kritizuje okresných a krajských predstaviteľov strany, ktorí sa vyjadrili za zvolanie snemu a pracuje na ich odvolaní. "Chcem sa voličom strany Za ľudí ospravedlniť, že sme ako strana zlyhali, a tak hrubo sa pomýlili pri voľbe jej lídra. Cítim sa za to spoluzodpovedná a veľmi ma to mrzí. Toto už nie je tá istá strana, ktorú som spoluzakladala s Andrejom Kiskom,“ dodala Marcinková.

Odvolali Ledeckého a Antala

Predsedníctvo odvolalo šéfom krajských organizácií v Prešove a Košiciach. Podľa oficiálneho oznámenia podnet na odvolanie dali „členovia strany“, ktorí Vladimírovi Ledeckému a Marekovi Antalovi vyčítali „slabú a nekoncepčnú organizáciu práce strany na regionálnej úrovni, porušovanie stanov“.

Obe organizácie totiž boli za zvolanie mimoriadneho snemu.

Odteraz však prešovskú krajskú organizáciu povedie Viera Leščáková a košická Peter Huba.

Huba je vicestarostom v košickej mestskej časti, Leščáková bola poslankyňou Národnej rady. Keď sa však do parlamentu vrátil Michal Luciak, ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerste spravodlivosti, Leščáková zostala mimo parlamentu.

No práve Leščáková patrila k najsilnejším podporovateľom Remišovej. A naopak, odvolaní predsedovia boli štátnymi tajomníkmi na ministerstve investícií, ktoré Remišová vedie. Obaja odišli, pretože si s ňou nerozumeli. Ledecký jej vyčítal neriešenie rómskej problematiky, Antala zasa neschopnosť a neznalosť IT problematiky.

Napriek tomu, že Kolíková žiadala, aby sa neotvárala otázka členskej základne a neprijímali sa noví členovia strany, predsedníctvo prijalo päťdesiatku nových členov.

Podľa Kolíkovej je situácia v strane napätá. Počet členov tejto strany sa hýbe okolo čísla 700. No spory vo vedení sa prenášajú aj do nižších organizácií.

Časť členov líderke strany a ministerke investícií Veronike Remišovej už vyčítalo, že si priazeň v strane kupuje ponúkaním funkcií v štátnych organizáciách a podnikoch.

Kým v predsedníctve má väčšinu Remišová, v poslaneckom klube prevažujú podporovatelia Kolíkovej.

VIDEO: Mária Kolíková prichádza na predsedníctvo strany Za ľudí.
Video

Spory medzi dvoma najvýznamnejšími členkami sa vlečú niekoľko mesiacov. Navonok prepukli počas koaličnej krízy v marci, keď Kolíková demonštratívne podala demisiu, aby donútila odísť z funkcie vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

V súčasnosti je situácia v strane taká, že sa hľadá nový líder. Mohol by ním byť Juraj Šeliga, ktorého Remišová považuje za kandidáta zmieru.

VIDEO: Žitňanská pred predsedníctvom strany Za ľudí: Myslím si, že dnes strana utrpí vážnu škodu.
Video

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Za ľudí #snem Za ľudí