Odporcovia očkovania zablokovali Bratislavu, vytlačili ich ťažkoodenci

Polícia začala po 20.00 h rozpúšťať protestné zhromaždenie a vytláčať protestujúcich z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia, ktoré počas dňa zablokovali. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tiež obnovil bežnú premávku.

29.07.2021 09:03 , aktualizované: 21:25
protest Foto: ,
Účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu zablokovali dopravu na Hodžovom námestí.
debata (3840)

Protestujúcich z ciest začali vytláčať ťažkoodenci, podľa zverejnených videí došlo aj k menším stretom. S pomocou ťažkoodencov sa takisto podarilo uvoľniť zablokovaný autobus MHD v podjazde na Hodžovom námestí. „Premávka je už obnovená v plnom rozsahu,“ informoval TASR hovorca DPB Martin Chlebovec.

Podľa viacerých vyjadrení nie je vylúčené, že protest bude pokračovať aj v piatok (30.7.).

Primátor hlavného mesta SR Matúš Vallo verí, že štátna polícia sa na prípadné ďalšie protesty pripraví lepšie „a prejavenie názoru demonštrantov už nebude spojené s paralýzou mesta“.

VIDEO: Bratislava podvečer – protest pokračuje.

Video

Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Odvtedy bolo okolie Hodžovho námestia neprejazdné.

Protestujúci neskôr rozšírili blokáciu ciest o ďalšie ulice. Zablokovali aj Suché mýto, Štefánikovu ulicu i cestu na križovatke Banskobystrická-Hodžovo námestie-Námestie 1. mája. Potom sa začali presúvať aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako zablokovali križovatku.

VIDEO: Pozrite si, ako protestujúci zablokovali komunikácie v okolí prezidentského paláca
Video

Linky bratislavskej MHD, ktorých premávku zablokovalo protestné zhromaždenie, jazdili po zmenených trasách a s meškaním. Informovali hovorcovia Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) a DPB.

Dopravný podnik v reakcii na zablokovanie podjazdu na Hodžovom námestí jednou z jeho liniek uviedol, že odmieta zapojenie sa do protestov a dištancujeme sa od nich. „Vodič linky 80 po presmerovaní na obchádzkovú trasu uviazol v podjazde na Hodžovom námestí. Demonštrujúci dav odmietol uvedené vozidlo uvoľniť tak, aby mohlo pokračovať v jazde,“ dodal podnik.

VIDEO: Prečo polícia nezasiahla počas protestu.

Video

"Linky 83, 84 a 93 premávajú z Petržalky cez Most SNP na nábrežie, Dostojevského rad, Legionársku a Šancovu ulicu ďalej na Hlavnú stanicu (93), resp. do Dúbravky (83 a 84). Linky 80 a 94 premávajú s meškaním a len po zastávku Zochova. Linky 31 a 39 premávajú zmenenou trasou cez nábrežie,“ konkretizovala hovorkyňa BID Eva Vozárová. Dodala ďalej, že linky 207 a 212 sú medzi Pražskou a Záhradníckou presmerované cez Šancovu, Legionársku a Karadžičovu. Linka 147 premáva len v úseku Búdková – Šulekova a linka 203 premáva s meškaním, v úseku Kollárovo nám. – Koliba je nahradená autobusmi.

Hovorca DPB Martin Chlebovec informoval, že uvedené linky môžu mať meškanie do 10 minút. "Električková doprava v centre a spoje v iných častiach mesta premávajú nateraz bez obmedzení,“ dodal.

Video: Protest pred Prezidentským palácom.

Video

Polícia deklaruje, že pre neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitorovala a priebežne vyhodnocovala.

Protest proti zvýhodňovaniu očkovaných

29. 7. 2021, pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Fotogaléria
Účastníci protestného zhromaždenia proti...
Účastníci protestného zhromaždenia proti...
+7Policajné zložky na Hodžovom námestí v...

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Vykrikujú, aby ľudia nenosili rúška, skákali aj pred idúce autá a autobusy.

„Rúška dole, hlavy hore,“ ozývalo sa opakovane z námestia v centre hlavného mesta. Niektorí demonštranti držali v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi „vakcína je vražda“ či „apartheid“. Demonštranti odmietali novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz.

Negatívne sa vyjadrovali aj na adresu médií a novinárov. Pandémiu označili za podvod.

Video: Protestujúci sa snažili vysvetliť svoje postoje aj policajtom.

Video

Pre protest bola z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka aj pred Národnou radou.

Mestská polícia vyzývala k pokoju

Mestská polícia Bratislava vyzývala protestujúci dav, aby zachovali pokojné a nenásilné správanie. Vyzývala ich tiež k dodržiavaniu verejného poriadku, ako aj rešpektovaniu pokynov štátnej a mestskej polície.

Na mieste protestu bolo od rána viacero hliadok bratislavskej mestskej polície. „Hodžovo námestie a jeho okolie je pod zvýšenou kontrolou už od stredajšieho večera, keď nám boli hlásené nepovolené stavby rôznych tribún. Našu činnosť koordinujeme v úzkej spolupráci s Policajným zborom SR,“ uviedli pre TASR z mestskej polície. Na bezpečnostné opatrenia vyčlenili zatiaľ celkom 24 príslušníkov z okresných veliteľstiev bratislavskej mestskej polície, ako aj Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Hliadky mestskej polície priebežne monitorujú aj ďalšie lokality, kde by mohlo potenciálne dôjsť k zoskupovaniu väčšieho množstva ľudí.

Bezpečnostné zložky o proteste vedeli

Bezpečnostné zložky o štvrtkovom proteste na Hodžovom námestí vedeli dopredu, aj keď verejné zhromaždenie nebolo oficiálne oznámené. Pre TASR to uviedli z bratislavskej mestskej časti Staré Mesto s tým, že neohlásenie protestu nie je dôvod na jeho zakázanie.

„Bezpečnostné zložky o ňom vedeli a pripravili opatrenia vrátane napríklad dočasného zatvorenia blízkej Grassalkovičovej záhrady. Predpokladáme, že aj počas protestu konala polícia tak, aby protest prebehol čo najpokojnejšie, bez násilností a potýčiek,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Problémom takýchto neohlásených a nepovolených zhromaždení je podľa jeho slov chýbajúci, respektíve úradom neznámy organizátor a nekontrolovaný dav sa nespráva štandardne. „To môže bezpečnostným zložkám skomplikovať ich prácu,“ poznamenal hovorca. Poukázal pritom, že podľa zákona o zhromažďovacom práve je za pokojný a bezpečný priebeh verejného zhromaždenia zodpovedný organizátor.

Protest / Demonštrácia / NR SR / Národná rada / Parlament / Čítajte viac Ťažkoodenci vytlačili protestujúcich spred vstupu do parlamentu
3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest #demonštrácia #koronavírus #očkovanie proti koronavírusu