Česko schválilo dva dni voľna po očkovaní pre štátnych zamestnancov

Česká vláda v piatok ráno schválila návrh premiéra Andreja Babiša, aby mali všetci štátni zamestnanci dva dni plateného voľna za očkovanie. Premiér dodal, že nenašiel iný spôsob motivácie. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch zároveň informoval, že budú platiť výnimky pre nosenie rúšok a respirátorov.

30.07.2021 06:00 , aktualizované: 23:22
Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto: ,
Očkovanie proti covidu vo veľkokapacitnom centre v Moskve
debata (63)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:21 V snahe obmedziť šírenie COVID-19 v japonskom Tokiu zdravotníci odoberajú denne do malých plastových fľaštičiek asi 30-tisíc vzoriek slín od účastníkov olympijských hier. Táto procedúra je z pohľadu organizátorov kľúčová pre pokračovanie Hier XXXII. olympiády v čase pandémie koronavírusu.

Keďže OH trvajú viac ako dva týždne, celkovo takto otestujú približne pol milióna vzoriek športovcov, trénerov či funkcionárov a novinárov. Tie ukladajú do skúmaviek a každej priradia konkrétny čiarový kód. Všetky prejdú podrobným testovaním a ak sa vyskytne pochybný výsledok, danú osobu otestujú ešte raz.

clanok Dávame do pozornosti Všetko o olympijských hrách v Tokiu

Testy vykonávajú v zariadení Fever Clinic, ktoré sa taktiež stará o izolované osoby v tzv. olympijskej bubline. Akonáhle identifikujú pozitívny prípad, otestujú aj blízke kontakty.

Uvedené testy pre športovcov, funkcionárov, zástupcov médií a ďalšie osoby súvisiace s OH sú bezplatné, aj keď odborníci odhadujú ich cenu na zhruba 10-tisíc jenov (necelých 77 eur). Obyvatelia Japonska však za ne musia platiť.

Takanori Tešima, profesor na Hokkaidskej univerzite, ktorý pomohol vyvinúť testy používané v Japonsku, však upozorňuje, že riziko nákazy nepredstavujú športovci a osoby, ktoré sa zúčastňujú na OH, ale skôr široká verejnosť. Spomenul predovšetkým preplnené ulice Tokia.

Hromadné testovanie na OH dokonca spôsobilo, že niektoré národné tímy nemali dostatok testovacích súprav, alebo im vôbec nedorazili. Organizátori preto musia za pochodu riešiť aj tento problém. V doterajšom priebehu podujatia testovali pozitívne na koronavírus 23 športovcov a celkovo 225 účastníkov OH.

23:08 Francúz aj pre proticovidové opatrenia vyobrazil prezidenta Emmanuela Macrona ako fašistického vodcu Adolfa Hitlera.

macron Čítajte viac Macron ako Hitler. Francúz bilbordmi testuje limity satiry

22:29 Občania Česka môžu opäť letecky cestovať do Ruska. Ruská Vláda rozšírila zoznam krajín, ktorých občania môžu znovu pricestovať do Ruska letecky, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na nariadenie, ktoré dnes zverejnil úradný portál. Okrem Česka boli na zoznam novo zapísané aj Francúzsko a Albánsko.

Zmeny sú zapísané v prílohe nariadenia vlády z vlaňajšieho 16. marca, ktoré dočasne obmedzilo vstup cudzích občanov a osôb bez štátnej príslušnosti do Ruska v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. Príloha ustanovuje zoznam cudzích štátov, ktorých občania môžu do Ruska pricestovať cez letisko.

Predtým vládny operatívny štáb pre boj s pandémiou covidu rozhodol o obnovení pravidelného leteckého spojenia s Českom a Francúzsku a ešte predtým tak urobil v prípade Albánska, pripomenul TASS. Rusko obnovilo letecké spojenie s približne päťdesiatkou štátov.

21:25 Cyprus sa v snahe zvládnuť štvrtú vlnu koronavírusovej pendémie rozhodol zahrnúť do očkovania proti ochoreniu COVID-19 aj deti vo veku 12 – 15 rokov.

Minister zdravotníctva Michalis Hadjipantelas oznámil, že očkovanie detí v tejto vekovej skupine sa začne 2. augusta. Deti dostanú mRNA vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo Moderny.
„Očkovanie bude dobrovoľné a potrebný je súhlas rodičov alebo právnych zástupcov dieťaťa,“ uviedol minister. Pripomenul, že deti v tejto vekovej kategórii už očkuje viacero krajín Európskej únie, ako sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Litva či Grécko.

Aspoň jednu dávku dostalo aj vyše 20 percent cyperských tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov.

Cyprus zažíva novú vlnu prípadov nákazy, pričom najviac ich zatiaľ bolo 15. júla, keď pribudlo 1 152 nakazených. Táto vlna sa pripisuje nákazlivejšiemu variantu delta a nízkej miere zaočkovanosti ľudí do 30 rokov.

Vláda v snahe zastaviť prudký nárast počtu prípadov v piatok rozhodla, že nezaočkovaní návštevníci a turisti, prítomní na Cypre dlhšie ako sedem dní, budú musieť po týždni absolvovať test PCR. V súčasnosti neplatia pre zaočkovaných turistov pri vstupe nijaké obmedzenia.

21:01 Grécko začalo s posilňovaním policajných hliadok na svojich ostrovoch ležiacich na juhu Egejského mora pre obavy zo šírenia nových variantov koronavírusu. Úrady pristúpili k tomuto kroku v čase vrcholiacej turistickej sezóny na ostrovoch ako Mykonos a Ios, informoval v piatok denník The Guardian.

Miestne samosprávy i grécka vláda sa obávajú, že tamojšie podniky a ubytovacie zariadenia nedodržiavajú protipandemické opatrenia. Ako uvádza The Guardian, zhruba 186 policajtov bolo nasadených na ostrove Mykonos, čo je podstatne viac v porovnaní s minuloročnou sezónou, keď ich tam hliadkovalo 56. Na ostrov Ios vo štvrtok dorazilo 30 policajtov. Okrem nich sa tam nachádzajú aj príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek či policajti v civile.

„Prítomnosť koronavírusového variatu delta znamená, že každá krajina sa so štvrtou vlnou musí vyrovnať teraz, nie až v novembri, ako sa očakávalo,“ uviedol grécky minister cestovného ruchu Charis Theocharis. Podľa neho úrady znepokojuje najmä situácia v baroch a miestnych podnikoch, kde sa koncentruje veľké množstvo turistov, najmä mladých ľudí. „Snažíme sa preto zabezpečiť udržanie určitej rovnováhy,“ skonštatoval.

Pre prudký nárast počtu infikovaných úrady zaviedli na ostrove Mykonos v polovici júla na týždeň päťhodinový zákaz nočného vychádzania a ďalšie obmedzenia.

Grécka vláda upozornila, že je len otázkou času, kedy úrady zavedú zákaz vychádzania aj na ostrove Ios. Už vo štvrtok varovala, že ostrovy Mykonos a Ios sú „iba krok“ od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Situácia je však znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch.

Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.

20:14 Ochrana, ktorú vakcíny poskytujú proti nákaze koronavírusom či vážnemu priebehu choroby, pravdepodobne postupom času slabne. V nasledujúcich rokoch je potrebné počítať s preočkovaním, uviedla s odvolaním sa na dokument britskej vládnej zdravotníckej komisie SAGE agentúra Reuters.

„Je veľmi pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním proti nákaze SARS-CoV-2 a potenciálne ťažkému priebehu ochorenia (ale pravdepodobne v menšej miere) postupom času slabne,“ uviedla v dokumente SAGE.

„Je teda pravdepodobné, že očkovacie kampane proti SARS-CoV-2 budú pokračovať v mnohých nasledujúcich rokoch. V súčasnej dobe ale nevieme, aká bude optimálna frekvencia preočkovanie k ochrane zraniteľných osôb pred chorobou covid-19,“ uviedli v texte poprední vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne, Birminghamskej univerzity a z úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE).

Británia očkuje vakcínami od spoločností AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Moderna. Podľa vedcov sa dá očakávať, že ochrana poskytovaná týmito vakcínami zostane silná voči vážnemu priebehu choroby. Účinnosť proti miernej alebo bezpríznakové forme ochorenia ale časom zrejme klesne. Túto teóriu potvrdzujú neoficiálne údaje z Británie a Izraela, dodali autori dokumentu.

14:51 Chorvátsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 170 nových prípadov nákazy koronavírusom a štyri úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19. V piatok na tlačovej konferencii to oznámil minister zdravotníctva Vili Beroš. Upozornil, že zosnulí boli v pokročilom veku a nezaočkovaní. Píše o tom agentúra HINA.

Ide o mierny pokles v počte denných nakazených v porovnaní so 176 prípadmi hlásenými pred siedmimi dňami.

„To, aký bude epidemický vývoj, závisí od nás samotných,“ povedal Beroš. V Chorvátsku je teraz 1088 aktívnych prípadov ochorenia.

14:23 Všetky nezaočkované osoby prichádzajúce do Nemecka zo zahraničia sa budú musieť od nedele preukázať testom na koronavírus. Plne zaočkovaní ľudia alebo tí, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali, test potrebovať nebudú. V piatok to oznámil nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, informovala agentúra AFP.

„Všetci nezaočkovaní ľudia sa v budúcnosti budú musieť otestovať, a to bez ohľadu na to, či prídu lietadlom, autom alebo vlakom,“ uviedol Spahn vo vyhlásení s tým, že toto pravidlo sa bude vzťahovať na všetky osoby staršie ako 12 rokov. Výnimku budú mať pendleri a osoby, ktoré cez Nemecko iba prechádzajú v rámci tranzitu, uvádza AFP.

Naďalej tiež ostáva v platnosti opatrenie, podľa ktorého sa testom musia preukázať aj zaočkované osoby prichádzajúce z krajín, kde prvýkrát zaznamenali známe koronavírusové varianty. Takýmito krajinami sú napríklad Brazília alebo Juhoafrická republika.

14:00 Do systému eHranica sa aktuálne hlási približne 50-tisíc ľudí denne. Po stretnutí s novinármi to uviedla riaditeľka Úseku stratégie a rozvoja Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Barbora Mareková. Počet registrácií do eHranice sa znížil z pôvodných približne 200-tisíc. Ako Mareková vysvetlila, zníženie nastalo vzhľadom na to, že bola plne očkovaným občanom umožnená len jedna registrácia, ktorá momentálne platí pol roka.

„Údaje z eHranice sa využívajú stále. Úrad verejného zdravotníctva SR si to monitoruje, sleduje pohyb ľudí, nové registrácie a tiež uplatňované výnimky,“ doplnila riaditeľka Úseku stratégie a rozvoja NCZI.

13:42 Uvoľňovanie obmedzení proti koronavírusu ako nosenie rúšok a sociálny odstup, keď je už väčšina ľudí zaočkovaná, výrazne zvyšuje riziko, že vzniknú varianty odolné voči vakcínam. V piatok to ukázal nový výskum, zverejnený v časopise Nature Scientific Reports.

V čase, keď takmer 60 percent Európanov dostalo najmenej jednu dávku vakcíny, je nutné zachovať opatrenia z obdobia neočkovania, a to až dovtedy, kým nebude úplne zaočkovaný každý – ukázala to modelová štúdia, ako uviedli jej autori citovaní v piatok tlačovou agentúrou AFP.

Európsky tím odborníkov sa snažil predpovedať, ako môže koronavírus SARS-CoV-2 mutovať v reakcii na očkovacie kampane, a preto nasimuloval možnosť, že sa v populácii desiatich miliónov ľudí objaví počas troch rokov variant odolný voči vakcínam.

13:24 Do najchudobnejších štvrtí austrálskeho mesta Sydney vyšlú vojakov, aby pomáhali polícii v presadzovaní najťažšej a najdlhšej blokády v súvislosti s pandémiou COVID-19 v meste, kde sa počet infekcií aj napriek päť týždňov trvajúcim obmedzeniam udržiava na vysokej úrovni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najprísnejší a najdlhší lockdown (obmedzenie pohybu obyvateľstva) prichádza v čase, keď krajina zaznamenáva dlhodobo vysoké počty nových prípadov infekcie. Mestská samospráva päťmiliónového Sydney nariadila obyvateľom ostať doma z dôvodu rozšírenia vysoko nákazlivého variantu delta.

12:20 Poľská vláda spustí v septembri v školách informačnú kampaň o očkovaní, ktorá má povzbudiť poľských študentov, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. V piatok to na tlačovej konferencii oznámil vládny komisár poverený očkovacou kampaňou Michal Dworczyk, informovala agentúra PAP.

Dworczyk tiež uviedol, že vláda zriadi mobilné očkovacie miesta a propagačný program pre obce s najväčším výskytom nákazy.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki zároveň opäť v piatok vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu, a požiadal odporcov očkovania, aby prestali s rozširovaním falošných správ a s agresiou. Podľa Morawieckeho je očkovanie najúčinnejšou metódou v boji proti koronavírusu.

11:41 Izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v piatok zaočkovali treťou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny konzorcia Pfizer/BioNTech. Začal sa tak „doplnkový očkovací program“ židovského štátu zameraný na obyvateľov starších ako 60 rokov, informovala agentúra AFP.

„Začíname s doplnkovou vakcináciou“, aby sa tak život v krajine mohol vrátiť čím skôr do „normálu“, uviedol Herzog po tom, ako v Šebovom zdravotnom stredisku (Tel ha-Šomer) pri Tel Avive dostal tretiu dávku vakcíny.

Izraelský premiér Naftali Bennett vo štvrtok oznámil, že Izrael spustí „doplnkový očkovací program“, v rámci ktorého začne podávať tretiu dávku proticovidovej vakcíny osobám starším ako 60 rokov. Izrael tak urobil v súvislosti s obavami spojenými s rýchlo sa šíriacim variantom delta.

10:15 Prostredníctvom PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 44 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vykonali 7 288 PCR testov (pozitivita 0,6 percenta). Počet úmrtí na covid sa nezvýšil. Počet hospitalizovaných klesol o dvoch, v nemocniciach je v súvislosti s koronavírusom 81 ľudí. (nczisk.sk)

test, testovanie, Covid, antigén, trnavská cesta 37, autobus cestov Čítajte viac Laboratóriá odhalili 44 infikovaných, obete nepribudli

10:07 Česká vláda v piatok ráno schválila návrh premiéra Andreja Babiša, aby mali všetci štátni zamestnanci dva dni plateného voľna za očkovanie. Babiš to oznámil po zasadnutí, ktoré sa konalo ráno o 07.00 h. Premiér dodal, že nenašiel iný spôsob motivácie. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch zároveň informoval, že budú platiť výnimky pre nosenie rúšok a respirátorov.

Premiér tiež povedal, že dva dni voľna pre zamestnancov nebudú záťažou pre štátnu kasu. „Môj návrh vychádza z informácií, ktoré som získal z privátnej sféry,“ dodal. Upozornil, že zamestnanci môžu voľno čerpať do konca roka. Vláda vyzvala aj kraje a samosprávy, aby podobne motivovali ľudí k očkovaniu. Podobné odporúčanie adresovala súkromným firmám.

Premiér už v stredu oznámil, že mieni vláde predložiť návrh o dvoch dňoch voľna po očkovaní, a to všetkým zamestnancom spadajúcim pod štátnu službu, ktorí sa zaočkovali od 1. januára 2021. Na sociálnej sieti dodal, že vláda uloží všetkým ministrom, aby dali dva dni voľna ďalším svojim zamestnancom – to sa týka aj ozbrojených zborov. Stačí sa preukázať národným certifikátom o očkovaní alebo aplikáciou Tečka.

Minister zdravotníctva Vojtěch v piatok po rokovaní vlády tiež oznámil niekoľko zmien – napríklad ľudia s potvrdením od lekára budú môcť dostať zo zdravotných dôvodov výnimku z povinnosti nosiť respirátor alebo dokonca aj rúško. Zmena bude zapracovaná do mimoriadneho opatrenia o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest. Predchádzajúce opatrenie tento týždeň zrušil Najvyšší správny súd.

Vojtěch vysvetlil, že ministerstvo upravilo opatrenie tak, aby rešpektovalo výhrady súdu. Ministerstvo však trvá na nosení ochrany úst a nosa, ktorá sa teraz vyžaduje napríklad vo verejných budovách alebo v MHD. Podľa Vojtěcha je nosenie respirátorov a rúšok základným opatrením v pandémii koronavírusu a odporúčajú ho aj medzinárodné inštitúcie. Oznámil tiež, že vláda predĺžila do 31. augusta platnosť výnosu, ktorým dôrazne neodporúča cestovať do krajín s extrémnym rizikom nákazy. (iDNES.cz, tasr)

9:49 V uplynulých 24 hodinách sa v Maďarsku nakazilo covidom 64 ľudí. V súvislosti s touto infekciou zomrel jeden človek, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie je 809 491 infiko­vaných a 30 026 obetí na životoch. Aktuálne je vírusom SARS-CoV-2 nakazených 31 308 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 78 chorých s covidom, z nich 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Proti covidu zaočkovali doposiaľ vyše 5,6 milióna ľudí, z ktorých vyše 5,4 milióna dostalo aj druhú dávku vakcíny. Vláda nariadila, že všetci zdravotníci musia byť zaočkovaní, a určila, že prvú dávku očkovacej látky im musia podať do 1. septembra. V Maďarsku sa ako v prvej európskej krajine už dá zaregistrovať aj na tretiu dávku vakcíny. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

9:39 Zdravotnícky analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky pri Ministerstve zdravotníctva Martin Smatana by súhlasil s povinným očkovaním proti koronavírusu. Ako však podotkol, ešte sme nevyčerpali všetky možnosti dobrovoľného očkovania. Štát má podľa neho ešte veľký priestor na to, aby sa zaočkovanosť navýšila prirodzene. Na otázku, či by sa mali na Slovensku očkovať aj deti do 12 rokov odpovedal, že sa ráta každý jeden.

Martin Smatana Čítajte viac Zdravotnícky analytik Smatana by súhlasil s povinným očkovaním proti covidu

7:54 Japonské hlavné mesto Tokio zostane v núdzovom stave v súvislosti s koronavírusom do konca augusta a rovnaké opatrenia sa chystajú zaviesť aj v susedných prefektúrach a meste Osaka na západe krajiny. To všetko v dôsledku rekordného nárastu prípadov v čase, keď sa v hlavnom meste konajú olympijské hry.

Japonská vláda schválila zavedenie núdzového stavu od 2. augusta aj pre Saitamu, Kanagawu a Čibu s Osakou. Nová situácia by mala zostať v platnosti do konca augusta. Na ďalších päť oblastí Hokkaidó, Kjóto, Hjógo a Fukuoka sa budú vzťahovať o čosi menej prísne núdzové obmedzenia.

Hostiteľské mesto olympijských hier hlásilo rekordný nárast pozitívnych tri dni po sebe, vrátane štvrtkových 3 865 vzoriek. Počet nakazených sa za posledný týždeň už zdvojnásobil a príslušné úrady varujú, že do dvoch týždňov môže ich počet narásť na 4 500 ľudí.

V Tokiu momentálne evidujú 2 995 hospita­lizovaných, čo je takmer polovica súčasnej kapacity 6-tisíc lôžok. Viac ako 10-tisíc ľudí zostalo v domácej izolácii alebo určených hoteloch, približne 5 600 ľudí čaká na rozhodnutie príslušných zdravotníckych úradov o tom, kde majú postupovať v liečbe.

Japonský minister zdravotníctva Norihisa Tamura uviedol, že počet prípadov v Tokiu sa stále enormne zvyšuje napriek tomu, že metropola sa už dva týždne nachádza v núdzovom režime. „Je to alarmujúci vývoj, ktorý sa líši od všetkého, čo sme dosiaľ videli a zažili,“ vyhlásil minister.

V celom Japonsku vo štvrtok zaznamenali prvýkrát viac ako 10-tisíc pozitívnych na koronavírus, celkom 10 687. Od začiatku pandémie evidujú 15 166 úmrtí na covid, vrátane 2 288 v Tokiu. Vo štvrtok bolo úplne zaočkovaných už 27% japonskej populácie. Úplne zaočkovaných starších ľudí je 71,5%. (sita, ap)

7:02 Saudská Arábia v piatok ohlásila, že od 1. augusta po 17 mesiacoch otvorí svoje hranice pre plne zaočkovaných zahraničných turistov. „Ministerstvo pre cestovný ruch oznámilo, že (Saudskoarabské) kráľovstvo otvorí svoje dvere pre zahraničných turistov a zruší… pozastavenie vstupu pre držiteľov turistických víz,“ napísala saudskoarabská oficiálna tlačová agentúra SPA.

Cestujúci očkovaní vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson, budú môcť prísť do krajiny bez povinnosti podstúpiť karanténu – musia ale zároveň preukázať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín a zaregistrovať sa na miestnych zdravotníckych úradoch.

Saudská Arábia začala turistické víza udeľovať v roku 2019 v rámci úsilia o zlepšenie svojho obrazu vo svete. Od septembra 2019 do marca 2020 vydala 400-tisíc víz. Neskôr sa však hranice zatvorili pre pandémiu.

Rijád aktuálne ale neohlásil nijaké uvoľnenie opatrení za účelom účasti na tzv. malej púti do Mekky (umra), ktorá zvyčajne každoročne priláka milióny moslimov z celého sveta. V súčasnosti môžu dostať povolenie na púť umra len očkovaní veriaci s pobytom v Saudskej Arábii. Koronavírusová pandémia výrazne obmedzila i tzv. veľkú púť do Mekky (hadždž).

V krajine s 35 miliónmi obyvateľov podali dosiaľ 26 miliónov dávok vakcín proti covidu. Od 1. augusta bude očkovanie povinné na vstup do vládnych budov či súkromných firiem, vzdelávacích inštitúcií, zábavných centier i vo verejnej doprave. (afp, spa, tasr)

6:25 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že variant delta nového koronavírusu viedol na Blízkom východe k prudkému vzostupu nákazy a vyvolal tam „štvrtú vlnu“ pandémie. Vysokonákazlivý variant vírusu, ktorý najprv zaznamenali v Indii, sa už objavil v 15 z 22 krajín a teritórií blízkovýchodného regiónu – od Maroka až po Pakistan.

„Cirkulácia variantu delta spôsobuje v čoraz viac krajinách (spadajúcich do) regiónu WHO východného Stredomoria nárast v počte prípadov ochorenia covid-19 a úmrtí,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO. Spomenutý variant sa v regióne podľa WHO rýchlo stáva „dominantným“.

„Aktuálne sa naprieč týmto regiónom nachádzame v štvrtej vlne (pandémie) covidu-19,“ povedal Ahmad Mandárí, regionálny riaditeľ WHO pre východné Stredomorie, ktoré zahŕňa väčšinu krajín Blízkeho východu. „Väčšinu nových prípadov a hospitalizovaných pacientov tvoria nezaočkovaní ľudia,“ dodal.

Do posledného júlového týždňa „bolo kompletne zaočkovaných len 41 miliónov ľudí (5,5 percenta) z tamojšej populácie“, uvádza WHO. Počet infikovaných sa pritom v porovnaní s júnovými údajmi zvýšil o 55 percent a počet obetí na životoch o 15 percent. Za týždeň v tejto oblasti zaznamenali viac ako 310-tisíc novonakazených a 3 500 úmrtí na covid. Región trápi nedostatok kyslíkových prístrojov i nedostatok lôžok na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. (afp, tasr)

6:19 Doklad o teste, papier o očkovaní, Covid pass. K tohtoročnému letu patria rôzne formuláre a potvrdenia. Zjednodušiť život mal všetkým Covid pass alebo Green pass. Teda elektronické potvrdenie, či jeho majiteľ je očkovaný, testovaný alebo prekonal koronavírus. Ak niektorý údaj chýba, úrady si človeka medzi sebou iba posúvajú.

Covid pass / GreenPass / Čítajte viac Covid passy majú chyby. Nik za to vraj nemôže

6:00 Americký prezident Joe Biden oznámil zavedenie vakcinačných požiadaviek pre federálnych zamestnancov. Pracovníci federálnej vlády, ktorí sa nenechajú zaočkovať proti covidu, budú musieť absolvovať raz alebo dvakrát týždenne test na koronavírus, nosiť rúška, dodržiavať odstupy a ďalšie pravidlá.

Šéf Bieleho domu vo svojom štvrtkovom prejave tiež vyzval Američanov, aby sa riadili najnovším odporúčaním amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), podľa ktorého by v oblastiach s vysokým výskytom koronavírusových infekcií mali vo vnútorných priestoroch nosiť rúška aj ľudia, ktorí sú plne naočkovaní.

„Musíme nosiť rúška, aby sme sa navzájom chránili a aby sme zastavili rýchle šírenie tohto vírusu, zatiaľ čo pokračujeme v očkovaní,“ povedal prezident.

Podľa Bidena budú denné prírastky nakazených v Spojených štátoch ešte nejaký čas stúpať, než dôjde k zlepšeniu. Všetci Američania by sa preto mali nechať čo najrýchlejšie očkovať. Variant delta je vysoko nákazlivý a vedie k mnohým infekciám medzi neočkovanými, vyhlásil prezident. „Teraz v USA ide o pandémiu neočkovaných,“ do­dal.

Kvôli mutácii delta počet nových infekcií v USA vzrástol na zhruba 65-tisíc za deň; pred mesiacom sa tento údaj pohyboval okolo 13-tisíc. V Spojených štátoch bolo zatiaľ zaočkovaných dvomi dávkami 49 percent z približne 330 miliónov obyvateľov.

Biden vyzval úrady jednotlivých štátov, aby použili peniaze z balíčka na podporu boja proti koronavírusu k stimulom, ktoré by prinútili viac občanov, aby sa nechali zaočkovať. Tí, čo si nechajú vakcínu aplikovať, by mali dostať 100 dolárov.

Okrem zamestnancov federálnej vlády by sa v budúcnosti mali vakcinačné požiadavky týkať tiež externých spolupracovníkov vlády. Americký prezident tiež nariadil ministerstvu obrany, aby sa zaoberalo možnosťou pridať vakcínu proti covidu na zoznam povinných očkovaní členov armády. (ap, čtk)

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus