Milanová: Na ministerstve to bola katastrofa, teraz sme pripravení

Podľa ministerky Natálie Milanovej ministerstvo kultúry nebolo predtým pripravené na bežnú situáciu, nie to na krízovú, ktorú priniesol koronavírus.

01.08.2021 16:36
debata (40)

Ministerstvo kultúry SR je na tretiu vlnu pripravené, a to vďaka už vypísaným a pripravovaným výzvam aj v kombinácií s ich kultúrnym semaforom, ktorý prejde v nadväznosti na novelizáciu COVID automatu zmenami. V rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO).

Podľa nej ministerstvo kultúry nebolo predtým pripravené na bežnú situáciu, nie to na krízovú, ktorú prinieslo šírenie ochorenia COVID-19. Vysvetlila, že im chýbali analýzy, dáta aj základné informácie o celom kultúrnom priestore.

„Na ministerstve kultúry sme sa borili po 12-ročnej pandémii Smeru ešte aj s pandémiou COVIDu. Situácia naozaj nebola veľmi jednoduchá. Keby som chcela použiť eufemizmus, poviem, že to bol neporiadok. Keby som povedala pravdu, tak použijem minimálne slovo katastrofa,“ zhodnotila. Zároveň však dodala, že sa im napokon podarilo nastaviť a prostredníctvom analýz a dát identifikovať kultúrny priestor, ktorý je momentálne na Slovensku k dispozícii.

Priblížila, že od leta pripravovali legislatívu, aby dokázali kultúrnej obci pomôcť, keďže existujúce dotácie neboli určené pre krízové situácie. Dodala, že pomoc kultúre bola kreovaná na úrovni vlády a na pomoci kultúre sa podieľali viaceré ministerstva. Rezort kultúry v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom dopravy SR investovali do kultúry a kreatívneho priemyslu 80 miliónov eur navyše. Rezortu kultúry sa tiež podarilo uvoľniť eurofondy a do konca minulého roka zazmluvniť desať kreatívnych centier vo výške 85 miliónov eur.

Milanová sa postu ministerky kultúry ujala 21. marca 2020 v začiatkoch prvej vlny koronavírusu. Pár dní po vymenovaní 26. marca zriadila krízový štáb rezortu kultúry na riešenie ekonomicko-sociálnych dôsledkov šírenia sa ochorenia COVID-19. Umelecká obec na problémy kultúry spôsobenej koronavírusom upozorňovala ešte pred jej nástupom do funkcie. Slovenská filmová a televízna akadémia s podporou ďalších profesných združení a asociácií pôsobiacich v audiovízii 17. marca vyzvala o pomoc pri snahe preklenúť toto likvidačné obdobie spôsobené šírením koronavírusu. Ľudia v audiovízii, autori, umelci, SZČO či profesné skupiny sa pre vtedajšie preventívne opatrenia proti šíreniu ochorenia ocitli bez akéhokoľvek príjmu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová