Európa si za vakcíny priplatí, Pfizeru pomohla zlá povesť AstraZenecy

Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna si v nových zmluvách s Európskou úniou presadili vyššie ceny za vakcíny.

02.08.2021 05:45 , aktualizované: 20:55
Izrael, koronavírus, Pfizer/BioNTech Foto: ,
Blossom Koppelmanová (86), dostáva tretiu očkovaciu látku Pfizer/BioNTech proti chorobe COVID-19 od dobrovoľníka z národnej zdravotnej služby Magen David Adom v súkromnom opatrovateľskom dome v izraelskej Netanyi v nedeľu 1. augusta 2021. Izraelské úrady začali od piatku podávať posilňovaciu tretiu dávku vakcíny ľuďom nad 60 rokov, ktorí už dostali obe dávky vakcíny.
debata (164)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:55 Nákazlivejší variant delta už tvorí v Českej republike 80 až 90 percent prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. V krajine okrem toho evidujú aj podozrenie na výskyt prípadov variantu delta plus, ktorý doteraz v ČR potvrdili u jedného pacienta. V pondelok o tom informoval český Štátny zdravotný ústav (SZÚ).

Za posledné dva týždne bolo v Česku vyšetrených 2186 pozitívnych vzoriek na koronavírus, pri ktorých bola určená aj príslušnosť k vírusovému variantu. Ukázalo sa, že variant delta tvoril 80 až 90 percent všetkých týchto vzoriek. Variant alfa, ktorý v Česku donedávna dominoval, tvoril asi 12 percent prípadov.

20:08 Nemecko ponúkne od septembra seniorom a rizikovým skupinám podpornú tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Dôvodom sú obavy zo „zníženej alebo prudko klesajúcej imunitnej reakcie“. V pondelok to uviedol nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, informovala agentúra AFP.

Nemci budú ako podpornú dávku ponúkať vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech alebo od spoločnosti Moderna. Okrem starších ľudí a rizikových skupín sa budú môcť nechať zaočkovať treťou dávkou aj tí, ktorým boli podané dve dávky vakcíny od AstraZenecy alebo jednodávková vakcína spoločnosti Johnson & Johnson. Títo ľudia by sa podľa ministra mali nechať zaočkovať „v záujem preventívnej zdravotnej starostlivosti“.

18:22 Nemecká vláda chce s jednotlivými spolkovými krajinami hovoriť o ukončení bezplatného testovania na COVID-19. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude o tejto téme rokovať s premiérmi spolkových krajín 10. augusta. Prípadné spoplatnenie testov ale príde na rad neskôr. Podľa Merkelovej kancelárie bude tento krok nasledovať až po tom, ako bude mať možnosť nechať sa zaočkovať každý, kto o vakcináciu prejaví záujem.

Hovorkyňa spolkovej vlády Ulrike Demmerová zdôraznila, že testy sa „určite nespoplatnia zo dňa na deň“. Bezplatné testovanie by podľa DPA malo fungovať ešte niekoľko týždňov. Presný dátum prípadného spoplatnenia ešte stanovený nebol.

18:08 Štátni zamestnanci, učitelia a zdravotníci v Hongkongu sa budú musieť dať povinne zaočkovať. Tí, ktorí očkovanie odmietnu, sa budú musieť pravidelne testovať proti koronavírusu, pričom poplatok za test si uhradia sami. V pondelok to oznámila šéfka hongkonskej vlády Carrie Lamová, informovala agentúra AFP.

Šesť mesiacov po spustení očkovacieho programu je plne zaočkovaných iba 36 percent z celkového počtu 7,5 milióna obyvateľov Hongkongu. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo zatiaľ 48 percent populácie.

V pondelok preto Lamová oznámila, že očkovanie sa stane povinným pre pracovníkov štyroch oblastí – pre štátnych zamestnancov, zdravotníkov, pracovníkov domov dôchodcov a školských učiteľov. Miera zaočkovanosti ľudí pracujúcich v týchto sektoroch sa líši – od 70 percent medzi štátnymi zamestnancami po 47 percent v prípade učiteľov.

15:15 Vo veľkokapacitnom očkovacom centre Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave budú v sobotu očkovať poslednýkrát. Centrum spustia následne až podľa potreby. V auguste chce kraj s vakcináciou ľudí proti ochoreniu COVID-19 pokračovať v teréne, priamo v obciach a komunitách. BSK o tom informuje na svojom webe.

Na NFŠ očkujú v pondelok do 20.00 h vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer. Vakcinovať budú ľudí aj bez pozvánky. „Prioritne deti od 12 rokov, a to aj bez SMS pozvánky. Ak bude kapacita, zaočkujeme aj dospelých bez SMS pozvánky,“ spresnil kraj.

V rozpise očkovacích dní na NFŠ má BSK zapísanú už len sobotu od 8.00 do 20.00 h. Očkovať budú vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer deti od 12 rokov a dospelých, a to aj bez SMS pozvánky. Kraj žiada ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať, ale nemajú pozvánku, aby sa zapísali do systému BSK zverejneného na jeho webe. Urýchliť sa tým má registrácia na mieste. Riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár kraja Tomáš Szalay na konci júla uviedol, že v Bratislavskom kraji stále evidujú vysoký záujem o vakcináciu, rozširovali aj preto svoje kapacity.

Na NFŠ, najväčšom očkovacom centre na Slovensku, sa začalo s očkovaním v marci. Bratislavský kraj mal na konci júla na NFŠ za sebou už vyše 250 000 očkovaní. Počas najväčšieho záujmu sa vo veľkokapacitnom centre vakcinovalo šesť dní v týždni.

13:08 V Bratislave je prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 58 percent obyvateľov. Druhú dávku vakcíny dostalo už 54 percent Bratislavčanov. Informuje o tom hlavné mesto, odvoláva sa pritom na oficiálne údaje Inštitútu zdravotných analýz a Štatistického úradu SR k 30. júlu. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny bolo doteraz 256 123 obyvateľov hlavného mesta, druhú dávku dostalo 235 933 Bratis­lavčanov.

Mesto Bratislava má šancu dosiahnuť kolektívnu imunitu proti ochoreniu COVID-19. Pre dosiahnutie tohto cieľa je podľa magistrátu potrebné, aby bolo zaočkovaných aspoň 75 percent obyvateľov Bratislavy (330 750 obyva­teľov). Túto hranicu si určilo mesto po konzultácii s odborníkmi.

„Ak budeme mať dostatočný počet zaočkovaných, títo dokážu svojou imunitou ochrániť aj tých nezaočkovaných, lebo nebudú vhodné podmienky na komunitné šírenie vírusu,“ skonštatovala bratislavská samospráva.

Pre čo najrýchlejšie dosiahnutie kolektívnej imunity prichádza hlavné mesto spolu s Dopravným podnikom Bratislava aj so súťažou o 60 celoročných predplatných cestovných lístkov na MHD. Chce ňou motivovať tých, ktorí sa ešte rozhodujú, či sa dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, a zároveň odmeniť tých, ktorí už zaočkovaní sú.

12:40 Bez registrácie sa dá zaočkovať aj vo vybraných nemocniciach. Rezort zdravotníctva zverejnil zoznam očkovacích centier, v ktorých sa najbližších sedem dní budú môcť dať ľudia zaočkovať aj bez registrácie. V zdravotníckych zariadeniach budú očkovať vakcínami Pfizer a Moderna, a to vo vybraných časoch. Záujemcovia si so sebou musia priniesť len preukaz totožnosti a preukaz poistenca.

Ako uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR, cieľom je, aby bola vakcinácia čo najdostupnejšia. Zároveň pokračuje očkovanie ľudí, ktorí sa zaregistrovali cez formulár, rozbehlo sa očkovanie v ambulanciách a v regiónoch očkujú výjazdové tímy. Ďalšou z možností je nechať sa zaočkovať bez termínu.

10:51 Uplynulý víkend potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 155 ľuďom, čím počet infikovaných od začiatku pandémie stúpol na 809 646. V sú­vislosti s ochorením COVID-19 pribudlo cez víkend jedno úmrtie, od vypuknutia pandémie tak zomrelo 30 027 infikovaných ľudí, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 30 343 osôb. S covidom je hospitalizovaných 76 chorých, z ktorých je 11 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti covidu je zaočkovaných prvou dávkou vyše 5,6 milióna ľudí, pričom obe dávky vakcíny dostalo viac ako 5,4 milióna ľudí. Od 1. augusta sa Maďari môžu registrovať už aj na tretiu dávku očkovacej látky, ktorú odporúčajú ohrozeným skupinám obyvateľstva.

10:20 Prostredníctvom 1205 vykonaných RT-PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku šesť prípadov nákazy koronavírusom. Obete opäť nepribudli. Počet hospitalizovaných sa nezmenil, aktuálne je v nemocniciach 81 pacientov.

koronavírus očkovanie PS Čítajte viac Pribudlo zopár infikovaných. Počet obetí a hospitalizovaných sa nezmenil

10:09 Austrálsky štát Queensland predĺžil až do nedele lockdown vo svojich južných oblastiach po tom, ako tam za 24 hodín zaznamenali 13 nových prípadov lokálneho prenosu koronavírusu, čo je za ostatný rok najvyšší denný prírastok. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pondelňajšie vyjadrenia tamojších zdravotníckych úradov.

Predstavitelia Queenslandu zaviedli na juhovýchode tohto štátu lockdown v sobotu o 16.00 h miestneho času a pôvodne mal platiť tri dni. Medzi uzavreté oblasti patria veľkomestá Brisbane či Gold Coast, ktorých obyvatelia môžu svoje domovy opustiť len v prípade nákupu nevyhnutných vecí, cesty do práce alebo k lekárovi, za účelom cvičenia či v prípade, že sa idú testovať alebo očkovať.

8:05 V Nemecku za posledný deň pribudlo 847 ľudí s potvrdenou nákazou koronavírusu a jedno úmrtie po ochorení COVID-19. Vyplýva to z dnešných ranných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom evidovalo Nemecko 958 novo nakazených.

Sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za túto dobu v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, v krajine naďalej stúpa. Podľa RKI dnes ráno činí 17,8, zatiaľ čo v nedeľu bola na hodnote 17,5. Od začiatku pandémie sa v Nemecku s približne 83 miliónmi obyvateľov preukázateľne infikovalo vyše 3,77 milióna obyvateľov, z ktorých 91 660 zomrelo. Skutočný počet nakazených však bude pravdepodobne vyš­ší.

7:48 V Berlíne sa v nedeľu zišli tisícky ľudí na protest proti protipandemickým opatreniam nemeckej vlády. Zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo napriek zákazu, viedlo k stretom s políciou a zadržaniu približne 600 demonštrantov. Miestne úrady počas víkendu zakázali viacero zhromaždení, vrátane jedného, ktoré organizovalo hnutie Querdenker. Protestujúci sa však vzopreli zákazu.

Berlínska polícia nasadila do ulíc viac ako dvetisíc príslušníkov s cieľom rozpustiť protesty, no neskôr oznámila, že policajti, ktorí sa pokúšali demonštrantov usmerniť alebo rozpustiť väčšie skupiny, čelili obťažovaniu a útokom. „Pokúsili sa preraziť policajný kordón a vytiahnuť z neho našich kolegov,“ uviedla berlínska polícia s tým, že policajti museli použiť dráždivé látky a obušky. Polícia tiež demonštrantov varovala, že ak sa nerozídu, použijú proti nim vodné delá.

Do nedeľného večera podľa nemeckých médií zadržali asi 600 ľudí a protesty v meste pokračovali.

6:40 V zoologickej záhrade v indonézskej Jakarte sa z ochorenia COVID-19 zotavujú dva tigre sumatrianske. Úrady sa teraz snažia prísť na to, ako sa zvieratá nakazili, keďže zoo bola v čase, keď sa približne infikovali, kvôli potikoronavírusovým opatreniam uzavretá. Okrem toho sa u ich ošetrovateľov ani ďalších pracovníkov zoo sa v tom čase nepreukázala žiadna infekcia, informovali svetové agentúry.

Deväťročný tiger Tino začal 9. júla trpieť dýchavičnosťou, kýchal a trápila ho nádcha. Stratil tiež chuť do jedla. O dva dni neskôr sa objavili rovnaké príznaky u dvanásťročného Hariho. Testy neskôr u oboch preukázali infekciu koronavírusom. Ošetrovatelia im nasadili antibiotiká, antihistaminiká, lieky proti zápalom a multivitamíny. Po desiatich až dvanástich dňoch liečby sa tigrom uľavilo a postupne sa uzdravujú.

5:45 Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna v posledných zmluvách s EÚ navýšili ceny za vakcíny proti COVIDU-19. V prípade Pfizeru je cenovka vyššia zhruba o štvrtinu, Moderna je drahšia približne o desať percent. Napísal to v nedeľu server Financial Times (FT), ktorý získal k častiam dohody prístup a podľa ktorého si firmy vyjednali zvýšenie cien kvôli obavám z vedľajších účinkov iných očkovacích látok a diskusiám o potrebe ďalších posilňovacích dávok pre už úplne naočkovaných ľudí. Pfizer a Moderna obsah svojich zmlúv nekomentujú.

Firmy Pfizer a Moderna tento rok podľa FT zarobia na protikovidových vakcínach desiatky miliárd dolárov, mnohé krajiny s nimi budú chcieť uzatvoriť nové zmluvy, okrem iného pre šírenie nákazlivejšej varianty koronavírusu delta.

Dohody s novými cenami si podľa FT Pfizer a Moderna vyjednali s EÚ po tretej fáze klinických testov oboch látok, ktoré ukázali, že preparáty založené na novej technológii takzvanej mediátorovej RNA (mRNA) sú účinnejšíie než konkurenčné produkty firiem AstraZeneca či Johnson & Johnson, ktoré používajú tradičné technológie.

Nová cena za dávku vakcíny firmy Pfizer, vyvinutej spoločne so spoločnosťou BioNTech, je 19,50 eura, zatiaľ čo v predchádzajúcich dohodách bola 15,50 eura. Moderna si potom v poslednej dohode s EÚ zabezpečila za jednu dávku 25,50 dolára, predtým chcela 22,60 dolára. Podľa jedného z činiteľov EÚ si pritom chcela Moderna účtovať za dávku 28,5 dolára, nakoniec však zľavila zo svojej požiadavky, pretože sa zväčšil objem objednávky.

Podľa zdroja FT z Európskej únie využili firmy pri rokovaniach svojej pozície na trhu a použili „klasickú rétoriku farmaceutických spoločností: Vakcíny fungujú, tak zvýšili ich ‚hodnotu‘“.

Európska komisia a jednotlivé členské krajiny na nové ceny pristúpili, pretože si chceli zabezpečiť už overené zásoby vakcín z európskych výrobných závodov. Vyjednávanie zmlúv sa totiž odohrávalo vo chvíli, keď panovala neistota týkajúca sa budúcnosti európskej očkovacej kampane pre obavy z možných vedľajších účinkov preparátov firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson a problémom s ich dodávkami.

Brusel vtedy tiež čelil útokom niektorých krajín na čele s Rakúskom, medzi ktorými bola aj Česká republika, že nerozdeľuje vakcíny rovnomerne medzi štáty EÚ, ako bolo dohodnuté.

Pfizer ponúka svoje vakcíny po svete za rôzne ceny, stredne rozvinuté krajiny napríklad platia za dávku približne polovicu toho, čo bohaté štáty v Európe a Severnej Amerike. Najmenej rozvinuté krajiny potom hradia firme len náklady. Podľa FT Pfizer ceny plošne navýši vo chvíli, keď sa podarí pandémiu COVIDU-19 prekonať.

Podľa konzultačnej firmy Airfinity tento rok Pfizer na vakcínach utŕži dohromady 56 miliárd dolárov, zatiaľ čo Moderna asi 30 miliárd dolárov. Preparáty oboch výrobcov pritom zaujímajú na trhu stále dominantnejšiu pozíciu a rozdiely medzi ich tržbami a zárobkom konkurenčných spoločností sa tak zrejme budú zväčšovať.

Európska komisia si u Pfizeru rezervovala právo na objednanie ďalších až 1,8 miliardy dávok, aby bola pripravená na možnosť, že bude potrebné obyvateľa EÚ preočkovať kvôli výskytu nových a nebezpečnejších variantov koronavírusu.

Európska komisia minulý týždeň vyhlásila, že zrejme splní svoj cieľ úplne naočkovať 70 percent dospelej populácie EÚ do konca leta. V máji potom uviedla, že do konca septembra zrejme dostane viac ako miliardu dávok vakcín celkovo od štyroch výrobcov.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus