Francúzske kovid pasy sú ústavné, dlhá izolácia nie

Francúzska Ústavná rada považuje zdravotné pasy za vyvážený kompromis medzi slobodami jednotlivca a ochranou verejného zdravia.

06.08.2021 06:00 , aktualizované: 21:45
Čína, koronavírus, očkovanie Foto: ,
Obyvatelia počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v čínskom meste Nan-ťing, ktoré je novým ohniskom nákazy v krajine. Miestne orgány na opätovný nárast počtu nakazených reagovali masovým testovaním obyvateľov celých miest a zavedením lockdownov, ktoré postihli milióny ľudí.
debata (172)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:45 Ľudia zaočkovaní proti koronavírusu možno dokážu prenášať koronavírusový variant delta rovnako ľahko ako ľudia, ktorí zaočkovaní neboli. V piatok to uviedli vedci z Anglického úradu verejného zdravotníctva (PHE), informuje agentúra Reuters.

„Niektoré prvotné poznatky naznačujú, že hladina vírusu u tých, ktorí sa nakazili deltou a boli zaočkovaní, môže byť podobná hladine, ktorú sme zaznamenali u neočkovaných ľudí,“ píše sa vo vyhlásení PHE. Podľa úradu však ide o počiatočné zistenia a sú potrebné ďalšie štúdie na to, aby sa tieto závery potvrdili.

Pri očkovacích látkach sa preukázalo, že poskytujú dobrú ochranu proti ťažkému priebehu ochorenia a smrti v prípade nákazy variantom delta. Avšak existuje menej údajov o tom, či môžu zaočkovaní ľudia stále vírus prenášať a odovzdávať druhým.

19:22 Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA) odporučil zaradiť imunitnú trombocytopéniu medzi „možné“ vedľajšie účinky vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. EMA o tom informovala v piatok na svojej internetovej stránke.

PRAC odporučil pridať medzi informácie priložené k výrobku varovanie, aby boli na tento vedľajší účinok upozornení zdravotnícki pracovníci a ľudia, ktorí sa touto vakcínou očkujú.

Výbor okrem toho odporučil aktualizáciu plánu riadenia rizika vakcíny Janssen s cieľom preklasifikovať „trombocytopéniu“ z dôležitého potenciálneho rizika na dôležité identifikované riziko.

Imunitná trombocytopénia je stav, pri ktorom imunitný systém omylom útočí a ničí krvné bunky nazývané krvné doštičky, ktoré sú potrebné na normálne zrážanie krvi.

16:40 V tomto momente neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz o tom, že koronavírus SARS-CoV-2 bol umelo vytvorený v laboratóriu. V piatok to vyhlásil riaditeľ jekaterinburskej pobočky ruského Štátneho výskumného centra virológie a biotechnológie (Vektor) Alexander Semionov. Správu priniesla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

„Zatiaľ neexistuje jediný presvedčivý dôkaz o umelom pôvode tohto vírusu. Opakujem, ak si človek preštuduje históriu infekčných chorôb a koronavírusov, všetko nasvedčuje tomu, že existuje prírodný zdroj vírusu, ktorý sa dostal do ľudskej populácie. Netopiere boli počiatočným rezervoárom patogénu,“ vyhlásil Semionov, ktorého centrum patrí pod Federálnu službu pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor). Semionov ďalej dodal, že „vírus je úplne prirodzený a nedetegujeme v ňom niečo, čo sme doteraz ešte nevideli“.

Semionov zároveň vyhlásil, že bude potrebné zaočkovať 70 až 80 percent populácie, aby bolo možné zastaviť pandémiu.

„Na to, aby sme zastavili aktívny prenos vírusu z človeka na človeka, musí byť zaočkovaných okolo 70 až 80 percent populácie. Potom bude incidencia len sporadická, nie masová,“ uviedol.

Vedec zdôraznil, že správy a tvrdenia o umelom pôvode vírusu sú podľa neho súčasťou politiky. „Človek musí jasne oddeliť politické hry od vedeckých faktov,“ povedal Semionov v televíznom programe v rámci osvetovej kampane o vakcínach, pripomenula agentúra TASS.

15:25 V berlínskych nočných kluboch štartuje v piatok o 22.00 h pilotný trojdňový projekt, ktorý po 18 mesiacoch ľuďom po prvý raz od začiatku pandémie COVID-19 umožní tancovať vo vnútorných priestoroch bez rúšok a dodržiavania rozstupov. Ako píše denník Berliner Zeitung, všetci návštevníci sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu, nezávisle od toho, či sú zaočkovaní alebo nie.

Cieľom tohto projektu je podľa berlínskeho Senátu zistiť, či a ako je možné usporadúvať tanečné podujatia v kluboch „bezpečne aj v pandemických podmienkach“.

Do akcie v nemeckej metropole, ktorá potrvá do nedeľňajšieho poludnia, sa zapojilo šesť klubov – Kitkat, Renate, Festsaal Kreuzberg, Metropol, Crack Bellmer a SO36. Vstup bude povolený pre približne 2000 ľudí.

Berlínske kluby sa museli zatvoriť pred rokom a pol v súvislosti s protipandemickými opatreniami. Niektoré z nich v rámci iniciatívy #UnitedWeStream vysielali hudbu naživo spolu so zábermi z prázdnych tanečných parketov priamo do domovov ľudí.

Už skôr povolil Berlín za dodržania hygienických predpisov tancovanie vo vonkajších priestoroch klubov.

13:43 Vakcína Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson „funguje dobre“ a ponúka ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 aj pred úmrtím. Vyplýva to z najnovšej juhoafrickej štúdie, do ktorej sa zapojilo 477 234 zdravot­níkov, uviedla v piatok agentúra Reuters.

Podľa štúdie, na ktorej spolupracovala Juhoafrická rada pre lekársky výskum (SAMRC), dosiahla vakcína Janssen účinnosť až 96,2 percenta pri ochranu pred úmrtím. Voči koronavírusovému variantu delta má 71-percentnú účinnosť.

„Po podaní vakcíny došlo v očkovanej skupine len k veľmi malému počtu úmrtí v porovnaní s kontrolnou skupinou,“ vyhlásila na tlačovej konferencii riaditeľka SAMRC Glenda Grayová.

„Naším primárnym cieľom bolo, aby očkovacia látka chránila zdravotníckych pracovníkov pred úmrtím. To sa aj stalo,“ dodala Grayová.

Očkovacia kampaň v Juhoafrickej republike sa podľa agentúry Reuters začala vo februári „váhavo“. Vláda pozastavila očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, pretože podľa jednej štúdie očkovacia látka Vaxzevria neposkytovala dostatočnú ochranu pred ochorením spôsobeným variantom beta, označovaným pôvodne ako juhoafrický, ktorý bol v tom čase v krajine dominantný. Tempo očkovania sa ale odvtedy zrýchlilo. Vo štvrtok bolo v JAR zaočkovaných už viac ako 8,3 milióna ľudí.

Nový minister zdravotníctva Joe Phaahla na brífingu so šéfkou SAMRC povedal, že vláda plánuje očkovať aj ďalšími vakcínami, ktoré dostali zelenú od miestnych úradov, vrátane očkovacej látky od čínskej firmy Sinovac.

12:20 Žena šírila v komentároch na internete hoax o svojom synovi, ktorý dostal po kontakte so zaočkovanou babkou srdcový kolaps. Polícia to uviedla v statuse na sociálnej sieti na profile Hoaxy a podvody – Polícia SR. Užívateľka s menom „Zuzana Schwarz“ na sociálnej sieti zároveň uvádzala, že na následky očkovania v jej rodine zomrelo päť osôb. Polícia sa prípadom začala zaoberať a vytipovala oblasť, v ktorej by sa užívateľka mohla nachádzať. Ženu zrejme upozornil niekto z jej okolia, pretože po spustení pátrania si náhle zmazala obsah profilu a zmenila údaje o účte.

„V každom prípade platí, že akékoľvek masívne vedľajšie účinky vakcín by boli ihneď komunikované relevantnými štátnymi inštitúciami. Cieľom vakcinácie nie je ohroziť životy ľudí, ale ich zachraňovať. Žiadna štátna inštitúcia by netajila nárast úmrtí spojených priamo s vakcináciou,“ uviedla polícia v statuse.

Podľa polície informácie prezentované týmto účtom možno označiť za dezinformácie, ktorých jediným cieľom bolo upútať pozornosť a šíriť klamstvo. Polícia zdôrazňuje, že očkovaní ľudia nemajú žiaden vplyv na neočkovaných ľudí. Autorka statusu podľa orgánov činných v trestnom konaní tvrdí opak preto, aby rozdeľovala spoločnosť a vytvárala v nej napätie.

Polícia dodala, že autori podobných komentárov si neuvedomujú nebezpečnosť svojho konania a myslia si, že sú vo svete sociálnych sietí plne anonymní a právne nepostihnuteľní. Opak je však pravdou. Okrem toho, podľa polície takéto konanie môže naberať na väčšej vážnosti v prípade zhoršenia epidemickej situácie, keď už bude pre niektorých ich nasledovateľov neskoro.

10:51 Uplynulý deň v Maďarsku potvrdili nákazu koronavírusom 52 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrel jeden pacient, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je nakazených 27 113 osôb. V nemocniciach ošetrujú 76 chorých s covidom, stav 12 z nich si vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Počet zaočkovaných prekročil 5,6 milióna, takmer 5,5 milióna z nich už dostalo dve dávky vakcíny. Na tretiu dávku očkovacej látky sa zaregistrovalo 43 000 ľudí, z ktorých 24 000 už ňou bolo zaočkovaných.

10:31 Americký štát Kalifornia nariadil povinné očkovanie zdravotníckym pracovníkom. Všetci musia byť plne zaočkovaní do 30. septembra, informovala v piatok agentúra AP. Nové nariadenie vydal Kalifornský úrad verejného zdravotníctva (CDPH). Povinnosť byť zaočkovaný do konca septembra sa vzťahuje na 2,2 milióna pracovníkov nemocníc a opatrovateľských domov. Ide o prvé nariadenie svojho druhu v Spojených štátoch.

Nariadenie prichádza v období, keď v Kalifornii dochádza k najrýchlejšiemu nárastu počtu nových prípadov nákazy od začiatku pandémie. Väčšina nových prípadov súvisí s nákazlivejším koronavírusovým variantom delta.

9:50 Americká spravodajská televízia CNN prepustila troch zamestnancov, ktorí prišli do práce nezaočkovaní. V piatok o tom informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na interný e-mail, ktorí dostali zamestnanci spoločnosti. Riaditeľ CNN Jeff Zucker v internom obežníku napísal, že spoločnosť uplatňuje politiku nulovej tolerancie a žiada, aby boli všetci jej zamestnanci očkovaní. Týka sa to ľudí, ktorí pracujú v redakcii, ale aj reportérov a kameramanov v teréne.

„Všetci z redakcie spravodajstva, športu aj štúdioví technici, musia byť očkovaní. Máme v tom už dávno jasno, takže by nemalo dochádzať k nejasnostiam,“ napísal Zucker. Zucker nešpecifikoval, kedy boli traja zamestnanci prepustení, ani to, na akej pozícii pracovali.

9:13 Rakúska vláda sa pripravuje na prípadné preočkovanie obyvateľstva treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Ako v spoločnom vyhlásení uviedli kancelár Sebastian Kurz a minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein, tretia dávka sa začne podávať najprv v opatrovateľských zariadeniach a rizikovým skupinám, a to okamžite po tom, ako to odporučia odborníci z Európskej agentúry pre lieky (EMA). Informovala o tom v piatok agentúra APA. Kurz a Mückstein očakávajú, že čoskoro budú zverejnené nové vedecké poznatky o nutnosti tretej dávky očkovania. Preočkovanie je podľa šéfa rezortu zdravotníctva nutné najskôr po deviatich mesiacoch.

Vývoj šírenia nákazy sa v Rakúsku už niekoľko týždňov nemení – 70 percent novoinfikovaných tvoria ľudia do 35 rokov a menej než päť percent osoby staršie ako 65 rokov. Kurz preto apeloval najmä na mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať: „Nepodceňujte vírus, sedem z desiatich nových prípadov postihuje vás mladých. Prosím dajte sa zaočkovať.“ Vakcína je podľa neho účinná a chráni pred vírusom a jeho variantmi. Mückstein doplnil, že očkovanie nie je len jedinou cestou z pandémie, ale na viac ako 90 percent chráni pred nákazou a teda aj pred dlhodobými následkami ochorenia COVID-19

7:04 Talianska vláda vo štvrtok rozhodla, že od 1. septembra musia mať učitelia a vysokoškolskí študenti potvrdenie o imunite voči ochoreniu COVID-19 predtým, ako vstúpia do tried. Takéto zelené pasy budú povinné aj pre cestujúcich vo vlakoch, v diaľkových autobusoch, v leteckej a lodnej doprave. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zelený pas je papierový alebo digitálny certifikát, ktorý potvrdzuje, že jeho držiteľ dostal aspoň jednu dávku vakcíny, má negatívny test, alebo v poslednom období prekonal ochorenie COVID-19, píše Reuters. Tieto zelené pasy sú od 6. augusta v Taliansku povinné vo vnútorných priestoroch reštaurácií, v kinách, múzeách, divadlách, vo fitness štúdiách či na plavárňach.

6:00 Francúzska Ústavná rada vo štvrtok schválila platnosť kontroverzného kovidového zákona, a to vrátane kritizovanej nutnosti preukazovať so zdravotnými pasy v reštauráciách a kaviarňach. Naopak, odmietla povinnú izoláciu nakazených, napísala agentúra AFP.

Ústavná rada, najvyššia súdna inštitúcia vo Francúzsku, uviedla, že zdravotné pasy predstavujú vyvážený kompromis medzi slobodami jednotlivca a ochranou verejného zdravia. Sudcovia však mienia, že povinná desaťdňová izolácia pacientov nakazených COVIDOM-19 „nutná, vhodná“ a „primeraná“ nie je.

Odmietli tiež, aby zamestnávatelia v kľúčových odvetviach mohli prepustiť pracovníkov s krátkodobou zmluvou, ktorí odmietnu očkovanie či preukázať sa negatívnym testom.

Právna norma, ktorú na konci júla schválil francúzsky parlament, začne platiť od 9. augusta. Zdravotné pasy, ktoré zahŕňajú potvrdenie o očkovaní, prekonaní choroby COVID-19 alebo negatívny test na koronavírus, budú platiť pre reštaurácie, obchodné domy, návštevu domova dôchodcov alebo lekára; potrebné sú aj pre cestovanie lietadlom a pri dlhších cestách autobusom alebo po železnici. Už od 21. júla je pas potrebný pre vstup na kultúrne podujatia pre viac ako 50 osôb, do múzeí, kín či športovísk.

Proti zdravotným pása a povinnému očkovaniu zdravotníkov a hasičov, ktoré je v zákone tiež zahrnuté, sa vo Francúzsku posledné tri víkendy masívne protestovalo. Do ulíc v sobotu po celej krajine vyšlo viac ako 200 000 ľudí. Zdravotné pasy podľa ich odporcov prehlbujú nerovnosti medzi občanmi, diskriminujú chudobnejšie vrstvy obyvateľstva a obmedzujú slobodu.

Zároveň však zákon hroziaci zablokovaním návštev reštaurácií, barov a kaviarní vyvolal vlnu záujmu o očkovanie. Odporcovia právnej normy však jej autora, prezidenta Emmanuela Macrona, obviňujú z obmedzovania slobody a diskriminácie nenaočkovaných. Podľa francúzskeho štátnika je odmietanie vakcinácie sebecké a nezodpovedné.

Takmer polovica Francúzov, teda 48 percent, podľa stredajšieho prieskumu spoločnosti Elabe s protestami proti zdravotným pasom nesúhlasí, 37 percent ich podporuje. Väčšina (okolo 60 percent) je ochotná sa na požiadanie pasom preukázať a tiež podporuje povinnú vakcináciu.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus