Sudca rozhodoval dva dni. Štyria vyšetrovatelia idú do väzby

Okresný súd Bratislava III vzal napokon do väzby aj posledného zo štvorice vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefana Mašinu. Potvrdil to hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

15.09.2021 20:05 , aktualizované: 16.09.2021 16:59
kubina Foto:
Advokát obvinených vyšetrovateľov NAKA Peter Kubina hovorí s novinármi počas príchodu na Okresný súd Bratislava III.
debata (611)

Súd vzal obvineného do kolúznej väzby, pričom neprijal písomný sľub obvineného. Obvinený aj prokurátor voči rozhodnutiu podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Vo väzbe tak napokon skončili všetci štyria vyšetrovatelia NAKA aj dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz.

Bratislavský súd ešte predtým rozhodol o väzbe Milana Sabotu, Jána Čurillu a Pavla Ďurka. Návrh na väzobné stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA aj Scholtza podal na Okresný súd Bratislava III prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava v stredu 15. septembra.

O návrhu sudca rozhodoval od stredajšej 17. hodine do neskorej nočnej hodine a s prestávkou pokračoval vo štvrtok od 13. hodiny približne tri hodiny.

Všetkých piatich obvinených obvinili a zadržali v rámci pondelkovej akcie Úradu inšpekčnej služby (ÚIS).

Polícia / NAKA / Kukláč / Čítajte viac Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz pôjde do väzby

Kubina: Stíhanie je nezákonné

Stíhanie Čurillu a Ďurka je podľa ich obhajcu Petra Kubinu nezákonné a neopodstatnené. „Moji klienti celú svoju kariéru hrali podľa pravidiel a v tomto prípade sa proti nim podľa pravidiel nehrá. Tie veci nie sú trestné činy, ani to prvé obvinenie, ani to druhé. Otázkou je, ktorý súd to konštatuje,“ uviedol advokát.

Podľa jeho slov sa odposluchy dajú robiť aj legálne. „My nevieme, za akých okolností boli nariadené, to bude predmetom ďalšieho nášho preverovania po nahliadnutí do spisu, ale ak to bolo zákonné, tak nie je proti tomu čo namietať. Len si treba uvedomiť, že keď nahrávate dôverný alebo neformálny rozhovor v nejakých pracovných priestoroch, tak to nikdy neznie, ako keby vás odpočúvali doma. To by musel byť každý stíhaný za to, že si na niečo občas ponadáva,“ zdôraznil obhajca.

NAKA, Národná kriminálna agentúra, polícia Čítajte viac Vojnu v polícii bude riešiť parlament. Na vyšetrovateľov nasadili aj agenta

„Prokurátor KP Bratislava podal dňa 15. septembra 2021 na OS Bratislava III návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb, a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti,“ TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

prokuratúra súd Mýtnik väzba, NAKA Čítajte viac Vyšetrovateľov NAKA obvinili z manipulácie výpovedí

„Prokurátorom KP Bratislava bol podaný dnes po polnoci návrh na vzatie piatich obvinených do väzby z dôvodu tzv. kolúznej a preventívnej väzby. To je nateraz všetko, čo vám k tomu môžem povedať. Dôkaznú situáciu nebudem komentovať,“ povedal médiám pred začiatkom rozhodovania prokurátor KP v Bratislave Juraj Chylo.

Scholtza obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR v utorok (14. 9.) poskytol hovorca Skladan.

„Prokurátor KP Bratislava po tom, ako dňa 10. septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, vzniesol dňa 14. septembra 2021 obvinenie P. S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti,“ sprostredkoval Skladan stanovisko KP Bratislava. Scholtza zadržali v pondelok.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Inšpekcia zadržala vyšetrovateľov NAKA i svojho vlastného dočasného šéfa

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov NAKA. „Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom NAKA Prezídia Policajného zboru, odbor Bratislava, J. Č., P. Ď., M. S. a Š. M.,“ doplnil hovorca.

Dvojicu príslušníkov NAKA Čurillu a Ďurka obvinili v pondelok aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

© Autorské práva vyhradené

611 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Úrad inšpekčnej služby #Peter Scholtz #vojna policajtov