Zelené Slovensko je minulosťou, okresy budú už aj bordové

V okrese Bardejov sa zhoršila epidemická situácia, do bordovej farby COVID automatu sa dostane už v piatok 17. septembra. Od pondelka 20. septembra k nemu pribudnú ďalšie tri okresy.

16.09.2021 11:26 , aktualizované: 11:46
SR Bratislava koronavírus demonštráciea... Foto: ,
Protest proti očkovaniu a vláde pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave.
debata (136)

Červených okresov bude od budúceho týždňa 27, oranžových 44 a v zelenej farbe budú už len štyri okresy. Novú mapu okresov podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19 schválila v stredu vláda.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

V druhom stupni ohrozenia, teda bordovej farbe, budú od budúceho týždňa okresy Krupina, Rožňava a Skalica.

Prvý stupeň ohrozenia, teda červená farba, bude platiť pre okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levice, Levoča, Martin, Poprad, Prešov, Revúca, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žilina a Zvolen.

covid pas koronavírus Čítajte viac Talianska vláda schválila povinné covid pasy na všetkých pracoviskách

Do oranžovej farby, teda ostražitosti, budú patriť okresy Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Šaľa, Senec, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a Zlaté Moravce.

VIDEO: V zelenej farbe budú už len štyri okresy.
Video

V zelenej farbe COVID automatu, teda monitoringu, sa budú nachádzať len okresy Dunajská Streda, Medzilaborce, Pezinok a Poltár.

Tretia zmena

Vláda schválila návrh tretej aktualizácie COVID automatu, ktorý na dnešné rokovanie predložilo Ministerstvo zdravotníctva. Aktualizácia zachováva kľúčové aspekty predchádzajúcej verzie bez zmien opatrení. Upravuje sa najmä metodika výpočtu incidencie a poradie algoritmu na stanovenie výsledného stupňa rizika okresu. Spomenuté úpravy sú metodologického charakteru a nemajú dopad na vyhlášky či iné uznesenia naviazané na COVID automat.

Po novom sa bude brať do úvahy sedemdňová vážená incidencia, ktorá sa bude vypočítavať s prihliadnutím na rozdiel medzi dospelou populáciou a deťmi do 18 rokov. Výpočet bude definovaný ako počet nových prípadov koronavírusovej infekcie u Slovákov vo veku 18 a viac rokov za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov plus jedna pätina počtu nových prípadov u mladistvých do 18 rokov za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov. Táto zmena by mala prispieť k lepšej predikcii budúcich hospitalizácií, ku ktorým deti prispievajú v minimálnej miere. „Reaguje sa tak na potenciálne riziko obmedzeného testovania v školách v prípade, že by toto testovanie viedlo v urýchlenému rastu incidencie,” uvádza sa v predloženom materiáli. Rezort tiež v tomto smere avizuje možné zmeny v blízkej budúcnosti. V prípade, že sa nepreukáže výrazne vyššie riziko hospitalizácií u detí v prostredí delta variantu, môže byť faktor jedna pätina prehodnotený smerom k faktoru jedna desatina. „Pre úplnosť je nutné poznamenať, že úprava na váženú incidenciu ‚zjemní‘ hodnotenia okresov v rámci COVID automat o približne 15 percent,” uvádza sa v predkladacej správe.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva dostanú tiež možnosť rozhodnúť o neuplatnení pravidla pre susediace okresy v odôvodnených prípadoch, napríklad v prípade dominantného výskytu nových prípadov infekcie v opačnej strane okresu vo vyššom stupni varovania. Lokálny epidemiológ mal doteraz možnosť skóre v jednotlivých okresoch pozmeniť o jeden stupeň nahor alebo nadol, po novom sa budú môcť susedné okresy líšiť o dva stupne ak pôjde o menej previazané okresy.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat