Lengvarský: Koncom septembra rátame s tritisíc nakazenými denne

Koncom septembra by mohlo denne pribudnúť 1 500 až 3 000 infikovaných novým koronavírusom. Denne by malo pribúdať najviac 15 obetí.

16.09.2021 12:36 , aktualizované: 13:06
lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas príchodu na rokovanie vlády 16. september 2021.
debata (121)

Denné príjmy do nemocníc by sa mohli pohybovať medzi 75 až 100 prípadmi. Vyplýva to z odhadov ministerstva, o ktorých po rokovaní vlády informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Väčšinu hospitalizovaných v nemocniciach aktuálne tvoria najmä neočkovaní. V stupni monitoringu, teda v zelenej farbe, budú od pondelka (20. 9.) už len štyri okresy.

VIDEO: V zelenej farbe budú už len štyri okresy.
Video

„Nárast ochorení je u nás za týždeň približne dvojnásobný,“ uviedol šéf rezortu. Aktuálne je v nemocniciach hospitalizovaných 203 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 20 osôb. Denne pribudne 548 prípadov. Vzrástol aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby k pacientom s ochorením COVID-19.

Núdzový stav nevylúčil

Hoci od pondelka budú štyri okresy v bordovej farbe, teda v druhom stupni ohrozenia, núdzový stav sa zatiaľ podľa ministra nebude vyhlasovať. „Nevylučujem, že do budúcnosti to nebude potrebné, ale zatiaľ podľa môjho dnešného pokynu sa budú regionálni hygienici z týchto štyroch okresov spájať s jednotlivými primátormi alebo starostami obcí, kde je situácia najhoršia,“ povedal s tým, že jednotlivé obce budú môcť skrátiť otváracie hodiny či obmedziť pohyb ľudí, alebo zakázať niektoré podujatia.

SR Bratislava koronavírus demonštráciea očkovanie BAX Čítajte viac Zelené Slovensko je minulosťou, okresy budú už aj bordové

Minister plánuje v piatok výjazd do Bardejova, ktorý sa už v ten deň preradí do bordovej fázy. Chce zistiť, aký môže byť prínos ministerstva k riešeniu situácie.

Rezort tiež plánuje posilňovať očkovaciu kampaň. Tá by mala byť adresovaná konkrétnym skupinám obyvateľov SR. Lengvarský v tejto súvislosti poukázal na silnú antivaxerskú kampaň. Očkovanie podľa jeho slov postupuje tempom, ktoré nie je dostatočné. Ide o približne 1500 ľudí za deň. Nezaočkovaných nad 50 rokov zostáva približne 780.000 a nezaočkovaných nad 70 rokov ostáva približne 220.000. Skri­tizoval tiež opozičných politikov, ktorí majú podľa neho zásluhu na tom, že majú niektorí občania z očkovania strach. „Myslím si, že títo ľudia by si mali vstúpiť do svedomia,“ poznamenal na margo politikov.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac Bratislava dosiahla významný míľnik v očkovaní
121 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Vladimír Lengvarský