Koronavírus nepribrzdil zmenu klímy, ľudstvo opäť plytvá

Spomalenie ekonomík pre pandémiu koronavírusu nezbrdilo klimatické zmeny, emisie CO2 opäť rýchlo rastú a ľudstvo sa nespráva ekologickejšie. Vyplýva to zo správy OSN.

17.09.2021 06:00 , aktualizované: 22:50
Virus Outbreak Bolivia Foto: ,
Zdravotnícki pracovníci oblečení v ochranných odevoch na ceremoniáli pred začiatkom očkovacej kampane, počas ktorej pôjdu priamo za ľuďmi domov. El Alto, Bolívia.
debata (60)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:50 Americký federálny poradný výbor v piatok jasne odmietol plán na ponúknutie tretej podpornej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer pre ľudí vo veku od 16 rokov. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Hlasovanie vo výbore skončilo pomerom 16:3 v neprospech odporúčania podpornej dávky, čo AP zhodnotila ako úder pre snahy vlády prezidenta Joea Bidena o posilnenie ochrany ľudí proti koronavírusu v čase šírenia vysoko nákazlivého delta variantu.

Členovia výboru nezávislých expertov pri Federálnom úrade pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) počas niekoľkohodinovej diskusie vyjadrili nespokojnosť s tým, že firma Pfizer poskytla len málo údajov o bezpečnosti dodatočných dávok. Sťažovali sa tiež, že údaje poskytnuté izraelskými vedcami o očkovaní tretími dávkami nemusia byť vhodné, pokiaľ ide o predpovedanie vývoja v USA, píše AP.

21:17 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá opakovane vyzýva svet, aby sa dal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a iným chorobám, v piatok odmietla uviesť, koľko jej vlastných zamestnancov sa držalo tohto odporúčania. V piatok to napísala tlačová agentúra AP. „Nemusíme to povedať, pretože je to tajné,“ uviedla Dr. Margaret Harrisová, hovorkyňa WHO, ktorá patrí pod OSN.

Hovorkyňa OSN v Ženeve Alessandra Vellucciová k téme zaočkovanosti zamestnancov OSN povedala: „Nezverejňujeme tento druh informácií. Toto sa hovorí lekárskej službe. Takže nie, žiaľ, nemôžeme vám dať tieto čísla.“ Vellucciová ešte vyhlásila, že preverí, či je možné poskytnúť percento zaočkovaných zamestnancov OSN.

WHO vlani v novembri uviedla, že 65 z jej pracovníkov malo v tom čase pozitívny test na covid. Potvrdila tak informácie z interného e-mailu, získaného tlačovou agentúrou Associated Press (AP). Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil, že je zaočkovaný, a povzbudzoval aj ostatných, aby urobili to isté.

19:45 Britský minister dopravy Grant Shapps oznámil zjednodušenie pravidiel pre medzinárodné cestovanie počas pandémie koronavírusu. Cestovateľský semafor, ktorý v súčasnosti pozostáva z troch úrovní, od 4. októbra nahradí jeden „červený zoznam“ rizikových krajín, informuje spravodajský portál BBC. Zmeny sa týkajú Anglicka, keďže Škótsko, Wales a Severné Írsko si určujú vlastné pravidlá.

Pri ceste do Anglicka od 4. októbra plne očkovaní cestujúci tiež nebudú musieť pred odchodom z krajiny, ktorá nie je na červenom zozname, absolvovať PCR test na koronavírus. Od konca októbra zase budú môcť podľa Schappsa dva dni po príchode nahradiť PCR test lacnejším rýchlotestom.

Na zozname červených krajín od stredy nebude osem krajín – Turecko, Pakistan, Maledivy, Egypt, Srí Lanka, Omán, Bangladéš a Keňa. To znamená, že ľudia cestujúci z nich už nebudú musieť zostať v hotelovej karanténe.

Shapps uviedol, že nové pravidlá pre cestovanie budú platiť najmenej do nového roka. „Cieľom je uľahčiť cestovanie bez byrokracie, bez toľkých testov a s vyššou mierou istoty, keď už máme zaočkovaných toľko ľudí,“ vyjadril sa minister.

18:40 Zamestnávatelia v Poľsku budú môcť na základe novej, práve pripravovanej legislatívy kontrolovať svojich zamestnancov, či sú zaočkovaní proti koronavírusu. V piatok o tom informoval hovorca poľskej vlády Piotr Müller, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. Podľa Müllera navrhovaný zákon umožní zamestnávateľom presunúť ľudí na prácu, ktorá bude minimalizovať riziko nákazy koronavírusom.

„V týchto chvíľach je návrh zákona v Stálom výbore Rady ministrov,“ vysvetlil. „Je to problém po technickej stránke a aj z hľadiska práva… Samozrejme, objavili sa argumenty o údajnej diskriminácii, takže zákon musí byť dobre naformulovaný,“ do­dal.

Minister zdravotníctva Adam Niedzielski vyhlásil, že návrh zákona poskytuje zamestnávateľom právo pýtať sa zamestnancov, či sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, a to preto, aby mohli zmeniť pracovné povinnosti zamestnanca. Pracovníci teda budú musieť na požiadanie ukázať certifikát o očkovaní. „Bez predloženia takéhoto dôkazu sa bude môcť predpokladať, že zamestnanec nie je zaočkovaný,“ uviedol minister.

17:11 Britská vláda plánuje zjednodušiť pravidlá pre medzinárodné cestovanie počas pandémie koronavírusu. Minister dopravy Grant Shapps na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter avizoval, že ešte v piatok predstaví opatrenia na zjednodušenie medzinárodného cestovania, „aby sme znížili náklady, využili výhody vyššej úrovne očkovania a udržali nás všetkých v bezpečí“.

Vláda vo Veľkej Británii čelí nátlaku, aby zrušila svoj systém cestovateľského semaforu, ktorý radí krajiny medzi červené, oranžové a zelené, a teda s vysokým, stredným alebo nízkym rizikom koronavírusu. Kritici kategórie označujú za nespravodlivé a zmätočné a náhle zmeny zaradenia krajín do kategórií spôsobilo problémy tisíckam cestujúcich.

Ľudia prichádzajúci z červených krajín musia v súčasnosti stráviť desať dní vo vládou schválenom karanténnom hoteli. Nezaočkovaní cestujúci z oranžových krajín sa musia desať dní izolovať doma, zatiaľ čo plne očkovaní cestujúci musia pred a po príchode do Británie absolvovať test na koronavírus. Prípadné zmeny by platili v Anglicku. Škótsko, Wales a Severné Írsko si určujú vlastné pravidlá.

16:17 Slovinsko začne ihneď vyžadovať povinné očkovanie všetkých štátnych zamestnancov proti ochoreniu COVID-19. Oznámila to v piatok vláda krajiny, ktorá tak sprísňuje opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Všetci štátni zamestnanci sa budú musieť dať zaočkovať prvou dávkou vakcíny do 1. októbra. Ak nebudú očkovaní látkou spoločnosti Johnson & Johnson, ktorá sa aplikuje v jednej dávke, do mesiaca sa budú musieť dať zaočkovať aj druhou dávkou. Pri vstupe na pracoviská, ktoré financuje vláda, už nebude stačiť PCR test. Týkať sa to bude aj štátnych nemocníc.

Začiatkom tohto týždňa slovinská vláda rozhodla, že na pracoviská súkromných firiem, bude možné vstúpiť len po preukázaní sa covid pasom potvrdzujúcim vakcináciu alebo negatívny výsledok PCR testu. Rovnaká požiadavka platí aj pre vstup do nemocníc, čerpacích staníc, obchodných centier, reštaurácií a do iných verejných priestorov.

14:12 Sedemdesiat percent obyvateľov Francúzska je už plne zaočkovaných proti koronavírusu, pričom aspoň prvú dávku vakcíny prijalo 73,9 percenta ľudí. Situácia sa v súvislosti s infekciou v krajine už štvrtý týždeň po sebe zmierňuje, uviedli v piatok predstavitelia rezortu zdravotníctva v Paríži. Informuje o tom agentúra DPA. Počas uplynulých troch týždňov klesol aj počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Kým prieskumy preukazujú, že počet prívržencov očkovania proti koronavírusu aj pre deti naďalej rastie, klesá miera dodržiavania hygienických opatrení.

Iba 58 percent opýtaných uviedlo, že pri pozdrave upustí od podania ruky či bozku na líce a pravidelne si umýva ruky. Šesťdesiatosem percent Francúzov sa striktne drží predpisov v súvislosti s nosením rúšok, píše DPA.

12:59 V Maďarsku určite vypukne aj štvrtá vlna koronavírusovej pandémie, jej priebeh bude záležať na tom, koľko ľudí sa nechá zaočkovať. Uviedol to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že jeho vláda nezavedie povinné očkovanie proti covidu.

Kabinet podľa jeho slov predĺži aktuálnu epidemiologickú pohotovosť a súčasne aj stav zdravotnej núdze až do konca tohto roka. Orbánove vyjadrenia zazneli v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió. Premiér poznamenal, že riešenie štvrtej vlny pandémie nevidí v nosení rúšok, od ktorých ale nechce nikoho odhovárať. Obyvateľov Maďarska vyzval, aby sa dali zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19.

Maďarská vláda 17. júna predĺžila o ďalší polrok epidemiologickú pohotovosť a stav zdravotnej núdze, ktoré boli vyhlásené ešte vlani. V uplynulých 24 hodinách potvrdili v tejto krajine 479 prípadov nákazy novým koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších päť pacientov. Aktuálne je tam nakazených 7259 osôb. Počet zaočkovaných prekročil 5,8 milióna, dve dávky vakcíny proti covidu dostalo takmer 5,6 milióna a tretiu dávku podali 590.000 ľuďom.

10:59 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách potvrdili 479 prípadov nákazy novým koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších päť pacientov. Informoval o tom podľa TASR v piatok operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Počet hospitalizovaných stúpol za deň o desať na 353. Podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 41 z nich, vo štvrtok ich bolo 40. Aktuálne je v krajine nakazených 7 259 osôb. Počet zaočkovaných prekročil 5,8 milióna, dve dávky vakcíny proti covidu dostalo takmer 5,6 milióna a tretiu dávku podali 590 000 ľuďom. V uplynulých 24 hodinách vykonali 15.580 testov, z ktorých 3,07 percenta bolo pozitívnych. Od začiatku koronavírusovej pandémie v Maďarsku zaznamenali 817 159 infiko­vaných a 30 123 obetí.

8:40 V Nemecku pribudlo za posledný deň 11 022 nových prípadov koronavírusu, čo je zhruba o 1950 menej ako pred týždňom. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Zomrelo ďalších 20 ľudí.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, hygienici od začiatku pandémie covidu-19 evidujú 4 125 878 pre­ukázaných prípadov infekcie a 92 857 úmrtí.

K dnešku v Nemecku pripadá 74,7 nakazeného v prepočte na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Tento údaj – takzvaná sedemdňová incidencia – klesá štvrtý deň v rade, pred týždňom jeho hodnota predstavovala 83,8.

6:29 Škótska vláda plánuje požiadať armádu, aby jej zdravotnej záchrannej službe pomáhala pri zvládaní náročnej situácie spôsobenej pandémiou. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Škótska premiérka Nicola Sturgenonová parlamentu oznámila, že jej vláda na možnom povolaní ozbrojených zložiek pracuje. Premiérka pripomenula, že „takúto pomoc v súčasnosti armáda v Anglicku“.

Zdravotné služby podľa Sturgeonovej čelia najnáročnejším okolnostiam v ich dejinách z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

Hovorca škótskej vlády neskôr potvrdil, že vláda plánuje požiadať armádu o pomoc v oblasti naliehavých služieb. Vojaci by tiež mali pomáhať aj na mobilných odberových miestach.

6:00 Ochorenie COVID-19 nespomalilo neúprosne pokračujúcu klimatickú zmenu. Uvádza sa to v novej správe OSN zverejnenej vo štvrtok. Podľa expertov nič nenasvedčuje tomu, že by sme boli opäť ekologickejší, keďže emisie oxidu uhličitého po dočasnom poklese v dôsledku spomalenia ekonomiky opätovne rýchlo rastú a ani zďaleka sa nepribližujú k cieľom parížskej klimatickej dohody.

Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére naďalej dosahuje rekordné hodnoty, čo zapríčiní nebezpečné otepľovanie planéty v budúcnosti, vyplýva zo správy, ktorú vydala OSN v spolupráci so Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO) a ďalšími svetovými vedeckými skupinami. Správa obsahuje najnovšie vedecké údaje a zistenia súvisiace so zmenou klímy.

Podľa tohto dokumentu rastúce teploty podnecujú ničivé extrémne počasie na celom svete, pričom majú vplyv aj na svetové ekonomiky a spoločnosti. Priemerná globálna teplota za posledných päť rokov patrila k najvyšším v histórii meraní, pripomenuli vedci a varovali, že existuje čoraz väčšia pravdepodobnosť, že globálny nárast teploty presiahne v priebehu piatich rokov hodnotu 1,5 stupňa Celzia oproti obdobiu pred priemyselnou revolúciou.

Aj napriek ambicióznym opatreniam zameraným na obmedzenie emisií skleníkových plynov bude hladina mora podľa správy naďalej stúpať a ohrozovať nízko položené ostrovy a obyvateľov žijúcich v pobrežných oblastiach na celom svete.

„Tento rok je kritický, čo sa týka opatrení v oblasti klímy. Táto správa OSN a svetových partnerských vedeckých organizácií poskytuje holistické hodnotenie najnovších vedeckých poznatkov o klíme. Výsledkom je alarmujúce zhodnotenie, ako ďaleko sme od správneho smeru,“ uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

Poukázal na tohtoročné opätovné zvýšenie emisií fosílnych palív, rast koncentrácie skleníkových plynov a závažné poveternostné udalosti, ktoré majú vplyv na zdravie, životy a živobytie ľudí na všetkých kontinentoch.
„Pokiaľ nedôjde k okamžitému, rýchlemu a značnému zníženiu emisií skleníkových plynov, dosiahnuť limit 1,5 stupňa Celzia nebude možné, čo bude mať katastrofálne dôsledky pre ľudí a planétu, od ktorej sme závislí,“ varoval Guterres.
Parížska klimatická dohoda z roku 2015 si za cieľ stanovila práve limit 1,5 stupňa Celzia, čo má zabrániť najhorším dosahom globálneho otepľovania, ktoré má za následok vlny horúčav, extrémne búrky, nedostatok vody a sucho.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus