Nemocnice sú na tretiu vlnu pripravené, reprofilizovať sa má v troch fázach

Ministerstvo zdravotníctva situáciu v nemocniciach v súvislosti s ochorením COVID-19 pozorne sleduje. V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie je pripravená reprofilizácia lôžkového fondu pre pacientov s ochorením COVID-19 na tri fázy.

17.09.2021 14:06
lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (štvrtý sprava v popredí) počas návštevy v Nemocnici v Bardejove.
debata (2)

Denné dlhodobé analytické odhady hovoria o tom, že koncom septembra by mohlo pribudnúť 1500 až 3000 infikovaných novým koronavírusom za deň. Väčšinu hospitalizovaných v nemocniciach aktuálne tvoria najmä neočkovaní. „Reprofilizácia lôžok bude rozdelená do troch fáz. Tretia fáza by predstavovala maximálne kapacity zdravotníckych zariadení. Verím, že k tomu nepríde a aj vďaka očkovaniu sa dokážeme najhoršiemu krízovému scenáru v našich nemocniciach vyhnúť,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Koncom septembra rátame s tritisíc nakazenými denne

Kamil Száz, štátny tajomník MZ potvrdil, že na Slovensku bude pôsobiť osem krajských koordinátorov, ktorí budú pandemickú situáciu v nemocniciach v danom kraji sledovať.

Na pandemickú jeseň je pripravená aj Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB). „Uskutočnili sa kontroly a opravy kyslíkových rozvodov, realizovali sme opravy a údržbu priestorov využívaných pre pacientov s ochorením COVID-19,“ vysvetlil Roland Schaller, riaditeľ UNB.

Riaditeľ bardejovskej Nemocnice sv. Jakuba Marián Petko potvrdil, že situácia sa zhoršuje a rastie počet pacientov s ochorením COVID-19. V piatok už nemocnica musela prijať prvých dvoch nakazených pacientov na internom oddelení na reprofilizovaných lôžkach. „Doteraz boli pacienti, ktorí potrebovali hospitalizáciu, prekladaní do prešovskej nemocnice na infekčné oddelenie, ktoré sa však už začína napĺňať,“ vysvetlil Petko.

test, covid, testovanie Ružinov Čítajte viac Pribudlo vyše 900 prípadov nákazy koronavírusom a tri obete

Zdôraznil, že v porovnaní s druhou vlnou je bardejovská nemocnica po technicko-materiálnej stránke oveľa lepšie pripravená. „Máme vytvorené celé oddelenie pre COVID pacientov, kde je nová technika, rozvody kyslíka a postele. V prípade potreby sme schopní rozšíriť lôžka pre nakazených pacientov na 55 a dve postele máme pripravené pre pacientov, ktorí by potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu, ale vieme to rozšíriť na päť,“ vymenoval Petko. Ohniskami nákazy sa stávajú najmä svadby.

Rzort nemocniciam, ktoré sú súčasťou hospodárskej mobilizácie, zároveň prisľúbilo, že im poskytne peniaze na zakúpenie nového prístroja, ktorý umožní diagnostiku PCR testu už do 20 minút. „Je to obrovská pomoc, keďže to zvyčajne trvá 24 až 48 hodín. Testy budú zároveň uhrádzať zdravotné poisťovne,“ dodal Petko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #koronavírus #pandémia koronavírusu