SIS označila tvrdenia, že robí nadprácu, za konšpiračné teórie

Slovenská informačná služba (SIS) kategoricky odmieta konšpiračné teórie o akejsi údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako "nástrojov", a to len z dôvodu odstúpenia spravodajských poznatkov zákonným príjemcom, uviedla vo svojom stanovisku.

18.09.2021 08:31
debata (14)

"Uvedené konšpirácie vychádzajú pravdepodobne z absolútneho nepochopenia zákona o SIS. Len pre úplnosť dodávame, že spravodajské informácie nie sú zasielané zákonom ustanoveným príjemcom spravodajských informácií, ktorými sú ústavní činitelia, štátne orgány, orgány činné v trestnom konaní alebo iní príjemcovia z dôvodu ich exkluzivity danej ich postavením, ale predovšetkým za účelom ich ďalšieho preverenia a prijatia relevantných opatrení. Po ich preverení sú títo príjemcovia v súlade so zákonom povinní spravodajskú službu informovať v rámci inštitútu tzv. spätnej väzby.

Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic ukazuje na SIS a počíta s tým, že zatknú aj jeho

Slovenská informačná služba si aj v súvislosti s dotknutými prípadmi rovnako a štandardne ako vždy v doposiaľ uplatňovanej aplikačnej praxi splnila zákonnú povinnosť a poskytla spravodajské informácie ústavným činiteľom a orgánom činným v trestnom konaní vrátane Úradu inšpekčnej služby, ktorý je podľa par. 4a zákona NR SR č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore vecne príslušným orgánom na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov príslušníkov ozbrojených zborov vrátane príslušníkov Policajného zboru.

lipšic Čítajte viac Lipšic má podozrenie, že ho sleduje SIS. Šeliga to chce riešiť na mimoriadnom výbore

Slovenská informačná služba ubezpečuje, že rovnakým spôsobom postupovala, postupuje a aj bude postupovať vo všetkých prípadoch zistenia dôvodných podozrení z páchania trestnej činnosti a svoje povinnosti bude vykonávať bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov v súlade so zákonom. Slovenská informačná služba sa k personálnym otázkam zásadne nevyjadruje, avšak vzhľadom na rozsah a závažnosť lživých informácií prezentovaných v mediálnom priestore, považuje za nevyhnutné uviesť, že informácie spájajúce v nich uvádzané osoby so Slovenskou informačnou službou sú vymyslené, a to aj v nadväznosti na existenciu zákonnej prekážky," píše sa v stanovisku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #SIS