Bohaté krajiny majú prebytok vakcín, chudobným chýbajú

Pre nízku zaočkovanosť vznikajú v chudobnejších krajinách varianty koronavírusu, ktoré môžu byť nebezpečnejšie a nákazlivejšie. V bohatých štátoch je pritom prebytok 1,2 miliardy vakcín.

20.09.2021 06:00 , aktualizované: 22:40
debata (67)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

**22:39 Muž odmietajúci nosiť rúško zastrelil pokladníka čerpacej stanice v západonemeckom meste Idar-Oberstein. O víkendovom incidente dnes podľa agentúry DPA informoval príslušný štátny zástupca. Muž sa údajne rozčúlil, že mu pokladník nechcel predať pivo, pretože nemal chránené dýchacie cesty, ako v Nemecku nariaďujú protiepidemické predpisy.

Štyridsaťdeväťročný Nemec bol zatknutý a je podozrivý z vraždy. Podľa štátneho zástupcu Kaia Fuhrmann sa priznal, že zabil 20-ročného študenta, ktorý bol na čerpacej stanici na brigáde, mierenou strelou do hlavy.

Podľa vyšetrovateľov si podozrivý sťažoval na situáciu okolo pandémie. Cítil sa byť zatlačený do kúta a uviedol, že „nevidel iné východisko“, než to dať najavo. Obeť sa mu pritom zdala byť „zodpovedná za celkovú situáciu, pretože presadzovala pravidlá“, uviedol Fuhrmann.

Muž v sobotu večer vstúpil do predajného priestoru čerpacej stanice bez rúška a pri pokladni chcel zaplatiť dva balíky po šesť pív. Pokladník ho upozornil na povinnosť nosiť rúško, načo zákazník odišiel a pohrozil mu gestom, vyplýva z vyšetrovania.

Zhruba o hodinu neskôr sa muž na benzínke objavil znova. Tentoraz mal nasadenú rúšku, vzal balík pív a šiel k pokladni, kde si rúšku zložil. Pokladník ho opäť nabádal k dodržiavaniu opatrenia. Nato páchateľ vytasil revolver a mladíka zastrelil.

Podozrivého v nedeľu ráno zadržali priamo v policajnom areáli v Idar-Obersteine. „Predpokladáme, že sa chcel sám vydať,“ povedal policajný prezident v Trieri Friedel Durben. „Je to v každom prípade zvláštny prípad: Na policajnom prezídiu v Trieri, ani v krajine Porýnie-Falcko sme ešte nemali taký trestný čin, pri ktorom by sa dala tušiť súvislosť s koronavírusom,“ povedal Durben.

20:37 Počty ľudí, ktorých v Česku v septembri hospitalizovali z dôvodu nákazy koronavírusom, sú oproti vlaňajším číslam len zhruba tretinové. Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha to znamená, že aktuálna epidemiologická situácia je v ČR omnoho lepšia než vlani na jeseň, píše portál Novinky.cz.

„Keď sa pozrieme na aktuálne data – počty hospitalizovaných – a dáta za rovnaký deň pred rokom, sme na úplne iných číslach. Situácia je výrazne lepšia,“ povedal Vojtěch v pondelok pre Radiožurnál.

V nedeľu 19. septembra ležalo v nemocniciach v Česku s covidom 115 osôb, ktorých stav si vyžadoval podporu životných funkcií, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Celkovo išlo o 147 pacientov v nemocniciach – boli však medzi nimi i ľudia s bezpríznakovým priebehom choroby, ktorí nepotrebujú nijakú špecializovanú staroslivosť.

Vlani v rovnaký deň potrebovalo nejakú formu zdravotnej podpory v nemocnici až 393 ľudí. Spolu s pacientmi bez symptómov evidovali vtedy až 508 hospitalizácií.

Momentálne je v ČR hospitalizovaných 28 pacientov s covidom, ktorí sú buď v ťažkom stave alebo sú pripojení na umelú pľúcnu ventiláciu či prístroj ECMO zaisťujúci mimotelový obeh. Vlani bolo v rovnakom čase v ťažkom stave 93 pacientov.

Tento rok sa 1. septembra v českých nemocniciach nachádzalo 42 ľudí s covidom, vlani ich bolo 132. Následne krivka hospitalizácií výrazne stúpala, až sa dostala na úroveň 8209 pacientov a vláda sa obávala kolapsu zdravotníctva. Keďže tento rok sa ich počet zvyšuje len mierne, podobný vývoj čísla zatiaľ nenaznačujú, uvádzajú Novinky.cz.

Vývoj epidemickej situácie podľa portálu pravdepodobne v súčasnosti ovplyvňuje miera zaočkovanosti obyvateľstva. Vakcinácia totiž okrem toho, že znižuje riziko nákazy, primárne a výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia.

V Česku je oboma dávkami vakcíny proti covidu zaočkovaných takmer 5,9 milióna ľudí a ďalší mohli ochranu nadobudnúť prekonaním covidu.

19:52 Letisko Poprad-Tatry sa počas leta zapojilo do spolupráce s vedecko-výskumným tímom z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (JLF UK) v Martine. Jeho účelom bolo zavedenie detekcie koronavírusu SARS-CoV-2 zo slín, vrátane odlíšenia mutácií u cestujúcich prilietajúcich z rôznych krajín. Na dobrovoľnej báze sa tam nechalo otestovať dokopy 117 cestujúcich z Veľkej Británie a Bulharska. Pravidelne sa tam takýmto spôsobom testovali aj zamestnanci letiska. Ako dnes informoval jeho riaditeľ Peter Dujava, do testov odobraté vzorky ukázali, že všetci testovaní cestujúci mali negatívny výsledok na koronavírusové ochorenie COVID-19.

Letisko pod Tatrami získalo podľa Martina Švidroňa z tamojšieho marketingového oddelenia okrem pomoci vedeckému tímu pri vývoji novej formy testov aj cenné dáta. Takýmto spôsobom moli verifikovať bezpečnosť prísnych protipandemických opatrení nastavených v leteckej doprave. Všetky experimentálne získané výsledky putovali do Laboratória pre diagnostiku COVID na spomínanej fakulte. Takýto druh testovania bol podľa letiska prínosný práve pre dané letecké linky. Ako pripomenul Švidroň, z Veľkej Británie bola už koncom júna hlásená zhoršujúca sa situácia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 a z Bulharska začiatkom augusta. „Aspoň na našom príklade a dátach sa ukazuje, že prísne kritériá, zavedené na letiskách, pri vstupe na palubu lietadla, ale aj pri pristátí sú pri striktnom dodržiavaní efektívne a účinné,“ poznamenal riaditeľ popradského letisko Dujava.

Experimentálne testovanie metódou RT-qPCR a ddPCR (droplet digital PCR) zo slín sa realizovalo na dobrovoľnej báze a bezplatne v exteriéri letiska. Uskutočnilo sa priamo pod vedením tímu lekárov a pracovníkov z Ústavu molekulovej biológie a genomiky JLF UK, Martinského centra pre biomedicínu JLF UK a Ústavu mikrobiológie a imunológie JLF UK. Ide o súčasť projektu CovLab.

18:01 Zimná lyžiarska sezóna v Rakúsku bude pre očkovaných proti koronavírusu, ako aj pre ľudí, čo ochorenie COVID-19 prekonali, prebiehať takmer bez obmedzení – výnimkou bude len povinnosť nosiť respirátor FFP2.

Protipandemické pravidlá, ktoré budú platiť na lanovkách či v gastronómii a hoteloch predstavili v pondelok ministerka pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová, šéf rezortu zdravotníctva Wolfgang Mückstein a tirolský hajtman Günther Platter, informovali agentúra APA a stanica ORF.

Na lanovkách bude pre všetkých platiť pravidlo 3G (preukázanie sa potvrdením o očkovaní, negatívnom teste či uzdravení sa z covidu). Rakúska vláda nepočíta s obmedzením kapacity lanoviek a vlekov, a preto ani nepredpokladá, že by sa pred nimi mali tvoriť dlhé rady. Ľudia nebudú musieť ani dodržiavať rozstupy, ako tomu bolo vlani.

17:28 Do Vatikánu budú mať od 1. októbra vstup povolený len osoby s tzv. covidovým pasom. Oznámila to v pondelok Svätá stolica, píše agentúra DPA.

Každý obyvateľ, pracovník či návštevník Vatikánu sa bude musieť preukázať potvrdením o očkovaní proti koronavírusu, aktuálnym negatívnym testom alebo prekonaním ochorenia COVID-19.

Vatikán bude okrem vlastného „zeleného pasu“ uznávať i covidový certifikát EÚ či iné zahraničné preukazy. Tie budú pri vstupe kontrolovať príslušníci vatikánskej polície.

16:29 Spojené štáty od novembra zrušia obmedzenia vstupu na svoje územie pre plne zaočkovaných cestujúcich z Európskej únie a Británie. Informovala o tom v pondelok televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje.

Biely dom sa má k záležitosti vyjadriť ešte v priebehu pondelka. Informáciu priniesol ako prvý britský denník Financial Times.

Ako pripomína CNN, zrušenie obmedzení pre plne zaočkovaných cestujúcich poteší tisíce Európanov, ktorí majú príbuzných v USA a pre covidové obmedzenia sa s nimi nemohli stretnúť od začiatku pandémie.

15:03 Konzorcium firiem Pfizer a BioNTech v pondelok oznámilo, že podľa výsledkov testov je ich vakcína proti koronavírusu bezpečná pre deti vo veku päť až 11 rokov a vytvára u nich silnú ochranu. Konzorcium dodalo, že zakrátko bude žiadať regulačné úrady o schválenie pre túto vekovú skupinu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Vakcína sa bude týmto deťom podávať v nižšej dávke než ľuďom vo veku nad 12 rokov, dodali firmy.

„U účastníkov vo veku päť až 11 rokov bola vakcína bezpečná, dobre znášaná a spôsobila silnú neutralizujúcu reakciu protilátok,“ napísali v spoločnom vyhlásení americký farmaceutický gigant Pfizer a jeho nemecký partner BioNTech.

Údaje plánujú „čo najskôr“ odovzdať regulačným orgánom v Európskej únii, Spojených štátoch a po celom svete.

15:00 Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ mal v sobotu pozitívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Ako pre TASR uviedol hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič, arcibiskup sa ihneď stiahol do domácej karantény, je zaočkovaný a má len mierne príznaky ochorenia.

„O ochorení sme upovedomili sekretariát Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a následne boli informovaní aj všetci biskupi, ktorí mohli byt v kontakte s vladykom Jánom Babjakom SJ. Bolo im odporúčané preventívne podstúpiť testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19,“ uviedol Pavlišinovič.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara pre TASR potvrdil, že KBS v tejto súvislosti informovala aj Vatikán. Babjak sa počas návštevy Svätého Otca na Slovensku zúčastnil viacerých podujatí, na ktorých bola prítomná aj hlava katolíckej cirkvi.

11:50 Cestujúci bratislavskou mestskou hromadnou dopravou (MHD) od pondelka nebudú musieť pri nástupe či výstupe stláčať tlačidlá na otváranie dverí. Na zastávkach ich otvoria vodiči. TASR o tom informoval hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec.

DPB ruší dopytové otváranie dverí v dôsledku zhoršujúcej sa epidemickej situácie. „Centrálne otváranie dverí DPB realizuje na základe požiadavky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava,“ uviedol hovorca.

11:48 Povinné covidpasy zavedené v Slovinsku minulý týždeň viedli k nárastu očkovania obyvateľov proti koronavírusu. Uplynulý týždeň bolo podaných takmer 84-tisíc dávok, čo je najvyšší týždenný údaj od začiatku júna, ukázali dáta národného registra pre očkovanie. V pondelok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA.

Zrýchlenie tempa očkovania však stále výrazne zaostáva za slovinským vrcholom vakcinácie, keď bolo každý týždeň podaných 100-tisíc dávok a viac. Vyplýva to z údajov zverejnených webom covid-19.sledilnik.org, ktorý sleduje vývoj očkovania.

11:03 Za nedeľu pribudlo v Česku 182 nových prípadov nákazy koronavírusom, približne o 50 viac než minulú nedeľu. Reprodukčné číslo, ktoré vyjadruje mieru šírenia nákazy, mierne stúplo z 1,11 na hodnotu 1,14. Ľudia, ktorí sa môžu hlásiť na zaočkovanie treťou dávkou vakcíny, by mali začať v pondelok dostávať SMS s upozornením na túto možnosť.

Hodnota reprodukčného čísla nad jeden znamená šírenie nákazy. Mierne nad touto hranicou je číslo R v Česku od konca augusta. Informácie priniesol v pondelok český spravodajský portál Novinky.cz.

11:02 V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku 1072 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 13 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 7630 osôb. V nemocniciach ošetrujú 380 chorých s covidom, na umelej pľúcnej ventilácii je 45 z nich.

10:21 Nahlásený počet úmrtí na covid v Spojených štátoch prekročí v priebehu jedného či dvoch dní počet obetí španielskej chrípky. Toto priame porovnanie údajov však ešte nie je celý príbeh, vravia odborníci na medicínu a štatistici. Poukazujú jednak na vyšší počet obyvateľov krajiny, no na druhej strane aj modernejšie nástroje boja proti takýmto chorobám.

Španielska chrípka Čítajte viac Počet úmrtí na covid v USA čoskoro prekoná počet obetí španielskej chrípky

10:07 Za nedeľu PCR testy odhalili 114 osôb pozitívne testovaných na koronavírus. Za uplynulý deň zdravotníci urobili spolu 1 981 PCR testov. V súvislosti s ochorením zaevidovali štyri nové úmrtia. Do nemocníc pribudlo 13 hospitalizo­vaných pacientov, momentálne ich tam leží 389. Počet zaočkovaných sa zvýšil o 249.

ag testovanie, ružinovská poliklinika, koronavírus, test, Čítajte viac Pribudlo vyše sto infikovaných a štyri obete. Delta variant sa potvrdil v takmer všetkých vzorkách

9:35 Nový Zéland predĺži o najmenej dva týždne lockdown vo svojom najväčšom meste Auckland, ktoré sa pred takmer mesiacom stalo novým ohniskom nákazy SARS CoV-2. Niektoré opatrenia sa však zmiernia. Oznámila to v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Podľa Ardenovej sa v Aucklande, ktorý má približne dva milióny obyvateľov, zníži od utorka stupeň výstrahy v súvislosti s koronavírusom zo štvrtého na tretí stupeň. V meste tak naďalej ostanú zatvorené školy a stále platí pre občanov nariadenie pracovať z domu, avšak niektoré pracoviská sa môžu otvoriť a je možné prevádzkovať niektoré bezkontaktné služby, ako napríklad donášku jedla. „Ak každý zohrá svoju úlohu, môžme naďalej pokračovať v boji (proti vírusu),“ uviedla Ardernová.

Nový Zéland zaviedol celonárodný lockdown 17. augusta, keď v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. V krajine odvtedy zaznamenali 1 071 prípadov nákazy, z ktorých 337 je v súčasnosti stále aktívnych. Väčšina prípadov sa koncentrovala práve v Aucklande, v ostatných častiach krajiny preto začiatkom septembra lockdown ukončili. V Aucklande naďalej denne pribúda približne 20 nových prípadov.

Aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo na Novom Zélande viac ako 71 percent obyvateľov starších ako 12 rokov, pričom plne zaočkovaných je viac ako 37 percent populácie.

Nový Zéland sa od začiatku pandémie koronavírusu drží stratégie „nulovej tolerancie covidu“, vďaka čomu tam doposiaľ evidujú len 27 úmrtí v súvislosti s vírusom SARS CoV-2. (afp, ap, tasr, theguardian.com)

8:20 Minister obrany Jaroslav Naď vyjadril nespokojnosť s preočkovanosťou príslušníkov ozbrojených síl SR proti covidu. Avizoval, že urobí všetko pre to, aby sa zvýšila.

Naď uviedol, že momentálne má 30 vojakov potvrdený covid. „Očakávame zásadné zhoršenie situácie v celej krajine práve kvôli nezaočkovaným ľuďom a na to musia byť naše ozbrojené sily pripravené, a to nielen materiálne a výcvikom, ale aj zaočkovaním,“ uviedol šéf rezortu obrany na faceboooku. Naď zároveň pohrozil až vyhadzovom tým príslušníkom Ozbrojených síl, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať.

Cyprus / Armáda / Vojaci / Čítajte viac Vojakom, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať, hrozí Naď až vyhadzovom

7:34 Nemecko v pondelok oznámilo 3 736 nových prípadov infekcie covidom, teda výrazne menej ako pred týždňom. Minulý pondelok nemecké úrady zaznamenali 5 511 nových prípadov koronavírusu. Vyplýva to z dát nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Oproti predchádzajúcemu dňu sa naopak mierne zvýšila sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň. Skončil tým klesajúci trend z predchádzajúcich šiestich dní. Sedemdňová incidencia je teraz na hodnote 71,0. O deň skôr predstavovala 70,5, pred týždňom 81,9.

V zhruba 83 miliónovom Nemecku sa covidom od začiatku epidémie nakazilo vyše 4,1 milióna ľudí, takmer 3,9 milióna ľudí sa uzdravilo. Komplikáciám spojeným s covidom celkovo v krajine podľahlo 92 971 pacientov, z toho 13 za posledných 24 hodín. Pred týždňom Nemecko hlásilo 12 úmrtí. (rki, dpa, čtk)

6:44 Režim na hraniciach sa od pondelka uvoľňuje. Vláda vo štvrtok schválila prechod do zelenej fázy, teda I. stupňa alert systému. Hranice sa tak budú monitorovať a kontroly budú náhodné. Policajti ich budú vykonávať v rámci bežného výkonu služby.

Dosiaľ bolo Slovensko v II. stupni, teda oranžovej fáze, v ktorej mala prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR. (tasr)

6:37 Od pondelka sú podľa covid automatu v druhom stupni ohrozenia (bordová fáza) ďalšie tri okresy: Krupina, Rožňava a Skalica. Okres Bardejov je bordový už od piatka. V prvom stupni ohrozenia (červená fáza), je 27 okresov. V oranžovej farbe – v stupni ostražitosť je 44 okresov. V zelenej farbe sú štyri okresy.

Od pondelka sa sprísňujú opatrenia v iných ako zelených okresoch vzhľadom na aktualizáciu covid automatu. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú na kultúrne i hromadné podujatia, ale aj návštevy múzeí či výstav.

SR Bratislava koronavírus demonštráciea očkovanie BAX Čítajte viac Zelené Slovensko je minulosťou, okresy budú už aj bordové

6:24 V Českej republike sa v pondelok začne očkovanie treťou dávkou vakcín proti covidu. Bude sa týkať ľudí nad 65 rokov, obyvateľov liečební pre dlhodobo chorých či obyvateľov domovov pre ľudí so zdravotným postihnutím. V Británii začnú podávať proticovidové vakcíny deťom od 12 do 15 rokov. Zároveň sa začne očkovanie vybraných skupín obyvateľstva treťou dávkou vakcíny. (tasr)

6:00 Vyspelé krajiny majú v súčasnosti prebytok zhruba 1,2 miliardy dávok vakcín proti covidu. Agentúre EFE to povedal Santiago Cornejo, riaditeľ očkovacej aliancie Gavi, ktorá zabezpečuje program COVAX. Program, ktorý zastrešuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), distribuuje vakcíny do chudobnejších krajín hlavne v Afrike, Latinskej Amerike či Ázii.

Podľa Corneja by preto bohaté štáty mali prepustit Africkej únii a programu COVAX svoje objednávky u najväčších výrobcov očkovacích látok.

Svetová zdravotnícka organizácia dlhodobo poukazuje na nízku zaočkovanosť v chudobných krajinách, a to hlavne v Afrike či Latinskej Amerike. WHO z tohto dôvodu tiež kritizovala podávanie tretích dávok vakcíny v bohatších krajinách. Odborníci poukazujú na to, že pre nízku zaočkovanosť vznikajú v chudobnejších krajinách varianty koronavírusy, ktoré môžu byť nebezpečnejšie a nákazlivejšie.

Podľa aliancie Gavi je v súčasnosti hlavným problémom distribúcia a nie nedostatok vakcín. Podľa odhadov by farmaceutické firmy mali vyrobiť do konca tohto roka 12 miliárd dávok vakcín.

„Medzi hlavnými prioritami je ukončenie všetkých foriem zákazov vývozu očkovacích látok, a to hlavne zo strany indickej vlády,“ dodal Cornejo.

Napríklad indická vláda totiž výrazne obmedzila vývoz vakcín do programu COVAX, aby zabezpečila zásoby pre svoje obyvateľstvo.

Program COVAX dodal do 141 krajín sveta približne 280 miliónov vakcín. Do konca roka chcel program poskytnúť chudobnejším krajinám dve miliardy dávok očkovacích preparátov. Následne ale program zrevidoval svoj cieľ na 1,4 miliardy dávok, čo by malo stačiť na zaočkovanie 40 percent populácie rozvojových krajín.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus