Poslanci odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili diskrimináciu menšín a komunít

Národná rada (NR) SR v utorok odmietla navrhované uznesenie na podporu všetkým menšinám a komunitám žijúcim na Slovensku. Návrh uznesenia predložili do parlamentu liberálni koaliční poslanci. Pripomínali garanciu ľudských práv bez rozdielu.

21.09.2021 12:15 , aktualizované: 12:22
NR SR parlament Foto: ,
Poslanci Národnej rady SR počas 40. schôdze parlamentu 16. septembra 2021 v Bratislave.
debata (14)

Návrh predložila skupina vládnych poslancov z klubov Obyčajní ľudia a nezávislé (OĽaNO) a Sloboda a Solidarita (SaS). Zo 125 prítomných za návrh hlasovalo 55 poslancov. Z vládnej koalície uznesenie nepodporili poslanci klubu Sme rodina, ktorí boli proti alebo sa zdržali a časť poslancov klubu OĽaNO nehlasovala.

Predkladatelia uznesenia sa odvolávali na Ústavu SR, Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, Chartu Organizácie spojených národov, Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie a ďalšie, ktorými je SR viazaná.

V uznesení sa písalo, že základné práva a slobody sa zaručujú na Slovensku všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok alebo iné postavenie.

Parlament ním mal vyjadriť znepokojenie nad verbálnymi i legislatívnymi pokusmi obmedzovať práva a slobody rôznych skupín ľudí na základe rasy, pohlavia, náboženského vyznania a sexuálnej orientácie. Rovnako mal odsúdiť diskrimináciu menšín a komunít, útoky na ich základné práva a slobody orgánmi verejnej moci vrátane nenávistných prejavov. Uznesenie malo ambíciu zaviazať zodpovedné orgány a inštitúcie k monitorovaniu prejavov nenávisti vo verejnom priestore a vyzývalo k posilňovaniu opatrení na ich elimináciu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #parlament #NR SR