V Nemecku sa vírusu nedarí, počet infikovaných klesá

V Nemecku sa zatiaľ darí držať koronavírus na uzde, počet novonakazených dokonca už dlhší čas klesá.

22.09.2021 06:00 , aktualizované: 23:21
Kalifornia, koronavírus Foto: ,
Bingenerovci, 11-ročný David a Mark, hrajú hru Jenga pred univerzitným futbalovým zápasom v Pasadene v Kalifornii. Tento štát USA zaznamenáva nižší prenos covidovej infekcie - podľa zdravotníckych expertov aj pre relatívne vysokú zaočkovanosť pred príchodom variantu delta.
debata (99)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:20 Ruské cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy do zahraničia Rusom, ktorí si želajú nechať sa očkovať zahraničnými vakcínami proti covidu. Frustruje ich totiž skutočnosť, že očkovanie ruskými vakcínami v cudzine neuznávajú, napísala agentúra Reuters.

Moskva nepovolilo žiadnu zahraničnú vakcínu na použitie v Rusku. Schválila štyri vakcíny ruskej výroby, vrátane Sputnika V, ktorý je podávaný v dvoch dávkach. Žiadnu z ruských vakcín neschválila Svetová zdravotnícka organizácia WHO či Európska únia.

WHO podľa oznámenia Panamerickej zdravotníckej organizácie z 15. septembra prerušila schvaľovanie Sputnika V až do opätovnej inšpekcie továrne, ktorá neprešla predchádzajúcou kontrolou. Od tohto oznámenia stúpol v Rusku dopyt po cestách, ktoré by umožnili záujemcom nechať sa očkovať vakcínami schválenými WHO, uviedla riaditeľka združenia ruských cestovných kancelárií Ator Maja Lomidzeová.

Väčšina zájazdov, ktorých cena sa pohybuje medzi 600 až 850 eurami, mieri do Srbska. Jedna cestovná kancelária ponúka Nemecko. Zájazd zákazníkom umožní nechať sa zaočkovať jednou zo štyroch rôznych vakcín, vrátane vakcíny od firmy Pfizer. Ak sa zákazník chce nechať očkovať dvoma dávkami, musí si zakúpiť zájazdy dva.

Riaditeľka Anna Filatovská z cestovnej agentúry Russian Express, ktorá ponúka podobné cesty, uviedla, že klienti si najčastejšie vyberajú očkovanie vakcínou Pfizer. Zájazd podľa nej zahŕňa spiatočný let so spoločnosťou Aeroflot, dve či tri noci v hoteli v Belehrade s raňajkami a cestu na kliniku. Sama vakcína je zadarmo a cestovná agentúra registruje klientov k očkovaniu.

„Začali sme predávať asi pred dvoma týždňami. V tej dobe bola asi dvadsiatka žiadostí,“ uviedla. Dopyt ale dosiahol vrchol potom, čo sa informácie o dostupnosti týchto zájazdov objavili v ruských médiách. Len dnes si očkovacie zájazd objednalo 17 klientov.

22:52 Francúzske úrady oznámili, že sa im podarilo identifikovať zdravotníkov, ktorí zverejnili covidpas prezidenta Emmanuela Macrona s jeho dátumom narodenia a prideleným QR kódom. Ten v utorok koloval po sociálnych sieťach.

Národný fond zdravotného poistenia CNAM oznámil, že o prípadných sankciách pre zdravotníkov, ktorí takto zneužili prístup k osobným údajom prezidenta, rozhodne orgán dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.

Predstaviteľ prezidentskej kancelárie, ktorý si neželal byť menovaný, pre agentúru AFP potvrdil autenticitu uniknutého covidpasu a pripomenul, že do centrálneho registra očkovania majú prístup všetci zdravotníci.

Na sociálnych sieťach sa minulý týždeň objavil aj QR kód z covidpasu premiéra Jeana Castexa. Užívateľom internetu sa ho podarilo oskenovať z premiérovej fotografie uverejnenej v médiách.

Macronovi aj Castexovi medzitým pridelili nové QR kódy. Nimi sa obyvatelia Francúzska musia preukazovať pri návšteve múzeí, divadiel, kín, kaviarní a reštaurácií, ako aj pri cestovaní lietadlom alebo diaľkovým vlakom.

Vo Francúzsku je plne zaočkovaných viac ako 70 percent obyvateľov.

Macronovi vlani v decembri diagnostikovali ochorenie COVID-19. Zaočkovať proti nemu sa potom dal v máji, a to vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech.

22:34 Vedci objavili ďalšiu stopu vedúcu k možnému pôvodu koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Zistili, že netopiere žijúce v jaskyniach v Laose sú nositeľmi podobného patogénu, ktorý podľa nich môže potenciálne priamo infikovať ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Odkedy sa v Číne koncom roka 2019 objavili prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, na svete mu podľahli už vyše štyri milióny ľudí. Niektorí odborníci tvrdia, že vírus bol prenesený na človeka zo zvierat, iní poukázali na možný únik patogénu z laboratória.

Bádatelia z francúzskeho Pasteurovho inštitútu a Národnej univerzity v Laose zistili, že vírusy geneticky blízke vírusu SARS-CoV-2 sa v prírode vyskytujú u netopierov žijúcich vo vápencových jaskyniach na severe Laosu, ktorý susedí s Čínou.

Vedci tvrdia, že spomedzi vírusov, ktoré identifikovali u stoviek netopierov v provincii Vientiane, sa tri z nich veľmi podobajú vírusu, ktorý spôsobuje covid, a to najmä v spôsobe preniknutia do ľudských buniek.

"Cieľom bolo pokúsiť zistiť pôvod tejto pandémie,“ uviedol pre AFP Marc Eloit, ktorý vedie laboratórium Pasteurovho inštitútu pre výskum patogénov.

Eloit, ktorého tím analyzoval zozbierané vzorky, zároveň podotkol, že medzi vírusmi u netopierov a SARS-CoV-2 stále existujú kľúčové rozdiely. Napriek tomu je predmetná štúdia podľa jeho slov „veľkým krokom vpred“ pri zistení pôvodu pandémie a potvrdila teóriu, že koronavírus, ktorý sa rozšíril po celom svete, mohol mať pôvod v netopieroch.

Autori štúdie varovali, že ich zistenia naznačujú, že tieto nové vírusy „zrejme majú rovnaký potenciál infikovať ľudí ako pôvodné kmene SARS-CoV-2“.

Medzinárodný tím odborníkov, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začiatkom roka vyslala do čínskeho mesta Wu-chan, kde sa objavili prvé prípady covidu, vo svojej prvej správe o pôvode tohto vírusu uviedol, že sa na ľudí pravdepodobne preniesol z netopierov cez iné zviera. Teóriu o úniku vírusu z čínskeho laboratória označili vedci za „veľmi nepravdepodobnú“.

21:14 Spojené štáty venujú ďalších 500 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech krajinám po celom svete, oznámil americký prezident Joe Biden na virtuálnom summite o boji proti covidu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Toto je kríza, ktorá si vyžaduje, aby všetci podali pomocnú ruku,“ povedal Biden. „Spojené štáty sa stanú zásobárňou vakcín, tak ako boli počas druhej svetovej vojny zásobárňou pre demokraciu,“ dodal. USA plánujú tieto vakcíny darovať chudobnejším krajinám, kde je miera zaočkovanosti nižšia než v bohatých štátoch.

Týmto záväzkom stúpne celkový počet dávok darovaných Spojenými štátmi iným krajinám na 1,1 miliardy, čo je viac než množstvo darovaných dávok od všetkých ostatných krajín sveta dokopy, všíma si AFP.

„Už sme doručili 160 miliónov týchto dávok do 100 krajín sveta,“ pripomenul Biden. „Za každú dávku, ktorú sme doteraz podali v Spojených štátov, sme sa teraz zaviazali doručiť tri dávky do ostatných krajín,“ poznamenal.

Americký prezident zdôraznil, že proticovidové vakcíny musia byť skutočným darom, a nie byť poskytnuté výmenou za „politické“ protislužby. Biden túto poznámku smeroval podľa AFP najmä na Čínu, ktorá však odmieta akékoľvek obvinenia, že za vakcíny niečo očakáva. Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok v prejave pred VZ OSN zopakoval, že Čína má za cieľ poskytnúť ostatným krajinám do konca tohto roka dve miliardy dávok vakcín proti covidu.

Keďže priepasť medzi počtom zaočkovaných v bohatých a chudobných krajinách sa naďalej zväčšuje, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už viackrát vyzvala Spojené štáty a ďalšie bohaté krajiny, aby odložili plány na podávanie tretej dávky vakcíny svojim obyvateľom a použili tieto dávky radšej na pomoc chudobnejším krajinám, kde mnohí ešte nedostali ani prvú dávku.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády však novinárom povedal, že Washington „dokazuje, že sa dokáže postarať o svojich (obyvateľov) a zároveň pomôcť aj ostatným“.

Biden už v utorok pred VZ OSN vyhlásil, že Spojené štáty dali na celosvetový boj proti covidu vyše 15 miliárd dolárov, ktorými sa financoval nákup ďalších 160 miliónov dávok vakcín v iných krajinách.

20:24 Nemecko od 1. novembra prestane vyplácať finančnú kompenzáciu za ušlú mzdu pre ľudí nezaočkovaných proti koronavírusu, ktorí budú musieť podstúpiť povinnú karanténu, ak sa dostanú do kontaktu s infikovanou osobou alebo sa vrátia z vysokorizikovej krajiny. Oznámil to v stredu minister zdravotníctva Jens Spahn po rokovaniach s rezortnými kolegami zo 16 spolkových krajín, píše agentúra AFP.

Cieľom týchto zmien je povzbudiť ľudí, aby sa rozhodli pre očkovanie. Hoci je ochota dať sa zaočkovať „osobným rozhodnutím“, ľudia ho teraz podľa Spahna učinia „tiež so zodpovednosťou za to, že ponesú i finančné následky“. „Niektorí ľudia budú hovoriť, že to znamená nátlak na neočkovaných. Myslím si však, že by sme sa na to mali pozrieť opačne – ide aj o otázku férovosti voči očkovaným. Prečo by mali iní platiť za to, že sa niekto rozhodne nezaočkovať?“ uviedol minister pre televíziu ZDF.

Ľudia zaočkovaní proti covidu už v Nemecku karanténu, ktorá trvá minimálne päť dní, podstúpiť nemusia. Celkovo je podľa oficiálnych dát plne zaočkovaných 63,4 percenta obyvateľstva Nemecka. Inštitút Roberta Kocha (RKI) však uvádza, že potrebné je dosiahnuť 85-percentnú mieru zaočkovanosti.

V Nemecku prebieha v súčasnosti verejná diskusia o možných obmedzeniach pre neočkovaných, avšak o povinnej vakcinácii pre isté časti populácie sa zatiaľ neuvažuje. Viaceré spolkové krajiny už zaviedli prísnejšie pravidlá napríklad v reštauráciách či iných voľnočasových zariadeniach – vstup majú povolený len očkovaní alebo tí, čo prekonali ochorenie COVID-19. Od októbra si Nemci musia navyše antigénové testy hradiť sami.

V Nemecku hlásili v stredu prírastok 10.454 nakazených za 24 hodín; sedemdňová incidencia sa pohybuje na úrovni 65 prípadov na 100.000 obyvateľov.

19:14 Bez vakcinácie sa prakticky všetky deti vo veku 12 až 15 rokov postupne nakazia ochorením COVID-19. Povedal to v britskom parlamente hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Anglicko Chris Whitty. Konštatoval pritom, že najviac sa koronavírus v súčasnosti šíri práve medzi deťmi v tejto vekovej skupine. Informuje o tom portál news.sky.com.

„Hovoríme veľmi jasne, že nejde o čarovný prútik," ale, že to „významne zmenší … rozsah narušovania" vyučovania, povedal Whitty v súvislosti s vakcináciou mladých ľudí. Hoci aj program vakcinácie môže spôsobiť určité prerušenie vyučovania v školách, prerušenia v prípade, že sa deti nakazia ochorením COVID-19, by nad tým prevažovali, dodal hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Anglicko.

18:39 Dvaja rakúski biskupi, ktorí sa 12. septembra v Budapešti zúčastnili na omši pápeža Františka, sa nakazili koronavírusom. Obaja sú pritom plne zaočkovaní, informoval v stredu rakúsky denník Der Kurier.

Eisenstadtský biskup Ägidius Zsifkovics (58) bol na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaný v pondelok, uviedol hovorca diecézy pre agentúru APA. Choroba sa uňho prejavuje ako ťažká chrípka. Podľa hovorcu to naznačuje, že očkovanie síce chráni, avšak nie na 100 percent. Zsifkovics je v domácom liečení, pracovný program nateraz zrušil.

V stredu popoludní prišlo oznámenie, že na covid ochorel i pomocný biskup v Sankt Pöltene Anton Leichtfried (54). Podľa rakúskej katolíckej agentúry Kathpress má ľahký priebeh ochorenia. Všetky osoby, ktoré s ním prišli do kontaktu, boli zatiaľ testované negatívne.

16:57 Policajti počas minulého týždňa zistili šesť prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény a 59 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok. Od 13. do 19 septembra tak napomenuli štyri osoby, uložili 15 pokút za celkovo 1020 eur a 47 prípadov postúpili na príslušné regionálne Úrady verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Skontrolovali pritom viac ako 31-tisíc osôb. Kontroly v teréne vykonávalo viac ako 12 500 policajtov počas bežného výkonu služby. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Od začiatku tohto roka policajti riešili celkovo 66 520 priestupkov a deliktov, napomenutím vybavili 8 068 prípadov, uložili 49 874 pokút, 6050 prípadov postúpili ÚVZ SR a v riešení je 2528 z nich.

16:03 Rakúske úrady zaznamenali za posledný deň 2022 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je výrazne nad priemerom z predošlých siedmich dní. Podiel plne očkovaných proti covidu-19 presiahol 60 percent, vyplýva z aktualizovaných údajov podľa agentúry APA.

V uplynulých siedmich dňoch úrady v alpskej republike evidovali v priemere 1829 nových ochorení denne. V nemocničnej starostlivosti je aktuálne 876 covidových pacientov, čo je o 21 menej ako v utorok, ale o 51 viac ako pred týždňom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 216 pacientov s covidom, teda o dvoch viac ako v utorok a o 18 viac ako pred týždňom.

14:00 V nemocniciach v Košickom, Prešovskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji sa reprofilizujú lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že počet pozitívnych pacientov bude stúpať. Pandemická situácia sa podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva Mateja Mišíka zhoršuje. Budúci týždeň očakávajú 1000 prípadov den­ne.

mišík Čítajte viac Pandemická situácia sa zhoršuje. V časti krajov sa už reprofilizujú lôžka

13:29 Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 musia absolvovať všetci profesionálni vojaci vysielaní do zahraničia. Týka sa príslušníkov zapojených do zahraničných misií a operácií, ale aj vojakov určených na rýchle nasadenie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to potvrdil v stredu po rokovaní vlády.

„Dostal som listy či z NATO, či od jednotlivých ministrov obrany, kde naši vojaci pôsobia, kde vyslovene žiadajú, aby naši vojaci boli zaočkovaní, keď tam idú. My to budeme rešpektovať,“ povedal Naď. Ako vysvetlil, očkovanie musia podstúpiť v rámci vakcinačnej schémy aj vojaci vyčlenení na rýchle nasadenie. Ide o tisícky príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Zaočkovanosť v armáde dosahuje podľa Naďa približne 56 percent. Chce urobiť všetko pre to, aby sa zvýšila. Navrhovaný balík opatrení má podľa neho reštriktívny aj motivačný charakter. Na povinnom očkovaní by podľa neho musela byť politická dohoda.

13:28 Prípadné zavedenie povinného očkovania považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova za politickú otázku. Z právneho hľadiska v tom nevidí problém. Novinárom o tom hovorila počas stredajšieho rokovania vlády.

„Z ústavnoprávneho hľadiska vidím priestor na to, aby sa zaviedlo povinné očkovanie. Nakoniec, už sa zaviedlo aj v iných krajinách, máme ho aj u nás voči niektorým ochoreniam,“ povedala. Do stretu s ústavou by sa mohlo dostať vymedzenie tejto povinnosti na základe veku či profesie. „Treba to dobre vymedziť a mať primeranosť zásahu k vynucovaniu povinnosti, prípadne k sankciám,“ dodala.

12:28 Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín, do stredy rána, 882 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 20 úmrtí. Pre porovnanie, v utorok bolo hlásených 711 prípadov. Ukázali to údaje zverejnené poľským ministerstvom zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra PAP.

V nemocniciach je teraz hospitalizovaných 1179 pacientov s ochorením COVID-19, čo je nárast oproti 1142 pacientom v predchádzajúci deň. Na pľúcne ventilátory, ktorých majú v krajine celkovo 608, je napojených 124 ľudí, napísalo na Twitteri ministerstvo zdravotníctva.

10:22 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy 501 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením zomreli v uvedenom čase dvaja pacienti, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálne je nakazených 7 740 osôb. V nemocniciach ošetrujú 406 chorých s covidom, z ktorých 46 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných vakcínou proti covidu je už vyše 5,8 milióna osôb, z ktorých takmer 5,6 milióna dostalo obe dávky očkovacej látky. Tretiu dávku podali dosiaľ 646-tisíc ľuďom. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 819 021 infiko­vaných a 30 143 úmrtí. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:10 Prostredníctvom 10 898 vykonaných RT-PCR testov odhalili na Slovensku v utorok 1 180 prípadov nákazy koronavírusom (pozitivita 10,8 percenta), najviac od začiatku apríla. Pribudlo deväť obetí. Počet hospitalizovaných klesol o jedného na 437. Prvú dávku vakcíny uplynulý deň dostalo 2 703 Slovákov.

Testovanie / Covid / Čítajte viac Pribudlo najviac infikovaných od začiatku apríla. Vírus si vyžiadal ďalšie životy

9:55 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom a úmrtí v spojitosti s covidom celosvetovo naďalej klesá. V týždni od 13. do 19. septembra hlásili vo svete viac než 3,6 milióna infikovaných a takmer 60-tisíc úmrtí.

Celkovo bolo vo svete zaznamenaných takmer 228 miliónov prípadov nákazy, uviedla WHO. Podstatný pokles nových prípadov oproti predošlému týždňu zaznamenal región východného Stredomoria a oblasti juhovýchodnej Ázie. Najvyšší počet infikovaných hlásili USA (1 107 644), India (211 242), Británia (203 077) a Turecko (183 962).

WHO – zdravotnícka agentúra OSN – ďalej uviedla, že v porovnaní s predošlým týždňom počet úmrtí vo svete klesol o sedem percent. V spojitosti covidom zomrelo na celom svete už viac ako 4,6 milióna ľudí.

Zatiaľ čo Afrika, východného Stredomorie a juhovýchodná Ázia hlásia pokles úmrtí, sedempercentný nárast úmrtí zaznamenali v západnom Tichomorí. Najviac úmrtí hlásili Spojené štáty, Rusko, Brazília a Mexiko. (dpa, tasr)

9:15 Estónsko zaradilo Slovenskú republiku od pondelka 20. septembra medzi stredne rizikové krajiny, ktoré označuje žltou farbou. Ministerstvo zahraničných vecí SR o tom informuje na svojej webovej stránke.

Pri vstupe do Estónska zo stredne rizikovej krajiny je potrebné predložiť okrem platného cestovného dokladu aj email o vyplnenom cestovnom formulári, negatívny výsledok testu, alebo sa testu podrobiť hneď po vstupe do krajiny, lekárske potvrdenie o prekonaní covidu za posledných šesť mesiacov alebo potvrdenie o úplnom zaočkovaní. Plne zaočkované osoby sú oslobodené od testovania sa i karantény. (mzv.sk)

9:03 Brazílsky minister zdravotníctva Marcelo Queiroga bol v utorok pozitívne testovaný na koronavírus po tom, ako sa zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, ktoré slávnostne otvoril brazílsky prezident Jair Bolsonaro. „Ostatní členovia delegácie mali negatívne testy,“ píše sa vo vyhlásení brazílskej vlády, podľa ktorého sa 55-ročný minister cíti „dobre“.

Queiroga napísal na Twitteri, že on sám dodržiava všetky pravidlá na zabezpečenie zdravia a jeho ministerstvo „bude naďalej prijímať rázne opatrenia na boj proti pandémii v Brazílii“. Queiroga je proti koronavírusu zaočkovaný a je už druhým členom Bolsonarovej delegácie, ktorý mal od príchodu do New Yorku pozitívny test.

Šéf rezortu zdravotníctva teraz zostane počas trvanie izolácie v Spojených štátoch, a to aj napriek tomu, že zvyšok jeho delegácie sa vrátil do Brazílie. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa počas pobytu v New Yorku niekoľkokrát objavil na verejnosti bez rúška, nie je zaočkovaný a niekoľkokrát zopakoval, že bude posledným Brazílčanom, ktorý sa dá zaočkovať.

Bolsonaro upútal pozornosť médií po tom, ako ho v New Yorku odfotografovali, ako spolu s ďalšími členmi svojej delegácie konzumuje pizzu pred reštauráciou. Dovnútra reštaurácie ho totiž nevpustili, keďže nie je zaočkovaný. Jediným členom delegácie, ktorý na tejto fotografií mal nasadené rúško, bol pozitívne testovaný minister zdravotníctva. Avšak aj ten si rúško neskôr stiahol pod bradu.

Vláda prezidenta Bolsonara pritom čelí kritike za to, ako sa vyrovnávala s koronavírusovou pandémiou v Brazílii, kde si vírus SARS CoV-2 vyžiadal viac ako 591-tisíc životov.

6:00 Šírenie koronavírusovej nákazy v Nemecku v porovnaní s predchádzajúcim týždňom spomaľuje. Inštitút Roberta Kocha (RKI) ohlásil 10 500 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. Minulú stredu údaj predstavoval 12 500 nových prípadov. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo za posledný deň 71 osôb, pred týždňom to bolo 83 ľudí, uviedla agentúra DPA.

Zlepšenie zaznamenal tiež jeden z hlavných ukazovateľov vývoja pandémie – kumulovaný počet nových prípadov nákazy za sedem dní na 100 000 obyvateľov. V stredu ráno tento údaj predstavoval 65, v utorok to bolo 68,5 a pred týždňom pripadalo na 100 000 ľudí takmer 80 nakazených počas predchádzajúcich siedmich dní.

V Nemecku, kde žije 83 miliónov ľudí, sa nákaza koronavírusom preukázala u 4,16 milióna ľudí. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo viac ako 93 000 osôb.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus