V záchytnom tábore v Humennom je 19 Afgancov, najmladší má tri mesiace

Najmladším štátnym príslušníkom Afganistanu, ktorý sa aktuálne nachádza v záchytnom tábore v Humennom, je trojmesačné dieťa. Všetkých 19 Afgancov, ktorí sú žiadateľmi o azyl na Slovensku, tu v súčasnosti podstupuje vstupné procedúry. Potvrdila to Petra Friese z tlačového odboru Ministerstva vnútra.

22.09.2021 10:39
Afganistan / Utešenci / Azyl / Foto: ,
Afganská rodina, ktorú evakuovali z Kábulu koncom augusta 2021
debata (11)

Medzi Afgancami je sedem žien, ktorých manželia žijú na Slovensku, tri matky s deťmi a jeden 20-ročný mladý muž. Žiadatelia a o azyl sa podľa slov Friese po príchode do záchytného tábora podrobili testu na covid a po doručení negatívnych výsledkov sa v zariadení rodiny ubytovali v samostatných izbách.

„Počas pobytu v tábore budú prebiehať úkony spojené s azylovou procedúrou a aktuálne sa žiadatelia podrobujú vstupnej lekárskej prehliadke. Až do oznámenia výsledkov zdravotnej prehliadky a absolvovania vstupného pohovoru, nebudú môcť opustiť areál zariadenia,“ doplnila Friese s tým, že všetci žiadatelia o udelenie azylu sa zároveň intenzívne vzdelávajú v slovenskom jazyku.

Dočasní obyvatelia humenského záchytného tábora patria medzi osoby, ktoré slovenskí vojaci koncom augusta evakuovali z Afganistanu.

špeciál lietadlo SR air force afganistan Čítajte viac Z Afganistanu sa podarilo dopraviť na Slovensko 24 osôb, pri ich evakuácii museli použiť zbrane
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #azylanti #afganskí utečenci #záchytný tábor