Kolíková: Po odchode Sme rodina by koalícii zostala krehká väčšina

Po prípadnom odchode hnutia Sme rodina z koalície by zostala v parlamente tzv. krehká väčšina. Myslí si to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Uviedla to novinárom počas stredajšieho rokovania vlády.

22.09.2021 15:01
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.
debata (11)

„Neviem si pri odchode Borisa Kollára a hnutia Sme rodina predstaviť, že by sme mali takú komfortnú väčšinu v parlamente na presadzovanie zmien. Je zrejmé, že pri odchode jeho hnutia by to bola väčšina, ktorá je krehká,“ povedala. Verí, že koalícia zostane pri napĺňaní programového vyhlásenia vlády (PVV) jednotná.

V tejto súvislosti vyhlásila, že problémy týkajúce sa dôvery v právny štát na Slovensku sú identifikované v PVV. Poukázala pritom aj na snahu riešiť ustanovenie sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Zdôraznila, že nie je dobré, ak sa prokuratúra a súdy dostávajú do konfliktu.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár odkázal koalícii, že bez neho vydržia jeden-dva mesiace

Volá po nezávislej inšpekcii kontrolujúcej činnosť polície, Zboru väzenskej a justičnej stráže či finančnej správy. „Je dobré mať nezávislý úrad, ktorého úlohou a kompetenciou je zaoberať sa kontrolou týchto zložiek,“ doplnila ministerka. Predniesla úvahu, že by šéf inšpekcie mohol byť volený parlamentom a menovaný prezidentom.

Uviedla, že s poslancami delegácie Európskeho parlamentu (EP) z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), ktorí prišli na Slovensko s cieľom zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine, pravidelne komunikuje. Tvrdí, že SR má dobrý právny poriadok. Medzery vidí v nastavení pravidiel umožňujúcom vytváranie konfliktu medzi inštitúciami, ktoré sa majú snažiť o spravodlivosť.

heger Čítajte viac Europoslanci monitorujú situáciu na Slovensku. Heger s nimi hovoril aj o ochrane novinárov
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Mária Kolíková