Asistentov majú školám prideľovať inak. Nebude ich však dosť

Prvé investície do školstva z plánu obnovy majú ísť do školských klubov detí, personálu materských škôl či doučovania. Celkovo má ísť na podporu detí ohrozených školským neúspechom a žiakov zo znevýhodneného prostredia 15 miliónov eur.

23.09.2021 06:30
škola, banska bystrica Foto:
Ministerstvo školstva avizuje veľké investície do škôl. Na snímke žiaci v Základnej škole na Moskovskej ulici v Banskej Bystrici.
debata (6)

Učitelia dlhodobo volajú po vyššom počte asistentov v školách, ministerstvo však priznáva, že ani v tomto roku ich nebude dosť. Keďže systém ich prideľovania je neefektívny, má sa zmeniť. „Nebudú viazaní na žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ale budú prideľovaní na triedu a budú podporovať všetkých žiakov v triede," vysvetľuje štátna tajomníčka rezortu Svetlana Síthová.

Veľkú reformu tzv. nárokovateľných podporných opatrení, ktorá má upraviť prerozdeľovanie a pôsobenie asistentov učiteľov, rezort školstva avizuje až v roku 2024. „Školy by tiež potrebovali viacerých digitálnych koordinátorov,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Momentálne podľa neho nastupuje do škôl prvých takmer 300 digitálnych koordinátorov a predpokladá, že z plánu obnovy vyhlásia ďalšiu výzvu pre ich zabezpečenie pre ďalšie školy.

Od októbra bude rezort pokračovať v doučovaní, do ktorého sa má zapojiť od 24-tisíc do 40-tisíc žiakov mesačne. „Chceme, aby žiakov doučovali ich učitelia priamo v školách. Mnohí rodičia si doučovanie dovoliť nemôžu, a preto rezort túto iniciatívu zaplatí. Tento projekt je určený pre všetkých žiakov – zo sociálne znevýhodneného prostredia, nadaných aj pre tých, ktorí si potrebujú upevniť vedomosti či precvičiť učivo,“ doplnil Gröhling. Pomôcť má aj výzva pre neštátne organizácie, ktoré môžu využiť svojich pedagógov.

Podľa zistení Centra vzdelávacích analýz sa do dištančnej výučby minulý školský rok vôbec nezapájalo 10 percent detí. Na ministerstve školstva stále nevedia, koľko detí minulý školský rok prepadlo. Počet žiakov, ktorí musia opakovať ročník, má byť podľa Gröhlinga známy až koncom septembra.

V 340 materských školách pribudnú pomocní vychovávatelia, ktorí budú pracovať prioritne so zdravotne či inak znevýhodnenými predškolákmi.

Rezort chce tiež podporiť školské kluby deti. „Pravidelná návšteva školskej družiny žiakom veľmi pomáha. Deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia ju zaplatíme,“ sľúbil minister školstva. Dotknúť sa to podľa neho môže 17 500 žiakov mesačne, ktorí doteraz nemali možnosť navštevovať školskú družinu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #digitalizácia #reforma #asistenti #Svetlana Síthová #Gröhling #Centrum vzdelávacích analýz