Matovič ukázal v pléne Ficovi plagát so slovami o vrahovi

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič ukázal šéfovi opozičného Smeru Robertovi Ficovi v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR plagát, na ktorom bolo ručne napísané "vrah na rohu ulice o morálce káže". Fico mal práve úvodnú reč k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

23.09.2021 13:03 , aktualizované: 15:21
Igor Matovič / Robert Fico / Foto:
Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR.
debata (873)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že Matovič rokovací poriadok NR SR neporušil, pretože si plagát vyrobil priamo v pléne a nepriniesol ho so sebou.

Verš, ktorý Matovič napísal, je odkazom na pieseň od Karla Kryla (pozn.red.).

VIDEO: Pozrite si reakciu Fica na Matovičov plagát o vrahovi.

Video

Fico: Lepšie byť mafián ako plagiátor

„Kolegovia, upokojte sa. Prečítajte si rokovací poriadok, máme tam jasne napísané, že nesmieme vnášať pomôcky. Pán minister nič nevniesol, on to vyrobil tu a preto neporušil rokovací poriadok,“ vysvetlil Kollár Matovičovo konanie. „Čo čakáte od plagiátorov, jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič,“ reagoval Fico a Kollár sa na to opýtal, čo čakať od mafiánov. „Ďakujem pekne. Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec,“ oponoval Fico.

„Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale som hrdý na seba, že mi nikto nemôže povedať: ‚Fico, ty si ukradol titul na vysokej škole.‘ A oni tie tituly ukradli. Môžu si ma nazývať akokoľvek. Ale ja som ‚podržtašku‘ mafiánom, ako je Žaluď a podobne, nerobil, ani som nerobil štartéra, ani som nenosil drogy na Slovensko,“ skonštatoval Fico.

VIDEO: Fico a Matovič po cirkuse v NR SR aj o podržtaške, piňďúroch a mafiánoch.

Video

Podľa Fica je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že vizuálne pomôcky sa nemôžu vniesť, ale vyrobiť v pléne sa môžu. Povedal, že nabudúce si sem donesú stometrové plátno a budú si maľovať. „Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu,“ povedal Kollár.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia či zbrane.

VIDEO: Pčolinský o používaní vizuálnych pomôcok v parlamente aj o odvolávaní Mikulca.

Video

Fico hovoril o monštruóznom zneužívaní práva na politické procesy

V pléne NR SR počas diskusie k opozičnému návrhu na odvolanie Mikulca hovoril Fico o monštruóznom zneužívaní práva na politické procesy a ohavnom režime koalície. Upozornil na možné negatívne dôsledky tohto konania v budúcnosti. Mikulcovi okrem situácii v polícii a bezpečnostných zložkách vyčíta aj podozrenia z korupcie a kontaktov s členom skupiny takáčovcov. Očakával preto, že Mikulec vyvodí nejakú zodpovednosť.

Fico v pléne zdôraznil závažnosť aktuálnej situáciu v bezpečnostných zložkách. „Prestaňme klamať, že ide o vojnu policajtov,“ vyhlásil s tým, že ide o hrubé zneužívanie práva a procesov policajtami. Hovorí o účelovom manipulovaní vyšetrovania rôznych káuz. Pripomenul, že o týchto podozreniach hovorila aj správa Slovenskej informačnej služby (SIS), s ktorou sa oboznámili aj najvyšší predstavitelia štátu, no neurobili nič pre nápravu.

mikulec matovič nrsr Čítajte viac Laurenčík ukončil diskusiu k odvolávaniu Mikulca, Smer to pobúrilo

Poznamenal, že v súčasnosti sa hovorí o mafii v politických stranách, ktorá má pôsobiť aj v bezpečnostných zložkách. „Dajte mi vedieť, či je to tá moja mafia, nech viem,“ povedal v pléne. Koaliční poslanci mu vzápätí v sále dali zborovú odpoveď: „Áno.“

Za najhoršie považuje Fico nielen to, že vyšetrovatelia manipulujú kauzy, ale to, že si volajú rôznych „mafiánov“, aby vypovedali tak, ako chcú. Hovorí o ohavnom režime. Viní koalíciu z jeho vytvorenia s cieľom, že chceli za každú cenu dokazovať to, že mali pravdu pri svojich tvrdeniach o tom, čo mali konkrétni ľudia spáchať. Skonštatoval tiež, že ide o „monštruózne zneužívanie práva na politické procesy“.

Mikulcovi tiež vyčíta, že mal dať pokyn na zastavenie akcie voči trom „udavačom“, čo vyústilo do úteku dvoch podozrivých. Pripomenul pritom Mikulcovo pôsobenie vo vojenskom spravodajstve a údajné zákazky jeho rodinných príslušníkov či podozrenia z korupcie aj to, že mu bola v minulosti odobraná bezpečnostná previerka.

Zároveň kritizoval prístup koalície k návrhom na odvolávanie ministra, keďže sa z troch mimoriadnych schôdzí za posledné mesiace presunuli pre obštrukcie koaličných poslancov. Hovorí o hrubom porušovaní rokovacieho poriadku NR SR i Ústavy SR.

Diskusiu o odvolávaní Mikulca prerušili pre obedovú prestávku. Tradičnú Hodinu otázok museli posunúť. Po nej nasledovali termínované body programu.

873 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Igor Matovič