Hipš: Jedinú cestu vidím v spolupráci s Progresívnym Slovenskom

Delenie na pravicu a ľavicu je prekonané. Bývalý predseda strany Spolu Juraj Hipš, ktorý na tento post opäť kandiduje, si myslí, že rozdiely medzi Spolu a Progresívnym Slovenskom sú minimálne, preto nemá zmysel štiepiť sa. Slovensko podľa neho potrebuje silnú alternatívu voči súčasnej vláde chaosu a minulej vláde mafie, ktorá sa nedá vybudovať ani s troma percentami volebných preferencií. Ako vidí budúcnosť strany?

25.09.2021 06:45
Juraj Hipš
Juraj Hipš
debata

Prečo ste sa rozhodli odstúpiť z funkcie predsedu, keď o zlúčení strany v každom prípade rozhoduje snem? Neuvažovali ste nad opačným krokom, teda že by ste na sneme navrhli zlúčenie a v prípade neschválenia by ste odstúpili z funkcie?

Ctím si demokraciu a to je dôvod, prečo som sa rozhodol odstúpiť z funkcie predsedu strany. Chcel som dať priestor na demokratickú súťaž vízií pokračovania strany Spolu. Je to demokratická strana a je na jej členoch, aby si vybrali a rozhodli o jej budúcnosti.

Rátate s alternatívou, že by vás snem opätovne zvolil za predsedu, no zlúčenie strany by schválené nebolo? Aké kroky by ste podnikli v takom prípade? Ako vidíte budúcnosť strany?

Verím tomu, že tento scenár sa nestane, lebo som jasne pomenoval svoj plán a víziu. V prípade, že by vami opisovaná situácia nastala, ďalej by som energiu venoval vytváraniu silnej alternatívy a snažil sa členov presvedčiť o jej opodstatnenosti.

Prečo preferujete cestu zlúčenia s PS? Ste presvedčený, že cesta samostatnej stredopravej a občianskodemo­kratickej strany nemá potenciál a budúcnosť?

Progresívne Slovensko je náš najbližší partner, s ktorým sme vyhrali komunálne voľby v Bratislave, prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu. Mali sme spoločný volebný program a rozdiely medzi nami nikdy neboli také veľké, aby sme sa nedokázali dohodnúť. Vidím obrovský ľudský potenciál v strane Spolu, ktorý nie je naplnený v prospech ľudí iba pre to, že sme ako jednopercentná strana na periférii záujmu. Slovensko potrebuje silnú alternatívu voči vláde chaosu a minulej vláde mafie. Túto alternatívu však nevybudujeme s jedným, s dvoma, ani s troma percentami volebných preferencií. Jedinú cestu vidím v spolupráci.

V prípade, ak by vo voľbe o post predsedu strany uspel váš protikandidát, tak ste definitívne rozhodnutý, že vstúpite do Progresívneho Slovenska s časťou členov Spolu?

V prípade, že neuspejem, ostanem radovým členom strany Spolu. Nemôžem však investovať energiu do niečoho, o čom nie som srdcom presvedčený, že je správne.

Ako vnímate argumenty, že PS je príliš vľavo orientované oproti stredopravej strane Spolu, resp. časti jej členov?

Páčia sa mi slová podpredsedu Progresívneho Slovenska Martina Šimečku, ktorý povedal, že takéto nálepkovanie je karikatúrou PS. Osobne vnímam rozdeľovanie na ľavicu a pravicu za prekonané. S PS sme mali spoločný volebný program a v žiadnej kapitole, v žiadnej oblasti života sme sa nezasekli na zásadných nezhodách a rozdieloch. Alebo skúsim to vysvetliť inak. V niektorých oblastiach, ako je napríklad vzdelávanie, vnímam dôležitú rolu štátu. Nie som slepým zástancom voľnej ruky trhu v školstve a vo vzdelávaní. Naopak, v podnikaní si myslím, že by mal štát klásť hlavne malým podnikateľom a živnostníkom čo najmenšie byrokratické prekážky.

Podľa stanov sú delegátmi snemu všetci členovia strany, ak ich počet neprevyšuje počet 300. Podľa medializovaných informácií však na sneme bude figurovať len 179 delegátov. Znamená to, že strana má len 179 členov? Ak nie, prečo je počet delegátov menší, ako určujú stanovy?

Počet delegátov strany je maximálne 300. Podmienkou účasti na sneme je registrácia, zaregistrovalo sa 180 delegátov, ostatní členovia neprejavili o účasť záujem. Súčasný stav členov strany Spolu je 347 členov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strana Spolu #Juraj Hipš