Na juhu Slovenska otvorili unikátnu nemocnicu

Nová špecializovaná nemocnica v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR) vyrástla v Rimavskosobotskom okrese v obci Číž. Určená je pre pacientov z celého Slovenska po cievnych mozgových príhodách. Na jej otvorení nechýbal ani minister zdravotníctva.

28.09.2021 06:00
Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži Foto: ,
Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži.
debata (6)

Včasná liečba je dôležitá. V závislosti od svojho zdravotného stavu absolvujú pacienti v nemocnici FBLR sv. Michala až sedem rehabilitačných procedúr denne. Táto novinka vznikla v areáli Prírodných jódových kúpeľov Číž a je ich súčasťou. Po pár týždňoch neurorehabilitácie a rozhodnutí lekára teda môžu pacienti pokračovať ďalšie tri týždne kúpeľnou liečbou.

Prírodný liečebný zdroj

Riaditeľ novej nemocnice Michal Fajin vysvetlil, že do tohto zariadenia investovali zhruba do dvoch miliónov eur z vlastných zdrojov. Ponúkajú sto lôžok, pričom počet zamestnancov sa zvýšil z 80 na 137. Vzniklo teda 57 nových pracovných miest. „Po náhlej cievnej mozgovej príhode môžu pacientov preložiť z nemocničného lôžka rovno k nám. Tu začnú rehabilitovať od prvého dňa po prijatí. Máme rozpracovaný aj projekt na liečenie úrazov, tráum či pooperačných stavov vyžadujúcich včasnú rehabilitáciu,“ hovorí Fajin.

Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži....
Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži....
+2Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži.

Pokračoval, že dôraz kládli na využitie prírodného liečebného zdroja, ktorý nemá na Slovensku ani jedna nemocnica. „Vyzdvihnúť musím tiež náš personál a kvalitnú fyzioterapiu, ktorú naši zamestnanci dlhodobo poskytujú,“ povedal. Priblížil, že zámerom bolo tiež odbremeniť štát, keďže po náhlych mozgových príhodách zostáva veľa ľudí v invalidite alebo sú dlhodobo práceneschopní. „My sa budeme snažiť, aby boli v čo najkratšom čase sebestační a privedení do bežného životného procesu,“ poznamenal.

Zároveň pripomenul, že takýto komplexný prístup k rehabilitačnej zdravotnej starostlivosti je na Slovensku úplne nový a prvou zdravotnou poisťovňou, ktorá ju bude plne hradiť, je Dôvera. „Je prvá, ktorá tento projekt podporila, takže zatiaľ to bude pre jej pacientov a samoplatcov. Nevidím však dôvod, prečo by túto zdravotnú starostlivosť nemali po nejakom čase zazmluvniť aj iné poisťovne,“ doplnil Fajin.

Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži.... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži Nová nemocnica FBLR sv. Michala v Číži. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zasadil pri nemocnici platan.

Málo lôžok, veľa pacientov

Generálny riaditeľ Martin Kultan vraví, že je dobrým signálom, keď sa zdravotníctvo začína venovať práve takýmto projektom. „Je dôležité, aby bol pacient rehabilitovaný hneď. Nestačí s tým začať po troch či šiestich mesiacoch, lebo motorika už nie je taká ako po včasnej rehabilitácii a vážne následky mozgovej príhody to už väčšinou nezlepší,“ povedal. Dodal, že zmluvu podpisujú len s takými zariadeniami, ktoré dokážu peniaze z verejného zdravotného poistenia využiť naozaj efektívne v prospech pacienta.

Na otvorení sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Upozornil, že podobných nemocníc by sa na Slovensku zišlo viac. „Chýba nám niekoľko stoviek takýchto lôžok,“ podotkol. Nemocnica v Číži je podľa neho zabezpečená veľmi kvalitne po technickej aj personálnej stránke.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová potvrdila, že takýchto lôžok je žalostne málo. „S dlhodobou starostlivosťou sa boríme dvadsať rokov. Doba sa historicky začína lámať. Uvedomujeme si, že po zvládnutí akútnej fázy ochorenia, pričom veková hranica sa znižuje aj pri náhlych mozgových príhodách, nemáme pacienta kde umiestniť,“ hovorí s tým, že presúvanie z lôžka na lôžko je traumou aj pre rodinu takto postihnutého človeka. „Šance, že sa postaví na nohy, sú potom minimálne,“ mieni. Verí, že postupne budú vznikať ďalšie takéto zariadenia a podporia ich aj poisťovne.

Cievne mozgové príhody sú treťou najčastejšou príčinou úmrtia a invalidizácie v priemyselne vyspelých krajinách, teda hneď po kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach. V roku 2019 postihli na Slovensku takmer 13-tisíc ľudí, pričom do jedného roka od porážky až štvrtina z nich zomrela. Tretina pacientov má trvalé následky. Práve im dokáže včasná a kvalitná rehabilitácia predísť alebo aspoň zmierniť stupeň postihnutia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Číž