EMA nepovažuje tretiu vakcínu za nutnú, ale posudzuje žiadosti výrobcov

Pre bežnú populáciu nie je podľa Európskej liekovej agentúry nutná tretia posilňovacia dávka vakcíny.

28.09.2021 06:15 , aktualizované: 20:11
debata (48)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:11 Švédsko začne ponúkať očkovanie posilňujúcou treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu ďalším vekovým skupinám vrátane ľudí starších ako 80 rokov. V utorok to oznámila švédska ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová, informovala agentúra Reuters.

Tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu doteraz vo Švédsku poskytovali iba veľmi malému počtu ľudí, podľa Hallengrenovej však teraz toto očkovanie plánujú rozšíriť aj o klientov domovov dôchodcov.

„Tí, ktorí to najviac potrebujú, pôjdu tak, ako aj predtým, prví,“ uviedla ministerka na tlačovej konferencii.

20:09 Srbsko za posledných 24 hodín zaznamenali 45 úmrtí v dôsledku komplikácií súvisiacich s ochorením COVID-19. V tejto krajine zaznamenali tiež 8467 nových pozitívnych prípadov koronavírusu, čo je rekordný počet infekcií za jediný deň od začiatku štvrtej vlny pandémie, uviedlo v utorok srbské ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra HINA.

Počet hospitalizovaných pacientov stúpol na 6155 vrátane 251 ľudí, ktorí potrebujú umelú ventiláciu, uvádza vo vyhlásení rezort zdravotníctva v Belehrade.

Od začiatku pandémie v marci 2020 zaznamenali v Srbsku 926 269 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom na testy bolo odobraných viac ako 5,6 milióna vzoriek. Pandémia si v Srbsku vyžiadala doposiaľ 8142 obetí.

18:11 Koncentrácia častíc koronavírusu v odpadových vodách v Maďarsku za posledné týždne priebežne mierne stúpala. Informovala o tom v utorok internetová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na správu Centra národného zdravia (NNK).

Z výsledkov vzoriek skúmaných v 38. kalendárnom týždni vyplýva, že vo väčšine maďarských miest koncentrácia koronavírusu v odpadových vodách stagnuje. Mierny nárast však zaznamenali v mestách Békešská Čaba, Debrecín, Nyíregyháza, Szolnok a v budapeštianskej aglomerácii – v mestách Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta. Pokles koncentrácie naopak evidovali v mestách Győr a Kaposvár.

V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 265 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za tento čas osem pacientov. Počet hospitalizovaných stúpol z pondelňajších 478 na 513.

18:04 Očkovanie druhých dávok vakcíny Vaxzevria (pôvodne AstraZeneca) sa končí začiatkom októbra. Posledný termín, keď bude možné aplikovať druhú dávku, je 6. október. Upozorňuje na to Ministerstvo zdravotníctva, ktoré v spolupráci s vakcinačnými centrami v každom kraji otvára posledné termíny očkovania druhých dávok. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Ministerstvo prostredníctvom svojho call centra telefonicky kontaktovalo všetkých čakateľov na druhú dávku, evidovaných systémom a dané termíny im boli ponúknuté. Tí občania, ktorí sú registrovaní v systéme ako čakatelia na druhú dávku Vaxzevria, no z rôznych dôvodov nemohli byť zastihnuteľní telefonicky, dostali notifikačnú SMS správu od Národného centra zdravotníckych informácií s upozornením na posledné otvorené termíny,“ priblížila hovorkyňa s tým, že termíny sú zverejnené na stránke ministerstva.

Aktuálne na Slovensku prebieha očkovanie druhou dávkou Vaxzevria, očkovanie prvou dávkou vakcíny bolo ukončené k 11. máju tohto roka. Oboma dávkami bolo doposiaľ zaočkovaných 418 111 ľudí. (tas­r)

17:50 Rusko v utorok zaznamenalo 852 úmrtí v spojitosti s covidom, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Najviac obetí, 63, hlásili v hlavnom meste Moskva. V Rusko od začiatku pandémie eviduje 205 531 úmrtí pacientov s covidom, čo je najvyšší počet zo všetkých európskych krajín.

V Rusku v utorok hlásili aj 21 559 nových prípadov nákazy koronavírusom. Nákazu potvrdili celkovo v 7 464 708 p­rípadoch, z čoho 6 635 485 pacientov sa už z ochorenia vyliečilo. (afp, tass, tasr)

17:24 Konzorcium Pfizer/BioNTech v utorok predložilo počiatočné dáta, ktoré získalo pri klinických testoch svojej vakcíny proti koronavírusu u detí vo veku od päť do 11 rokov, americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Zároveň uviedlo, že v nasledujúcich týždňoch plánuje americkým regulačným úradom podať oficiálnu žiadosť o povolenie na núdzové použitie vakcíny pre túto vekovú skupinu. Informovali o tom agentúra Reuters a AFP.

Podľa Americkej akadémie pediatrov (AAP) počet infekcií medzi deťmi prudko vzrástol a dosiahol svoj vrchol začiatkom septembra.

Konzorcium už skôr uviedlo, že jeho vakcína proti koronavírusu, ktorá je už schválená na použitie pre dospievajúcich vo veku 12 až 16 rokov, vyvolala počas klinických testov u detí vo veku päť až 11 rokov silnú imunitnú odozvu porovnateľnú s odozvou zaznamenanou u dospievajúcich. Na klinických testoch sa zúčastnilo viac ako 2200 detí.

16:35 Lekári súhlasia s názorom prezidentky Zuzany Čaputovej na stav slovenského zdravotníctva. Hlava štátu v utorok poukázala vo svojej správe o stave republiky na vysoké počty obetí pandémie, aj na preťaženosť zdravotného systému a nemocníc. Vyzdvihla nasadenie zdravotníkov, vďaka ktorým zdravotníctvo neskolabovalo ú­plne.

„Slová, ktoré venovala zdravotníkom a celkovo situácii v zdravotníctve, sú jasným dôkazom toho, že hlava štátu vníma situáciu v tomto rezorte ako veľmi vážnu,“ reagovala Slovenská lekárska komora. Verí, že po tomto prejave si kompetentní uvedomia naliehavosť situácie a pochopia potrebu zastabilizovať finančne zdravotníckych pracovníkov.

Aj Zväz ambulantných poskytovateľov s prezidentkou súhlasí. „Zdravotníctvo a s ním aj ambulantná sféra sa nachádza pred kolapsom a v chode ho dnes drží len nesmierna obetavosť zdravotníkov, ktorých každým dňom ubúda. Riešenie personálnych a finančných otázok v zdravotníctve musí byť neodkladnou prioritou tejto aj ďalších vlád tak, aby bola v SR zabezpečená kontinuita a uspokojivá kvalita zdravotnej starostlivosti počas pandémie aj po nej,“ skonštatovala výkonná riaditeľka zväzu Naďa Trenčanská Bedušová.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth tvrdí, že prezidentka odhalila pravdu o frustrácii zdravotníckych pracovníkov, ako aj pracovníkov v DSS. Myslí si, že je nutné na túto „frustráciu“ poukazovať, ale oveľa podstatnejšie je, aby vláda riešila túto situáciu ako celok. „Personálny nedostatok, zlé spoločenské a finančné ohodnotenie. V boji s pandémiou je nutné pomôcť ministerstvu zdravotníctva, aby v tomto nezostalo samé,“ reagoval s tým, že pomôcť vyriešiť krízu môžu rezort financií, práce aj školstva. Pracovať na nedostatku personálu je podľa jeho slov „dlhodobá systematická práca celej vlády“. (tasr)

15:28 Nemocnice sú na tretiu vlnu pandémie covidu pripravené po materiálno-technickej stránke lepšie ako na druhú vlnu. Problémom je chýbajúci personál, čo sa ukázalo už v druhej vlne a teraz sa to len potvrdzuje, povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Podotkol, že kolaps nemocníc nepredpokladá.

zá¡chranka / sanitka / Čítajte viac Petko: Kolaps nemocníc pri tretej vlne nepredpokladám

12:38 Vo Fakultnej nemocnici v Nitre sa zvyšuje počet hospitalizovaných pacientov pozitívnych na covid. Vedenie nemocnice sa preto rozhodlo obmedziť plánované operácie najmä v oblasti chirurgických výkonov, kde je nevyhnutná prítomnosť anestéziológov. Prijaté rozhodnutie začne platiť v stredu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

V nitrianskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 16 pacientov s covidom. Stav štyroch si vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ďalší dvaja sú pripojení na vysokoprietokovú ventiláciu. „Z celkového počtu 16 hospitalizo­vaných pacientov s novým koronavírusom je 14 neočkovaných. Dvaja očkovaní pacienti sú v stabilizovanom stave,“ potvrdila Kubinec.

Od minulého týždňa platí v nemocnici zákaz návštev pacientov na lôžkových oddeleniach. Pacienti, ktorí sú objednaní na kontroly v ambulanciách a nie sú zaočkovaní, sa musia preukázať antigénovým testom. Pacienti prichádzajúci na urgent, gastroenterológiu a pneumológiu musia byť otestovaní bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú očkovaní. V pôrodnici zatiaľ môžu byť oteckovia pri pôrode, musia však byť buď plne očkovaní, alebo mať čo najaktuálnejší negatívny test na nový koronavírus. (tasr)

10:58 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje pri náhlom zhoršení sa epidemiologickej situácie alebo pri zásadných zmenách pravidiel posielať ľuďom SMS správy. Pre TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Daša Račková.

SMS správy úrad už tento mesiac rozposielal. Upozorňoval na sprísňovanie opatrení v niektorých okresoch. „Esemesky dostávajú všetci účastníci štyroch najväčších slovenských mobilných operátorov,“ ozrejmila Račková. Neposielajú sa naraz všetkým, závisí to od rýchlosti reakcie operátora na žiadosť a technických možností.

Cieľom takéhoto spôsobu informovania má byť ochrana verejného zdravia. „Verejnosť informujeme o dôležitých udalostiach a závažných zmenách situácie,“ doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

10:45 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 265 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za tento čas osem pacientov. Počet hospitalizovaných stúpol z pondelňajších 478 na 513, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v utorok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 74 chorých, v pondelok ich bolo 71. Aktuálne je infikovaných 7532 osôb.

Z takmer 5,9 milióna zaočkovaných tam dostalo druhú dávku vakcíny proti covidu vyše 5,6 milióna ľudí. V Maďarsku očkujú už aj treťou dávkou vakcíny, ktorú podali 725 000 osobám.

10:40 Maďarský parlament schválil v pondelok večer – väčšinou hlasov poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP- vládny návrh na ďalšie predĺženie mimoriadneho stavu a núdzových opatrení až do 1. januára. Podľa spravodajského servera telex.hu príslušný návrh kabinetu schvaľoval maďarský zákonodarný zbor bez rozpravy. Za hlasovalo 112 poslancov a 25 bolo proti.

Vláda premiéra Viktora Orbána zdôvodnila potrebu predĺženia epidemiologických opatrení nárastom počtu infikovaných delta variantom nového druhu koronavírusu.

10:20 Za pondelok odhalili PCR testy na Slovensku 1 012 nakazených. Celkovo ich laboratóriá za uplynulý deň urobili 11 086. Počet hospitalizovaných stúpol o 23, v nemocniciach tak aktuálne leží 523 pacientov s koronavírusom. Pribudlo aj ďalších 10 úmrtí. Ako ďalej informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií, uplynulý deň dostalo prvú dávku vakcíny 2 004 Slovákov.

testovanie, koronavírus, COVID-19 Čítajte viac Vírus si vyžiadal ďalších desať životov. Pribudlo vyše tisíc infikovaných

9:57 V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je zaočkovanosť na úrovni 43 percent. Na pondelkovom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK prostredníctvom videokonferencie o tom informovala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Podotkla, že k tomu prispeli aj výjazdy mobilnej očkovacej jednotky VakciZuzky. „V niektorých regiónoch zvýšili podiel zaočkovaných až o osem percent. ŽSK prostredníctvom výjazdov mobilnej očkovacej jednotky aj pevných centier – epidemiologickej ambulancie a veľkokapacitného centra – zaočkoval 56 805 obyvateľov,“ uviedla Pekarčíková. Epidemiologická situácia sa podľa nej zhoršuje.

7:30 Ned Price, hovorca ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, ktorý sa minulý týždeň zúčastnil na sérii stretnutí na vysokej úrovni v rámci všeobecnej rozpravy na 76. Valnom zhromaždení OSN, mal pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2. Oznámil to v pondelok na Twitteri, informovali svetové agentúry. Price napísal, že prvé symptómy sa uňho objavili v pondelok ráno a krátko na to mal pozitívny výsledok testu, po ktorom bude desať dní v karanténe.

Price sprevádzal Blinkena počas uplynulého týždňa na mnohých stretnutiach so zahraničnými partnermi z viac ako 60 krajín. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová uviedla, že Blinken absolvoval rutinný test na koronavírus v pondelok ráno a výsledok bol negatívny. Nikto ďalší z desiatok členov americkej delegácie, ktorá cestovala na Valné zhromaždenie OSN do New Yorku, zatiaľ nemá príznaky nákazy.

Pozitívne výsledky testov mali aj dvaja členovia brazílskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na Valnom zhromaždení OSN.

6:15 Európska agentúra pre lieky (EMA) posudzuje žiadosť americkej spoločnosti Moderna o schválenie tretej dávky jej kovidovej vakcíny, ktorú by aplikovali ľuďom starším ako 12 rokov najskôr pol roka od podania druhej dávky.

Agentúra, ktorá sídli v Amsterdame, to v pondelok uviedla v tlačovej správe. Takzvané posilňovacie dávky, ktoré majú za cieľ zvýšiť ochranu organizmu proti COVIDU-19, sa už v niektorých krajinách Európskej únie ponúkajú ľuďom so zníženou imunitou.

EMA zopakovala svoje predchádzajúce stanovisko, že tretia dávka ako posilňovač ochrany pred COVIDOM-19 nie je pre bežné obyvateľstvo nevyhnutná. Žiadosť americkej farmaceutickej firmy posudzuje preto, aby o prípadnej vhodnosti používania tretej dávky boli dôkazy.

O aplikácii tretích dávok si v Európskej únii rozhodujú národní regulátori. Mnohé krajiny sveta sa k tomuto kroku rozhodli pre obavy z nových mutácií koronavírusu a postupné oslabovanie ochrany poskytnutej predchádzajúcim očkovaním. Treťou dávkou už očkujú napríklad v Izraeli, Maďarsku, Francúzsku, Čile, Srbsku či Nemecku.

EMA tiež minulý týždeň oznámila, že začiatkom októbra rozhodne, či odporučí očkovanie treťou dávkou vakcínou firiem Pfizer/BioNTech.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus