Čaputová neukázala prstom ani na Matoviča, ani na Fica. Nechcela viac jatriť rany?

Politický zápas na Slovensku je nemilosrdný, všetci chcú zlikvidovať protivníka. „Prezidentka im do tejto hry nesedí, keď odkrýva problémy v spoločnosti,“ povedal Marián Repa.

28.09.2021 20:00
debata (41)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Poslanci si vypočuli prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky. Viackrát hovorila o Slovensku ako o zranenej krajine, ktorú zasiahla pandémia koronavírusu. Vysoký počet úmrtí, kolabujúce zdravotníctvo, školstvo či chudoba. Obrazne chcela Čaputová ukázať na najvážnejšie „zranenia“, ktoré spôsobila nielen pandémia. Sme zranenou krajinou?

„Hlava štátu zvolila veľmi výstižnú metaforu, ktorá jej pomohla v prejave ponúknuť vyčerpávajúci pohľad na problémy v spoločnosti,“ povedal v mimoriadnom podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa.

Nemyslí si, že hlavný motív zranenej krajiny po pandémii už nie je aktuálny: „Je to kľúčový bod, ktorý ovplyvnil celú spoločnosť.“

Komentátor denníka Pravda zdôraznil, že pandémia na Slovensku neskončila, a politici situáciu podceňujú. To, že sa prezidentka vrátila k téme, ktorá zmenila aj politické rozhodovanie a diskusiu, označil za správne.

Čaputová sa rozhodla v prejave nemenovať konkrétnych politikov, ktorí v zložitej situácii zlyhali, alebo ich rozhodnutia zapríčinili vo verejnosti nárast hnevu a strachu. Verejne ich vyzvala, aby tieto emócie nezneužívali vo svoj politický prospech. Bola prezidentka opatrná, keď nekritizovala konkrétnych politikov nahlas?

Repa si myslí, že Zuzana Čaputová „nechcela jatriť rany“ v rozdelenej spoločnosti. A tiež nezapadá do obrazu „slovenského politika“, ktorý má jediný cieľ, a to protivníka za každú cenu zlikvidovať.

„Prezidentka sa do tejto hry nehodí, a preto ju kritizujú,“ dodal komentátor.

Mala hlava štátu viac apelovať na očkovanie verejnosti? Zaslúžila si koalícia označenie, že je protikorupčná? Prečo premiér Eduard Heger (OĽaNO) reagoval na prezidentku takmer okamžite, a to samostatnou tlačovou konferenciou?

Odpovede sa dozviete v mimoriadnom podcaste Počúvajte pravdu, v ktorom prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky komentuje Marián Repa.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu