Aj Žilina si uctila obete vírusu. Majestátnou lipou

V žilinskom Parku Ľudovíta Štúra už rastie lipa, spomienka na obete koronavírusu. Iniciátorom Živého pietneho miesta je občianske združenie Skutočné obete.

04.10.2021 20:37
Lipa Foto:
debata (14)

Táto lipa žije a dýcha za obete pandémie Covid-19. Nikdy nezabudneme. To je napísané na pamätnej tabuli pri lipe, ktorú 4. októbra vysadilo mesto Žilina spolu s občianskym združením.

Žilina sa takto zapojila do celoslovenského projektu živých pietnych miest obetí pandémie. Mnohé z nich totiž zomreli bez svojich blízkych, bez možnosti rozlúčiť sa. „Lipa symbolizuje život, ktorý musí nad pandémiou zvíťaziť,“ vysvetľuje Lenka Straková zo združenia Skutočné obete.

Jej mama sa stala obeťou ochorenia počas druhej vlny pandémie práve v žilinskej nemocnici. Medicínsky riaditeľ fakultnej nemocnice s poliklinikou Igor Bízik hovorí, že v ich nemocnici hospitalizovali najviac pacientov v celom Žilinskom kraji.

+6OZ Skutočné obete

„Žiaľ, nie všetkých sa nám podarilo zachrániť,“ dodáva s tým, že aj teraz sa nemocnica až „príliš rýchlo zapĺňa“. „Náš personál bojuje o životy pacientov a súčasne prežíva svoj najväčší životný boj, keďže celá táto situácia nás psychicky aj fyzicky absolútne vyčerpáva,“ podotýka Bízik. „V nemocnici poznáme bolesť, utrpenie i smrť, no nikdy neprišli v takejto intenzívnej podobe ako teraz,“ varuje.

Bízik pokračuje, že od 1. októbra prijali 17 nových pacientov, v infekčnom covidovom pavilóne je ich hospitalizovaných 38. Z nich tri štvrtiny sú nezaočkovaní. Od začiatku septembra sa im pritom nepodarilo zachrániť sedem ľudí.

Občianske združenie odštartovalo projekt Živé pietne miesta ešte pred letom. Postupne oslovujú mestá, obce, ale aj samosprávne kraje so žiadosťou o spoluprácu. Do projektu sa už zapojil Banskobystrický samosprávny kraj, teraz aj mesto Žilina.

Lipy budú sadiť aj v Čadci, Košiciach, Senci, Púchove, Prešove, Zlatých Moravciach, Nových Zámkoch, Michalovciach, Trenčíne či Hrušove. Spomienkou na obete sú lipy, majestátne a dlhoveké. Lipu človek užíva pri problémoch s dýchacími cestami. Práve preto by mali tieto stromy dýchať za obete, ktorým koronavírus dych zobral.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #lipa #koronavírus #Covid-19