Zurian sa ukryl v zahraničí, Šeliga ho láka domov

Juraj Šeliga ponúka novému šéfovi NAKA prvú úlohu: "presvedčiť" svojho predchodcu Branislava Zuriana, aby sa vrátil na Slovensko.

15.10.2021 16:12
Branislav Zurian / NAKA / Foto: ,
Bývalý riaditeľ NAKA Branislav Zurian
debata (521)

Ešte sa nový šéf Národnej kriminálnej agentúry Branko Kišš ani nestihol „rozkukať“ v novej kancelárií, a už mu poslanec koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga dáva úlohu.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran k 15. októbru vymenoval do funkcie riaditeľa NAKA pplk. Branka Kišša. „Branka Kišša poznám ako profesionálneho a zdatného policajta. Máme rovnaký pohľad na chod NAKA a je plne v jeho rukách personálna otázka príslušníkov NAKA. Chcem, aby naďalej bojovali s organizovaným zločinom a ich výsledky boli dôkazom toho, že polícia je na strane spravodlivosti," povedal Hamran.

Krátko na to sa ozval Šeliga, ktorý na sociálnej sieti riaditeľovi NAKA drží palce. „Novému riaditeľovi NAKA – Braňkovi Kiššovi myslím všetci držíme palce v jeho práci. Verím, že sa mu podarí viesť NAKA lepšie ako jeho predchodcom… To je v záujme občanov, všetkých normálnych policajtiek a policajtov a na konci dňa aj v jeho záujme,“ napísal Šeliga.

„Ako inšpiráciu na prvú úlohu ponúkam – “presvedčiť” pána Zuriana, bývalého riaditeľa NAKA, aby sa vrátil na Slovensko. Pretože tu mu nič zlé nehrozí, nehovoriac o tom, že by pomohol objasniť mnohé veci, ktoré v minulosti NAKA urobila. Určite má o čom rozprávať…,“ dodal Šeliga.

Kiššov predchodca sa totiž skrýva v zahraničí. Ako uviedol portál pluska.sk, Zurian by sa mal ukrývať v rusky hovoriacej krajine. V zahraničí je od leta.

Zurian v lete podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. Mal v ňom popísať, ako našiel za stieračom auta výhražný list. Bolo v ňom napísané: Milan ťa už čaká. Teší sa na teba. Približne v rovnakom čase si Zurian všimol, že ho niekto sleduje a začal mať pocit, že mu ide o život.

List spomína Milana, čo je odkaz na bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý vlani v decembri zomrel v prešovskej väzobnej cele. Vyšetrovanie jeho smrti nie je ešte uzatvorené, ale predpokladá sa, že Lučanský si siahol na život sám.

Zurianov syn našiel ďalší list – zastrčený vo dverách. Písať ho mal niektorý z bývalých kolegov v NAKA. Pisateľ totiž konštatuje, že „nie všetci v tíme sme stotožnení s tým, čo sa úmyselne vytvára aj okolo tvojej osoby“. „Dosť niektorí písali informácie o tebe, že si skorumpovaný a že robíš pre politikov, oligarchov a že z peňazí, ktoré ti dávajú, platíš Santusovú, aby išla proti nám,“ píše neznámy autor.

Pripomína situáciu z práce, keď mal Zurian ponížiť jedného z vyšetrovateľov a z pomsty sa snaží Zuriana dostať do basy. „Odišiel som do zahraničia, pretože vnímam, že vojna v polícii sa neskončila. Bojím sa o život a o svojich blízkych,“ povedal Zurian portálu.

Pravda oslovila Generálnu prokuratúru, ktorá v oficiálnom stanovisku píše: „trestné oznámenie bolo oznamovateľom podané na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky. GP SR vo veci koná, preto sa nebudeme k veci v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať“.

521 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Juraj Šeliga #Branislav Zurian