Matovič drží ministrom nôž na krku. Prečo sú ticho?

Koalícia žiada odchod guvernéra NBS Petra Kažimíra, ktorý je obvinený z korupcie. „Je to falošné, lebo návratu obvinených vyšetrovateľov NAKA do práce zatlieskali,“ konštatoval v podcaste Marián Repa.

16.10.2021 06:00
debata (92)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

To tu ešte nebolo. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predložil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok, ale stanovil podmienky. Poslanci koalície musia najskôr schváliť reformy a nové zákony.

„Ukázalo sa, že vydieračský potenciál Matoviča je dosť veľký, a partnerom drží nôž na krku,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa. Pýta sa, kto sa bude so šéfom OĽaNO hádať ako prvý? Richard Sulík (SaS) alebo Boris Kollár s Milanom Krajniakom (obaja Sme rodina)?

Problémom pre koalíciu bude návrh samotného rozpočtu. Zdravotníctvo, školstvo, obrana nedostali zďaleka to, čo žiadali, a čo potrebujú. Ale ministri sú ticho. Podľa Repu, komentátora denníka Pravda, je to „blikajúce červené svetlo“ z čias, kedy Sulík položil vládu Ivety Radičovej.

„Nikto nechce predčasné voľby, a preto sklopia uši a budú ticho,“ odhadol. Preto dáva veľké šance taktike, ktorú rozohral v koalícii Matovič.

Nešetrí ho ale v prípade nového generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Jána Marosza (OĽaNO). Schválila ho prekvapujúco vláda, pričom neakceptovala víťaza výberového konania. „Vyhraj voľby, a môžeš všetko,“ zopakoval Repa známe heslo z čias vlády Smeru.

V tejto súvislosti zdôraznil, že koaličné hnutie OĽaNO už viackrát potvrdilo, že heslá o transparentnom výbere funkcionárov používajú účelovo.

„Dosadzujú svojich ľudí na okresné úrady, na ministerstvá, a teraz na SPF,“ argumentoval Repa.

Rovnako kritizoval výzvy koalície na odchod Petra Kažimíra z pozície guvernéra NBS, a to kvôli obvineniu z korupcie. Falošné a neúprimné je to podľa neho v porovnaní so situáciu, kedy sa obvinení vyšetrovatelia NAKA vrátili z väzby naspäť do práce.

Strach z nárastu nedôvery a z ďalších protestov vyčíta Marián Repa koalícii v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. „Boja sa vyhlásiť núdzový stav, ale situácia je zlá. Keď nič neurobia, k normálnemu životu sa tak skoro nevrátime ,“ upozornil. Je rozčarovaný z toho, že vláda a zodpovední ministri sa tvária ako keby tretia vlna pandémie na Slovensku nebola.

Čo majú politici urobiť, aby sa situácia ešte nezhoršovala? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s Mariánom Repom, komentátorom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu