Ficovi za protest v Rimavskej Sobote hrozí pokuta 20-tisíc eur

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rimavskej Sobote prešetrí protestné protivládne zhromaždenie, ktoré v nedeľu zorganizoval v rimavskosobotskom amfiteátri opozičný Smer. Keďže súčasťou zhromaždenia bol aj kultúrny program, mala sa akcia riadiť pravidlami, vyplývajúcimi z Covid automatu. Potvrdila to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

18.10.2021 18:24 , aktualizované: 19:32
protest rimavská sobota Foto: ,
Protest v Rimavskej Sobote.
debata (814)

V červenom okrese sú na hromadných akciách povinné rúška aj v exteriéroch. Organizátor je taktiež povinný zbierať kontakty zúčastnených, informovať v akom režime akcia prebieha či kontrolovať covid pasy. Rimavská Sobota, kde v nedeľu opozičný Smer organizoval protivládny protest je jedným z nich. No väčšina účastníkov protestu, vrátane politikov Smeru, na pódiu rúška nemala.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva bežne rozdáva pokuty vo výške 1 659 eur. Strana Smer však môže za nedeľňajšie podujatie dostať pokutu od 155 do 20-tisíc eur.

„Ak na takomto zhromaždení prebieha organizovaný kultúrny program (napr. vystúpenia folklórnych súborov), takéto podujatie napĺňa znaky hromadného podujatia kultúrneho charakteru. Vzťahujú sa teda na neho rovnaké pravidlá ako na všetky ostatné kultúrne podujatia (teda napríklad platí povinnosť zvoliť si režim, povinnosť zvolený režim kontrolovať a dodržiavať, následne na zvolený režim a farbu okresu platia kapacitné obmedzenia, platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest a podobne),“ vysvetlila Račková.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote vykonal štátny zdravotný dozor. Ten skonštatoval, že organizátor podujatia nezabezpečil zásadné opatrenia – teda nebola splnená povinnosť prekrytia dýchacích ciest, povinnosť dodržiavať stanovený režim, ktoré sa vzťahujú na takéto podujatia podľa Vyhlášky ÚVZ SR číslo 254, ktorá upravuje organizovanie hromadných podujatí počas pandémie.

Račková pripomína, že orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. „Ak sa teda protestné zhromaždenie koná na základe článku 28 Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať. Vyzývame však organizátorov takýchto podujatí, aby si uvedomili, že nedodržiavaním opatrení ohrozujú zdravie a životy prítomných účastníkov,“ dodala.

Situácia sa mení, ak na zhromaždení prebieha organizovaný kultúrny program, napríklad vystúpenia folklórnych súborov. „Takéto podujatie napĺňa známky hromadného podujatia kultúrneho charakteru a vzťahujú sa na neho rovnaké pravidlá v zmysle platných vyhlášok ÚVZ SR ako na všetky ostatné kultúrne podujatia,“ podotýka hovorkyňa úradu.

Počas protestného zhromaždenia, na ktoré si mali účastníci priniesť čapice a „zamávať vláde“, kultúrny program bol. Na záver účastníci dokonca spolu so súborom spievali Na Kráľovej holi.

„Príslušný regionálny úrad to bude riešiť. Postup bude štandardný, v súlade so zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (zákon č. 355/2007 Z.z.) a v súlade so zákonom č. 71/1967 Zb. o správnom konaní. Pri porušení povinností podľa citovanej vyhlášky a zákona č. 355/2007 Z. z. ide o správny delikt na úseku verejného zdravotníctva,“ povedala Račková. RÚVZ v Rimavskej Sobote začne vo veci správne konanie.

VIDEO: Spev Na Kráľovej holi počas Čapicového protestu zorganizovaného Smerom.

Video

Račková pripomenula, že orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. Ak sa protestné zhromaždenie koná na základe článku Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať.

„Situácia sa mení, ak na zhromaždení prebieha organizovaný kultúrny program, napríklad vystúpenia folklórnych súborov. Takéto podujatie napĺňa známky hromadného podujatia kultúrneho charakteru a vzťahujú sa na neho rovnaké pravidlá v zmysle platných vyhlášok ÚVZ SR ako na všetky ostatné kultúrne podujatia,“ doplnila Račková.

Video

Podľa hovorkyne ÚVZ teda organizátor protestného zhromaždenia s kultúrnym programom musí zvoliť režim fungovania podujatia a následne s prihliadnutím na zvolený režim a farbu okresu dodržiavať kapacitné obmedzenia či povinnosť nosenia rúšok. Na protestnej akcii v červenom okrese Rimavská Sobota sa však zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, veľká časť z nich, vrátane viacerých rečníkov, horné dýchacie cesty prekryté nemala.

„Štandardne, ako v prípade iných organizovaných podujatí, miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonal štátny zdravotný dozor. Ten skonštatoval, že organizátor podujatia nezabezpečil zásadné opatrenia ako povinnosť prekrytia dýchacích ciest či povinnosť dodržiavať stanovený režim, ktoré sa vzťahujú na takéto podujatia podľa vyhlášky, ktorá upravuje organizovanie hromadných podujatí počas pandémie,“ skonštatovala Račková.

protest rimavská sobota Čítajte viac Fico na proteste: Prezidentka musí skončiť funkciu hovorkyne vládnej koalície

Podľa ÚVZ bude RÚVZ v Rimavskej Sobote porušenie protipandemických nariadení počas protestu riešiť a vo veci začne správne konanie. „Postup bude štandardný, v súlade so zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a v súlade so zákonom o správnom konaní,“ priblížila Račková.

© Autorské práva vyhradené

814 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Smer #Rimavská Sobota