Krajský prokurátor v kauze Santusová vyvracia tvrdenia expertov

Krajský prokurátor v Bratislave sa nestretol s Martinom Mackovičom, zástupcom riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, tvrdí to Generálna prokuratúra.

22.10.2021 17:01
generálna prokuratúra Foto: ,
Na snímke budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.
debata (70)

Podľa jej vyjadrenia krajský prokurátor s Mackovičom ani nekomunikoval a „to ani v súvislosti s psychofyzio­logickým vyšetrením vyšetrovateľky Diany Santusovej na polygrafe“. Krajský prokurátor sa podľa hovorcu Generálnej prokuratúry Dalibora Skladana nestretol ani so Santusovou.

Už niekoľko dní sa objavujú nové informácie v kauze Santusovej a detektore lži. Začiatkom týždňa vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby v liste, ktorý má Pravda k dispozícií, vysvetľovala, ako bola na polygrafe a prečo sa vyšetrenie uskutočnilo na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ).

NAKA, Národná kriminálna agentúra, polícia Čítajte viac Kriminalistický ústav: Santusová potvrdila podozrenia, uviedla závažné informácie

Potom reagoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý nevedel, či môže policajt absolvovať vyšetrenie v NBÚ. Úrad reagoval, že má rámcovú zmluvu s rezortom vnútra, podľa ktorej môže vykonávať vyšetrenia policajtov. Potom Kriminalisticko expertízny ústav reagoval stanoviskom, ktoré spochybňuje samotné vyšetrenie či jeho kvalitu. No najmä sa v reakcii píše, že do prípravy vyšetrenia zasahoval krajský prokurátor. Otázky, ktoré Santusová počas vyšetrenia dostala boli vraj všeobecné a nedotýkali sa jednotlivých podozrení.

Skladan podčiarkol, že „príprava, obsah ani priebeh vyšetrenia na polygrafe nie sú v kompetencii prokurátora a pre samotné vyšetrovanie nemá žiadny vplyv“.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulcovi sa nepáčia testy Santusovej na detektore lži, chce ich však rešpektovať

„Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava sa s pánom Mackovičom, zástupcom riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, na jeho podnet stretol v mesiaci september 2021 a pán Mackovič ho okrem iného informoval, že Národný bezpečnostný úrad je pripravený poskytnúť plnú súčinnosť s vykonaním vyšetrenia vyšetrovateľky pani Santusovej na polygrafe, tzv. detektore lži, v prítomnosti pracovníka Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ. Uvedený postup vzal dozorový prokurátor na vedomie a nevydal v tejto súvislosti žiadny pokyn ani usmernenie pánovi Mackovičovi, ani nikomu inému,“ dodáva Generálna prokuratúra.

Santusová vo svojom vyjadrení naznačila, že vyšetrenie na polygrafe malo preukázať, že hovorila pravdu. Podľa expertov z Policajného zboru malo zasa preukázať, že podozrenia voči Santusovej boli pravdivé. Minister Mikulec vyhlásil, že bude výsledok vyšetrenia pravdovravnosti akceptovať – či „už bude také alebo onaké“.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad inšpekčnej služby #Diana Santusová #vojna policajtov