SR a OSN uzavreli memorandá o poskytovaní príspevku Slovenska do misie na Cypre

Podmienky poskytovania slovenského príspevku do misie Organizácie Spojených národov (OSN) UNFICYP na Cypre upravia nové memorandá. V pondelok ich v New Yorku podpísali slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a námestník generálneho tajomníka OSN pre operačnú podporu Atul Khare.

25.10.2021 23:13
OSN UNFICYP Jaroslav Naď Atul Khare Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) (vľavo) a námestník generálneho tajomníka OSN pre operačnú podporu Atul Khare.
debata (6)

„Ide o spresnenie pôsobenia našich vojakov na Cypre. Bolo to dôležité, lebo realita, ktorá bola na mieste, neodrážala právne podklady, ktoré mali byť dávno zmenené,“ vysvetlil minister. Jeden dokument sa vzťahuje na ženijné jednotky a druhý na pechotnú rotu.

Témou stretnutia Naďa s Kharem bola aj situácia na Cypre, kde pôsobia slovenskí vojaci. Ako informoval Naď, členovia slovenského kontingentu sú už kompletne zaočkovaní. Minister obrany dodal, že dobré meno Slovensku robia v OSN nielen vojaci, ale i diplomati.

Šéf rezortu hovoril so zástupcom OSN aj o situácii v rôznych krajinách sveta, napríklad v Sudáne či Mali. Námestník požiadal tiež Slovensko o 25.000 vakcín od AstraZenecy pre vojakov.

Minister obrany spolu s delegáciou položili tiež veniec k pamätníku zomrelým v mierových misiách OSN. Pripomenuli si tak 4147 osôb, z toho šesť Slovákov, ktoré dosiaľ v misiách zahynuli.

V 12 operáciách OSN aktuálne pôsobí 90-tisíc mierotvorcov. SR má 51. najväčšie zastúpenie, v misii UNFICYP je vyslaných 251 Slovákov. Okrem vojakov číslo zahŕňa sedem policajtov.

Naď v pondelok rokoval aj so stálym predstaviteľom SR pri OSN Michalom Mlynárom. Stretol sa tiež so Slovákmi pôsobiacimi na pôde OSN.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #OSN #UNFICYP