Sulík navrhol tri výhody pre očkovaných. Lengvarský je otvorený diskusii, ale až po sviatkoch

Malo by sa zohľadňovať, kto je a kto nie je zaočkovaný, povedal počas stredajšieho brífingu strany Sloboda a solidarita (SaS) minister hospodárstva Richard Sulík.

27.10.2021 13:19 , aktualizované: 28.10.2021 15:46
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (185)

Predstavil tiež tri opatrenia, ktoré chce strana v súvislosti s nastavením epidemických opatrení presadiť a ktoré by mali priniesť zaočkovaným viac slobody aj v čiernych okresoch. „Chceme, aby ľudia vnímali očkovanie ako vstupenku na slobodu,” uviedol Sulík.

VIDEO: Sulík a Bittó Cigániková o výhodách pre očkovaných.
Video

Prvou požiadavkou je, aby v prípade, ak sú majiteľ prevádzky, napríklad reštaurácie, ako aj personál zaočkovaný, tak bola táto prevádzka otvorená, a to aj v čiernych okresoch. V druhom bode strana požaduje, aby tí ľudia, ktorí ochorenie prekonali, boli braní rovnako ako očkovaní, a teda mali rovnaké slobody.

Strana tiež žiada, aby všade, kde je to možné, boli takzvaní žolíci, teda faktory pozitívne vplývajúce na zaradenie v rámci covid automatu, využívaní v maximálnej možnej miere. Tieto kroky podľa Sulíka konzultovali aj s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Diskusia áno, ale až po sviatkoch

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je otvorený diskusii o zmenách COVID automatu a uvoľneniu opatrení pre očkovaných, ale až po sviatkoch a s prihliadaním na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že minister pristupuje k ochrane zdravia ľudí zodpovedne a počúva názory odborníkov.

MZ je podľa slov hovorkyne otvorené konštruktívnej diskusii o uvoľnenejších pravidlách pre ľudí, ktorí sa chránia pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19 očkovaním. Pripomenula, že konzílium odborníkov minulý týždeň konštatovalo, že uvoľnenie opatrení v čiernych okresoch pre zaočkovaných pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých neodporúča. „Keďže sa očakáva, že ľudia budú počas týchto dní cestovať, a preto z dôvodu ochrany zdravia a životov je dôležité byť obozretný a robiť maximum pre to, aby sme eliminovali šírenie vírusu. Minister ich odporučenie vypočul a ako lekár sa s ním stotožnil,“ ozrejmila hovorkyňa s tým, že po sviatkoch je Lengvarský otvorený diskusii o tejto problematike.

Odmieta delenie ľudí do dvoch skupín

Koaličné hnutie Sme rodina v reakcii na návrh SaS uviedlo, že prípadné zmeny v COVID automate sú na odbornú diskusiu, nie len na rozhodnutie politikov. Sme rodina tiež podčiarklo, že naďalej odmieta delenie ľudí do dvoch skupín.

„Toto je určite na odbornú debatu, nie len na rozhodnutí politikov, preto uprednostníme debatu s odborníkmi a následne sa k tomu budeme vedieť bližšie vyjadriť. Upozorňujeme však, že sa takým rozhodnutím nesmie stať, aby sa ľudia nejakým spôsobom rozdelili do dvoch skupín,“ reagovalo hnutie pre TASR.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková v rámci brífingu uviedla konkrétne dáta, na základe ktorých požadujú predstavené zmeny. Ide najmä o porovnanie predpovedí odborníkov rezortu zdravotníctva, aká bude epidemická situácia na konci októbra s tým, aká je aktuálna situácia. Napríklad počet pacientov s COVID-19 prijatých do nemocníc sa predikoval na 150 až 250 denne, v súčasnosti je to 140, čo je podľa Cigánikovej výrazne lepší stav, ako sa očakával. Podobne je to aj pri ťažkých priebehoch či úmrtiach, kde sa predpokladalo, že bude denne zomierať 23 až 32 ľudí s koronavírusovou infekciou, no priemerne úrady denne hlásia 13 obetí.

Cigániková zdôraznila, že aj keď je epidemická situácia v súčasnosti náročná, je dôležité držať sa kritických ukazovateľov. Pribúdajúci počet nových prípadov nie je podľa jej slov taký podstatný, nakoľko najviac nakazených je spomedzi detí a mladých ľudí, ktorým nehrozí závažný priebeh ochorenia. Pripomenula tiež, že ich cieľom je dosiahnuť slobodu pre zaočkovaných obyvateľov, aj tých, ktorí ochorenie prekonali, a to aj v čiernych okresoch.

Strana Za ľudí reagovala tým, že aktuálna vlna pandémie koronavírusu je „pandémiou neočkovaných“. Aj preto podľa vlastných slov na koaličnej rade presadzovala, aby zaočkovaní ani v čiernych okresoch nemuseli byť obmedzovaní. „A to aj v prípade návštev prevádzok,“ uviedlo pre TASR tlačové oddelenie strany. Za kľúčové pre Slovensko označila strana zvládnutie náporu pandémie aj po ekonomickej stránke. „Preto ďalšie obmedzenia nepodporíme.“

Michalovce Covid Cierny okres Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených od januára, nemocnice sa ďalej plnia
185 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus