Počet obetí koronavírusu vo svete presiahol päť miliónov

Celkový počet úmrtí spôsobených koronavírusom celosvetovo presiahol päť miliónov, informovala vo štvrtok agentúra TASS s tým, že to vyplýva z jej výpočtov založených na oficiálnych vyhláseniach úradov a záveroch odborníkov a médií.

28.10.2021 05:50 , aktualizované: 21:33
India / Koronavírus / Covid / Zdravotník / Foto: ,
Zamestnanci, ktorí priviezli telá obetí covidu na spopolnenie, sedia na zadnej časti sanitky pri krematóriu v indickej metropole Naí Dillí, apríl 2021
debata (183)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:33 Európska komisia (EK) vo štvrtok prijala rozhodnutie, ktorým zrovnoprávnila digitálne osvedčenia o očkovaní proti COVID-19 vydané Britániou s covidpasmi platnými v členských krajinách EÚ, informoval spravodajský server Politico.eu.

To znamená, že covidpasy vydané Britániou budú prepojené so systémom EÚ a od piatka budú v Únii akceptované za rovnakých podmienok ako osvedčenia vydávané v krajinách eurobloku. Londýn bude zároveň uznávať covidové certifikáty Únie.

Tento krok umožní držiteľom britských certifikátov preukázať sa nimi pri cestovaní, návšteve barov alebo reštaurácií, ako aj pri vstupe na ďalšie miesta, kde sa vyžaduje preložiť potvrdenie o očkovaní, uviedol denník The Guardian.

Bilaterálne dohody o uznávaní očkovania so Spojeným kráľovstvom uzavrelo už mnoho členských krajín EÚ, no až odteraz bude britský covidový pas uznávaný v celom bloku.

18:31 Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zavádza rozsiahle obmedzenia aj ukrajinská metropola Kyjev. Bez negatívneho PCR testu alebo dokladu o očkovaní proti covidu nebude od budúceho pondelka možné navštevovať reštaurácie, bary, fitnescentrá či hotely, oznámil vo štvrtok starosta Vitalij Kličko. Opatrenie sa týka aj zamestnancov daných zariadení. Covidpasom alebo negatívnym testom bude podmienené tiež využívanie verejnej hromadnej dopravy, v ktorej bude polícia vykonávať náhodné kontroly.

„Zavádzame tieto prísne obmedzenia, pretože nie sú iné možnosti na záchranu zdravia a života ľudí, aby sme zabránili kolapsu zdravotníckeho systému,“ citovala Klička agentúra Reuters. Podľa nej budú od 1. novembra môcť reštaurácie, fitnescentrá a zariadenia v oblasti zábavy byť v prevádzke, len ak budú zaočkovaní všetci ich pracovníci.

Vedenie miesta tiež oznámilo, že školy v Kyjeve budú po konci jesenných prázdnin fungovať v dištančnom režime. Rozsiahle reštrikcie sa aktuálne na Ukrajine týkajú ôsmich z 25 oblastí krajiny, ktoré sú na základe tamojšieho covidového „semaforu“ zaradené medzi „červené“. V piatok k nim pribudne ďalších sedem regiónov.

V trojmiliónovom Kyjeve je úplne zaočkovaná približne tretina obyvateľov. Dôvodom sprísnenia opatrení je to, že je v metropole medzičasom obsadených 65 percent nemocničných lôžok vybavených kyslíkovými maskami. (dpa, afp, reuters, tasr)

18:01 Emeritný pápež Benedikt XVI. dostal posilňovaciu tretiu dávku vakcíny proti covidu. Vo štvrtok to agentúre DPA potvrdil jeho súkromný tajomník – arcibiskup Georg Gänswein. Tretiu dávku už dostal aj súčasný pápež František.

Bývalý najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, občianskym menom Joseph Ratzinger dostal očkovaciu látku spolu so všetkými obyvateľmi Kláštora Matky Cirkvi, ktorý sa nachádza vo Vatikánskych záhradách. V tejto budove žije emeritný pápež od svojej rezignácie. Svätá stolica v stredu oznámila, že od polovice októbra sa vo Vatikáne začne tretie kolo očkovania proti koronavírusu pre všetkých nad 60 rokov a rizikové skupiny ľudí. (dpa, ansa, tasr)

15:40 Počet nových prípadov infekcie koronavírusom v Afrike začal viditeľne klesať, a to aj napriek tomu, že plne zaočkovaných je na tomto kontinente iba 5,5 percenta obyvateľov. Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zaznamenalo za uplynulých sedem dní 31-tisíc nových prípadov nákazy, čo bolo o 26 percent menej než pred týždňom. „Čísla infekcie klesajú pomaly, ale isto,“ uviedol John Nkengasong z Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

V Afrike, kde žije 1,3 miliardy ľudí, podali dovedna 188 miliónov dávok vakcín proti covidu. Najviac plne zaočkovaných má Maroko – 57 percent obyvateľstva. Odhaduje sa, že Afrike bude budúci rok chýbať 2,2 miliardy dávok, čo by mohlo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) spomaliť tempo očkovania. Týka sa to aj vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech, ktorej rezervy sú celosvetovo nízke. Dodávky vakcíny už teraz meškajú pre Keňu, Rwandu i Juhoafrickú republiku.

zväčšiť Očkovanie proti covidu čínskou vakcínou v... Foto: SITA/AP, Leo Correa
Očkovanie proti covidu / Koronavírus / Vakcína / Očkovanie proti covidu čínskou vakcínou v senegalskom Dakare

Podľa Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb na tomto kontinente doteraz zaznamenali celkovo 8,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom. Dovedna 218-tisíc ľudí v spojitosti s covidom zomrelo. WHO však odhaduje, že až 86 percent všetkých prípadov nákazy v Afrike úrady nezaznamenajú. (dpa, tasr)

15:13 Maďarská vláda rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti covidu. S platnosťou od 1. novembra bude povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy osôb a v zdravotníckych zariadeniach zaviedol kabinet zákaz návštev. Sprísnenie epidemiologických opatrení oznámil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV Gulyás zdôraznil, že očkovanie je jediným prostriedkom v ochrane proti nákaze novým druhom koronavírusu, a pripomenul, že tam, kde je vysoká miera zaočkovaných, je nízka miera úmrtnosti. „Štát je tiež zamestnávateľom a využije možnosť nariadiť povinné očkovanie,“ zdôraznil šéf úradu vlády s poznámkou, že v prípade samospráv budú rozhodovať starostovia a primátori. (tasr)

13:48 Nemecko zaznamenalo vo štvrtok najvyšší skokový denný nárast počtu nakazených koronavírusom za posledné dva týždne. Za stredu pribudlo 28 037 infiko­vaných, čo je o 11 960 viac ako pred týždňom. Na následky ochorenia zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 126 ľudí. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zverejnených vo štvrtok ráno. Od začiatku pandémie bolo v Nemecku potvrdených vyše 4,5 milióna prípadov nákazy a 95 485 súvisi­acich úmrtí.

Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy prudko stúpla zo 118 na 130,2 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov. Počet infikovaných v Nemecku kontinuálne stúpa od polovice októbra. Nemecká spoločnosť nemocníc (DKG) v tejto súvislosti upozorňuje na „kritickú situáciu“ v zdravotníckych zariadeniach.

Počet pacientov v nemocniciach totiž oproti minulému týždňu stúpol o 40 percent, na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa zvýšil o 15 percent, uviedol pre médiá skupiny Redaktionsnetwork Deutschland šéf DKG Gerald Gass. Ak bude tento trend pokračovať, o dva týždne by mohlo byť na JIS už 3-tisíc pacientov. „Ak by to aj nemocnice zvládli, nezaobišlo by sa to bez obmedzenia bežných operácií,“ dodal.

Odborník na oblasť zdravotníctva zo Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka Karl Lauterbach pre noviny Rheinische Post povedal, že lockdown ani zatváranie škôl sa neplánujú, avšak rozhodnutie o zrušení preventívnych opatrení ako napríklad nosenia rúšok bude závisieť od situácie na jar budúceho roku.

Trojica politických strán, ktoré v Nemecku rokujú o zostavení novej vlády, sa v stredu zhodla, že núdzový stav súvisiaci s pandémiou, platný na celom území krajiny do 25. novembra, sa už predlžovať nebude. Sociálni demokrati, Zelení a liberáli chcú namiesto toho zmeniť zákon o ochrane pred infekciami, čo by jednotlivým spolkovým krajinám umožnilo zavádzať príslušné protipandemické opatrenia. (reuters, rki, tasr, rp-online.de)

12:12 Celkový počet úmrtí spôsobených koronavírusom celosvetovo presiahol päť miliónov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s tým, že to vyplýva z jej výpočtov založených na oficiálnych vyhláseniach úradov a záveroch odborníkov a médií.

„K dnešnému dňu bolo na celom svete zdokumentovaných 5 002 643 úmrtí spôsobených ochorením Covid-19, čo je porovnateľné s počtom obyvateľov Ríma a Paríža dohromady. Celkovo od začiatku pandémie bol vírus zistený u viac ako 245 miliónov ľudí,“ uviedla agentúra TASS.

Nový druh koronavírusu po prvý raz identifikovali koncom roka 2019 v stredo­čínskom meste Wu-chan. Čína popiera možnosť, že by koronavírus pochádzal z laboratória vo Wu-chane. Naopak, tvrdí, že Svetová zdravotnícka organizácia by radšej mala v tejto súvislosti upriamiť pozornosť na americké vojenské laboratóriá. (tass, tasr)

11:57 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 26 071 na celkových 2 851 804. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 576 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 66 204. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 10 006 ľudí; od začiatku pandémie ich je 2 411 711. Ukra­jinské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok informovalo, že proti koronavírusu bolo dosiaľ plne zaočkovaných 7 217 383 ľudí. (ukrinform, tasr)

11:41 V Rusku zomrelo v uplynulom dni na covid ďalších 1 159 ľudí, čo je doteraz najvyšší denný údaj. Potvrdilo sa tiež vyše 40-tisíc nových infekcií, pričom o deň skôr to bolo 36 500 nových prípadov. Rýchle šírenie vírusu núti ruské úrady obnoviť čiastočnú uzáveru.

V Rusku už štrnásť dní pribúda denne najmenej 30-tisíc nových prípadov nákazy. V prvom novembrovom týždni preto bude v krajine pracovné voľno. V Moskve, kde je epidemická situácia najhoršia, začala vo štvrtok platiť čiastočná uzávera. Otvorené zostali iba obchody s nevyhnutne potrebným tovarom ako lekárne a supermarkety. Zatvorené budú aj školy a škôlky.

Rusko, ktoré má 146 miliónov občanov, má od začiatku epidémie viac ako 235-tisíc úmrtí na covid a nákaza sa tam potvrdila u 8,3 milióna ľudí. Ťažko postihnuté oblasti zaviedli rovnako ako Moskva čiastočnú uzáveru, niektoré od štvrtka, iné už skôr.

Kremeľ zhoršujúcu situáciu pripisuje pomalému tempu očkovania. Niektorí Moskovčania, ktorých vo štvrtok oslovila agentúra reuters, si myslia, že súčasné opatrenia situáciu zlepšia len čiastočne a že zmeniť sa to môže jedine urýchlením očkovania a rozšírením kolektívnej imunity. Tá je teraz v krajine okolo 45,7 percenta a prvú dávku vakcíny dostalo necelých 68 percent Rusov. Podľa skoršieho októbrového údaja je plne naočkovaných niečo cez 49 miliónov obyvateľov.

Denník Kommersant vo štvrtok napísal, že Kremeľ chystá novú očkovaciu kampaň. Zameria sa na 80 regiónov a má byť menej agresívne a negatívne ako tie predchádzajúce. V nej sa vyzdvihovalo nebezpečenstvo úmrtia neočkovaných ľudí namiesto toho, aby sa imunizácia spájala so slobodnejším životným štýlom bez reštrikcií. (čtk, reuters, kommersant.ru)

11:12 Takmer v celom Rakúsku aktuálne platí veľmi vysoké riziko nákazy koronavírusom. V oranžovej farbe covidového semaforu (vysoké riziko nákazy) zostali už len dve spolkové krajiny – Viedeň a Burgenland. Ostatné sú sfarbené na červeno, vyplýva z pracovného dokumentu príslušnej komisie vlády, ktorý má k dispozícii agentúra APA.

V Štajersku, Tirolsku, Korutánsku a Vorarlbersku sa počty nakazených zvýšili tak prudko, že sa dostali do červenej, teda najhoršej zóny, do ktorej boli už predtým zaradené Salzbursko, Dolné a Horné Rakúsko. Smerodajné je v tejto súvislosti tzv. rizikové číslo – ak je vyššie ako 100, je v danej oblasti veľmi vysoké riziko infikovania.

Burgenland bol pritom ešte pred týždňom na covidovom semafore žltý so stredným rizikom infekcie. V rakúskej metropole došlo tiež k výraznému zhoršeniu situácie. Negatívny vývoj tak nastal vo všetkých spolkových krajinách Rakúska. Situácia sa navyše zhoršuje i v skupine mimoriadne ohrozených osôb nad 65 rokov.

V celom Rakúsku sú len tri okresy, kde má hodnota 14-dňovej incidencie klesajúci trend, v dvoch je situácia prinajmenšom stabilná. Incidenciu nižšiu ako 100 majú len okresy Hollabrunn v Dolnom Rakúsku a štajerský Murau.

Na 29 percent sa v celom Rakúsku znížil počet bezpríznakových prípadov covidu – je to najmä vďaka Viedni, kde má asymptomatický priebeh ochorenia až 47 percent nakazených. Podľa denníka Kurier to zrejme súvisí s tým, že sa tam robí v prepočte na počet obyvateľov omnoho viac testov než v ostatných spolkových krajinách. Napríklad v Tirolsku či Vorarlbersku nevykonajú ani polovicu z množstva testov urobených vo Viedni.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rakúsku 4 248 nakazených novým koronavírusom, čo je o 13 menej ako za predchádzajúce obdobie. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva. Na komplikácie spojené s infekciou zomrelo ďalších 27 ľudí, čím sa celkový počet úmrtí v Rakúsku zvýšil na 11 316. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti pribudlo 15 ľudí, na normálnych oddeleniach prijali ďalších 17 pacientov. (apa, tasr)

10:25 V uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v Maďarsku 4039 prípadov nákazy koronavírusom. V tomto období zomrelo 45 pacientov s ochorením COVID-19, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 31 544 osôb. Počet hospitalizovaných stúpol na 1970, z nich je 204 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z takmer šesť miliónov zaočkovaných dostalo dve dávky vakcíny proti covidu vyše 5,7 milióna osôb a tretiu dávku podali 1,164 milióna ľu­ďom.

10:13 V Česku pribudlo za stredu 5824 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 2550 viac než pred týždňom. Informoval o tom vo štvrtok ráno spravodajský server iDNES.cz. Pandémia COVID-19 si v Česku vyžiadala už 30 689 obetí na životoch – v posledných dňoch evidujú znova dvojciferné počty úmrtí. Od pondelka do stredy zomrelo v ČR v dôsledku nákazy koronavírusom 43 osôb, počas prvých troch dní minulého týždňa 28. Celkovo sa nakazilo 1.747.701 osôb.

V nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 1277 pacientov (nárast o 17), 167 z nich je v ťažkom stave. Koncom roka očakáva riaditeľ českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek približne 2000 hospitali­zovaných pacientov s covidom. Ako poznamenal iDNES.cz, bolo by to stále omnoho menej než vlani v marci, keď v nemocniciach v najhoršej situácii ležalo až 9500 ľudí, z ktorých vyše 2000 bolo v ťažkom stave.

Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy sa oproti predošlému dňu zvýšila o 24 – na 270 nakazených na 100 000 obyvateľov. V piatich regiónoch ČR je incidenčné číslo vyššie než 300, pričom najvyššiu hodnotu (viac ako 412) evidujú v Olomouckom kraji, nasledujú Moravskosliezsky kraj (381), Juhočeský (359), Juhomoravský (337) a Praha (322).

10:05 V stredu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 4 981 nakazených, celkovo laboratóriá vyhodnotili 18 507 odberov. Počet hospitalizovaných stúpol o 32, v nemocniciach tak aktuálne leží 1 384 ľudí s ochorením COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo 20 obetí. Prvú dávku vakcíny uplynulý deň dostalo 1 332 Slovákov.

Bratislava Ružinov seniori COVID-19 vakcína 3. dávka Čítajte viac Počet nakazených atakuje 5-tisíc, pribudlo ďalších 20 obetí

9:30 V rakúskej metropole Viedeň kotví výletná loď z Nemecka so 178 osobami na palube, ktoré sa nachádzajú v karanténe. Dôvodom je, že 80 z nich bolo pozitívne testovaných na koronavírus. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webstránke stanica ORF s odvolaním sa na viedenský lekársky krízový štáb.

Výletná loď s turistami vyplávala z mesta Passau ležiaceho pri hraniciach s Rakúskom a aktuálne sa nachádza vo Viedni pri plavebnej komore Nussdorf na Dunajskom kanáli.

Ako povedala hovorkyňa krízového štábu, po tom, čo sa na lodi objavili symptomatické prípady covidu, testy absolvovali všetky osoby na palube. Krízový štáb teraz hľadá riešenie, ako cestujúcich, ktorí uviazli vo Viedni, prepraviť naspäť do Passau.

7:57 Cestovanie počas sviatkov môže zhoršiť epidemickú situáciu a ohroziť vzdelávanie žiakov v školách. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) preto vyzýva ľudí, aby ostali cez prázdniny doma a minimalizovali cestovanie a stretávanie sa s inými. Pripomenul, že aj napriek horšej epidemickej situácii sa školy darí udržať v bezpečnom režime. „Preto je dôležité, aby sme si cez sviatky dávali pozor a snažili sa minimalizovať stretávanie s inými ľuďmi. Rodičia alebo zamestnanci škôl, ktorí ešte zvažujú očkovanie, by ho mali využiť.“

Všeobecne platí, že čím je stav v okrese horší, tým viac tried funguje cez dištančné vzdelávanie. Z údajov, ktoré každý týždeň nahlasujú školy ministerstvu vyplýva, že práve v okresoch s nižším zaočkovaním a s horšou farbou je aj viac žiakov v karanténe. Medzi okresmi, kde je miera dištančnej výučby vyššia, situácia na školách úzko kopíruje situáciu v jednotlivých okresoch.

Minister dodal, že naďalej platí, že školy sa plošne zatvárať nebudú. „Podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva SR sa zatvoria iba jednotlivé triedy, v ktorých sa objaví pozitívna osoba.“

5:50 Európa ako jediný veľký región na svete v uplynulom týždni zaznamenala nárast počtu nových prípadov koronavírusovej infekcie i úmrtí pacientov s COVIDOM-19, uviedla v stredu podľa agentúry AP Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V Európe, do ktorej WHO radí aj bývalé krajiny Sovietskeho zväzu, sa za posledný týždeň zvýšil počet novo nakazených o 18 percent. Rast v tomto regióne s 53 štátmi pokračoval štvrtý týždeň v rade.

Počet ľudí s COVIDOM-19, ktorí zomreli, sa zvýšil o 14 percent. Celkovo tak pribudlo 1,6 milióna nových prípadov infekcie a 21 000 úmrtiami, vyplýva z každotýždennej epidemiologickej správy WHO.

Zástupcovia organizácie nepriaznivú situáciu v Európe dávajú do súvislosti s pomerne nízkou zaočkovanosťou v jej východnej časti. Krajiny ako Ukrajina, Rumunsko, Moldavsko a Gruzínsko mali v uplynulom týždni najvyššie prírastky v prepočte na 100 000 obyvateľov.

V celosvetovom meradle v absolútnych číslach za posledný týždeň najviac nakazených pribudlo v Spojených štátoch, kde testy na koronavírus vyšli pozitívne v 513-tisíc prípadoch. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom to však znamená pokles o 12 percent. Druhá je Británia, kde hygienici evidovali viac ako 330 000 novo infikovaných a tretie Rusko so skoro štvrť miliónom nových prípadov za posledný týždeň.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus